Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nová super biela farba odráža až 95,5 percent slnečného žiarenia

Nová super biela farba odráža až 95,5 percent slnečného žiarenia
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
4. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z univerzity Purdue vyvinuli nový biely náter, ktorý dokáže odrážať viac ako 95 percent slnečného žiarenia, vďaka čomu dokáže ochladiť povrch na teplotu ešte nižšiu ako je okolitá teplota. Nová farba natretá na budove by tak mohla pomôcť znížiť náklady na chladenie a spotrebu energie.

Faktom z fyziky je, že biele povrchy a objekty odrážajú viac svetla a sú preto chladnejšie. To by sa teoreticky dalo využiť na udržanie chladnejších budov, pretože klimatizácia je jedným z najväčších zdrojov vysokej spotreby energie v letných mesiacoch. V priebehu rokov bolo preto vyvinutých viacero rôznych radiačných chladiacich náterov odrážajúcich slnečné svetlo pomocou teflónu, skla alebo najčastejšie pomocou oxidu titaničitého. No všetky tieto technológie majú svoje nevýhody.

V novej štúdii vyvinuli vedci z univerzity Purdue nový postup. Namiesto oxidu titaničitého použili plnidlá na báze uhličitanu vápenatého, ktoré sú oveľa výdatnejšie, lacnejšie a absorbujú menej ultrafialového žiarenia, takže zostávajú chladnejšie. Nová farba obsahuje aj koncentráciu častíc 60 percent a využíva rôzne veľkosti častíc, aby sa rozptýlilo ešte viac slnečného žiarenia.

Xiulin Ruan (vľavo) a Joseph People (vpravo) testujú vzorky novej chladiacej farby.

Celkovo môže nová radiačná chladiaca farba odrážať až 95,5 percenta svetla, ktoré na ňu dopadá. To je lepší výsledok ako v prípade mnohých iných vyvíjaných náterov, ktoré zvládajú odrážať medzi 80 až 90 percentami, hoci nedosahuje na rekordéra – teflónový náter, ktorý odráža až 98 percent.

Tím testoval novú super bielu farby vonku počas dvoch dní a ukázalo sa, že na priamom slnku zostal povrch o 1,7 ° C chladnejší ako teplota okolia a vykazoval chladiaci výkon 37 W / m2. V noci teplota povrchu klesla 10 ° C pod teplotu okolia. V ďalších testoch vedci nafarbili na povrch jeden štvorec s novou farbou a druhý štvorec bežnou bielou farbou rovnakej hrúbky. Vďaka rozdielu teplôt medzi týmito dvoma materiálmi bol pomocou infračervenej kamery oveľa jasnejšie vidieť štvorec s novou super bielou farbou.

Vedci tvrdia, že nová náter by mohol pomôcť nielen s ochladzovaním budov, ale mohol by tiež zabrániť prehriatiu vonkajších elektrických systémov. Aby sa mohla technológia komercializovať, tím plánuje ďalej preskúmať, ako dobre náter odolá prírodným živlom.

Infračervený obraz porovnávajúci teplotu novej radiačnej chladiacej farby (vľavo) a komerčnej vzorky farby (vpravo).