Chcú vám v práci nanútiť testovanie? Protizákonné, tvrdí IĽP

TA3 SITA
29.10.2020 09:29

Vydierať zamestnancov hrozbou prepustenia zo zamestnania v dôsledku neúčasti na blížiacom sa celoplošnom testovaní je zo strany zamestnávateľa protizákonné. Trestného činu sa dopúšťajú aj riadiaci pracovníci, ktorí takýto pokyn vykonávajú voči zamestnancom.

Chcú vám v práci nanútiť testovanie? Protizákonné, tvrdí IĽP
SITA/Viktor Zamborský (ilu)

Dostali desiatky podnetov

Vyplýva to z právnej analýzy, ktorú v súvislosti s množiacimi sa svedectvami o neštandardných praktikách niektorých firiem vypracovala mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv. V tlačovej správe o tom informoval riaditeľ inštitútu Peter Weisenbacher. Podľa programovej riaditeľky IĽP Aleny Krempaskej organizácia dostala desiatky podnetov ako zamestnávatelia, od regionálnych firiem až po nadnárodné korporácie, rôznymi spôsobmi vyvíjajú nátlak na zamestnancov. Ďalšie podnety podľa Krempaskej riešia odborové zväzy a iné mimovládne organizácie.

„Pri trestnom čine vydierania nejde len o vyhrážku násilím, ale aj o vyhrážku pod hrozbou inej ťažkej ujmy,“ vysvetlil právnik Daniel Grejták. Vydieranie k účasti na teste, ktorý zamestnávateľ neorganizuje, podmienené hrozbou okamžitej straty zamestnania a príjmu počas koronakrízy, podľa Grejtáka tieto znaky napĺňa.

Právnik odporúča obrátiť sa na súd

Právnik dodal, že ak by sa zamestnávateľ uchýlil k prepusteniu z pracovného pomeru pre neúčasť na dobrovoľnom celoplošnom testovaní, zamestnanec má trvať na neplatnosti výpovede a obrátiť sa na súd, keďže tieto súdne procesy sú pre zamestnanca už oslobodené od poplatkov.

Od 31. októbra do 1. novembra sa na Slovensku uskutoční prvé kolo celoplošného testovania obyvateľov na ochorenie COVID-19. Cieľom celoplošného testovania je nájsť infekčných ľudí nakazených koronavírusom, izolovať ich v domácej karanténe a spomaliť tak šírenie vírusu, znížiť tlak na nemocnice, lekárov a zdravotníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok