Testovanie sa napriek problémom javí ako úspešné. TA3 je pri tom

TA3 TASR SITA ČTK
31.10.2020 16:25

Napriek nespočetným problémom a mnohým kritikom sa na Slovensku podarilo spustiť akciu, aká nemá v našich dejinách obdobu. Veľké plošné testovanie, ktoré organizujú vojaci, sa uskutočňuje v tisíckach miest. Zúčastňujú sa ho tisícky vyčerpaných zdravotníkov, pomáha množstvo dobrovoľníkov. Nechýbajú pri ňom ani štáby TA3. Priebeh testovania sme s vami sledovali online.

Testovanie sa napriek problémom javí ako úspešné. TA3 je pri tom
SITA/Ľudovít Vaniher

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:50 Hovorca tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana sa lieči na COVID-19. "Momentálne sa nachádzam v konečnom štádiu liečby," uviedol 49-ročný hovorca Ibrahim Kalin na sociálnej sieti Twitter a dodal, že má len "mierne príznaky". "Vďaka Bohu, cítim sa dobre," dodal.

Krátko pred Kalinom oznámil svoj pozitívny test na koronavírus aj 50-ročný turecký minister vnútra Süleyman Soylu. Ako uviedol na Twitteri, vírusom sa nakazila aj jeho manželka a dcéra.

23:40 V Taliansku sa opakovane konajú protesty už proti doterajším epidemiologickým opatreniam. V sobotu sa takáto demonštrácia konala v metropole Rím, kde sa v centre mesta zhromaždili stovky ľudí obávajúcich sa zavedenia ďalšieho lockdownu. Došlo pritom aj k násilným potýčkam medzi policajtmi a demonštrantami, ktorí na nich hádzali petardy a fľaše. Protest sčasti zorganizovali stúpenci krajnej pravice.

Podobné demonštrácie proti reštrikciám a negatívnym dôsledkom sa v sobotu konali aj v ďalších talianskych mestách vrátane Milána, kde nespokojenci žiadali vládu o poskytnutie finančnej pomoci ľuďom zasiahnutým negatívnymi dôsledkami pandémie.

23:20 Taliansko za posledných 24 hodín zaznamenalo rekordných 31.725 prípadov nákazy novým koronavírusom. Počet súvisiacich úmrtí vzrástol o takmer 300. Podľa talianskeho ministerstva zdravotníctva bol za posledné dni pozitívny jeden z každých siedmich vykonaných testov. V Taliansku už celkovo potvrdili takmer 680.000 prípadov nákazy a 38.618 úmrtí, čo je druhý najvyšší počet v Európe.

23:10 Mali ste negatívny výsledok testu? Ministerstvo zdravotníctva varuje, že antigénové testy majú aj svoje slabiny.

23:00 Dohromady 4886 testov urobili zdravotníci v meste Revúca. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor Július Buchta. „Do 21.00 h bolo zrealizovaných 4886 testov, z toho osem s pozitívnym výsledkom. Ešte raz ďakujem všetkým tímom za spoluprácu,“ uviedol primátor.

23:50 Viac ako 1600 ľudí otestovali doposiaľ v meste Tisovec v Rimavskosobotskom okrese, z nich bolo šesť pozitívnych, informoval prednosta Okresného úradu Tibor Tokár.

„Spolu sme doteraz otestovali 1310 ľudí, v tomto údaji však nie je zahrnuté jedno odberné miesto. To malo v čase o 15.45 h dokopy 282 testovaných, takže teraz by už mala byť tristovka určite prekonaná a spolu je to teda viac ako 1600 ľudí,“ konkretizoval Tokár.

23:40 Portugalsko od 4. novembra zavedie čiastočný lockdown, ktorý postihne približne 70 percent obyvateľov krajiny. Opatrenie zasiahne samosprávy, v ktorých za uplynulých 14 dní zaznamenali viac ako 240 prípadov nákazy na 100.000 obyvateľov. Medzi tieto oblasti patrí i hlavné mesto Lisabon. Čiastočný lockdown zasiahne okolo 70 percent z celkového počtu približne 10 miliónom obyvateľov krajiny.

Obyvatelia majú podľa premiéra na základe opatrení zostať doma. Povolené sú cesty do práce, do školy, na nákupy, na prechádzky a za účelom telesného cvičenia, i na poskytnutie pomoci ľuďom, ktorí sú na ňu odkázaní.

22:30 Britský premiér Boris Johnson oznámil, že v Anglicku bude zavedený druhý lockdown, ktorý potrvá štyri týždne. Uviedol to potom, ako celkový počet prípadov nákazy presiahol jeden milión. "Teraz je čas konať, pretože nemáme inú možnosť," povedal Johnson v televíznom prejave zo sídla britskej vlády na londýnskej Downing Street. "Vírus sa šíri ešte rýchlejšie, ako to predpovedal... najhorší scenár vývoja našich vedecký poradcov".

22:20 S otázkou na najnovšie informácie sme sa obrátili na hovorcu Ozbrojených síl Štefana Zemanoviča.

22:00 Prvý deň celoplošného testovania na Slovensku sa skončil. V sobotu bol o testovanie na Slovensku záujem.

S testovaním sa bude pokračovať v nedeľu, a to v čase od 7.00 do 22.00 h s prestávkami v čase 12.00 - 12.45 h a 18.00 - 18.30 h. Posledný výter by sa mal odoberať o 21.30 h.

S testovaním sa bude pokračovať v nedeľu od 7.00 do 22.00 h s prestávkami v čase 12.00 - 12.45 h a 18.00 - 18.30 h. Posledný výter by sa mal odoberať o 21.30 h.

21:40 Na konci prvého dňa poďakoval minister zdravotníctva Marek Krajčí všetkým zdravotníkom a dobrovoľníkom. Uviedol to na sociálnej sieti. "Ja som tu bol dnes od skorého rána od 6.00 h a vyskúšal som si, aká je to fuška a drina," povedal šéf rezortu zdravotníctva.

Verí, že to stálo za to. "Myslím, že sme všetci radi, že sme mohli takto poslúžiť Slovensku, ľuďom, ktorí tu žijú. Že sme sa mohli zomknúť a priniesť zmenu tej paradigmy bojovania proti pandémii ochorenia COVID-19," uviedol Krajčí. Je presvedčený, že si to ľudia budú dlho pamätať a bude sa o tom ešte veľa rozprávať.

Krajčí sa okrem zdravotníkov a dobrovoľníkov poďakoval aj hasičom a armáde.

21:30 Najmenej v 14 členských štátoch EÚ dosiahol za ostatný týždeň počet hospitalizácií rekordnú úroveň. Najhoršie zasiahnutou krajinou je Česká republika, kde na 100.000 obyvateľov evidujú 62 pacientov hospitalizovaných v súvislosti s novým koronavírusom. Nasleduje Rumunsko (57), Belgicko (51) a Poľsko (39). Vyplýva to z údajov, ktoré poskytli nemocnice z 35 európskych krajín vrátane väčšiny členských štátov EÚ.

21:20 Počas druhého dňa plošného testovania bude v hlavnom meste zredukovaný počet odberných miest, na ktorých sa bude možné dať otestovať z auta. K zmene príde v Karlovej Vsi, kde ostanú k depozícii už len dva takéto body, a tiež v Podunajských Biskupiciach, kde sa sobotňajší drive-in zmení na tri nedeľňajšie odberné miesta pre peších.

21:10 V Trnave bolo v sobotu do 18.00 h v odberných miestach testovaných 23.702 ľudí a miera pozitivity bola 0,58 percenta. Informovalo o tom mesto Trnava na sociálnej sieti.

21:00 Záujem o testovanie v Senci neutícha ani v podvečerných hodinách. "Odberné tímy idú na 130 percent, odhadujem, že v priemere stihnú otestovať 50 až 55 ľudí za hodinu," informoval primátor okresného mesta Dušan Badinský.

20:50 V Bratislave je v tomto čase už nutné zvážiť návštevu odberných miest, kde sa celoplošne testuje. Vyzýva na to primátor hlavného mesta Matúš Vallo. Ako tvrdí, je ťažké predpovedať, koľko ľudí sa ešte bude chcieť v nedeľu dať otestovať. "Je preto veľmi dôležité, aby sme dostupné kapacity využili v čase čo najefektívnejšie a mohlo sa nás otestovať čo najviac," uviedol.

20:45 Sedem odberných miest v Košiciach zatvorili pre nedostatok testov. Mesto tiež minulo zásoby ochranných pomôcok zo svojich skladov. Primátor Jaroslav Polaček zároveň obyvateľov vyzval, aby si testovanie v nedeľu nenechali na poslednú chvíľu. Na brífingu o tom informoval s tým, že košické mestské časti, ako aj mesto, vynaložili na celoplošné testovanie zo svojich vlastných zdrojov spolu približne jeden milión eur.

20:40 Celoplošné testovanie v Banskej Bystrici a okolitých obciach sprevádzali problémy. Kým v meste sa pre chýbajúcich zdravotníkov začalo testovanie s viac ako hodinovým oneskorením, v obci Povrazník nemali ráno testy ani materiál. V Dolnej Mičinej bolo zase testovanie také plynulé, že okrem domácich tam prichádzali aj ľudia z krajského mesta.

20:30 Policajti počas prvého dňa riešili viaceré pokusy občanov o opakované testovanie, informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka. Zároveň skonštatoval, že na väčšine miest je situácia pokojná. Policajti v Topoľčanoch riešia prípad muža, ktorý išiel na testy dvakrát.

20:20 Testovanie je vo Zvolene vo večerných hodinách bez vážnejších problémov, potvrdil to hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška. Ako dodal, presný počet doteraz otestovaných ľudí zatiaľ nevie. Rovnako nepozná ani počet pozitívne testovaných ľudí.

Na niektorých odberných miestach v meste ráno chýbali testy, problém nastal aj s testovaním ľudí vo zvolenských miestnych častiach. Mobilné jednotky podľa Svatušku neprišli predpoludním do Kráľovej a popoludní do Zolnej. „Dobehli to, v Kráľovej boli okolo 14.00 h a v Zolnej boli večer,“ spomenul hovorca.

20:08 V Košiciach testovalo 138 vojenských odberných tímov. Mesto vytvorilo ďalších 22. Ľudia si však na niektorých miestach museli na test počkať aj pár hodín. Niektorí z Košičanov využili na testovanie menšie obce v okolí mesta, kde bola čakacia doba kratšia.

20:01 Premiér na sociálnej sieti zverejnil príspevok, ktorý hovorí sám za seba.

19:56 Plošné testovanie sa uskutočňuje podľa informácií zo samospráv v Nitrianskom samosprávnom kraji pokojne a plynulo. Záujem ľudí bol veľký, no v podvečer sa rady pred odbernými miestami začali postupne skracovať. Veľký záujem o testovanie bol aj v Nitre. Kritický stav bol pri drive-in odberových miestach, ktoré boli už dopoludnia preplnené. Postupne sa však situácia upokojila.

19:55 V Trnave absolvovalo do 18:00 testy presne 23 072 ľudí. Informoval o tom primátor Peter Bročka s tým, že je to 50,84 percenta z tých obyvateľov, v prípade ktorých je testovanie odporúčané. Miera infekčných testov dosahuje 0,58 percenta.

Trnavčania majú k dispozícii viac ako 50 odberových miest, ktoré sú prevažne umiestnené v školách. Najväčší nápor na ne bol hneď ráno, ľudia stáli v radoch už pred ich otvorením. Postupne sa rady aj čakacie lehoty skracovali, úplne bez čakania to však nešlo. Najviac ľudí počas dňa čakalo pred Mestskou športovou halou, kde boli odberové miesta pre cudzincov a ľudí s prechodným pobytom.

Mesto Trnava prináša informácie o obsadenosti jednotlivých odberových miest počas celoplošného testovania na webstránke testovanie.trnava.sk.

19:45 Na výsledky pretestovania obyvateľov s napätím čakajú aj pekári. Ak by sa väčší počet ľudí nevedel preukázať v pondelok ráno negatívnym výsledkom testu, firmám by to mohlo spôsobiť vážne prevádzkové problémy. Pekári urobili preto viacero opatrení, aby bolo v pondelok všade dostupné čerstvé pečivo.

19:37 V meste Hriňová v Detvianskom okrese bolo v sobotu o 16.00 h otestovaných 2314 ľudí, uviedol primátor Hriňovej Stanislav Horník s tým, že je to 44 percent z počtu obyvateľov mesta vo veku od desať do 65 rokov. „Takýto záujem sme neočakávali. Zdravotníci a dobrovoľníci si zaslúžia uznanie,“ doplnil s tým, že presné informácie o počte pozitívne testovaných ľudí zatiaľ mesto nemá k dispozícii.

V meste pod Poľanou všetky odberné miesta ráno otvorili načas aj s materiálom a dostatkom zdravotníkov. V Hriňovej je k dispozícii osem odberných miest. „Využívame priestory dvoch školských telocviční, výrobnú halu v priemyselnom areáli, mestské kultúrne stredisko a mestský štadión,“ ukončil Horník.

19:30 Okrem toho bude v krajine platiť zákaz nočného vychádzania.

19:21 V automobilke Volkswagen Slovakia bolo v priebehu štyroch zmien otestovaných viac ako 10.600 osôb. Z nich bolo približne 1,33 percenta pozitívne testovaných, informovala hovorkyňa Volkswagen Slovakia Lucia Kovarovič Makayová.

"Organizácia akcie takého veľkého rozsahu vo vlastnej réžii bola pre spoločnosť extrémne náročná, keďže finálne schválenie úradov sme dostali len v utorok večer (27. 10.)," uviedla hovorkyňa spoločnosti. Organizácia si vyžadovala podľa nej mimoriadne nasadenie personálu.

19:16 Centrum sociálnych služieb v Poprade s účinnosťou od nedele pozastavuje prevádzku jedálne na Baníckej ulici. Dôvodom je pozitívny test na COVID-19 u zamestnanca jedálne. Informuje o tom mesto na svojej webovej stránke. „Rovnako sa nebude rozvážať strava do mestských častí. Opatrenie platí do odvolania. Hneď ako sa situácia stabilizuje a vykoná sa dezinfekcia priestorov, jedáleň na Baníckej ulici bude opätovne otvorená,“ dodáva radnica.

19:06 Prvý deň celoplošného testovania sa blíži ku koncu. Zisťovali sme, ako ho hodnotia ozbrojené sily. S hovorcom OS SR Štefanom Zemanovičom sme sa pozreli priamo do spoločného operačného veliteľstva pre projekt celoplošného testovania, toto miesto označil Zemanovič za mozgové alebo nervové centrum celej operácie.

19:01 V piatich odberových miestach na území mesta Ilava vykonali odberné tímy do 16:00 spolu 1 962 testov. Ako informovala ilavská radnica na sociálnej sieti, z tohto počtu malo 19 ľudí pozitívny výsledok. Odberné miesta v priebehu prvého dňa testovania skontroloval aj primátor Viktor Wiedermann.

Podľa informácií z ilavskej radnice sú na všetkých odberných miestach aktuálne minimálne čakacie lehoty.

18:55 Sobotňajšia účasť na testovaní v Dolnom Kubíne sa približuje rovnakému počtu ľudí ako v piatok pri minulotýždňovej pilotnej fáze testovania. Informoval o tom primátor mesta Ján Prílepok.

"Poučili sme sa z minulotýždňových problémov, najmä pri rozbehu testovania, a snažili sme sa pripraviť odberné miestnosti čo najlepšie. Už v piatok (30. 10.) večer sme otestovali všetkých administratívnych pracovníkov, ktorí pôsobia na odberných miestach. Dolnokubínska nemocnica nám otestovala zdravotníkov. Za všetkých, ktorí vyšli z testovania už v piatok pozitívni, sme pripravili náhradníkov," povedal Prílepok.

18:46 V meste Brezová pod Bradlom v okrese Myjava bolo do 18.00 h v odberných miestach testovaných 2477 ľudí. Z nich bolo pozitívnych 20. Informovalo o tom mesto na sociálnej sieti. Samospráva žiada obyvateľov, aby prišli na odberné miesto najneskôr do 21.00 h. "Je to preto, aby mohol byť posledný odber zrealizovaný o 21.30 h a mohli sa dôkladne vydezinfikovať jednotlivé odberné miesta," uviedlo mesto.

18:38 Veľká Británia potvrdila viac ako jeden milión nakazených novým koronavírusom, za uplynulých 24 hodín zaevidovali 21 915 nových prípadov, čím sa ich celkový počet vyšplhal na 1,01 milióna. Od vypuknutia pandémie v Británii zomrelo 46 555 ľudí, čo je najviac v Európe. Z celosvetového hľadiska je krajina na piatom mieste.

Podľa Johns Hopkins University prelomili miliónovú hranicu infikovaných aj USA, India, Brazília, Rusko, Francúzsko, Španielsko, Argentína a Kolumbia. Podľa odborníkov sú však reálne čísla oveľa vyššie.

18:28 V Českej republike do večera pribudlo ďalších 6771 prípadov nákazy. Oznámilo to ministerstvo zdravotníctva na svojej oficiálnej webovej stránke. Počet pozitívnych prípadov tak v ČR od začiatku pandémie dosiahol 330.445. V spojitosti s ochorením COVID-19 zomrelo 3197 ľudí. V sobotu ochoreniu zatiaľ podľahlo 63 infikovaných ľudí.

18:26 V bratislavskej Petržalke funguje už 92 odberových miest, nové pribudlo na Tupolevovej ulici. Informuje o tom najväčšia mestská časť na sociálnej sieti. "Najplynulejší chod stále hlásia odberné miesta na Dostihovej dráhe, Ekonomickej univerzite, Vlasteneckom námestí," informuje o tom mestská časť.

Situácia je aktuálne priaznivá aj na Nobelovom námestí, Beňadickej a Tupolevovej ulici. Doba čakania bola výrazne skrátená aj v rámci odberných miest na Strečnianskej a Holíčskej ulici. "Naopak, aktuálne neodporúčame cestu za testovaním na odberné miesta v rámci Námestia republiky a tiež ulíc Vranovská a Krupinská, kde sa doba čakania výrazne natiahla," doplnili z Petržalky.

Drive-through v rámci obchodného centra Danubia bol z dôvodu enormného záujmu pre novoprichádzajúce vozidlá tesne po 16.00 h uzatvorený, situáciu na mieste regulujú príslušníci polície.

18:23 V Belgicku pribudlo rekordných 21.448 nových prípadov nákazy. Vyplýva to z aktualizovaných údajov tamojšieho inštitútu pre verejné zdravie Sciensano. Tento dosiaľ najvyšší denný prírastok od vypuknutia pandémie pribudol za utorok. Ten je totiž dosiaľ posledným dňom, pre ktorý sú dosiaľ známe komplexné údaje.

18:18 Zvyčajne sú v týchto dňoch cintoríny plné návštevníkov. Tentoraz je však všetko inak. O tom, ako sa dá spomienka na blízkych zvládnuť z domu sme sa rozprávali s psychologičkou Hanou Ševčíkovou.

18:16 Z 28 odberných tímov v Michalovciach odhalili nákazu novým koronavírusom v jednom prípade. Pozitívne testovanú ženu ihneď, ešte pred začatím testovania verejnosti, vymenila náhradníčka, uviedla hovorkyňa mesta Iveta Palečková.

Celoplošné testovanie sa podľa jej slov uskutočňuje na území mesta bezproblémovo. Najväčší záujem obyvateľov zaznamenali ráno. „Rady sú síce aj teraz, ale nie sú také, aby ľudia museli čakať niekoľko hodín,“ povedala s tým, že čakacia doba je na jednotlivých odberných miestach v priemere 30 minút.

18:08 V Banskej Bystrici prebieha testovanie do týchto chvíľ bez problémov. Ráno ho však poznačilo oneskorené otvorenie odberných miestností, chýbal zdravotnícky personál i testovacie sety.

"Situácia sa počas dňa upokojila a testovanie prebieha na všetkých odberných miestach plynule aj v týchto chvíľach. Príslušníkom Ozbrojených síl SR sme ponúkli pomoc s dopĺňaním testovacích súprav a ochranných pomôcok na tie odberné miesta, kde sa začínali míňať. Ďakujeme obyvateľom za trpezlivosť a disciplínu, ako aj všetkým zložkám, ktoré sa starajú o plynulý priebeh testovania v meste Banská Bystrica," zdôraznil viceprimátor Banskej Bystrice Jakub Gajdošík.

18:03 Na odbernom mieste v považskobystrickej mestskej časti Podmanín sa už netestuje. Nemajú antigénové testy. Ako informovala Miluše Kollárová z komunikačného oddelenia považskobystrickej radnice, rapídne sa znižuje počet testov aj na ďalších odberných miestach. V mestskej časti Praznov ich majú ešte asi 100. Problémy s testami a certifikátmi začínajú byť aj v Púchove, kde sa rovnako rýchlo míňajú.

17:55 V Krupine bolo o 16.00 h otestovaných 2172 ľudí a osem z nich bolo pozitívnych, povedal primátor Krupiny Radoslav Vazan s tým, že samospráva v súčasnosti na viacerých odberných miestach dopĺňa testy. Ako dodal, najviac ľudí stálo v radoch na testovanie ráno, počas obeda to bolo pokojnejšie a záujemcovia zas začínajú prichádzať večer.

„Chodia aj turisti a ľudia, ktorí sú tu na chalupách. Aj Krupinčania videli, že sú dlhé rady, išli tak preto do vedľajších dedín. Nápor malo hlavne Devičie, kde žije menej obyvateľov,“ uzavrel Vazan s tým, že všetci dobrovoľníci mali ráno negatívne testy na nový koronavírus.

17:51 Trenčanov čakajúcich na testovanie rozveselil Charlie Chaplin. Mím Vlado Kulíšek sa takýmto spôsobom rozhodol nezištne zabaviť ľudí pred odbernými miestami.

„Ľudia sú takí zakríknutí, nehovoria, všetci sú takí smutní a roztrpčení, tak som sa rozhodol, že ich zabavím. Jediné, čo mi napadlo, bol tento Chaplin, i keď s rúškom je trochu zvláštny. Hádam sa mi podarilo ľudí zabaviť, myslím, že som vyčaril nejaké úsmevy,“ povedal Kulíšek.

20201031-tnk02-rs29296737974_0a140371-9604-dac8.jpg

17:48 Starajú sa o pacientov v ohrození života a zároveň aj o tých, ktorým by bez rýchlej pomoci zostali trvalé následky na zdraví. Reč je o zdravotníkoch, ktorí sú na vrcholovom pracovisku srdcovocievnej medicíny na Slovensku. Aká je u nich aktuálna situácia počas pandémie povedal vedúci lekár COVID oddelenia Ľuboš Urban.

17:43 Na území mesta Vysoké Tatry fungujú tri testovacie miesta, a to v Starom Smokovci, Tatranskej Polianke a v Tatranskej Lomnici, informoval zástupca náčelníka Mestskej polície vo Vysokých Tatrách Jozef Štefaňák s tým, že všetko prebieha hladko, záujemcovia čakajú na odber maximálne hodinu.

Testovať začali ešte pred 7:00 a odberné miesta sú stopercentne vybavené. „Mestská polícia dohliada na verejný poriadok, ľudí v radoch usmerňuje a riadi aj cestnú premávku,“ priblížil. Ochranných pracovných pomôcok majú tiež dostatok a situácia je podľa jeho vyjadrenia zvládnutá.

Mesto Vysoké Tatry otvorí v nedeľu päť odberných miest, konkrétne v Tatranskej Kotline, Tatranskej Lomnici, Dolnom Smokovci, Starom Smokovci a vo Vyšných Hágoch.

17:40 V obci Pusté Sady v okrese Galanta prerušili testovanie pre nedostatok antigénových testov. Obec si zadala objednávku na 450 testov, dostala o sto menej a testovací tím už všetky minul.

„Môžem potvrdiť, že testovanie je u nás prerušené, kým nám neprivezú Ozbrojené sily SR ďalšie testy. Sľúbili mi, že ďalšie dostaneme do dvadsiatich minút, žiaľ, testy ani po uplynutí tohto času stále nemáme,“ povedal starosta Tomáš Nemeček. Sám sa ponúkol, že pôjde pre testy svojím autom, čo mu nebolo umožnené. Nepochodil ani s pokusom požičať si testy v susedných obciach, pretože žiadna z oslovených ich nemá nadbytok.

17:32 Polícia odporúča občanom, ktorí sa chcú vyhnúť dlhým čakacím lehotám na odberových miestach v mestskej časti Bratislava - Petržalka, aby využili v súčasnosti najmenej vyťažené miesta na Dostihovej dráhe a v areáli Ekonomickej univerzity. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

17:25 Na odbernom mieste na Kozej ulici v bratislavskom Starom Meste v sobotu skončili s odbermi. Dôvodom sú technické príčiny. Informuje o tom Staré Mesto na sociálnej sieti. Mestská časť verí, že sa technické problémy podarí do nedele odstrániť. "O ďalšom postupe vás budeme informovať," uvádza Staré Mesto.

17:20 Bielorusko od nedele dočasne zakáže vstup na svoje územie cudzincom a osobám bez štátnej príslušnosti. Informovali o tom v sobotu bieloruské úrady, ktoré tento krok zdôvodnili potrebou zabrániť šíreniu koronavírusu. "Od 1. novembra pozastavuje Bieloruská republika vstup občanom cudzích krajín a osobám bez štátnej príslušnosti," uvádza sa v oznámení bieloruského štátneho výboru pre správu hraníc.

Opatrenie, ktoré sa bude uplatňovať na cestných železničných aj riečnych hraničných priechodoch, sa nevzťahuje na občanov Ruskej federácie prechádzajúcich cez územie Bieloruska do iných oblastí Ruska.

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko už vo štvrtok oznámil, že dal pokyn na sprísnenie bezpečnosti na bieloruských hraniciach s Poľskom, pobaltskými štátmi a Ukrajinou. Ide o krajiny, ktoré Lukašenko obviňuje z podpory protivládnych protestov v Bielorusku, ktoré trvajú už 12 týždňov.

17:15 Namiesto dodržiavania karantény sa vrátil na odberné miesto.

17:10 Na košickom sídlisku Luník 9 je o testovanie na COVID-19 veľký záujem. Starosta by však privítal ďalší odberný tím, aby stihli otestovať všetkých, ktorí o to majú záujem. Niektorí Košičania pre obavy, že nebudú otestovaní, vycestovali do obcí v okolí mesta.

17:05 Ďalšie oficiálne údaje. Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča a predstaviteľov vlády z obce Hrubá Borša. Spolu s ministrom obrany Jaroslavom Naďom, ministrom vnútra Romanom Mikulcom, ministrom financií Eduardom Hegerom a starostom obce Hrubá Borša Jánom Klačkom oboznamovali o číslach otestovaných i nakazených.

17:00 V niektorých obciach Považskobystrického okresu majú problém s chýbajúcimi testami a certifikátmi. Vyskytli sa prípady, že na niektorých odberných miestach dostali menej certifikátov ako testov. Problém riešia presunom testov a certifikátov medzi obcami.

Podľa prednostu Okresného úradu v Považskej Bystrici Andreja Tordu z považskobystrickej nemocnice stiahli 3000 testov a certifikátov a vyriešili problém v Pružinskej a Domanižskej doline. Rovnako stiahli testy z obcí, kde sa bude testovať len v nedeľu.

16:55 V hlavnom meste bola situácia spočiatku trocha chaotická, ako to tam vyzerá teraz?

16:50 V tomto prípade sa premiér vyjadril jasne.

16:39 Aké dôsledky bude mať plošné testovanie na slovenské firmy, konkrétne na pekárov a ďalšie potravinárske spoločnosti? Spojili sme sa s Tatianou Lopúchovou, predsedkyňou Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.

16:35 Zeleneč pri Trnave je jednou z mála obcí, kde nemali problém s nedostatkom kvalifikovaných zdravotníkov na vykonávanie odberov. Každé z dvoch odberových miest podľa starostu Ľubomíra Jedličku obsadili štyrmi zdravotníkmi z obce, ďalších ešte „požičali“ do susedných obcí a do Trnavy.

„Máme tu v obci veľa doktorov, doktoriek, zdravotných sestričiek, rehabilitačných sestričiek, ktorí pracujú napríklad v susednej Trnave, a chceli ísť dobrovoľne pomôcť bez toho, aby som ich musel presviedčať. Bolo to pre nich úplne samozrejmé, ísť robiť pre Zelenčanov,“ povedal Jedlička. Dodal, že sú to ľudia, ktorí by pomohli bez ohľadu na to, či budú, alebo nebudú mať testovanie zaplatené.

16:32 Možnosť otestovať sa ponúka aj Liberálny dom, teda sídlo vládnej strany SaS. "Pridali sme nové registračné miesto a ľudia stoja vo väčších než odporúčaných odstupoch," informuje strana na sociálnej sieti.

16:20 V bratislavskej mestskej časti Karlova Ves hľadajú dobrovoľníkov na viaceré odberné miesta. Ide o miesta v Parku Kaskády, o Slávičie údolie, Iuventu a Karloveské centrum kultúry. Informuje o tom bratislavská Karlova Ves na sociálnej sieti. "Ak máte čas, prosím, nemusíte nás kontaktovať. Choďte priamo na miesto za predstaviteľom ozbrojených síl na odberovom mieste a prihláste sa mu ako dobrovoľník," uvádza Karlova Ves.

16:20 Po celom Slovensku je nasadených viac ako 40 000 ľudí, ktorí sú zapojení do testovania. Pretestovaných bolo do 12. hodiny 828 518 ľudí, z toho 7947 bolo pozitívnych, čo znamená približne 1 percento. Informovali o tom predstavitelia vlády na čele s Igorom Matovičom. Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa sme sa už dostali cez milión pretestovaných.

matovi-emoji_0a140371-7f91-2bd9.jpg

16:12 Najvyššie položené testovacie miesto na Slovensku je na Štrbskom Plese. Kolega Jozef Slivenský sa o priebehu dnešného testovania rozprával so starostom Štrby, Michalom Sýkorom.

16:09 Netradičné testovanie podstúpili ľudia v Žiline. Originálne odberné miesto v centre mesta vytvorila armáda v Novej synagóge. Operácia Spoločná zodpovednosť sa tak nakrátko premenila na kultúrne podujatie. Nechýbala muzika ale ani výstava diel moderného umenia.

16:07 Kolega Martin Dušička sleduje dianie v Banskej Bystrici, aké sú novinky?

16:00 Plošné testovanie sa uskutočňuje v Nitre pokojne a bez komplikácií. Skonštatoval to nitriansky primátor Marek Hattas. Podľa jeho slov sú pred odbernými miestami stále dlhé rady, tímy však prácu zvládajú a za hodinu sú schopné otestovať v priemere 50 až 70 ľudí.

Počas nedele sa podľa primátora pravidlá testovania oproti sobote zásadne meniť nebudú. Jediná zmena sa týka drive-in odberných miest. „Pravidlá do ďalšieho dňa budú také, že v autách, ktoré idú na drive-in, musia byť minimálne traja ľudia. Treba si uvedomiť, že tieto odberné miesta boli zriadené predovšetkým pre imobilných občanov, ktorí nemôžu použiť klasické odberné miesto,“ uviedol Hattas.

Počas nedele sa podľa primátora pravidlá testovania oproti sobote zásadne meniť nebudú. Jediná zmena sa týka drive-in odberných miest.

15:55 Maďarskí zdravotníci, ktorí pomáhajú v Komárne, ocenili pripravenosť testovania. Manželská dvojica z Budapešti uviedla, že z jej dopoludňajších skúseností vyplýva, že občania pristupujú k testovaniu pozitívne a že ho považujú za potrebné.

"Manžel si dokončuje doktorandské štúdium na Semmelweisovej univerzite, ja absolvujem posledný ročník štúdia na lekárskej fakulte. Oslovila nás univerzita e-mailom, či by sme nešli na juh Slovenska, do oblasti, kde žije maďarská menšina, pomôcť s rýchlym testom na nový koronavírus. Požiadavkou bolo oprávnenie a skúsenosti so stermi," spresnila žena.

Na otázku, či by Maďarsko nepotrebovalo podobné celoplošné testovanie, lekár povedal, že nie sú infektológmi, preto sa k tomu nedokážu vyjadriť.

15:50 Viaceré bratislavské mestské časti zatiaľ hlásia nízke počty pozitívne testovaných. Informuje o tom napríklad Petržalka, ktorá je počtom obyvateľov najväčšia bratislavská mestská časť. Starosta bratislavskej Rače Michal Drotován uviedol, že počet pozitívnych testov je u nich zatiaľ približne 0,3 percenta.

15:45 V niektorých odberných miestach v okrese Žiar nad Hronom chýbali popoludní testy. „Pred hodinou nám ich prišlo 5000, rozvážame ich tak po miestach, kde ich minuli najviac a kde im chýbajú,“ povedal prednosta Okresného úradu v Žiari nad Hronom Michal Zdycha.

Ako dodal, odberné miesta úrad počas dňa informujú, v akej sú situácii a či majú dostatok testov. „Najviac ich minuli tam, kde sa prišli dať otestovať aj turisti alebo ľudia z iných miest,“ spomenul prednosta s tým, že takáto situácia bola napríklad v obciach Dolná Trnávka, Dolná Ždaňa a Ihráč.

Zdycha tiež poznamenal, že do 9.00 h testovali ľudí vo všetkých odberných miestach v okrese.

15:42 V Bratislave sprístupnili verejnosti odberové miesta pri Nemocnici sv. Michala na Satinského ulici, informoval hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. "Odberové miesta sa nachádzajú na vnútornom parkovisku nemocnice, verejnosť bude na mieste usmernená," spresnil hovorca. Miesta pre širokú verejnosť sprístupnili po tom, ako nemocnica pretestovala zamestnancov rezortu vnútra.

15:35 V Bratislave otvorili na Hradskej ulici (bývalá nocľaháreň Mea Culpa) karanténne mestečko pre ľudí bez domova. Oznámil to primátor hlavného mesta Matúš Vallo s tým, že mestečko je zatiaľ prázdne. "Medzi testovanými ľuďmi bez domova, našťastie, ešte nie je nikto s pozitívnym výsledkom, no v prípade, že sa nájde, bude prevezený sem," uviedol na sociálnej sieti.

Mestečko má pripravenú kapacitu pre 28 prípadov s podozrením na COVID-19 a 20 pre pozitívne prípady.

15:25 Priestory pred odbernými miestami v Malackách sa opäť plnia, viacerí obyvatelia okresného sídla podľa diskusií na sociálnej sieti volia na pretestovanie body v okolitých obciach. "Najdlhšie rady sú momentálne pri ZŠ Štúrova a pri kaštieli," uvádza samospráva. Niektorí z diskutujúcich uvádzajú troj- či štvorhodinové čakanie, rovnako tak i to, že už druhýkrát upustili od zámeru pretestovať sa vzhľadom na veľký počet čakajúcich pred nimi.

Ďalší radia skúsiť to v okolitých obciach. Pochvaľujú si dobrú organizáciu i rýchly priebeh napríklad v Lábe, Kostolišti, Kuchyni či Plaveckom Štvrtku.

15:20 Minister práce Milan Krajniak navštívi v rámci celoplošného testovania obyvateľov na ochorenie COVID-19 odberné miesta v okresoch Prievidza, Bánovce nad Bebravou a Trenčín. Nevynechá ani zariadenia sociálnych služieb, v ktorých testovanie prebieha paralelne s celoslovenskou akciou.

"Zatiaľ sme mapovali situáciu v okrese Prievidza. Boli sme sa pozrieť na niektorých odberných miestach vo Valaskej Belej, Kostolnej Vsi aj v samotnom okresnom meste. Ľudia sa správajú veľmi pokojne a disciplinovane. Pochvaľujú si prístup ozbrojených síl, polície, dobrovoľníkov, ale aj zdravotníkov, ktorí ohľaduplne a rýchlo vykonávajú tie odbery," povedal šéf rezortu práce.

15:15 Fakultná nemocnica s poliklinikou v Nových Zámkoch zriadila vlastné testovacie tímy, ktoré majú za úlohu počas víkendu otestovať všetkých pacientov i zamestnancov. Odbery sa vykonávajú na troch stanovištiach pred budovou, štvrtý mobilný tím prechádza celú nemocnicu a testuje pacientov a personál priamo na pracoviskách.

Cieľom nemocnice je podľa slov jej riaditeľa Daniela Žingora otestovať každého zamestnanca i pacienta, aby bolo možné nájsť tých, ktorí sú pozitívni. „Máme 288 pacientov. Na reprofilizovaných lôžkach na 13. poschodí máme hospitalizovaných 23 pacientov. Z nich 15 je pozitívnych a potvrdených aj PCR testom. Títo nemajú až taký ťažký klinický priebeh, ďalších šiestich pacientov máme na umelej pľúcnej ventilácii,“ uviedol Žingor.

15:02 Počet otestovaných v rámci celonárodnej akcie sa počas predpoludňajších hodín blíži k miliónu. Na tlačovom brífingu pri jednom z odberných miest v bratislavskej Rači to povedal predseda vlády Igor Matovič.

14:51 Nemocnica s poliklinikou v Revúcej pozastavila ústavnú pohotovostnú službu, ošetrovanie všetkých akútnych úrazov aj plánované operácie chirurgického oddelenia. Na oficiálnej stránke mesta revuca.sk o tom informovala jej riaditeľka Janette Hrbálová.

14:50 V Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb sa takisto zriadilo odberové miesto. O situácii ohľadom testovania sme sa porozprávali s lekárom, vedúcim COVID oddelenia NÚSCH, Ľubošom Urbanom.

14:47 Zeleneč pri Trnave je jednou z mála obcí, kde pred víkendovým testovaním nemali problém s nedostatkom kvalifikovaných zdravotníkov na vykonávanie odberov. Každé z dvoch odberových miest podľa starostu Ľubomíra Jedličku obsadili štyrmi zdravotníkmi z obce, ďalších ešte „požičali“ do susedných obcí a do Trnavy.

14:46 Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 v meste Myjava je pokojné, plynulé a bez väčších komplikácií. Ako informovala myjavská samospráva v tlačovej správe, obyvatelia mesta a mestskej časti Turá Lúka majú k dispozícii deväť odberných miest, ktoré sú vybavené všetkým potrebným materiálom.

14:45 Na odbernom mieste v priestoroch Mestského úradu v Žiline pracuje od sobotňajšieho rána ako administratívny pracovník aj žilinský primátor Peter Fiabáne. Otvorenie všetkých 71 odberných miest považuje za výbornú správu, pretože k prípravám celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 pristupovalo mesto s veľkým rešpektom a obavami.

14:39 V obci Povrazník neďaleko Banskej Bystrice malo dnešné testovanie trpkú príchuť. Hoci záujem obyvateľov bol veľký, pre chýbajúce testy a materiál sa tam ráno nezačalo testovať vôbec. V Dolnej Mičinej bolo naopak testovanie plynulé natoľko, že okrem domácich tam prichádzali aj ľudia z krajského mesta.

14:37 Pred futbalovým ihriskom v banskobystrickej mestskej časti Jakub postávali ľudia, ktorí sa chceli dať otestovať na nový koronavírus už pred siedmou hodinou ráno. Odberné miesto určené primárne pre obyvateľov Jakuba a časti Kostiviarska otvorili okolo 7.30 h.

14:35 Pozreli sme sa aj do Košíc. Aká je situácia v metropole východu?

14:29 Celoplošné testovanie funguje podľa ministra obrany Jaroslava Naďa veľmi dobre. Premiér Igor Matovič aj minister vnútra Roman Mikulec, sú na jednom z odberných miest, v bratislavskej Rači. Pozrite si, aká je tam aktuálna situácia.

14:27 Záujem o testovanie na takzvaných drive-in odberných miestach je veľmi veľký. Pozreli sme sa do bratislavskej mestkej časti Podunajské Biskupice.

14:24 Aj členovia strany SaS pomáhajú. Zverenili pár záberov z testovania.

14:02 Za prvých päť hodín testovania na ochorenie COVID-19 urobilo mesto Banská Štiavnica 1800 testov. Samospráva o tom informuje na svojom profile na sociálnej sieti s tým, že číslo pozitívnych testov je zatiaľ nízke.

14:00 Množstvo Košičanov využíva na celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 odberné miesto v Nižnom Klátove v okrese Košice-okolie. Ak to bude takto pokračovať, podľa starostky obce Gabriely Staníkovej nebudú mať dostatok testov.

13:57 Najväčšie manévre v dejinách SR budú úplne nanič, ak tí, ktorí budú testovaní ako negatívni, začnú žiť menej opatrný život a myslieť si, že nový koronavírus sa ich už netýka. Vyhlásil to premiér Igor Matovič na sociálnej sieti s tým, že ak ľudia nebudú naďalej opatrní a zodpovední, môžeme si to ako krajina za pár dni pokaziť a byť tam, kde sme v súčasnosti.

13:40 Ukazuje sa, že každý, kto má záujem, bude mať prístup k testovaniu. Uviedol to diskusnej relácii Rozhlasu a televízie Slovenska Sobotné dialógy minister vnútra Roman Mikulec. Zároveň potvrdil, že funguje 98,4 percenta odberných miest.

13:22 Vo svojom závode v Trnave testuje spoločnosť PSA Groupe svojich zamestnancov počas celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 priamo v priestoroch podniku. Informoval o tom hovorca spoločnosti Peter Švec.

13:20 Počet odberných miest v drive-in na košickom letisku zvýšili. Informoval o tom hovorca mesta Vladimír Fabian s tým, že čakacia doba pre záujemcov o celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 je výrazne kratšia.

13:15 Polícia riešila incident pri celoplošnom testovaní na ochorenie COVID-19 na odberovom mieste v obci Dulovce v okrese Komárno. Žena, ktorá tvrdila, že je z hygieny, sa dožadovala od odberového tímu predloženia oprávnení na nimi vykonávané úkony. Situáciu si natáčala na telefón a následne video zverejnila.

13:10 V obci Kvakovce v okrese Vranov nad Topľou už pretestovali 50 percent ľudí. Ako uviedol starosta obce Radovan Kapraľ, v rade sa nečaká, keďže ľuďom pripravili časenky.

13:00 Testovanie na nový koronavírus bolo v sobotu dopoludnia v okrese Partizánske bez problémov a plynulé. Vo viacerých obciach zaznamenali vyšší počet ľudí z okolia.

12:39 Niekoľko odberových miest je aj v bratislavskej Rači, kde od rána pomáha aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. Ako hodnotí testovanie v mestskej časti? Minister nám potvrdil, že zdravotníci sa môžu prihlasovať počas celého dňa.

12:26 Pri väčšine odberných miest v Detve, kde testujú ľudí na ochorenie COVID-19, sa tvoria dlhé rady. „Testovanie je však plynulé a bez vážnejších problémov,“ potvrdil primátor Detvy Ján Šufliarský.

12:22 Nemocnica s poliklinikou v Považskej Bystrici ponúka verejnosti na otestovanie odberné miesto, ktoré bolo pôvodne určené pre zamestnancov nemocnice. „Vzhľadom na to, že situácia v niektorých častiach mesta je kritická, rozhodla sa nemocnica odbremeniť najvyťaženejšie miesta. Preto môžu občania využiť aj toto odberné miesto. Odbery realizujú do 19.30 h,“ informuje mesto Považská Bystrica na sociálnej sieti.

12:15 V spišskej obci Žehra sú dve odberné miesta. Ani na jednom z nich však o siedmej nezačali testovať. Pozrite si, aká je tam aktuálna situácia.

12:09 V sobotu od skorých ranných hodín vypomáha pri celoplošnom testovaní 193 lekárskych asistentov z Maďarska. Informovala o tom riaditeľka tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR Barbara Túrosová.

12:08 Takto vyzerá situácia pri drive-in odbernom mieste v Petržalke. Vozidlá čakajú v nekonečných radoch.

11:58 V Nových Zámkoch je záujem o testovanie mimoriadne vysoký. Pred odbernými miestami sa tvoria dlhé rady, radnica preto vyzvala obyvateľov mesta, aby ich návštevu odložili na neskorší termín.

11:51 Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 prebieha v Krompachoch v okrese Spišská Nová Ves bezproblémovo. Uviedla to primátorka mesta Iveta Rušinová s tým, že z doposiaľ otestovaných ľudí mali pozitívny test na nový koronavírus približne dve percentá.

11:50 Primátorka mesta Snina Daniela Galandová mala pozitívny výsledok testu pred začiatkom plošného testovania na COVID-19. Potvrdila to na svojom účte na sociálnej sieti. „Som pozitívny človek a teraz to mám i na papieri,“ uviedla v statuse.

11:48 V obci Polianka v okrese Myjava sa uskutočňuje testovanie bez problémov. V dopoludňajších hodinách trvalo testovanie, ktoré sa koná v priestoroch šatní na futbalovom ihrisku, od príchodu po získanie certifikátu približne 70 minút.

11:42 Bratislavská Karlova Ves od 14.00 h uzatvára drive-thru testovacie miesta v Slávičom údolí, pri Iuvente a pod mostom Lafranconi. Dôvodom je zablokovanie komunikácií a zahltenie okolia autami, ktorými sa otestovať prišli obyvatelia nielen z mestskej časti, ale celého západoslovenského kraja, najmä zo Záhoria, objasnil hovorca Karlovej Vsi Branislav Heldes s tým, že uvedené miesta budú slúžiť na odbery pre peších.

11:39 V Nededzi pri Žiline zvládajú testovanie vzorovo. A to aj napriek tomu, že jediné odberné miesto sústreďuje obyvateľov z dvoch obcí. Starostovi sa podarilo zostaviť rodinný tím lekárov, ktorý zvláda nápor ľudí bez akýchkoľvek problémov.

11:38 Od rána funguje testovanie aj v Krompachoch. O tom, aká je tam aktuálna situácia?

11:35 Na letisku v Košiciach otvorili odberné miesto s desiatimi odbernými tímami. V priebehu dňa ho s pomocou hasičov, ktorí majú skúsenosti z testovania na Orave, chcú rozšíriť o ďalšie štyri tímy. V metropole východu by tak vzniklo najväčšie odberné miesto na Slovensku.

11:32 Celoplošné testovanie v Banskej Bystrici sprevádzajú od skorého rána problémy. Hoci mesto dostalo od armády ubezpečenie, že na každom odberovom mieste bude dostatok zdravotníkov, realita bola iná. Testovať sa tak začalo s viac ako hodinovým oneskorením.

11:30 Napriek krátkemu času na prípravu celoplošného testovania je v Trenčíne situácia prekvapivo dobrá. Po prehliadke asi troch štvrtín z 50 odberných miest to povedal trenčiansky viceprimátor Patrik Žák.

11:27 Obyvatelia sa v sobotu môžu dať otestovať antigénovými testami na 33 odberných miestach v Prievidzi, jedno z kultúrnom dome v Hradci mesto neotvorí, keďže tam nemá dostatok personálu. Informoval o tom hovorca mesta Michal Ďureje.

11:18 Mesto Vysoké Tatry otvorilo v sobotu ráno tri odberné miesta, v Starom Smokovci, v Tatranskej Lomnici a v Tatranskej Polianke, ktoré sú stopercentne vybavené. Uviedol to náčelník mestskej polície vo Vysokých Tatrách Miroslav Kolodzej.

11:12 Záujem o testovanie na takzvaných drive-in odberných miestach v Nitre je veľmi veľký. Radnica preto vyzvala ľudí, aby sa dali testovať na iných odberných miestach.

11:09 Miesta na testovanie v Trnave sú v preťažené. Informuje o tom mesto na sociálnej sieti. "Ak je to možné, nesnažte sa ísť na testovanie hneď, odberné miesta sú preťažené. Všetky adresy odberných miest majú aspoň jedno testovacie miesto spustené," uviedol primátor mesta Trnava Peter Bročka na sociálnej sieti.

11:08 Pozrite si tlačovú besedu ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka a ministra obrany Jaroslava Naďa, ktorí privítali na Slovensku rakúskych zdravotníkov. Rakúska veľvyslankyňa, Margit Bruck-Friedrich, hovorila o dôležitosti vzájomnej pomoci.

11:07 Na Slovensku bolo v rámci celoplošného testovania ľudí na ochorenie COVID-19 v sobotu k 10.00 h otvorených viac ako 98 percent odberných miest. Oznámil to minister obrany Jaroslav Naď s tým, že z celkového počtu 4961 plánovaných odberných miest pre sobotu bolo otvorených 4900. Minister to označil za malý zázrak a úžasný výsledok.

11:06 V sobotu pred nástupom do služby bolo pozitívne testovaných viacero policajtov. Keďže môžu slúžiť len v prípade negatívneho testu, boli nahradení z pripravených záloh. Informoval o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

testovanie04-31-10-2020737627_c0a80501-36fb-abb0.jpg

11:05 V Bardejove otvorili všetkých 21 odberných miest v 14 lokalitách. Potvrdil to hovorca mesta Štefan Hij s tým, že situácia je pokojná a všetky odberné miesta sú personálne obsadené.

11:04 Aktuálny stav pred jednotlivými odbernými miestami v meste Senica si ľudia môžu pozrieť prostredníctvom webstránky kolkojetamludi.sk. Informovala o tom hovorkyňa mesta Tatiana Moravcová.

11:03 Testovanie na ochorenie COVID-19 je v Dudinciach v Krupinskom okrese plynulé a bez vážnejších problémov. V sobotu to potvrdil primátor mesta Dušan Strieborný. „Ráno pred otvorením odberných miest nás trošku zdržalo testovanie všetkých 30 dobrovoľníkov, keďže testy a ostatný materiál prišli len v noci,“ spomenul.

11:02 V okrese Brezno prišiel podať občan na políciu trestné oznámenie. Tvrdil, že osoby na odberných miestach nie sú oprávnené pracovať s osobnými údajmi.

10:58 Minister zahraničia Ivan Korčok poďakoval rakúskym aj maďarským špecialistom, ktorí prišli pomôcť so slovenským plošným testovaním. Rakúski vojenskí medici pôsobia v rámci Bratislavy, Maďari na juhovýchodnom Slovensku.

10:42 V Nitre je o plošné testovanie na ochorenie COVID-19 veľký záujem. Pred odbernými miestami sa vytvárajú približne hodinové rady, v ktorých stoja stovky ľudí.

10:27 Úvod dvojdňového celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 v Martine zatiaľ nesprevádzajú žiadne väčšie problémy. Ako potvrdila hovorkyňa mesta Zuzana Kalmanová, podarilo sa otvoriť všetkých plánovaných 50 odberných miest.

10:25 Podobne ako v Ružinove či Petržalke zažívajú neprehľadnú situáciu a dlhé kolóny áut v okolí odberných miest, kde sa možno dať otestovať z auta, aj v bratislavskej Karlovej Vsi. Samospráva momentálne vyzýva nevyužívať ani jedno zo štyroch takzvaných drive-thru miest na území Karlovej Vsi.

10:23 V Rožňave je na celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 k dispozícii všetkých avizovaných 14 odberných miest. V sobotu dopoludnia to potvrdil primátor Michal Domik s tým, že zdravotníkom sa snažia zabezpečiť stravu.

10:20 Zbor väzenskej a justičnej stráže pokračuje v celoplošnom testovaní, napríklad v areáli Justičnej akadémie a Špecializovaného trestného súdu v Pezinku je k dispozícii v sobotu sedem tímov. Pozostávajú zo 14 zdravotníkov, 14 administratívnych pracovníkov a štyri osoby zabezpečujú logistiku. Testovanie tam prebieha od ôsmej hodiny rána do 20.00 h, pričom je určené pre zamestnancov rezortu spravodlivosti a ich rodinných príslušníkov. Potvrdila to hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská.

10:17 Na Slovensko sa upriamuje pozornosť z celého sveta. Testovanie celého obyvateľstva totiž nemá v Európskej únii obdoby. Pozrime sa, ako vnímajú náš projekt zahraničné médiá.

10:12 Idete sa dať testovať, ale nechcete zbytočne dlho čakať v rade? Aktuálny stav na odberových miestach monitorujú stránky odbernemiesta.sk a somvrade.sk.

10:10 Vyčíňanie koronavírusu na Slovensku sa, zdá sa, stále nezmierňuje. Aktuálne pribudlo 2573 prípadov nákazy, informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií. V piatok vykonali 18 074 testov. Nákaze najnovšie podľahlo sedem pacientov.

10:01 Dlhé čakanie v radoch je veľmi namáhavé. V Banskej Bystrici, pri odbernom mieste na Gymnáziu Andreja Sládkoviča, náhle odpadla žena. Zasahovala záchranka, testovanie museli na čas prerušiť.

9:53 "K 9:00 je kompletných 97,2% odberových tímov," informoval na Facebooku Igor Matovič a dodal, že "každý, kto sa chce testovania zúčastniť, sa určite na rad dostane".

9:47 V okresných mestách Bratislavského samosprávneho kraja momentálne fungujú všetky odberné miesta, samosprávy však neodporúčajú v týchto chvíľach vychádzať na testovanie, dôvodom sú dlhé rady a nápory záujemcov na testovanie pri odberných miestach.

9:43 V Bratislave sa už celoplošne testuje na väčšine odberových miest. Napriek tomu však viaceré odberové miesta zatiaľ otvorené nie sú, a to pre nedostupnosť evidenčných hárkov, certifikátov či pre jazykovú bariéru v prípadoch, kde majú testovať zdravotníci z Rakúska. Túto situáciu hlásia v Ružinove, Starom Meste, Rači, Petržalke na dostihovej dráhe či v Podunajských Biskupiciach. Informuje o tom bratislavský magistrát.

9:25 Naše štáby sú aj v bratislavnej Rači, kde sa taktiež začalo s oneskorením. Aká je situácia v tejto mestskej časti? Odpovedal starosta Michal Drotován.

9:22 V Prešove sa v sobotu ráno podarilo otvoriť všetkých 66 odberných miest. Potvrdil to hovorca mesta Vladimír Tomek. Ako priblížil, vietor poškodil stan na odbernom mieste na Haburskej 9, napriek tomu bolo spustené testovanie v riadnom čase.

9:19 O siedmej ráno mali otvoriť viaceré odberné miesta na Slovensku, čo sa však nepodarilo. Ako to vyzerá aktuálne na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave?

9:16 Plošné testovanie na ochorenie COVID-19 sa vo Zvolene rozbehlo, na niektorých odberných miestach však ráno chýbali testy. Potvrdil to hovorca mesta Zvolen Martin Svatuška. Na odberných miestach, kde armáda ešte čaká na testy, odporúča mesto využiť ktorékoľvek iné odberné miesto.

9:14 Ako to vyzerá v bratislavskom Starom meste? Oslovili sme pár čakakúcich ľudí v radoch. Zdravotníci ich prosia trpezlivosť. O aktuálnej situácii sme sa rozprávali aj so starostrkou mestskej časti Zuzanou Aufrichtovou.

9:10 Záujem o testovanie v košickej mestskej časti Staré Mesto je veľký, za túto MČ to uviedla Renáta Némethová s tým, že k 14 avizovaným odberným miestam pribudli ďalšie dve v bývalých kasárňach na Bačíkovej ulici.

9:08 Petržalka avizuje chýbajúci personál. "Aktuálne informácie z odberových miest, ktoré máme momentálne k dispozícii - ZŠ Holíčska namiesto troch pôvodne plánovaných miest sú otvorené iba dve pre nedostatok personálu, Dostihová dráha – pre nedostatok personálu sa otvorenie tohto miesta predĺži," informuje mestská časť Bratislavy.

9:05 Bratislavské mestské časti hlásia enormný záujem o testovanie od skorých ranných hodín, pri drive-in odberových miestach sa tvoria kolóny.

8:58 Všetky odberové miesta na testovanie na ochorenie COVID-19 v Trnave sú od rána preťažené. Pred niektorými, napríklad pred Obchodnou akadémiou na Kukučínovej ulici, čakajú v rade na testovanie stovky ľudí. Primátor Peter Bročka vyzýva Trnavčanov, aby sa nesnažili ísť na testovanie hneď ráno.

8:35 Po ôsmej ráno je podľa ministerstva zdravotníctva funkčných 91% odberových tímov a ďalšie sa postupne kompletizujú. “Prosíme ľudí, aby sledovali vývoj situácie a nechodili tam, kde sú odberové miesta preplnené. Máme čas dnes a zajtra, zvládneme to,” napísal rezort na sociálnej sieti.

8:32 Testovanie na odberných miestach vo viacerých bratislavských mestských častiach zatiaľ nebolo spustené alebo je pozastavené. Dôvodom je nedostupnosť evidenčných hárkov alebo certifikátov.

8:29 Obyvatelia Prievidze sa môžu dať v sobotu zatiaľ otestovať na 29 z 35 pôvodne avizovaných odberných miest. Podobná situácia je v Handlovej, v ranných hodinách funguje sedem zo 14 odberných miest, a to pre chýbajúcich zdravotníkov.

8:27 Bratislavské mestské časti hlásia od skorých ranných hodín veľký záujem o testovanie. Predpokladané čakacie doby sú od jednej do troch a viac hodín. Kolóny sa tvoria najmä pri drive-in odberných miestach. Hlavné mesto SR o tom informovalo na sociálnej sieti.

8:23 Nie všade to kolabuje. V meste Žilina nezaznamenali na úvod dvojdňového celoplošného testovania žiadne výraznejšie komplikácie a otvoriť sa podarilo všetkých 71 odberných miest.

8:20 Ako to vyzerá po ôsmej hodine ráno v bratislavskom Ružinove, Starom meste, v Rači, v Banskej Bystrici, či v obciach Žehra a Nededza?

8:15 Napriek tomu, že sa celoplošné testovanie malo začať o siedmej hodine ráno, niektoré odberové miesta doteraz neotvorili. Chýbať vraj majú zdravotnícki pracovníci.

8:10 Minister obrany Jaroslav Naď verí, že sa počas dňa podarí otvoriť všetky odberné miesta. Občanov zároveň prosí o ohľaduplnosť a rešpektovanie pokynov samospráv, aby sa nevytvárali pred miestami odberu dlhé rady. Uviedol to na sociálnej sieti.

8:05 Nemocnice pociťujú čoraz väčší nápor pacientov. Koronavírusové oddelenie považskobystrickej nemocnice sa takmer okamžite po otvorení obsadilo. Takto to vyzerá v Považskej Bystrici.

8:00 Aká je situácia na východe Slovenska? To nám povedala kolegyňa Katarína Cimborová, ktorá je v Košiciach.

7:55 Minister zdravotníctva Marek Krajčí, ktorý aj s manželkou pomáha testovať v bratislavskej rači, zverejnil na sociálnej sieti video.

7:50 Boli sme sa pozrieť aj do Žehry. V tejto obci monitorujeme situáciu preto, lebo počas prvej vlny šírenia ochorenia COVID-19 tu ľudia z osady zažili sedem týždňov reálnej izolácie. Prípravy boli aj tu stresujúce.

7:43 Odberné miesta otvorili aj v bratislavskej Rači. Na celoplošnom testovaní pomáha aj minister zdravotníctva Marek Krajčí. Takto to tam vyzerá.

7:40 Problémy hlásia aj mimo Bratislavy. V Žiari nad Hronom oznámil vojak množstvu ľudí, ktorí čakali na test, že pre neprítomnosť zdravotníka sa odberné miesto ruší.

7:30 Spomalená doprava je okrem Karlovej Vsi podľa dopravných máp aj pri vjazde do Mlynskej doliny, v Petržalke na Panónskej ceste a na Bratskej smerom k odberovým miestam pri obchodnom centre Danubia. Taktiež sa tvoria kolóny na Bajkalskej, Zahradníckej či pri parkovisku vedľa trhoviska na Miletičovej. Zdržanie hlásia dopravné aplikácie aj na Vrakunskej ulici.

7:20 Ďalšie problémy nám hlásia viacerí diváci. Monika dnes vstala skôr, aby išla na odber medzi prvými a “mala pokoj”. Už skoro ráno na jej odbernom mieste stáli desiatky ľudí a vojak im o siedmej ráno prišiel povedať, že budú pripravení “najskôr za dve hodiny”.

7:05 Z niektorých miest hlásia viaceré technické problémy, ide na začiatku chýbajú zdravotníci, či dobrovoľníci.

7:04 V Bratislave hlásia z viacerých miest rozsiahle kolóny. Ľudia na viacerých odberových miestach tvoria rady už od skorého rána.

img-0871_0a140371-fe3f-29e8.jpg

7:00 Slovensko spustilo akciu, ktorá na svete, zrejme len s výnimkou Číny, nemá obdobu. Plošné testovanie národa síce nie je povinné, ale ľudia budú musieť v prípade, že sa nezúčastnia, pretrpieť výrazné obmedzenia. Pozrite si, aké základné informácie potrebujete o testovaní vedieť.

6:50 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok