Politik, ktorého život poznačila rodinná tragédia. Kto je Joe Biden

TA3 TASR
3.11.2020 14:01

Syn predavača automobilov Joe Biden študoval históriu aj právo, neskôr rozbehol vlastnú právnickú firmu. Stal sa členom Demokratickej strany a v Senáte strávil nepretržite 36 rokov. Mnoho rokov pôsobil aj ako pravá ruka prezidenta Baracka Obamu. O prezidentskú kandidatúru sa Biden uchádzal už dvakrát.

Šiesty najmladší senátor

Joseph Robinette Biden Jr. sa narodil 20. novembra 1942 v meste Scranton v Pensylvánii v rodine predajcu automobilov ako najstarší zo štyroch súrodencov. Pochádza z rímskokatolíckej rodiny írskeho pôvodu. Keď mal desať rokov, presťahoval sa do mesta Claymont, štát Delaware, kde odišli rodičia za lepšou prácou.

V roku 1961 ukončil prestížnu akadémiu Archmere Academy v Claymonte. Počas štúdia sa stal predsedom triedy, bol tiež členom tímu amerického futbalu. Históriu a politické vedy vyštudoval na Delawarskej univerzite v meste Newark, ktorú ukončil v roku 1965 s titulom bakalár. Po získaní titulu bol v tom istom roku prijatý na Syracuzskú univerzitu v štáte New York, kde získal v roku 1968 titul doktor práv.

Po štúdiu sa presťahoval do mesta Wilmington v štáte Delaware, kde začal advokátsku prax a založil si vlastnú právnickú firmu. Zároveň sa stal aktívnym členom Demokratickej strany. V roku 1972 uspel po prvý raz vo voľbách do Senátu Spojených štátov amerických v štáte Delaware a vo veku 30 rokov sa stal šiestym najmladším americkým senátorom v dejinách.

Americkí voliči rozhodujú o tom, kto sa stane novým, respektíve staronovým prezidentom Spojených štátov. Vyzývateľom súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa je bývalý viceprezident Joe Biden.

Osudná autonehoda

Krátko po získaní kresla senátora sa odohrala v Bidenovom živote v decembri 1972 rodinná tragédia. Jeho manželka Neilia išla s deťmi na vianočné nákupy, cestou sa však zrazila s nákladným autom. Pri dopravnej nehode zahynula spoločne s ročnou dcérkou Naomi a dvaja synovia - Beau a Hunter - boli zranení. Joe Biden, ktorý bol celou situáciou zdrvený, zvažoval rezignáciu.

Stranícke vedenie ho však presvedčilo, aby sa úradu nevzdával. Inauguračnú prísahu zložil v januári 1973 v kaplnke nemocnice, v ktorej ležali jeho zranení synovia. V Senáte potom strávil nepretržite 36 rokov, až do januára 2009, keď na funkciu – ako novozvolený viceprezident USA – rezignoval. V júli 1977 sa oženil po druhýkrát s učiteľkou Jill Tracy Jacobsovou, s ktorou má dcéru Ashley.

Prvé roky Joea Bidena v Senáte sa sústredili na ochranu práv v oblasti spotreby a životného prostredia. Stal sa prvým politickým predstaviteľom Spojených štátov, ktorý predložil v Kongrese USA návrh zákona zaoberajúceho sa klimatickými zmenami. Niekoľko rokov pôsobil tiež ako predseda Výboru pre zahraničné vzťahy.

Následník Baracka Obamu

Od 20. januára 2009 až do 20. januára 2017 bol Joe Biden pravou rukou prezidenta Baracka Obamu. Výberom Bidena na post amerického viceprezidenta vsadil Obama predovšetkým na skúsenosť. Vybral si politicky rozhľadeného človeka, najmä pokiaľ išlo o otázky týkajúce sa zahraničnej politiky a bezpečnosti. Obaja sa stali počas ôsmich rokov spoločne strávených v Bielom dome blízkymi priateľmi. Barack Obama označil Bidena vo svojom rozlúčkovom prejave za "najlepšiu voľbu".

Počas desaťročia trvajúcej politickej kariéry sa uchádzal Joe Biden o prezidentskú kandidatúru už dvakrát, v rokoch 1988 a 2008. Oba jeho pokusy sa však skončili ešte v počiatočnej fáze. Kandidatúru zvažoval aj pred prezidentskými voľbami v roku 2016, ale napokon uvoľnil miesto Hillary Clintonovej ako demokratickej protikandidátke Donalda Trumpa.

Joe Biden, ostrý kritik Trumpovej politiky, označuje sám seba za následníka Baracka Obamu. Práve na jeho štýl chce po zvolení za prezidenta nadviazať. Bývalý americký viceprezident Joe Biden oznámil 25. apríla 2019, že sa bude uchádzať o kandidatúru v nadchádzajúcich prezidentských voľbách a 18. augusta 2020 bol oficiálne nominovaný ako prezidentský kandidát za Demokratickú stranu. V histórii USA sa stal vo veku 77 rokov najstarším kandidátom na post hlavy štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok