Vláda chce dať poľnohospodárom 30 miliónov cez zelenú naftu

TA3 TASR
31.1.2018 15:45

Slovenským poľnohospodárom chce vláda pridať cez systém tzv. zelenej nafty 30 miliónov eur. Uviedol to v stredu premiér Robert Fico (Smer-SD) za účasti predsedu Národnej rady SR Andreja Danka (SNS), podpredsedu Národnej rady SR Bélu Bugára (Most-Híd) a ministra financií SR Petra Kažimíra (Smer-SD).

Čo na to povie EÚ?

"Domnievame sa, že táto suma peňazí bude použitá mimoriadne užitočne, pretože chceme ísť najmä do podpory tých častí slovenského poľnohospodárstva, kde pôjde o vytváranie nových pracovných miest. Máme jasnú predstavu, ako to celé má vyzerať," spresnil predseda vlády SR.

Podľa premiéra však treba rátať s tým, že sa o túto pomoc zo strany štátu bude zaujímať aj Európska komisia. "Sme však presvedčení, že poznáme mechanizmy, ako týchto 30 miliónov eur navyše do rozpočtu poľnohospodárstva ponúknuť poľnohospodárom tak, že to nebude považované za neoprávnenú štátnu pomoc, že tieto výdavky budú legitímne a že budú ich môcť poľnohospodári užiť," povedal Fico.

 

Odvetvia s novými pracovnými miestami

Podľa Danka je systém zelenej nafty v súlade s koncepciou EÚ a ich predstavami. "Som veľmi rád prvým 30 miliónom eur. Môžem zároveň avizovať, že pokračujú rokovania o systéme zdaňovania obchodných reťazcov, či už formou dane z obratu, alebo formou vytvárania mechanizmov tlaku na obchodné reťazce, aby sa financie dostávali do 'kolečka' pomoci potravinárom, ktorých často tieto obchodné reťazce deptajú alebo obchádzajú," povedal predseda parlamentu.

Zelená nafta sa podľa Bugára bude týkať tých odvetví, ktoré vytvárajú aj nové pracovné miesta, teda živočíšna výroba, produkcia zeleniny či ovocinárstvo.

"Systém pomoci našim poľnohospodárom bude musieť byť najprv dizajnovaný, bude musieť byť prebratý s odbornou verejnosťou. Tento model pomoci budeme musieť však notifikovať v Európskej komisii, že je v súlade s pravidlami európskeho práva. Dovtedy tento objem peňazí použijeme podľa doterajších modelov," dodal Kažimír.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok