Dehonestácia, hnevajú sa zubári. Nemôžu pomôcť s testovaním

TA3 TASR
29.10.2020 13:02

Zubní lekári nebudú môcť robiť výtery z nosohltana pri celoplošnom testovaní na nový koronavírus. Ako o tom informovala Slovenská komora zubných lekárov, môže za to vyhláška ministerstva zdravotníctva o rozsahu praxe v niektorých zdravotníckych povolaniach, ktorá zubných lekárov zaradila medzi nelekárske povolania. Komora preto žiada o nápravu.

Dehonestácia, hnevajú sa zubári. Nemôžu pomôcť s testovaním
SITA/AP (ilu)

„Považujem znenie vyhlášky za vysokú dehonestáciu povolania zubný lekár. Žiadame MZ SR o okamžitú nápravu tak, aby mohli zubní lekári, ktorí sa prihlásili, pomôcť pri celoplošnom testovaní vykonávaním výterov z nosohltana,“ povedal prezident komory Igor Moravčík.

Komora má informácie, že sa do testovania prihlásili aj zubní lekári, tak ako to bolo už aj v testovacej fáze na Orave a v Bardejove. Podľa novovydanej vyhlášky však výtery robiť nemôžu, zatiaľ čo napríklad zdravotná sestra odber môže robiť.

Rovnako poukázala aj na to, že zubní lekári sú poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, ktorí študujú šesť rokov na lekárskej fakulte a svoju odbornosť si rozširujú štúdiom konkrétnych špecializácií a certifikačných činností. SKZL dodala, že zubné lekárstvo je neoddeliteľnou súčasťou komplexného poskytovania zdravotnej starostlivosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok