Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Aplikácia SoundWatch upozorní nepočujúcich na dôležité zvuky

Aplikácia SoundWatch upozorní nepočujúcich na dôležité zvuky
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
29. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Pre ľudí, ktorí sú hluchí alebo nedoslýchaví, môže byť ťažké zachytiť dôležité zvuky, ako je napríklad klepanie na dvere alebo alarm z požiarneho hlásiča. Vedci z Washingtonskej univerzity však vyvinuli aplikáciu SoundWatch pre inteligentné hodinky, ktorá identifikuje takéto zvuky a upozorňuje na ne používateľov vibráciou a vizuálnym zobrazením.

Novo vyvinutá aplikácia SoundWatch používa mikrofón v inteligentných hodinkách na „počúvanie“ konkrétnych zvukov a odosiela údaje do pripojeného smartfónu používateľa na spracovanie a potom späť do hodiniek. Tie potom na displeji v textovej správe zobrazia typ zvuku a jeho hlasitosť. Toto oznámenie je sprevádzané vibráciami, ktoré nositeľa upozorňujú, že niečo bolo zistené.

Systém SoundWatch bol trénovaný na identifikáciu bežných a dôležitých zvukov, ako sú zvuky mikrovlnky, zvončeky, klaksóny automobilov, štekanie psov či plač dojčiat. Táto technológia by mohla hluchým a nedoslýchavým ľuďom poskytnúť spôsob, ako zažiť zvuky, ktoré si vyžadujú akciu, no tiež môže zlepšiť zážitky a pomôcť im sa cítiť byť viac prepojení so svetom.

Aplikácia SoundWatch upozorňuje sluchovo postihnutých používateľov vibráciami a vizuálnymi informáciami o dôležitých zvukoch.

Experimentálny systém nie je samozrejme dokonalý. Tím tvrdí, že aplikácia sa niekedy pokazí alebo upozornenie pre používateľa trvá príliš dlho. Na týchto veciach sa však stále pracuje, popri vylepšovaní toho, ako má systém vyberať dôležité zvuky z okolitého hluku, jeho schopnosť identifikovať smer, z ktorého zvuk vychádza.

Vedci hľadajú aj možnosti personalizácie, aby sa tieto systémy mohli prispôsobiť pre špecifické potreby. Ľudia by tak mohli byť informovaní o zvukoch, na ktorých im záleží, ako je napríklad hlas partnera či rozpoznanie otvorenia zadných dverí oproti otvoreniu predných dverí v dome a ďalšie veci. Tím tiež vyvíja verziu systému s rozšírenou realitou s názvom HoloSound, ktorá dokáže zobrazovať titulky a ďalšie informácie prostredníctvom okuliarov HoloLens.

Aplikácia SoundWatch by mala byť čoskoro k dispozícii na stiahnutie pre zariadenia s operačným systémom Android, pričom bude prebiehať jej beta testovanie.

Aplikácia SoundWatch dokáže rozlíšiť medzi bežnými a dôležitými zvukmi, ako sú zvončeky pri dverách, klaksóny automobilov alebo plač detí.