Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Nositeľné snímanie pohybu využíva kameru s efektom rybieho oka

Nositeľné snímanie pohybu využíva kameru s efektom rybieho oka
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
3. 11. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Systémy pre snímanie pohybu sú zvyčajne obmedzené na štúdio, kde sa využíva viac kamier a vyžaduje sa, aby subjekty nosili špeciálne oblečenie vybavené senzormi. Nové nastavenie je však založené na jedinej kamere, ktorá je pripevnená k hrudníku.

Nový experimentálny systém s názvom MonoEye navrhol tím výskumníkov z Tokijského technologického inštitútu v spolupráci s kolegami z univerzity Carnegie Mellon. Jeho súčasťou je kamera vybavená ultraširokouhlým objektívom, ktorý nosí subjekt na hrudníku. Vďaka svojmu 280-stupňovému zornému poľu je táto kamera schopná snímať nielen prostredie pred subjektom, ale sníma aj jeho paže, nohy a tvár.

Video je analyzované prostredníctvom troch špeciálne navrhnutých hlbokých neurónových sietí, ktoré odhadujú trojrozmernú pózu tela subjektu, jeho pózu hlavy a orientáciu kamery v okolí. Tieto dáta sa používajú na zostavenie animovaného počítačového „drôtového“ modelu subjektu, ktorý kopíruje jeho pohyby.

Neurónové siete MonoEye boli doteraz trénované na dátovom súbore zloženom zo 680 000 vykreslení ľudí rôznych tvarov a veľkostí tela, ktorí vykonávali rôzne činnosti. Vedci preto chcú urobiť ešte nejaké práce, aby bol systém optimalizovaný na použitie na fyzických telách. Tím pritom dúfa, že táto technológia by mohla byť prepracovaná do niečoho kompaktného, ako je spona na kravatu alebo brošňa. Potom by mohla slúžiť ako oveľa lacnejšia a jednoduchšia alternatíva ku konvenčným systémom snímania pohybu.

Systém MonoEye (vľavo) s príkladmi výstupu a výsledného animovaného modelu.