Obrovské testovanie národa je za nami, TA3 ho sledovala s vami

TA3 SITA TASR ČTK
1.11.2020 22:01

Na Slovensku sa podarilo spustiť akciu, aká nemá v našich dejinách obdobu. Za prvý testovací deň otestovali viac ako dva a pol milióna ľudí, z toho bolo 25 850 infekčných. Do plošného testovania národa nasadili desaťtisíce ľudí, megaprojekt sa podarilo rozbehnúť aj napriek chýbajúcemu personálu či nedostatku testov. Udalosti okolo testovania s vami TA3 sledovala online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:31 Pandémia rozdeľuje stále spoločnosť. Zatiaľ čo niektorí ju nepovažujú za hrozbu, iní z nej majú strach. Špecialisti upozorňovali aj na to, že počas tohto obdobia treba očakávať výrazný dopad na duševné zdravie. Jedným z príkladov je pocit úzkosti, ktorý môže vyvolať povinná karanténa. Prvá vlna zároveň priniesla aj zvýšený nárast domáceho násilia. Viac o tejto problematike povedal psychiater Ivan André. Rozprával sa s ním kolega, reportér Peter Hlávek.

0:19 Druhý deň celoplošného testovania bol v Košiciach pokojný. Dlhé rady a niekoľko hodinové čakanie sa už nezopakovali. Výnimkou bolo sídlisko Luník 9, kde museli pridať 3 odberné tímy.

23:35 Ak zostane aj po nedeľných odberoch podiel nakazených v Bratislave taký nízky, primátor hlavného mesta Matúš Vallo sa obáva, že druhé kolo testovania sa v meste už nestretne s takým pochopením. Vyhlásil to na sociálnej sieti. Keďže pomer pozitívnych v Bratislave patrí pravdepodobne medzi najnižšie na Slovensku, Vallo rozumie pochybnostiam o potrebe realizovať druhé kolo plošného testovania.

Dôležité je podľa neho myslieť aj na efektivitu vynaložených zdrojov. "Teda či v súčasnom stave nákazy v Bratislave nedokážeme lepšie ustrážiť priebeh pandémie napríklad dôsledným trasovaním, cieleným testovaním a posilnením regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Bez toho, aby sme tak zásadne obrátili hore nohami životy všetkých obyvateľov," napísal Vallo.

23:18 Výsledky testovania neovplyvnia prevádzku mestskej hromadnej dopravy v Bratislave. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava na sociálnej sieti. "Od pondelka (2. 11.) pokračujeme v prázdninovom režime, podľa ktorého sme začali jazdiť 29. októbra," uviedol DPB. V prípade tých liniek, ktoré majú tri stĺpce, teda rozlíšený režim školský rok a prázdniny, bude na zastávkových cestovných poriadkoch platiť prostredný stĺpec.

23:10 Celoplošné testovanie sa skončilo. Situáciu na severe Slovenska sledoval kolega Peter Revús, ktorý sa porozprával s primátorom Vrútok.

22:55 Policajti počas víkendu v rámci zvýšeného výkonu hliadkovej služby súvisiaceho s celoplošným testovaním kontrolovali aj verejný poriadok v okolí cintorínov.

22:35 V Izraeli začali klinicky testovať vakcínu proti novému koronavírusu. Do testov sa v prvej fáze zapojí 80 dobrovoľníkov, pričom v decembri sa ich počet zvýši na 960. Ak budú ich testy úspešné, tak v apríli či máji budúceho roka začne v krajine tretia fáza testovania s 30.000 dobrovoľníkmi. V prípade úspechu by vakcína mohla byť pre širokú verejnosť dostupná koncom budúcoročného leta.

22:20 Situáciu po ukončení testovania na východe Slovenska sleduje kolega Jozef Slivenský. Porozprával so starostom obce Vernár, ktorej obyvatelia sa krásnym spôsobom poďakovali všetkým zdravotníkom, vojakom, policajtom aj dobrovoľníkom.

22:15 Barbora Šišoláková pri odberovom mieste v centre Bratislavy vyspovedala primátora hlavného mesta Matúša Valla. Ako podľa neho metropola zvládla obrovskú výzvu?

22:00 Ambiciózny projekt plošného testovania je oficiálne za nami. Odberné miesta sú už zatvorené. Komplexné výsledky z víkendu by mali byť zverejnené v pondelok.

21:54 Predseda vlády sa pár minút pred oficiálnym koncom megatestovania poďakoval všetkým, ktorí pomáhali s ojedinelým projektom. "Patrí Vám veľká vďaka, uznanie a úcta. Vy ste to dokázali a bez Vás by sa tento malý veľký zázrak nemohol podariť," odkázal na sociálnej sieti.

21:40 Premiér Igor Matovič svojsky zareagoval na čipový hoax, ktorý sa v poslednom čase šíri na internete.

21:27 V Poľsku pokračovali už 11. deň za sebou protesty proti verdiktu Ústavného súdu, ktorý výrazne sprísňuje legislatívu týkajúcu sa interrupcií. Demonštranti opäť vyšli do ulíc napriek platným opatreniam proti šíreniu koronavírusu, ktoré obmedzujú verejné zhromaždenia na maximálne päť účastníkov. Niektorí účastníci niesli v rukách chryzantémy a sviece ako pripomienku Sviatku všetkých svätých. Niektoré z protestných pochodov prebehli v úplnej tichosti.

Protesty sa v nedeľu konali v mestách Štetín, Vroclav, Krakov a Lodž, nie však v metropole Varšava, kde v sobotu demonštrovalo približne 100.000 ľudí.

21:17 Ak treba ďalšie plošné testovanie, štát to zvládne aj bez samospráv. Myslí si to primátor Hlohovca a viceprezident Únie miest Slovenska Miroslav Kollár, ktorý je aj poslancom parlamentu za stranu Za ľudí. Tvrdí, že to, čo mala na tento víkend zabezpečiť samospráva, si už do budúcna môže zorganizovať štát aj sám.

"Prosím vás, neťahajte samosprávy budúci víkend do ďalšieho plošného testovania. Ak aj odborníci povedia, že ho treba, už nás na to nepotrebujete. Ukázali sme, ako na to, a máte dostatok štátnych kapacít v území, ktoré môžete využiť," napísal Kollár na sociálnej sieti.

20:58 Testovanie bolo chaotické a nepripravené. Tvrdia to asociácie, ktoré zastupujú záchranárov a lekárov. V mnohých prípadoch sa odbery podľa nich vykonávali zle, pretože zdravotníci neboli zaškolení.

20:43 Česko zaznamenalo takmer 11 500 infikovaných novým koronavírusom za deň. Je to o tisíc menej ako minulý týždeň. Krajina tak začína pociťovať klesajúci trend nových prípadov. Anglicko zase nevylúčilo predĺženie mesačného lockdownu. Počty však klesajú aj v Izraeli, kde uvoľňujú obmedzenia. Takisto tam začínajú testovať vakcínu proti koronavírusu. Situácia sa zlepšuje aj v Austrálii, kde po štyroch mesiacoch nezaznamenali nijaký nový prípad.

20:29 V Česku prvýkrát od októbrového prudkého nárastu výraznejšie klesol počet pacientov hospitalizovaných s COVID-19. V sobotu z tamojších nemocníc prepustili 300 takýchto pacientov, aktuálne je tak v ČR hospitalizovaných 7370 osôb. S odvolaním sa na údaje českého ministerstva zdravotníctva to uvádza spravodajská televízia ČT24.

Za nedeľu zároveň do 18.00 h večer pribudlo 3905 potvrdených prípadov nákazy a 59 súvisiacich úmrtí.

20:20 V okresných mestách v Bratislavskom samosprávnom kraji sa na celoplošné testovanie pár desiatok minút pred zatvorením odberových miestností nečaká. Na testovanie sa ľudia dostanú takmer okamžite. Informujú o tom samosprávy na svojich profiloch na sociálnych sieťach.

V Pezinku sa na testovanie v radoch nečaká na žiadnom z odberových miest. "Ak ste ešte neboli, môžete navštíviť ktorékoľvek z 12 odberných miest v Malackách," informujú Malacky na sociálnej sieti. Podobná situácia je aj v Senci. Aj v Bratislave je to takmer identické ako vo zvyšku BSK. Odberové miestnosti sú prázdne, v prípade záujmu sa ľudia dostanú na rad takmer okamžite.

20:15 Ľudia vo viacerých lokalitách Slovenska poďakovali potleskom všetkým, ktorí počas víkendu pomohli s celoplošným testovaním. Potlesk bol podľa organizátorov podujatia venovaný dobrovoľníkom, zdravotníkom, policajtom, armáde, hasičom, ale aj ďalším ľuďom, ktorí počas krátkeho času museli všetko zabezpečiť. Či už išlo o zdravotný materiál, logistiku, prípravu, alebo aj mnoho ďalšej práce.

19:52 Najväčším problémom v Trenčianskom kraji bolo zásobovanie. Viacerým obciam chýbali certifikáty aj testy a hrozilo zatvorenie odberných miest. Situáciu museli starostovia operatívne riešiť.

19:45 Druhý deň bol v Košiciach pokojný. Dlhé rady a niekoľkohodinové čakanie sa už nezopakovali. Výnimkou bolo sídlisko Luník 9, kde museli pridať tri odberné tímy.

19:30 Dnes do obeda prekročil počet testovaných 3 milióny ľudí. Potvrdil to pre televíziu JOJ minister obrany Jaroslav Naď. Podiel infekčných ľudí podľa jeho slov je niečo viac ako jedno percento a celkové číslo pozitívne testovaných prekročil 30-tisíc.

19:07 Vráťme sa ešte na chvíľu k úvodnému dňu megatestovania, pozrite si zostrih z Hlavných správ.

19:00 Prvé kolo celoplošného testovania národa ide do finále. My sme si zhrnuli aktuálnu situáciu a diskutovali sme aj na iné zaujímavé témy. V štúdiu TA3 sme privítali našich hostí, prezidenta Asociácie súkromných lekárov Mariána Šótha a prezidenta Asociácie záchranných zdravotných služieb Mateja Poláka.

18:52 Narušenie verejného poriadku zaznamenali policajti na jednom z odberných miest v Košiciach. "Muž bez rúška narúšal priebeh testovania nedôstojným správaním. Polícia osobu, zjavne pod vplyvom alkoholu, predviedla na policajné oddelenie k ďalšej realizácii. Za nenosenie rúška polícia tento prípad dokumentuje ako priestupok proti verejnému poriadku a priestupok na úseku verejného zdravotníctva," informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

18:40 Aj starostka bratislavskej Karlovej Vsi Dana Čahojová upriamila pozornosť na to, že o testovanie nie je už takmer žiaden záujem. Poukázala na to, že vonku je zima, tma a prší a na odberových miestach celý deň mrznú zdravotníci, dobrovoľníci, policajti a vojaci.

"Väčšina z nich, ak neochorejú z tejto zimy, musí ísť v pondelok (2. 11.) do práce," uviedla starostka na sociálnej sieti. Poukázala tiež na to, že požiadali o zníženie, respektíve zlúčenie, viacerých testovacích skupín, ale neprešlo to.

18:30 Situácia na odberných miestach v Bratislave je pokojná. Čakanie na odbery je takmer minimálne, miestami žiadne. Informujú o tom jednotlivé mestské časti hlavného mesta Slovenska na svojich profiloch na sociálnej sieti. "Situácia je aj naďalej veľmi pokojná, záujem o testovanie sa je počas celého dňa nižší," informuje napríklad Petržalka na sociálnej sieti.

18:15 V meste Senica bolo v podvečer otestovaných približne 9000 ľudí a približne jedno percento z nich malo pozitívny test, informovala hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

18:09 Vstup do prevádzky, ktorá mala byť pre obmedzenia súvisiace s bojom proti šíreniu koronavírusu zatvorená, bol ukrytý vo vnútri budovy a zákazník musel zatelefonovať na číslo pre rozvoz jedla, aby sa dostal dovnútra.

17:50 Núdzový stav, ktorý Česku vyhlásili s cieľom spomaliť šírenie koronavírusu, by mohol trvať minimálne do Vianoc. Uviedol to český vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček, ktorého citoval server Novinky.cz. Núdzový stav by mal zatiaľ trvať do 20. novembra a o jeho prípadnom predĺžení budú rozhodovať poslanci českého parlamentu.

Podľa Hamáčka ani po tomto termíne nebude možné zvládať epidemiologickú situáciu bez núdzového stavu. Vláda bude podľa ministra žiadať o jeho predĺženie ešte niekoľkokrát. "Áno, je to férové povedať," odpovedal minister v Českej televízii na otázku, či núdzový stav bude trvať až do Vianoc.

17:39 V okresoch Zvolen, Detva, Žiar nad Hronom, Lučenec, Žarnovica, Banská Štiavnica, Banská Bystrica, Krupina, Veľký Krtíš, Brezno sa v sobotu zúčastnilo na testovaní 225.661 obyvateľov. Ako informovalo ministerstvo obrany, z celkového počtu testov bolo 1752 testov pozitívnych, čo predstavuje 0,78 percenta.

Šesť odberných miest v meste Krupina navštívilo v sobotu spolu 3207 ľudí. „Z celkového množstva vykonaných výterov bolo evidovaných 15 pozitívnych odberov,“ informuje samospráva na svojej oficiálnej webstránke.

17:33 Naše testovanie si všímajú aj svetové médiá. Britský web stanice BBC si všíma aj to, že prezidentka Zuzana Čaputová ešte pred začiatkom testovania vyzvala premiéra, aby zvážil spustenie celej akcie. Američanov zas zaujalo to, že chceme len za jeden víkend otestovať celú krajinu.

17:19 V prihraničných obciach Milhosť a Kechnec v okrese Košice–okolie otestovali od soboty desiatky tzv. pendlerov. Potvrdili to starostovia týchto dvoch obcí hraničiacich s Maďarskom. V Milhosti, ktorá má do 400 obyvateľov, prebieha celoplošné testovanie na nový koronavírus len v nedeľu. Ráno na výter čakalo okolo 80 ľudí.

Výrazný útlm oproti sobote eviduje susediaca obec Kechnec. V sobotu otestovali na troch odberných miestach zhruba 1600 ľudí, v nedeľu do 16.00 h približne 200.

17:02 Na testovaní sa v sobotu v okresoch Topoľčany, Prievidza a Partizánske zúčastnilo 114.971 ľudí. Odberné tímy tam zistili 2117 pozitívne testovaných. Podiel pozitívne testovaných osôb za sobotné testovanie tak na hornej Nitre predstavuje 1,84 percenta, vyplýva to zo štatistiky ministerstva obrany SR.

16:50 Ocenila všetkých, ktorí sa na príprave testovania podieľali. Špeciálne vyjadrila rešpekt samosprávam.

16:41 Mesto Banská Bystrica sa zapojí do iniciatívy Potlesk pre hrdinov a o 20:00 poďakuje potleskom všetkým, ktorí sa podieľali na celoplošnom testovaní. „Následne sledujte FB mesta Banská Bystrica. Verím, že tento malý hudobný darček vás poteší a dobije energiou i pozitívnou náladou,“ uviedol primátor mesta Ján Nosko.

16:29 Rakúska vláda poskytne firmám pôsobiacim v oblasti gastronómie a hotelierstva kompenzácie za straty, ktoré im spôsobí novembrový lockdown. Firmy by mali dostať 80 % tržieb z vlaňajšieho novembra.

"Intenzívne dolaďujeme detaily," povedala v nedeľu ministerka cestovného ruchu Elisabeth Köstingerová. "Budú predložené najrýchlejšie, ako to bude možné," doplnila. Vzhľadom na vývoj počtu infekcií podľa nej nie je žiadna alternatíva k druhému lockdownu, "ak chceme dať odvetviu nejaké vyhliadky pre ďalšie mesiace".

16:19 Minister obrany Jaroslav Naď pripustil možnosť, že v regiónoch s nízkym zamorením obyvateľstva sa nebude opakovať celoplošné testovanie.

16:04 Na testovaní sa v Žilinskom kraji zúčastnilo viac ako 350.000 obyvateľov. Na Orave, Liptove a Turci zaznamenali odberné tímy viac ako percento pozitívnych. Vyplýva to z nedeľnej štatistiky ministerstva obrany.

V okresoch Martin, Dolný Kubín, Námestovo a Turčianske Teplice sa v sobotu zúčastnilo 108.111 ľudí, pozitívnych z nich bolo 1567, čo predstavuje 1,45 percenta. Odberné tímy v okresoch Ružomberok, Liptovský Mikuláš a Tvrdošín otestovali 80.541 ľudí, pozitívnych bolo 1376, čo je 1,71 percenta. Dovedna 161.917 ľudí sa zúčastnilo na testovaní v okresoch Žilina, Bytča, Čadca a Kysucké Nové Mesto. Odberné tímy tam odhalili 2982 pozitívne testovaných, čo predstavuje 1,84 percenta.

15:55 Do poludňajšej prestávky počas druhého dňa otestovali v Prešove 3 220 ľudí, z toho 35 je pozitívnych. Infekčných je teda 1,09 percenta za toto obdobie otestovaných ľudí. Na brífingu o tom informovala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová. Zároveň spresnila čísla testovaných za sobotu, o ktorých ráno informovala samospráva. Na testoch bolo 34 601 ľudí, z toho bolo zaznamenaných 344 pozitívnych prípadov. Infekčnosť teda bola na úrovni zhruba jedného percenta.

15:42 Polícia v Trnavskom kraji prijala od rána štyri podnety v súvislosti s opakovaným testovaním osôb. Informovalo o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Trnave na sociálnej sieti. V obci Boleráz prišiel muž na testy v sobotu aj nedeľu, oba testy boli pozitívne. Prípad polícia nahlásila regionálnemu úradu.

Opakovane pozitívny test bol zaznamenaný aj v obci Pusté Úľany v okrese Galanta. "Policajt, ktorý je na odbernom mieste oznámil, že osoba, ktorá bola včera pozitívne testovaná, sa dnes dostavila opäť na test. Test vyšiel opäť pozitívne," uviedla polícia.

15:34 Na testovaní sa v sobotu v Turčianskych Tepliciach zúčastnilo 2696 osôb, čo je takmer 60 percent občanov vo veku desať až 65 rokov. Tímy zistili celkovo 23 pozitívnych osôb, čo predstavuje 0,85 percenta. Informoval o tom v nedeľu turčianskoteplický primátor Igor Hus.

Obyvatelia sa v nedeľu podobne ako v sobotu môžu dať otestovať na šiestich odberných miestach na území mesta a jeho mestských častí.

15:29 V Krásne nad Kysucou v okrese Čadca zabezpečili na celoplošné testovanie  štyroch zdravotníkov na každom zo šiestich odberných miest. Podľa primátora mesta Jozefa Grapu boli medzi nimi zdravotné sestry z nemocnice v českom Třinci, študenti Lekárskej fakulty Karlovej univerzity v Prahe, študenti z iných českých lekárskych fakúlt i lekári pracujúci v ČR.

15:23 Dva testy mal absolvovať v sobotu muž z Martinského okresu. Polícia z Martina začala v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci zločinu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby, informovala žilinská krajská policajná hovorkyňa Jana Balogová.

"Skutku sa mal dopustiť muž z okresu Martin, ktorý sa v sobotu predpoludním zúčastnil na testovaní na odbernom mieste v obci Ivančiná (okres Turčianske Teplice). Bol diagnostikovaný ako pozitívny. Po odporúčaní nenastúpil do povinnej izolácie a opätovne sa v ten istý deň popoludní dal testovať na odbernom mieste v Turčianskych Tepliciach, kde mu mal vyjsť výsledok negatívny," uviedla Balogová.

15:17 Zredukovanie odberných miest na menší počet, najmä na miestach, kde sa ich na jednej adrese nachádza viac, navrhuje starosta bratislavského Nového Mesta Rudolf Kusý. Dôvodom je podľa neho nízky záujem ľudí o testovanie. "Od rána obieham odberné miesta. Na väčšine z nich za posledné hodiny prichádzajú nie stovky, nie desiatky ľudí, ale doslova jednotlivci," uviedol Kusý.

Ako dodal, napriek tomu musia na odberných miestach dobrovoľníci, zdravotníci, vojaci aj policajti "mrznúť a čakať", kým im "skončí šichta" o 21.30 h. Starosta sa pýta, aký má zmysel, ak majú na jednej adrese viac odberných miest, aby tam ľudia naďalej mrzli. Navrhuje, aby sa takéto miesta zredukovali.

15:05 Austrália nezaznamenala za 24 hodín žiaden prípad lokálneho prenosu koronavírusu. Stalo sa tak po prvý raz za ostatných takmer päť mesiacov. Od piatka 20:00 do soboty 20:00 tamojšieho času nezaevidovali ani jedného nového infikovaného človeka, čo sa naposledy stalo 9. júna.

Epicentrum druhej vlny nákazy - štát Viktória, kde platí 112 dní lockdown, hlási nulový prírastok už druhý deň za sebou. Úrady ohlásili, že zrejme budú môcť prijať ďalšie uvoľnenie obmedzení. Minister zdravotníctva Greg Hunt sa na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter poďakoval zdravotníkom aj všetkým obyvateľom.

Austrália od začiatku pandémie zaregistrovala približne 27-tisíc nakazených a 900 úmrtí na COVID-19.

14:56 Spolu 209.452 otestovaných a z toho 1220 pozitívnych na nový koronavírus eviduje za sobotu Veliteľstvo Trebišov. To okrem okresu Trebišov zahŕňa všetky štyri košické okresy, ako aj okres Košice-okolie. Údaje poskytlo Ministerstvo obrany SR. V samotnom meste Trebišov malo pozitívny test na nový koronavírus 34 ľudí. Potvrdila to hovorkyňa radnice Martina Mištaničová.

14:55 Pozrite si aj tlačový brífing predsedu vlády Igora Matoviča a ministra vnútra Romana Mikulca po návšteve odberného miesta v Komárne. Zdôraznili, že toto miesto funguje práve vďaka zdravotníkom z Maďarska.

14:50 Takmer polovica obcí v Trenčianskom kraji hlásila nedostatok certifikátov a testov. Situáciu museli starostovia operatívne riešiť. Zisťovali sme, aká je aktuálna situácia či už v odberných miestach nachádza dostatok materiálu.

14:40 Na celoplošnom testovaní sa v sobotu (31. 10.) v Turčianskych Tepliciach zúčastnilo 2696 osôb, čo je takmer 60 percent občanov vo veku desať až 65 rokov. Tímy zistili celkovo 23 pozitívnych osôb, čo predstavuje 0,85 percenta. Informoval o tom v nedeľu turčianskoteplický primátor Igor Hus.

14:35 V okresoch Trenčín, Považská Bystrica, Nové Mesto nad Váhom, Púchov, Ilava, Myjava a Bánovce nad Bebravou sa v sobotu zúčastnilo na celoplošnom testovaní 207.856 obyvateľov.

14:25 V Banskej Bystrici testovali aj okolo 650 zahraničných študentov a lektorov, ktorí zostali na internátoch a nevrátili sa späť do svojich krajín. Univerzita Mateja Bela požiadala mesto o mobilnú odberovú jednotku, v ktorej študentov testovali priamo pred školou, takže sa nemuseli pohybovať po celom meste.

14:10 Žena v Detve chcela potvrdenie o absolvovaní antigénového testu na tlačivo, ktoré si doma vyrobila. Keď to príslušný zdravotnícky pracovník odmietol, nedala sa testovať a odišla s tým, že pôjde radšej na PN. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

14:05 V rázovitej goralskej obci Lendak pod Belianskymi Tatrami ľudia prekvapili účasťou na celoplošnom testovaní. Zdôrazňujú pritom, že na odberné miesta neprišli preto, že im to niekto nariadil. Lendačania zdôrazňujú, že sa prišli otestovať, lebo majú svoj vlastný rozum.

14:03 Orava prekonáva čísla účasti z minulého týždňa. Počas prvého dňa sa na testovaní zúčastnila viac ako polovica obyvateľov regiónu. Dobrou správou je, že rizikové oblasti hlásia výrazne menej infikovaných ľudí.

13:48 Kolóny, stres a nervozita ľudí počas odberov vykonávaných z auta by mohla byť dnes minulosťou. Po včerajšej kritike sa takéto miesta zredukovali, alebo zmenili len pre peších ľudí. Drive-in odbery neodporúčal zriaďovať ani minister obrany Jaroslav Naď.

13:45 Druhý deň testovanie je v hlavnom meste pokojný. Odberné miesta zívajú prázdnotou. Nedeľné testovanie hodnotia ozbrojené sily zatiaľ ako bezproblémové. Na mnohé miesta však stále rozvážajú zdravotnícky materiál.

13:37 Najväčší podiel nakazených, teda 1,84 percenta, odhalili regionálne veliteľstvá Ozborojených síl SR Žilina a Topoľčany. Doposiaľ počas celoplošného testovania vo veliteľstve Žilina, pod ktoré patria okresy Žilina, Bytča, Čadca, Kysucké Nové Mesto, otestovali 161 917 ľudí a pozitívnych bolo 2 982 testov.

13:15 Sedem odberných miest na testovanie ochorenia COVID-19 v meste Poltár navštívilo v sobotu 2814 ľudí. „Z celkového množstva vykonaných výterov bolo evidovaných 20 pozitívnych odberov, čo je 0,71 percenta,“ informoval Martin Cifranič z poltárskeho mestského úradu.

13:07 Celoplošné testovanie je podľa vicepremiérky a predsedníčky strany Za ľudí Veroniky Remišovej úspešné a dobre pripravené napriek rôznym dezinformáciám, ktoré sa šírili ešte krátko pred testovaním. Informovalo o tom tlačové oddelenie strany Za ľudí.

12:58 V obci Priepasné, podobne ako v ďalších troch obciach okresu Myjava, sa celoplošné testovanie v rámci akcie Spoločná zodpovednosť uskutočňuje iba počas jedného dňa v nedeľu. "Aktuálny stav je taký, že je pretestovaná približne štvrtina obyvateľov. Zatiaľ všetko zvládame a stíhame. Testovanie sa uskutočňuje vo vonkajších priestoroch pri obecnom úrade, kde zvyčajne mávame kultúrne akcie. Samotné odberné miesto je na pódiu," informoval na poludnie starosta obce Peter Czere.

12:45 Buď sa potvrdilo, že antigénové testy sú absolútne nevhodné na získanie relevantných dát o rozšírení infekcie, alebo na SR žiadna pandémia nového koronavírusu nie je. Poslanec novovzniknutej strany Hlas-SD Matúš Šutaj Eštok to skonštatoval v našej diskusnej relácii V politike. Narážal pritom na jedno percento pozitívnych vzoriek z celkového počtu otestovaných počas sobotňajšieho plošného testovania.

12:16 Dokopy 1102 ľudí otestovali zdravotníci počas prvého dňa celoplošného testovania v meste Jelšava v okrese Revúca. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor Milan Kolesár s tým, že 16 z nich bolo pozitívnych.

12:10 Fakultná nemocnica s poliklinikou v Nových Zámkoch v priebehu víkendu robí vlastné plošné testovanie na ochorenie COVID-19. Jeho cieľom je otestovať všetkých pacientov i zamestnancov. V priebehu soboty sa testovalo na troch stanovištiach pred budovou, štvrtý mobilný tím prechádzal celú nemocnicu a testoval pacientov a personál priamo na pracoviskách. Ako informoval hovorca nemocnice Ján Baček, v sobotu 31. októbra tu bolo vykonaných 1560 testov, ktoré odhalili 33 ľudí s pozitívnym výsledkom. „Boli medzi nimi pacienti nemocnice aj rodinní príslušníci zamestnancov a ďalší ľudia,“ informoval Baček.

11:52 Policajti zaznamenali počas soboty a nedele dopoludnia 24 prípadov, keď sa občania po pozitívnom výsledku testu opakovane testovali. Podozriví sú zo spáchania trestného činu šírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby. Informovala o tom hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

11:50 Testovanie na ochorenie COVID-19 je vo Zvolene v nedeľu pokojné, pri odberných miestach ľudia nečakajú v rade. Potvrdil to hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška.

11:42 Pozrite si aj tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča, ministrov Jaroslava Naďa, Mareka Krajčího, Romana Mikulca a Milana Krajniaka, na ktorej hodnotili prvý deň celoplošného testovania.

11:25 V okresoch Nitrianskeho kraja bolo v sobotu otestovaných na ochorenie COVID-19 celkovo 321.506 ľudí. Z nich malo pozitívny výsledok testu 2240. Ako informovala Mária Lyžičiarová z Okresného úradu v Nitre, výsledky z prvého dňa testovania boli poskytnuté jednotlivými regionálnymi veliteľstvami.

11:20 Na celoplošnom testovaní na nový koronavírus sa v sobotu v Žiline zúčastnilo dovedna 39.770 ľudí. Odberné tímy zistili pozitívny výsledok u 406 občanov, čo je 1,02 percenta. Informoval o tom v nedeľu hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

11:10 Druhé kolo celoplošného pretestovania určite bude. Vyhlásil to premiér Igor Matovič a pripustil, že v pár okresoch by testovanie byť nemuselo. Hovoriť o tom mieni s odborníkmi. Pri druhom kole argumentuje dobrými výsledkami z testovania na Orave a v Bardejove. Premiér zároveň oznámil, že počet vykonaných testov počas prvého dňa plošného testovania mu vyrazil dych a je hrdý na každého jedného, ktorý pridal ruku k dielu.

10:56 V priebehu soboty otestovali v okrese Snina 15.410 ľudí, z toho bolo 276 pozitívnych. Uviedla to vedúca oddelenia strategického rozvoja mestského úradu Erika Jankajová s tým, že pozitívny test vyšiel aj primátorke Sniny Daniele Galandovej.

10:54 Košiciach otestovali takmer 95.000 ľudí, pričom pozitívnych bolo necelých 0,5 percenta. Ďalšie tisíce Košičanov podľa magistrátu chodili na testovanie do okolitých obcí. Záujem o celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 v druhom najväčšom meste na Slovensku v nedeľu dopoludnia opadol. Potvrdilo to mesto Košice.

10:48 Ak by štát nariadil druhé kolo celonárodného testovania, samospráva bratislavskej Karlovej Vsi už teraz upozorňuje, že sa možno postaví na odpor. "Koketujem s myšlienkou, že v prípade nariadenia druhého kola testovania v Bratislave, konkrétne u nás v Karlovej Vsi, navrhnem vypovedanie poslušnosti," oznámila na sociálnej sieti starostka mestskej časti Dana Čahojová.

10:40 Na plošnom testovaní v Liptovskom Mikuláši sa v sobotu zúčastnilo 15.124 obyvateľov. Pozitívne testy vyšli 220 z nich, čo je 1,45 percenta. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

10:35 Testovanie počas druhého dňa plošného testovania zabezpečujú tímy na 4782 odberných miestach, k dispozícii je teda 98 percent všetkých plánovaných odberných miest. O testovanie sa stará vyše 46 000 osôb, uviedol to minister obrany Jaroslav Naď.

10:20 Na Slovensku otestovali v sobotu, prvý deň celoplošného testovania na ochorenie COVID-19, 2 581 113 ľudí. Infekčných z nich bolo 25 850, teda jedno percento. V nedeľu to oznámil minister obrany Jaroslav Naď. Premiér Igor Matovič tento výsledok považuje za dôkaz, že SR ako štát a ako spoločenstvo zodpovedných ľudí funguje.

10:10 V sobotu bolo v Nitre otestovaných 35.717 ľudí. Pozitívny výsledok testu malo 212 z nich. V teréne pomáhalo s testovaním na 62 odberných miestach vyše 600 ľudí. Informovala o tom nitrianska radnica.

10:05 Na Slovensku v sobotu pribudlo 2282 nakazených novým koronavírusom z 21 949 testov. Nepribudlo žiadne úmrtie. Z ochorenia sa za sobotu vyliečilo ďalších 181 ľudí. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

9:59 V meste Hriňová v Detvianskom okrese v sobotu otestovali 3357 ľudí na ochorenie COVID-19. Uviedol to primátor Hriňovej Stanislav Horník s tým, že je to 63 percent z počtu obyvateľov mesta vo veku od desať do 65 rokov. Presné informácie o počte pozitívne testovaných ľudí zatiaľ mesto nemá k dispozícii. Podľa primátora je to však približne jedno percento otestovaných.

9:52 Odberné tímy v okrese Prievidza v sobotu vykonali počas celoplošného testovania na nový koronavírus 57.512 testov. Pozitívnych z nich bolo 1152. Informoval o tom v nedeľu hovorca mesta Prievidza Michal Ďureje.

9:44 V meste Prešov urobili za sobotu 32.786 odberov, ktoré zachytili 305 pozitívnych prípadov. Potvrdil to hovorca mesta Vladimír Tomek.

9:35 Ozbrojené sily počas noci na nedeľu distribuovali materiál na odberné miesta, kde sa v rámci celoplošného testovania testujú ľudia na ochorenie COVID-19, potvrdil hovorca OS SR Štefan Zemanovič. Nedeľné testovanie hodnotí zatiaľ ako bezproblémové. "Priebežne sa nám opäť rozbehlo testovanie. Keďže ide o plošnú aktivitu, vyskytujú sa určité prestoje, ale nie je to nič mimoriadne," skonštatoval.

9:28 V siedmich okresoch Trenčianskeho samosprávneho kraja, okrem okresov Prievidza a Partizánske, prišlo v prvý deň celoplošného testovania na odberné miesta okolo 207.000 ľudí, čo predstavuje približne 60 percent z celkového počtu ľudí, ktorí by sa na testovaní mali zúčastniť.

9:25 Aká je situácia v podtatranskej obci Lendak? Opýtali sme sa prednostu obedného úradu Michala Marhefka.

9:05 Diametrálne odlišná situácia na odberných miestach v porovnaní so sobotou panuje v nedeľu ráno aj v okresných mestách Bratislavského samosprávneho kraja. Samosprávy Pezinku, Malaciek i Senca oznamujú prostredníctvom svojich webov a sociálnych sietí, že na testovanie sa momentálne na väčšine miest vôbec nečaká.

8:56 Regionálni hygienici v rámci Bratislavského kraja evidovali v 44. týždni 401 akútnych respiračných ochorení a 777 nových pozitívnych prípadov ochorenia COVID-19. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava o tom informoval na sociálnej sieti.

8:50 Na 66 odberných miestach v meste Prešov vykonali pri celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19 v sobotu 31. októbra 32 786 odberov. Z toho 305 testov vyšlo s pozitívnym výsledkom. Infekčných teda bolo 0,93 percenta ľudí.

8:43 V okrese Považská Bystrica absolvovalo v sobotu antigénové testy 29.292 obyvateľov, pozitívnych bolo 384 vzoriek (1,31 percenta). Informoval o tom prednosta Okresného úradu v Považskej Bystrici Andrej Torda.

8:40 Odberné miesto v Aeroklube na košickom letisku otestovalo v sobotu 4 308 občanov najmä z Košíc, ale aj okolitých obcí, z ktorých bolo 19 osôb pozitívnych. Informoval o tom hovorca mesta Košice Vladimír Fabian.

8:38 V Trnave absolvovalo v sobotu testovanie 29 772 ľudí, čo je 66 percent tých obyvateľov, ktorým je testovanie odporúčané. Miera infekčných testov dosiahla v prvý deň 0,58 percenta. Ďalších 1 394 ľudí otestovala automobilka Groupe PSA Slovakia, podľa jej hovorcu Petra Šveca boli infekční traja zamestnanci, čo je 0,2-percentná miera infekčnosti.

8:37 V meste Stará Ľubovňa v sobotu otestovali 6098 ľudí, z ktorých bolo 129 pozitívnych. Uviedol to primátor mesta Ľuboš Tomko.

8:35 Niektoré odberové miesta na celoplošné testovanie v bratislavských Podunajských Biskupiciach zrejme otvoria v nedeľu s oneskorením. Dôvodom sú chýbajúce certifikáty či testy. Informuje o tom bratislavský magistrát.

8:30 V Trenčianskom kraji počas prvého testovacieho dňa zlyhalo zásobovanie. Viacerým obciam chýbali certifikáty aj testy a hrozilo zatvorenie odberných miest. Ako to vyzerá dnes?

8:20 Ako to vyzerá v Bratislave po ôsmej hodine ráno? Priebeh testovania v mestskej časti Lamač nám priblížil starosta Lukáš Baňacký a o situácii v Karlovej Vsi informovala starostka Dana Čahojová.

7:55 V meste Senica otestovali počas celoplošného testovania v sobotu v rámci akcie Spoločná zodpovednosť 9705 ľudí, z ktorých bolo približne jedno percento pozitívnych na nový koronavírus. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

7:45 Pred týždňom bola účasť na Orave mimoriadne vysoká. Z pohľadu tohto regiónu ide teda už o druhé kolo testovania. Po pilotnom projekte spustili odberné miesta bez problémov.

7:40 Pozreli sme sa aj do Košíc, kde začal druhý deň testovania. Ako to v metropole východu vyzerá?

7:34 Na košickom letisku je pre záujemcov o celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 v nedeľu dokopy 17 odberných tímov. Ráno v tomto drive-in nebola žiadna čakacia doba na výter, informovalo o tom mesto Košice.

7:32 V meste Myjava otestovali v sobotu v rámci akcie Spoločná zodpovednosť celkom 7339 ľudí, z toho bolo 51 pozitívnych, čo predstavuje 0,69 percenta z celkového počtu testovaných. Informoval o tom Martin Kovanič z mestského úradu.

7:30 V Banskej Bystrici je situácia v porovnaní so sobotným ránom úplne iná. Kým včera na viacerých miestach chýbali zdravotníci a testovanie sa začalo s dvojhodinovým oneskorením, dnes by sa táto situácia nemala opakovať.

7:18 V meste Brezová pod Bradlom bolo v sobotu otestovaných 2632 ľudí, z ktorých 23 malo pozitívny výsledok na nový koronavírus. Informovalo o tom mesto na sociálnej sieti.

7:15 V meste Hlohovec bolo počas prvého dňa celoplošného testovania v rámci akcie Spoločná zodpovednosť otestovaných v sobotu viac ako 9000 ľudí. Informovalo o tom mesto Hlohovec na sociálnej sieti.

7:10 S našim štábom sme sa pozreli, ako začína druhý deň testovania v hlavnom meste. V bratislavskom Starom meste čaká v radoch výrazne menej ľudí, ako včera. V Bratislave mapujeme situáciu aj v súvislosti s drive-in testovaním. Nahliadli sme aj do bratislavskej Karlovej Vsi, kde niektorí čakajú v radoch od šiestej hodiny. Starostka očakáva veľký nápor.

7:00 Na Slovensku v nedeľu pokračuje celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19. Testovať sa bude rovnako ako v sobotu (31. 10.) v čase od 7.00 do 22.00 h s prestávkami v čase 12.00 - 12.45 h a 18.00 - 18.30 h, posledný výter by sa mal odoberať o 21.30 h. V nedeľu dopoludnia majú predstavitelia vlády zhodnotiť prvý deň testovania.

6:50 Zrušením zákazu vychádzania by sa podľa Matoviča zrušil akýkoľvek zmysel projektu celoplošného testovania.

6:35 S hovorcom OS SR Štefanom Zemanovičom sme sa pozreli priamo do spoločného operačného veliteľstva pre projekt celoplošného testovania, toto miesto označil Zemanovič za mozgové alebo nervové centrum celej operácie.

6:30 Niekde to škrípalo viac, niekde menej, no napokon sa to rozbehlo. Veľké plošné testovanie včera prebiehalo po celom Slovensku, pozrite si súhrn úvodného dňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok