Teroristický útok v centre Viedne. Došlo k prestrelkám, hlásia obete

TA3 TASR ČTK
2.11.2020 21:19

Neďaleko synagógy v centre rakúskej metropoly Viedeň došlo k streľbe. Pri útoku zomrel civilista a jeden z útočníkov, ktorého polícia zastrelila. Uviedol to hovorca rakúskeho ministerstva vnútra. Podľa neho si incident vyžiadal ďalších zranených na celkovo šiestich miestach v meste. Hospitalizovaných bolo doteraz 15 ľudí, uviedla agentúra APA s odvolaním sa na zdravotníkov.

Polícia zadržala jedného z páchateľov streľby, ku ktorej došlo v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse. Potvrdila to hovorkyňa rakúskeho ministerstva vnútra, píše agentúra APA. To, či bola cieľom útoku židovská synagóga, sa zatiaľ nedá potvrdiť, uviedla hovorkyňa. Synagóga bola v čase streľby uzavretá. Polícia na Twitteri zhrnula, že k útokom došlo na dovedna šiestich miestach vo Viedni, podieľalo sa na nich viacero páchateľov s automatickými zbraňami.

Rakúsky minister vnútra Karl Nehammer v rozhovore pre stanicu ORF potvrdil, že streľba vo Viedni je zrejme teroristickým útokom, do ktorého je zapojených viacero páchateľov.

Svedkovia streľby pre portál OE24 uviedli, že padlo "najmenej 50 výstrelov". Útočník údajne strieľal z automatickej zbrane podobnej kalašnikovu. Videozábery zverejnené televíziou portálu OE24 zachytávajú najmenej jedného zraneného, ktorý krvácajúci ležal na zemi pred miestnym podnikom na námestí Schwedenplatz - pravdepodobne išlo o policajta.

Podľa denníka Kurier sa objavili správy, podľa ktorých malo prísť o život až sedem ľudí vrátane policajta a štyri ďalšie osoby sú ťažko zranené. Podľa nepotvrdených správ malo v siedmom viedenskom obvode dôjsť k rukojemníckej dráme a ďalšie výstrely padli aj v štvrti Leopoldstadt.

Viedenská polícia na Twitteri vyzvala ľudí, aby na sociálnych sieťach nezverejňovali v súvislosti so streľbou nijaké fotografie ani videá s tým, že takéto konanie ohrozuje zásahové jednotky, ako aj civilné obyvateľstvo. Osoby, ktoré majú k dispozíciu dokumentáciu z útoku, ju majú nahrať na príslušný link polície. Česká polícia večer na Twitteri uviedla, že v súvislosti s útokom vo Viedni prijala preventívne opatrenia na hraničných prechodoch s Rakúskom. Polícia vykonáva náhodné kontroly vozidiel a cestujúcich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok