Prekonali sme rekord, pribudli tisícky nakazených aj úmrtia

TA3 SITA TASR ČTK
30.10.2020 10:04

Na Slovensku pribudlo 3363 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Stúpol aj počet obetí koronavírusu, spolu ich je 212. Pre potreby celoplošného testovania už môžu robiť stery aj zubári a premiér sľúbil mimoriadnu odmenu pre zdravotníkov, ktorí odpracujú oba testovacie dni. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Prekonali sme rekord, pribudli tisícky nakazených aj úmrtia
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:36 V spoločnosti Slovenské elektrárne našli 26 pozitívnych zamestnancov na koronavírus. Pozitivita pracovníkov slovenského dominantného výrobcu elektriny tak dosiahla 0,74 %. „Spoľahlivosť a plynulosť výroby elektrickej energie nie je ohrozená, naďalej však budeme aplikovať veľmi prísne pravidlá na ochranu zdravia našich zamestnancov. Vzhľadom na to, že plošné testovanie považujeme za účinný nástroj pri eliminácii šírenia ochorenia COVID-19, plánujeme v ňom pokračovať,“ povedala hovorkyňa Slovenských elektrární Oľga Baková.

00:07 Slovensko plánuje byť prvou krajinou na svete, ktorá celú svoju populáciu otestuje na koronavírus SARS-CoV-2, napísal medicínsky týždenník The Lancet v článku do svojho sobotňajšieho čísla. Experti však podľa magazínu zároveň upozorňujú na logistické a technické "výzvy".

00:00 Samospráva Revúcej mala zdravotníkov, ktorých ponúkala na využitie pri testovaní, nebolo jej to však umožnené. Uviedol to primátor Július Buchta, ktorý podľa vlastných slov nevie, koľko zdravotníkov bude mať mesto k dispozícii od štátu.

23:53 Celoplošné testovanie je top témou týchto dní a vyvoláva rozporuplné reakcie. Čo si o tom myslíte vy? Pôjdete sa dať otestovať? V predvečer celoplošného testovania sme o tom diskutovali s ministrom obrany Jaroslavom Naďom, prezidentom Slovenskej lekárskej komory Marianom Kollárom, s biochemikom a vedcom Pavlom Čekanom a s primátorom Hlohovca a viceprezidentom ÚMS Miroslavom Kollárom.

22:44 "Ak ste na nedovolali na regionálne veliteľstvo (keďže linky sú neustále horúce) alebo sme sa Vám náhodou nestihli ozvať (prepáčte, tiež sme iba ľudia) alebo ste sa práve rozhodli, že chcete pomôcť v celoplošnom testovaní, príďte ráno od 6:00 na najbližšie odberné miesto, kde bude vojak, ktorý Vás zaradí na najbližšie odberové miesto, ktoré potrebuje zdravotníka," oznámil večer na sociálnej sieti minister obrany Naď.

22:30 Belgická vláda ďalej sprísňuje obmedzenia v živote verejnosti, oznámil v piatok premiér Alexander De Croo. Druhá vlna pandémie koronavírusu totiž zasiahla krajinu tvrdšie než akýkoľvek iný štát v Európskej únii.

22:10 Košiciach pripravujú na plošné testovanie na COVID-19 viac ako stovku odberných miest. Nie všetky však budú kopírovať volebné miestnosti. Testovať sa tak bude aj na netradičných miestach ako je javisko štátneho divadla.

22:00 V Českej republike v priebehu piatka do 18.00 h potvrdili 6770 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva ČR na svojej oficiálnej webovej stránke. Počet pozitívnych prípadov tak v ČR od začiatku pandémie dosiahol 316.838. V spojitosti s ochorením COVID-19 zomrelo 3033 ľudí. V piatok ochoreniu podľahlo 94 infikovaných ľudí.

21:55 Pri vstupe na územie Francúzska sa na občanov prichádzajúcich z niektorého z členských štátov Európskej únie, Andorry, Islandu, Lichtenštajnska, Monaka, Nórska, San Marína, Švajčiarska a Vatikánu nevzťahujú žiadne obmedzenia. Vnútorné hranice s krajinami EÚ zostávajú otvorené a hraničné policajné kontroly budú prebiehať priebežne do apríla 2021. Informuje o tom ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke. Vo Francúzsku bol od 30. októbra opäť zavedený karanténny stav, ktorý bude platiť zatiaľ do 1. decembra.

21:35 Taliansko hlásilo v piatok rekordný počet nových prípadov nákazy koronavírusom - v krajine za posledných 24 hodín pozitívne testovali vyše 31.000 ľudí. Na ochorenie zomrelo 199 pacientov.

21:30 Tenisový turnaj ATP Masters 1000 v Paríži sa uskutoční bez prítomnosti divákov. Opatrenie vychádza z rozhodnutia o celoštátnej karanténe, ktorú francúzsky prezident, Emannuel Macron, oznámil v stredu večer. Takzvaný lockdown, ktorý má zvrátiť nepriaznivú epidemickú situáciu, sa začal vo Francúzsku od štvrtkovej polnoci a potrvá minimálne do 1. decembra.

21:25 Ministerstvo obrany chce zháňať zdravotníkov aj počas celonárodného testovania na COVID-19. Ešte ich chýbajú stovky. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková. "Zo skúseností z Oravy a Bardejova veríme, že zdravotníci naozaj prídu a my budeme môcť postupne otvoriť všetky odberné miesta podľa plánu. K spokojnosti nám chýba ešte približne 700-800 zdravotníkov spadajúcich do kategórie „A“, teda tých, ktorí môžu realizovať stery samostatne," uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

Rezort dodal, že s testovaním počas oboch víkendových dní pomôžu ozbrojeným silám aj spojeneckí kolegovia z Rakúska a Maďarska. Celkovo by malo vypomáhať 250 zahraničných vojenských zdravotníkov. Nasadení budú podľa potreby na území celého Slovenska.

21:20 Mesto Martin otvorí všetky testovacie miesta v plnom rozsahu. Informovala o tom hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová. Mesto vyzýva svojich obyvateľov, aby sa zúčastnili na testovaní na COVID-19. "Verím, že účasť na testovaní bude vysoká a náš boj s novým koronavírusom dotiahneme do zdarného konca," uviedol primátor Martina Ján Danko. Prvé kolo celoplošného testovania sa má uskutočniť cez víkend 31.10 - 1.11. od 7.00 do 22.00 h.

21:15 Odberné miesto vo forme drive-in pripravilo mesto Košice v spolupráci s políciou v areáli Aeroklubu na košickom letisku. Podľa primátora Jaroslava Polačeka to bude asi najväčšie pracovisko na Slovensku. Informuje o tom magistrát na svojej webovej stránke. Zároveň bude počas celého víkendu v rámci celoplošného testovania na COVID-19 zverejňovať orientačné čakacie doby na jednotlivých odberných miestach.

21:00 Bratislavská mestská časť Petržalka, obec s najväčším počtom odberných miest (96) na Slovensku, dostala materiál na celoplošné testovanie ľudí na ochorenie COVID-19. Na sociálnej sieti to oznámil petržalský starosta Ján Hrčka s tým, že ak nič nebude chýbať, v sobotu 31. 10. ráno by mali byť všetky miesta materiálovo vybavené.

20:58 Pozrite si súhrn najdôležitejších udalostí dňa. V Hlavných správach na TA3 sme nielen odpovedali na vaše divácke otázky, ale odvysielali sme aj prejav premiéra Matoviča pred plošných testovaním.

20:40 Jednou z hlavných tém je vyjadrenie prezidentky, Zuzany Čaputovej, k celoplošnému testovaniu. Podľa nej nie je možné, aby sme cez víkend otestovali všetkých obyvateľov. Nemáme totiž dosť zdravotníkov. Prezidentka preto vyzvala vládu, aby netrestala tých, ktorí sa z objektívnych príčin testov nezúčastnia. Tento problém má aj ekonomickú rovinu. Rozprávali sme sa s Ondrejom Matejom, riaditeľom Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo.

19:30 Mesto Bardejov zavedie v súvislosti s plošným testovaním na ochorenie COVID-19 elektronické vyhodnocovanie čakacej doby v radoch na jednotlivých odberných miestach. Ako informoval hovorca mesta Štefan Hij, cieľom je zvýšenia komfortu občanov, ako aj návštevníkov mesta počas testovania.

19:25 Minister zdravotníctva Marek Krajčí bude v sobotu 31. októbra od 7.00 h pomáhať aktívne ako zdravotník pri celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19 v Bratislave.

19:15 Jednou z hlavných tém je vyjadrenie prezidentky, Zuzany Čaputovej, k celoplošnému testovaniu. Podľa nej nie je možné, aby sme cez víkend otestovali všetkých obyvateľov. Nemáme totiž dosť zdravotníkov. Prezidentka preto vyzvala vládu, aby netrestala tých, ktorí sa z objektívnych príčin testov nezúčastnia. Tento problém má aj ekonomickú rovinu. Rozprávali sme sa s Ondrejom Matejom, riaditeľom Inštitútu pre dopravu a hospodárstvo.

19:00 Na plošnom testovaní na prítomnosť ochorenia COVID-19 sa podieľa aj nemocnica v košickej Šaci. V priebehu dvoch dní v nej už otestovali viac ako 1000 zamestnancov a približne 300 hospitalizovaných pacientov. Informovala o tom v piatok Martina Pavliková, hovorkyňa skupiny Agel SK, pod ktorú nemocnica patrí.

18:45 Hygienici v piatok zrušili karanténne opatrenia pre obyvateľov viacerých bytových domov na ulici K nemocnici v Bánovciach nad Bebravou. Vyplýva to z vyhlášky Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Trenčín.

18:30 Plynulosť odberov počas celoplošného testovania na COVID-19 v meste Dolný Kubín by sa oproti minulotýždňovej pilotnej fáze mala zvýšiť. Uviedol to primátor Ján Prílepok. Vo viacerých odberných miestach upravili trasovanie a presunuli ich do exteriéru. Radnica tiež iniciovala testovanie obslužného personálu odberných miest už v piatok, aby predišli zdržaniam pri sobotňajšom 31. 10. spustení testovania.

18:25 V Trnave bude počas celoplošného testovania na COVID-19 fungovať webstránka testovanie.trnava.sk, na ktorej budú môcť záujemcovia v sobotu 31. októbra a nedeľu 1. novembra vidieť počty ľudí čakajúcich na jednotlivých odberných miestach v Trnave. Dáta budú aktualizované priebežne na základe informácií od dobrovoľníkov priamo v teréne. Počty môže nahlásiť aj verejnosť na číslach 0905 239 796 a 0903 520 478. Informovala o tom hovorkyňa mesta Veronika Majtánová.

18:10 Deti, ktorých rodičia sa nedajú cez víkend otestovať na ochorenie COVID-19, môžu chodiť do školy. Odviesť ich tam však musí osoba s negatívnym výsledkom testu. Minister zdravotníctva Marek Krajč to uviedol na piatkovej tlačovej konferencii. "Rodič, ktorý nemá test, (deti) nemôže do školy zaviesť," vysvetlil minister. Apeluje preto na všetkých rodičov školopovinných detí, ktoré nemôžu ísť do školy samy, aby sa nechali otestovať. Druhou možnosťou je zabezpečiť odvoz dieťaťa do a zo školského zariadenia.

18:05 Svetová zdravotnícka organizácia netvrdí, že smrtnosť na ochorenie COVID-19 je na úrovni bežnej chrípky. Upozorňuje na to ministerstvo zdravotníctva v reakcii na video českej komentátorky, ktoré sa šíri internetom. Informovala o novej štúdii, podľa ktorej je smrtnosť nižšia, ako sa predpokladalo.

17:54 Na vyjadrenia prezidentky, Zuzany Čaputovej, reagujú aj organizácie, ktoré zastupujú samosprávy na Slovensku. Tie tvrdia, že si svoju úlohu splnili. Väčšine ale chýbajú zdravotníci.

17:20 Pozrite si brífing ministra zdravotníctva, Mareka Krajčího, k aktuálna epidemiologickej situácii. Spolu s hlavným hygienikom, Jánom Mikasom, zverejnili dáta súvisiace s epidemiologickou situáciou v Európe a u nás. Tie vraj ukazujú, že nám hrozí kolaps zdravotníctva v priebehu pár týždňov. Celoplošné testovanie by mohlo byť krokom k zastaveniu šírenia vírusu.

17:05 Belgicko zaznamenalo vo štvrtok rekordný denný počet 6187 ľudí prijatých do nemocníc s ochorením Covid-19. Informoval o tom v piatok zdravotnícky úrad krajiny. V súčasnosti je na jednotkách intenzívnej starostlivosti 1057 pacientov. Belgicko zaznamenalo svoje maximum 1285 pacientov na JIS na vrchole prvej vlny ochorenia v apríli. Posledné dva týždne v krajine denne hospitalizovali v priemere 484 ľudí.

16:50 Premiér verí, že do sobotňajšieho rána bude absolútna väčšina odberných tímov pripravená na spustenie celoplošného testovania. Uviedol to na sociálnej sieti s tým, že aktuálna naplnenosť tímov mimo zdravotníkov je 100 percent a zdravotníkov 73 percent.

"Každú hodinu pribúdajú desiatky a desiatky ďalších zdravotníkov. Vojačky a vojaci idú na 120 percent a verím, že do rána bude absolútna väčšina odberných tímov pripravená na spustenie najväčšej záchrannej misie na Slovensku," napísal premiér

16:45 Už cez víkend nás čaká Sviatok všetkých svätých a Dušičky. Zvyčajne sú v týchto dňoch cintoríny plné návštevníkov. Tentoraz bude všetko inak. Zákaz vychádzania, celoplošné testovanie, pre mnohých karanténa. Psychológovia tvrdia, že spomienka na blízkych sa dá zvládnuť aj bez návštevy cintorínov. Treba si tento rituál nahradiť napríklad rozprávaním sa o blízkych s rodinou. Riešením je aj návšteva virtuálneho cintorína.

16:30 V Žiline sa v piatok popoludní podarilo zabezpečiť kompletný zdravotnícky personál pre 71 odberných miest v 32 rôznych lokalitách na celoplošné testovanie. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka otvoria v sobotu (31. 10.) ráno všetky odberné miesta, ak sa dovtedy nič neskomplikuje.

16:25 Počet prípadov na Slovensku nebude rásť tak rýchlo ako v Česku vzhľadom na celoplošné testovanie a zákaz vychádzania. Predpokladá to minister zdravotníctva. Ako informoval na tlačovej konferencii, v súčasnosti je v nemocniciach využitá asi polovica infekčných lôžok, pričom je možné reprofilizovať aj ďalšie.

Z pohľadu epidemiologickej situácie sú podľa jeho slov všetky slovenské okresy červené. Pripustil tiež, že v rámci testovania sa čoraz menej darí zachytávať ľudí bez príznakov nákazy nového koronavírusu a testujú sa viac ľudia s príznakmi. Aktuálne je pre ochorenie Covid-19 alebo pre podozrenie naň v karanténe 1906 zdravotníkov.

16:05 Prítomnosť 50 vojenských medikov z Rakúska na celoplošnom testovaní sa chápe tak, že jej účelom je humanitárna pomoc, preto nie je potrebný súhlas Národnej rady SR, postačí súhlas vlády. Uviedol to incent Bujňák z Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave.

16:01 Vo Francúzsku začala platiť celoštátna karanténa. Podrobnosti nám zatelefonovala naša spolupracovníčka v Paríži, Alena Vrbovská.

15:55 Ministerstvo zdravotníctva vyzýva zdravotníkov, ktorí pôsobia v zahraničí, aby sa v súčasnej situácii dočasne vrátili na Slovensko. Minister Krajčí, uviedol, že prvotným cieľom je ochrániť zdravie a životy občanov Slovenska.

16:00 Správca a zároveň vlastník niekoľkých bytov na Hronskej ulici 18 vo Valaskej v Breznianskom okrese zverejnil 28. októbra oznam na bytovom dome, ktorým nájomníkom a vlastníkom bytov oznamuje, že sú povinní zúčastniť sa na víkendovom testovaní na ochorenie Covid-19. Certifikát o absolvovaní testovania majú bezodkladne predložiť na kontrolu, inak im údajne ukončia nájomný vzťah.

15:51 Sieť súkromných nemocníc Svet zdravia a polikliník ProCare pomôže štátu pri plošnom testovaní na Covid-19 približne 800 zamestnancami. Informovala o tom komunikačná špecialistka tejto nemocničnej siete Jana Fedáková s tým, že väčšina z týchto zamestnancov sú zdravotníci.

15:45 Málo času, aj informácií. Takto vnímajú situáciu pred plošným testovaním niektoré organizácie, ktoré pomáhajú ľuďom bez domova. Nezodpovedané sú podľa nich kľúčové veci – ako bude zabezpečený prístup k testovaniu pre týchto ľudí a kde budú môcť prečkať prípadnú karanténu. Vláda reaguje, že na ľudí bez domova nezabudli.

15:32 Napriek prejavenému záujmu a ochote nebudú farmaceuti vykonávať stery, ale budú hodnotiť výsledky testu. Informoval o tom prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ, ktorý ubezpečil, že na to majú potrebné zručnosti.

15:30 Bývalý policajný prezident Milan Lučanský naďalej spochybňuje zrealizovateľnosť víkendového celoplošného testovania tak, ako je naplánované. Poukazuje pritom na kapacitné problémy i logistiku. Nesúhlasí tiež s tým, aby všetko riadila "jedna osoba v štáte, ktorá svojimi diktátorskými sklonmi nepúšťa k slovu skutočných odborníkov".

15:26 Predseda strany Smer-SD, Robert Fico, vyzýva prezidentku, aby zajtrajšie celoplošné testovanie zastavila. Podľa neho má na to možnosti v ústave.

15:16 Celoplošné testovanie je v Prešove ohrozené. Ako uviedol hovorca mesta Vladimír Tomek, do organizácie zapojili desiatky zamestnancov mesta. Bez dostatočného počtu kvalifikovaných zdravotníkov však nezvládnu otestovať všetkých ľudí.

15:12 Vo Fakultnej nemocnici Trnava sa počas uplynulých siedmich dní vyliečilo 18 pacientov s Covid-19 a počas dvoch týždňov traja, ktorí mali ťažký priebeh ochorenia a boli napojení na umelú pľúcnu ventiláciu. V súčasnosti je v zariadení hospitalizovaných 28 pacientov s novým koronavírusom.

15:08 Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove je na Covid oddelení hospitalizovaných 100 pacientov s týmto ochorením. "Ďalší piati sú na oddelení anestéziológie a intenzívnej medicíny, z toho štyria s podporou umelej pľúcnej ventilácie a piati pacienti sú na COVID jednotke intenzívnej starostlivosti," uviedla hovorkyňa nemocnice Renáta Cenková. V nemocnici je spolu 110 lôžok vyčlenených pre pacientov s Covid-19. Už 139 zamestnancov bolo pozitívne testovaných. Ku koncu septembra v nemocnici pracovalo 2546 ľudí.

Nemocnica zároveň hľadá posily do kuchyne. Podľa hovorkyne ide o preventívne opatrenie.

15:04 Rakúsko zaznamenalo v piatok po prvý raz viac ako 5000 nových prípadov nákazy novým koronavírusom - za 24 hodín pribudlo 5627 novoinfikovaných. Vo štvrtok hlásilo Rakúsko po prvý raz viac ako 4000 prípadov nákazy, konkrétne 4453 nakazených. Za uplynulých 24 hodín pribudlo v súvislosti s chorobou Covid-19 aj 18 úmrtí, čím sa celkový počet obetí na životoch zvýšil na 1082.

14:55 Aj hlavný hygienik SR Ján Mikas vydal vyhlásenie k blížiacemu sa testovaniu. "Plošné testovanie obyvateľov antigénovými testami na COVID-19 vnímam z epidemiologického hľadiska ako užitočné. Popri našom každodennom a cielenom trasovaní kontaktov pozitívne testovaných to považujem za značnú pomoc. Ako virológ zdôrazňujem, že antigénové testy dokážu rýchlo zachytiť ľudí s veľkou vírusovou náložou, teda najviac infekčných, ktorí môžu ochorenie ľahko šíriť ďalej," píše Mikas.

"Obraciam sa na vás, milí spoluobčania, a chcem vás povzbudiť, aby ste využili možnosť dať sa otestovať tam, kde to bude možné. Každé jedno rozhodnutie jednotlivca môže ovplyvniť ďalší vývoj pandémie na Slovensku," vyzval hlavný hygienik.

14:40 Ministerstvo financií nedisponuje odhadom, koľko by mohlo stáť víkendové plošné testovanie, pretože akciu vedie a organizuje ministerstvo obrany. Ministerstvo vnútra bude vedieť výdavky na akciu celoplošného testovania vyčísliť až po jej ukončení. Rezort financií podľa slov svojho tlačového odboru nemá zatiaľ ani údaje, koľko stálo testovanie na Orave a v Bardejove. "Výdavky realizovalo ministerstvo obrany prípadne rezort vnútra zo svojich zdrojov," uviedlo MF.

14:33 Polícia pátra po autorovi poplašnej a hoaxovej audionahrávky. Tá sa šíri sociálnymi sieťami a neznámy muž na nej šíri hoaxy o antigénových testoch. Policajti na ňu upozorňujú vo svojom profile na sociálnej sieti.

14:22 Počas celoplošného testovania majú pomáhať tisícky policajtov. Na každom odbernom mieste má byť prítomný minimálne jeden policajt. Iformovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová s tým, že polícia je na celoplošné testovanie pripravená. "V sobotu je pripravených pomáhať takmer 5600 policajtov všetkých zložiek a v nedeľu takmer 5700. V zálohe bude pripravených viac ako 300 policajtov na každý deň," spresnila.

14:15 Pozrite si správy venované pandémii vo vysielaní TA3.

14:10 V Poľsku pribudlo za štvrtok pri viac ako 78 000 vykonaných testoch rekordných 21 629 nových prípadov nákazy koronavírusom a 202 súvisiacich úmrtí. Denný nárast nakazených je vôbec najvyšší od začiatku pandémie.

14:06 Hoci informácie a pokyny sa menili “každý deň”, bratislavské mestské časti zriadili na území hlavného mesta 401 odberových miest na testovanie na koronavírus. Hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová informovala o spoločnom vyhlásení starostov mestských častí a primátora mesta k celoplošnému testovaniu.

14:05 Hnutie Sme rodina rešpektuje názor prezidentky Zuzany Čaputovej v súvislosti s plošným testovaním, rozhodnutie je však podľa neho na vláde, a najmä na premiérovi. „Hnutie Sme rodina vždy podporovalo všetky aktivity smerujúce k úspešnému zvládnutiu COVID-19 a všetkých následkov spojených s týmto ochorením. Akceptujeme názor prezidentky, ale rozhodnutie, akým spôsobom má prebehnúť testovanie, je na vláde, a najmä na premiérovi,“ uviedlo.

13:54 Na Slovensku sa rozbehli posledné prípravy na víkendové celoplošné testovanie. Kasárne na celom Slovensku sa premenili na distribučné sklady zdravotníckeho materiálu. Výhodu majú vojaci, ktorí boli zapojení do pilotného projektu na Orave a Bardejove. Hoci sa zdá, že všetko bude organizačne prichystané, mnohí netaja obavy z toho, ako testovanie dopadne.

13:50 Banskobystrická župa zakúpila viac ako 10-tisíc antigénových testov a v boji proti pandémii chce pokračovať aj po celoplošnej akcii. Ako prvá na Slovensku sa rozhodla každý týždeň testovať svojich zamestnancov domovov sociálnych služieb.

13:45 Akokoľvek dobre mienené rady niekoľko hodín pred spustením celoplošného testovania môžu byť aj kontraproduktívne. Uviedol to minister hospodárstva Richard Sulík v reakcii na piatkovú výzvu prezidentky SR Zuzany Čaputovej, aby sa testovanie konalo len tam, kde budú zabezpečené odbery.

13:31 Vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej v súvislosti s celoplošným testovaním spôsobuje vlnu reakcií nie len na politickej scéne. Spojili sme sa s hovorcom združenia miest a obcí Slovenska, pánom Michalom Kaliňákom.

13:13 Bratislavské mestské časti nedokážu zaručiť, že v rámci celoplošného testovania ľudí na ochorenie Covid-19, bude otestovaný každý. Prijaté pravidlá testovania im totiž neumožnia odhadnúť, koľko ľudí sa v Bratislave bude chcieť otestovať. Verejnosti preto odporúčajú sledovať operatívne pokyny z odberových miest, mestských častí, mesta Bratislava a riadiť sa nimi. V spoločnom vyhlásení to uviedli primátor hlavného mesta Matúš Vallo a 17 bratislavských starostov.

13:05 Denne počúvame o nových rekordoch nárastu pozitívne testovaných pacientov. Nasledujú správy o opatreniach, nariadeniach. Aktuálne veľký otáznik visí aj nad testovaním. Aká je reálna situácia okolo šírenia pandémie, ktoré okresy sú problém a kde je stav dobrý? Ako sa zaplnia nemocnice a v ktorých regiónoch treba pridávať lôžka? Čísla sme si vyhodnotili s dátovým analytikom, Ivanom Bošňákom.

12:50 Odberné miesto pre víkendové celoplošné testovanie na nový koronavírus prichystali aj v košických oceliarňach U. S. Steel. "Keďže sme nedostali požadovaný počet odberových tímov, vyzývame našich zamestnancov, aby sa v prvom rade snažili otestovať v mieste svojho bydliska a aby rozhodne neodkladali testovanie na poslednú chvíľu," uviedol hovorca oceliarní Ján Bača.

12:40 Strana Hlas-SD víta priamy, jasný a zodpovedný postoj prezidentky Zuzany Čaputovej, ktorá otvorene pomenovala riziká plošného testovania. Ak sa má plošné testovanie tento víkend uskutočniť, strana žiada jeho konanie len v rámcoch vymedzených a odôvodnených prezidentkou republiky.

12:30 Zástupcovia viacerých lekárskych organizácií vítajú výzvu prezidentky, Zuzany Čaputovej, premiérovi, Igorovi Matovičovi. Ani podľa nich nie je rozumné, aby štát ukladal sankcie obyvateľom, keď nevie zabezpečiť plošné pretestovanie. Prezidentka je vyššie postavená ako predseda vlády. Občania by preto mali počúvať hlavu štátu. Tvrdí to politológ, Ján Baránek

12:24 Aj minister práce Milan Karjniak na Facebooku reagoval na prezidentku. "Zatiaľčo pani prezidentka predčasne trúbi na ústup, vláda ďalej pracuje na zabezpečení úspechu operácie Spoločná zodpovednosť. My spolu s ministrom dopravy Andrejom Doležalom, vedúcim úradu vlády Julom Jakabom, šéfom VŠZP Richardom Strapkom a jeho tímom oslovujeme ďalších a ďalších zdravotníkov, aby pomohli ľuďom s pretestovaním," napísal.

12:12 Hrozí kolaps experimentu celoplošného testovania, upozorňuje starostka bratislavskej mestskej časti Karlova Ves Dana Čahojová s tým, že zdravotníckeho personálu, ktorý by bol schopný odoberať stery a vyhodnocovať ich, je nedostatok. Zároveň vraj zlyhali najdôležitejšie komunikačné linky medzi samosprávou a riadiacimi zložkami tohto projektu.

11:54 Predseda strany Kotlebovci – ĽSNS Marian Kotleba porušil desaťdňovú karanténu. Informáciu zverejnil denník Nový Čas. Ten odfotil Kotlebu vo štvrtok 29. októbra pri odchode zo svojho bytu.

11:48 Mestské časti hlavného mesta SR sú pripravené počas víkendového testovania periodicky informovať o aktuálnej situácii na jednotlivých odberných miestach. Využívať budú dostupné informačné kanály, vrátane miestneho rozhlasu i online kamerových záberov.

11:45 Na následky nákazy koronavírusom zomrel v piatok ráno vo veku 82 rokov biskup Amfilohije Radovič, hlava srbskej pravoslávnej cirkvi v Čiernej Hore.

11:44 Celoplošné testovanie vyvoláva množstvo otázok. Vláda sa na väčšinu z nich snaží odpovedať na webovej stránke somzodpovedny.sk. Nie všetci tam odpoveď na to, čo ich trápi našli a niektoré z odpovedí sa menia zo dna na deň. Rozhodli sme sa preto divákom priniesť súhrn najčastejších otázok aj s aktuálnou reakciou ministrov.

11:37 Aj premiér sa na Facebooku vyjadril k testovaniu. "Nerobme si už prosím naschvály. Ukážme všetci spolu, že v rozhodujúcej chvíli zaberieme spolu za jeden povraz a dokážeme to. V inom prípade, nám zostáva v rukách už len totálny lockdown a ten si nikto z nás nepraje," napísal Matovič.

11:34 Pozrite si celé vyhlásenie prezidentky o pripravenosti plošného testovania.

11:30 "Z poskytnutých informácií je zrejmé, že v rámci celoplošného testovania nebude možné otestovať státisíce občanov, záujemcov o testovanie," píše Čaputová na Facebooku a informuje, o čo žiada premiéra.

11:25 Prezidentka Zuzana Čaputová sa vyjadrila k nadchádzajúcemu plošnému testovaniu. Požiadala vedenie ozbrojených síl, aby jej doložilo stav pripravenosti operácie Spoločná zodpovednosť. Cieľ operácie, teda pretestovať celé územie Slovenska, je vraj podľa slov generálov “nenaplniteľný” a štát dokáže zabezpečiť približne 60 percent kapacít.

11:05 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 11. hodine.

11:02 Pozrite si mapu šírenia koronavírusu, ktorú zverejnilo na Facebooku Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb.

10:51 Ukrajina zaznamenala za štvrtok ďalších 8312 prípadov nákazy. Pribudlo aj rekordných 173 úmrtí infikovaných osôb, vyplýva z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu. Doteraz najvyšší počet úmrtí za deň (165) zaznamenali na Ukrajine za utorok.

10:40 Polícia upozorňuje na hoax, ktorý šíri informáciu, že na odberných miestach počas celoplošného testovania na koronavírus budú aj takí policajti, ktorí budú pozitívne testovaní.

10:34 Všetky osoby, ktoré vstúpia na Slovensko, budú musieť absolvovať domácu izoláciu, alebo predložiť negatívny test na koronavírus, ktorý nebude starší viac ako 72 hodín. Na niektoré krajiny sa však vzťahuje výnimka.

10:30 Nákazu za posledný deň v Maďarsku potvrdili 3286 ľuďom. V súvislosti s ochorením Covid-19 zomrelo v tom čase 65 chorých, informoval vládny server koronavirus.gov.hu. Bilanciou pandémie koronavírusu v krajine je doposiaľ 71 413 potvrdených prípadov infekcie a 1699 mŕtvych. Z nákazy sa zotavilo 17 953 osôb.

10:25 Pri príprave a vykonaní celoplošného testovania bude v SR pomáhať aj 50 vojenských medikov, ktorí sú príslušníci ozbrojených síl Rakúskej republiky. Vyplýva to z návrhu, ktorý odsúhlasila vláda na piatkovom rokovaní. Majú tiež pomáhať pri odstraňovaní následkov núdzového stavu.

10:23 Hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 je 1237 pacientov. Z toho 110 sú na JIS a 95 na umelej pľúcnej ventilácii.

10:20 Najviac pozitívnych prípadov pribudlo v Žilinskom kraji (740), nasleduje Prešovský kraj (594), Trenčiansky (496), Banskobystrický (372), Košický (333), Nitriansky (293), Trnavský (273) a Bratislavský (262).

10:08 Vyliečilo sa ďalších 281 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 12 508.

10:00 Na Slovensku pribudlo 3 363 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Celkovo evidujeme 55 091 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 16 556 testov. Pribudlo ďalších 12 úmrtí, počet obetí koronavírusu stúpol na 212. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:35 Pre veriacich platí od piatka pôst za odvrátenie nového koronavírusu. Vyhlásili ho biskupi Slovenska s tým, že zároveň veriacich pozývajú modliť sa pravidelne Modlitbu za Slovensko. Informovala o tom Konferencia biskupov Slovenska.

9:12 Zbor väzenskej a justičnej stráže je pripravený na celoplošné testovanie. Vo vlastnej réžii otestuje príslušníkov a zamestnancov zboru, personál ministerstva spravodlivosti, zamestnancov Súdnej rady SR, Centra právnej pomoci, personál Ústavného súdu SR, Najvyššieho súdu SR, ostatných všeobecných súdov a členov ich domácností.

9:00 Počet nakazených novým koronavírusom v USA prekročil deväť miliónov. COVID-19 sa krátko pred prezidentskými voľbami rapídne šíri vo viac ako 20 amerických štátoch, informoval denník The New York Times. Len za posledný týždeň pribudlo vyše pol milióna potvrdených prípadov nákazy, ktorých od začiatku pandémie zaznamenali už viac ako 9,2 milióna. Celkový počet súvisiacich úmrtí prevyšuje 234.000.

V USA v týchto dňoch každodenne pribúda vyše 75.000 nakazených a približne 780 úmrtí. Najviac postihnuté sú štáty na americkom Stredozápade ako Illinois, Indiana, Michigan, Minnesota, Nebraska a Wisconsin.

8:50 Priemyselná produkcia v Japonsku pokračovala minulý mesiac v zotavovaní, pričom tempo rastu sa výrazne zrýchlilo. Uviedlo to japonské ministerstvo hospodárstva, ktoré zverejnilo predbežné údaje.

Priemyselná produkcia upravená o sezónne vplyvy sa v septembri zvýšila medzimesačne o 4 %, čo predstavuje rast štvrtý mesiac po sebe. V auguste rast dosiahol 1 %. Výsledok prekonal aj očakávania ekonómov, ktorí počítali so zrýchlením rastu na 3,2 %.

8:30 Nemecko zaznamenalo za 24 hodín po prvý raz viac ako 18.000 nových prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. O viac než 1900 tak bol prekonaný doterajší rekord z predošlého dňa, keď zdravotnícke úrady evidovali 16.774 prípadov. Vyplýva to z údajov Inštitútu Roberta Kocha.

Za štvrtok pribudlo v Nemecku 18.681 novoinfikovaných. Pred týždňom bol denný nárast za rovnaký deň 11.242 nakazených. Nemecko tak prekonalo denný rekord už tretí deň za sebou. Počet úmrtí v súvislosti s ochorením COVID-19 sa zvýšil o 77 na 10.349.

8:10 Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia umožní svojim zamestnancom dať sa testovať na COVID-19 priamo v areáli závodu. V sobotu 31. októbra a v nedeľu 1. novembra budú mať možnosť absolvovať antigénové testy v priestoroch zdravotného strediska výrobného centra v Trnave, informoval hovorca automobilky Peter Švec.

Počas dvoch testovacích dní bude pritom v odbernom mieste, ktoré bolo autorizované ministerstvom obrany, rezervovaný samostatný čas aj pre zamestnancov, ktorí budú cez víkend v práci. Aktuálne vytvára automobilka do 4500 pracovných postov.

7:55 V piatok sa začali pre žiakov základných a stredných škôl jesenné prázdniny. Tento rok sú však v netradičnom termíne, dôvodom je celoplošné testovanie na COVID-19.

7:40 Slovenský Červený kríž vyzýva ľudí, ktorí sa cítia zdraví, aby išli darovať krv, uviedla programová koordinátorka SČK Silvia Kostelná. "Prosíme všetkých, ktorí môžu darovať krv, aby tak urobili aj počas pandémie, pretože na vašu krv sú odkázaní ľudia aj v tomto čase a neubúda ich. Preto, ak môžete, kontaktujte aj najbližšie odberové miesto a dohodnite si konkrétny dátum a čas, kedy môžete krv darovať," povedala.

Hoci boli mobilné odbery krvi v celej krajine zrušené, krv je stále možné darovať na odberových pracoviskách Národnej transfúznej služby a na hematologicko-transfúznych oddeleniach nemocníc.

7:20 Šéfka EK Von der Leyenová zároveň zdôraznila, že "masové testovanie" populácie bude kľúčom k prekonaniu pandemickej krízy a vyzvala štáty EÚ, aby sa dohodli na spoločných štandardoch pre rýchle testovanie na báze antigénových testov na COVID-19 a tiež na vzájomnom uznávaní výsledkov rýchlych testov v celej Európskej únii.

Premiéri a prezidenti členských krajín hovorili o potrebe väčšej koordinácie reakcií na epidémiu, ktorá opäť silne zasiahla európsky kontinent a ktorá počtom nových infekcií a obetí prekonáva prvú vlnu z marca a apríla tohto roku.

7:00 Európska komisia vyčlenila 220 miliónov eur na prevoz pacientov postihnutých ochorením COVID-19 z najťažšie postihnutých členských krajín EÚ do iných štátov, ktoré majú dostatočnú kapacitu nemocničných lôžok pre infikované osoby. Po skončení mimoriadneho videosummitu šéfov štátov a vlád EÚ, to uviedla predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

Lídri 27 členských krajín EÚ mali vo štvrtok prvú zo série viacerých plánovaných videokonferencií zameraných na koordináciu spoločných opatrení proti šíreniu nového typu koronavírusu.

6:40 Zdravotníkom, ktorí odpracujú v odberných tímoch oba dni plošného testovania na ochorenie COVID-19, vyplatia príspevok za mimoriadne nasadenie vo výške 500 eur. Premiér Igor Matovič o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii. Ide o jeho osobné rozhodnutie. Verí, že ho presadí v koalícii.

6:20 Pre potreby celoplošného testovania populácie na ochorenie COVID-19 budú môcť zubní lekári robiť odbery z nosohltana. Minister zdravotníctva Marek Krajčí o tom informoval na sociálnej sieti po štvrtkovej kritike Slovenskej komory zubných lekárov.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok