Máme už 200 obetí vírusu, nakazili sa ďalšie tisícky ľudí

TA3 SITA TASR ČTK
29.10.2020 10:03

Na Slovensku pribudlo 2785 nových prípadov nákazy, počet obetí koronavírusu stúpol na 200. Veľké celoplošné testovanie nás čaká už cez víkend. Pracovníkov, ktorí ho budú vykonávať, je však nedostatok. Európska komisia navrhla nové opatrenia v boji s koronavírusom. Krajinám EÚ odporúča aj rozsiahlejšie používanie antigénových testov. Udalosti sme s vami sledovali online.

Máme už 200 obetí vírusu, nakazili sa ďalšie tisícky ľudí
SITA/Viktor Zamborský (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

00:16 Konfederácia afrického futbalu odložila na zatiaľ neurčený termín odvetný zápas semifinále africkej Ligy majstrov medzi egyptským Zamalekom a marockým tímom Raja Casablanca. Duel sa mal pôvodne odohrať 1. novembra, konfrontácii však bráni veľký počet pozitívnych prípadov na koronavírus v marockom tíme. "Z testov vyšli negatívni iba desiati hráči," uviedol pre agentúru AFP klub z najväčšieho marockého mesta.

00:1Líder strany Hlas-SD Peter Pellegrini tvrdí, že negatívny test nie je vstupenkou na slobodu. Žiada ľudí, aby boli aj naďalej zodpovední. Zároveň uviedol, že projekt celoplošného testovania je na osobnej, politickej a trestnoprávnej zodpovednosti premiéra Igora Matoviča.

23:55 Dokopy 34 pracovníkov nemocníc Svet zdravia Rožňava a Rimavská Sobota je aktuálne v domácej karanténe. Informovala o tom komunikačná špecialistka siete Svet zdravia Jana Fedáková, podľa ktorej obe zdravotnícke zariadenia napriek tomu poskytujú všetku zdravotnú starostlivosť.

23:32 Poľský premiér Mateusz Morawiecki vo štvrtok vyzval na zastavenie týždeň trvajúcich protestov proti rozhodnutiu ústavného súdu, ktorý sprísnil už aj tak prísne zákony o interrupciách. Premiér vo výzve uviedol, že v Poľsku je teraz obrovský nárast prípadov nákazy koronavírusom.

23:19 Samosprávy väčších miest bijú na poplach. Chýbajú im stovky zdravotníkov a preto zatiaľ nedokážu otvoriť niektoré odberné miesta. Ak sa situácia nepodarí v piatok vyriešiť, tvrdia, že celoplošné testovanie môže byť ohrozené.

23:00 Pri jednorazových hromadných podujatiach nad šesť ľudí bude od 30. októbra každý účastník potrebovať negatívny výsledok RT-PCR testu na ochorenie COVID-19, ktorý nesmie byť starší ako 12 hodín. Akciu treba tiež ohlásiť na miestne príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva najneskôr 48 hodín pred jej začiatkom. Plošného testovania na COVID-19 sa zákaz organizovania hromadných podujatí nad šesť osôb netýka. Informoval o tom Úrad verejného zdravotníctva.

22:30 Veterinárni lekári budú môcť počas celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 vykonať vizuálnu kontrolu odobratej vzorky na diagnostickom teste a údaj zaznamenať. Podmienkou je dôkladne si pozrieť inštruktážne video. Vedenie Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach vo štvrtok kritizovalo odmietanie veterinárov v zdravotníckych tímoch.

20:19 Riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu Hans Kluge vo štvrtok oznámil, že európsky región 54 štátov znovu dosiahol nový týždenný rekord v potvrdených prípadoch nákazy koronavírusom - minulý týždeň bolo potvrdených vyše 1,5 milióna prípadov a od začiatku pandémie vyše desať miliónov.

22:05 "Viem, že popri vašej práci je prosba, aby ste prišli pomáhať ľuďom ešte aj cez víkend, vcelku drzá. Na druhej strane, ak chceme zabrániť tomu, aby sme dopadli ako na jar v Bergame, máme len 2 možnosti - totálny lockdown (3 týždne všetci doma, v práci len minimum ľudí z tzv. kritickej infraštruktúry) ... alebo celoplošné pretestovanie," vyzval premiér Matovič na sociálnej sieti zdravotníkov.

21:44 Pozrite si dnešnú Tému dňa, v ktorej sme s našimi hosťami hovorili o šibeničnom termíne plošného testovania, ale aj o tom, čo hovorí o našom súdnictve policajná akcia Víchrica.

21:05 Pre potreby celoplošného testovania populácie na ochorenie COVID-19 budú môcť zubní lekári robiť odbery z nosohltana. Minister zdravotníctva Marek Krajčí o tom informoval na sociálnej sieti po štvrtkovej kritike Slovenskej komory zubných lekárov.

21:00 Banskobystrický samosprávny kraj plánuje zhruba od polovice novembra preventívne testovať zamestnancov vo svojich zariadeniach sociálnych služieb s cieľom chrániť najohrozenejšiu skupinu ľudí. Informoval o tom vo štvrtok podpredseda BBSK Ondrej Lunter.

20:40 Vyše 500 zdravotníkov súkromnej nemocničnej siete Agel sa zapojí do celoplošného testovania na ochorenie COVID-19. Pomáhať budú v odberných tímoch. Informovala o tom hovorkyňa Agel SK Martina Pavliková. "Na základe podrobného zistenia našich možností, ochoty a záujmu môžem konštatovať, že pomoc pri celoplošnom testovaní sa najbližší víkend rozhodlo poskytnúť celkovo 520 našich kolegov z 12 nemocníc,“ uviedol predseda predstavenstva Michal Pišoja.

20:35 Ruský prezident Vladimir Putin ubezpečil, že vláda neplánuje celonárodný lockdown, a to aj napriek skutočnosti, že vo štvrtok krajina zaznamenala rekordný denný prírastok nových prípadov nákazy koronavírusom - 17 717.

20:15 Trnavská automobilka Groupe PSA Slovakia bude testovať zamestnancov na ochorenie COVID-19 vo vlastnej réžii. Je tak po spoločnosti Volkswagen Slovakia druhou automobilkou zo Slovenska, ktorá pristúpila k tomuto kroku. Kia Motors Slovakia a Jaguar Land Rover Slovakia oznámili, že si zamestnancov samé testovať nebudú.

20:00 Neprehliadnite ani naše Hlavné spávy, zhrnuli sme v nich všetko podstatné z dnešného dňa.

19:50 Odpovedali sme na divácke otázky, ktoré sa týkali pracovného práva, dotácií či daňových priznaní. Na vaše otázky odpovedal odborník na pracovné právo a sociálne poistenie Jozef Mihál.

19:45 Marshallove ostrovy v Tichom oceáne potvrdili svoje prvé prípady ochorenia COVID-19 - skončilo sa tak postavenie súostrovia ako jedného z mála štátov na svete, kde sa nevyskytuje nákaza novým druhom koronavírusu.

19:40 Celoplošné testovanie vyvoláva množstvo otázok. Vláda sa na väčšinu z nich snaží odpovedať na webovej stránke somzodpovedny.sk. Nie všetci tam odpoveď na to, čo ich trápi našli a niektoré z odpovedí sa menia zo dna na deň. Rozhodli sme sa preto divákom priniesť súhrn najčastejších otázok aj s aktuálnou reakciou ministrov.

19:30 Česku pribudlo vo štvrtok do večera ďalších 6968 prípadov nákazy koronavírusom. V stredu na štátny sviatok zaznamenali 12 977 potvrdených prípadov infekcie, čo je zatiaľ najviac počas voľného dňa, keď sa zvyčajne menej testuje. V utorok podľa aktualizovaných údajov zomrelo v Česku 159 infikovaných ľudí, čo je najhoršia denná bilancia od začiatku epidémie. Prehľad situácie priniesol po 18.00 h portál Novinky.cz.

19:25 Poľský premiér Mateusz Morawiecki sa podľa vlastných slov bude snažiť vyhnúť celonárodného lockdownu tak dlho, ako to len bude možné. Aj napriek nárastu infekcií v krajine sa tak vyjadril v priestoroch novej poľnej nemocnice, ktorú pripravujú na Národnom štadióne vo Varšave. Zariadenie s 1 200 lôžkami zatiaľ nepoužívajú.

19:10 Od piatka 30. 10. bude platiť zákaz návštev v nemocniciach či v zariadeniach sociálnej starostlivosti. Informoval o tom úrad verejného zdravotníctva, ktorý však hovorí aj o výnimkách tohto zákazu. "Týmto krokom reagujeme na nepriaznivý vývoj epidemiologickej situácie," komentoval úrad s tým, že v poslednom období zaznamenal vo zvýšenej miere zanášanie ochorenia COVID-19 aj do zdravotníckych zariadení a zariadení sociálnych služieb.

19:05 Spojené kráľovstvo hlásilo vo štvrtok 280 nových úmrtí ľudí, ktorí mali pozitívny test na ochorenie COVID-19 počas predchádzajúcich 28 dní. Celkový počet úmrtí za posledných sedem dní je tak 1608, čo je nárast o 52,6 percenta oproti predchádzajúcemu sedemdňovému obdobiu. Údaje britskej vlády ukázali, že vo štvrtok pribudlo aj 23 065 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Celkový počet 154 873 infikovaných za posledných sedem dní je vyšší o 13,2 percenta v porovnaní s predchádzajúcim sedemdňovým obdobím.

18:49 Rúško od piatka 30. 10. nebudú musieť nosiť všetky osoby so stredným a ťažkým mentálnym alebo sluchovým postihnutím. Výnimka z riadneho prekrytia horných dýchacích ciest na verejnosti v exteriéroch, priestoroch interiérov budov alebo prostriedkoch verejnej dopravy sa po novom teda dotkne všetkých takýchto ľudí, nielen žiakov. Vo štvrtok o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva.

18:40 Víkendové celoplošné testovanie na COVID-19 je v Nitre ohrozené. Potvrdil to primátor Nitry Marek Hattas. Dôvodom je nedostatok lekárov potrebných pri testovaní. Najnovšie informácie, ktoré máme od armády, sú veľmi kritické. Chýbajú nám lekári. Dokážeme otvoriť len každé šieste odberné miesto, čo je pri počte 63 odberných miest veľmi kritická situácia. Ak sa do terajšieho stavu nevloží vláda s premiérom, testovanie je ohrozené,“ povedal Hattas.

18:30 Prezidentka Zuzana Čaputová sa spojila s riaditeľmi niekoľkých slovenských a českých nemocníc a zaujímala sa, ako zvládajú aktuálnu krízovú situáciu. Zhodujú sa, že situácia je zlá. Informoval o tom hovorca prezidentky SR Martin Strižinec. Takmer všetky svoje kapacity už musia nemocnice venovať len pacientom s COVID-19 a ostatné zdravotné úkony sú na minimálnej, nevyhnutnej úrovni. Svorne tvrdia, že kľúčovým je v tejto chvíli zdravotnícky personál - ľudia, ktorých musíme chrániť, doceniť a nevystavovať zbytočnému riziku.

18:18 Taliansko zaznamenalo rekordných 26 831 nových prípadov nákazy koronavírusom a 217 úmrtí. Ukazuje to denná štatistika zverejnená vo štvrtok talianskym ministerstvom zdravotníctva.

18:05 Pápež František znova preruší svoje pravidelné týždenné verejné audiencie v súvislosti s výrazným nárastom nakazených novým druhom koronavírusu v Taliansku. Vo štvrtok to oznámil Vatikán.

18:00 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča. Hovoril na tému plošného testovania. Zdravotníkom, ktorí odpracujú v odberných tímoch oba dni plošného testovania na ochorenie COVID-19, chce vyplatiť príspevok vo výške 500 eur. Toto rozhodnutie však ešte musí presadiť v koalícii.

17:30 Zdravotníkom, ktorí odpracujú v odberných tímoch oba dni plošného testovania na ochorenie COVID-19, vyplatia príspevok za mimoriadne nasadenie vo výške 500 eur. Premiér Igor Matovič o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii. Ide o jeho osobné rozhodnutie. Verí, že ho presadí v koalícii.

17:18 "Keď niekomu prikážete, choď to robiť, obávam sa, že kvalita tých výterov by bola polovičná, ako ich potrebujeme, aby boli urobené. Nám ide o to, že keď to už raz urobíme, aby ten efekt bol čo najväčší, a aby to naozaj zabralo," povedal premiér Igor Matovič na margo mobilizácie zdravotníckov.

17:00 Premiér Matovič k vystúpil na ďalšej tlačovej besede k blížiacemu sa plošnému testovaniu.

16:45 Ministerstvo dopravy vydalo v súvislosti s celoplošným testovaním pre vodičov, ktorí vykonávajú medzinárodnú aj vnútroštátnu nákladnú dopravu a pravidelnú medzinárodnú autobusovú dopravu usmernenie.

16:25 Mesto Banská Bystrica sa spolieha na to, že armáda zabezpečí dostatočný počet zdravotníkov na všetkých 68 odberových miestach. Zároveň ale tvrdí, že zatiaľ nie sú tieto kapacity naplnené. S dobrovoľníkmi problém nemajú. Stále však riešia potrebné osvetlenie, keďže sa má testovať v exteriéroch do večerných hodín.

16:10 Zabezpečenie čo najväčšej dostupnosti zdravotnej starostlivosti je v súčasnosti reálne ohrozené. Uviedla to Asociácia súkromných lekárov. Zdôvodňuje to tým, že v ambulanciách pracujú tisícky lekárov starších ako 65 rokov či lekárov s vážnymi diagnózami, ktorí stále pracujú, lebo ich nemá kto nahradiť.

15:55 Španielsky parlament schválil vo štvrtok predĺženie núdzového stavu o šesť mesiacov. Španielsky premiér Pedro Sánchez v nedeľu vyhlásil na dva týždne celonárodný núdzový stav s cieľom zastaviť pandémiu. Avizoval, že požiada parlament, aby núdzový stav predĺžil do mája 2021. Vláda podľa jeho slov využije núdzový stav na zavedenie celoštátneho zákazu vychádzania od 23.00 h do 6.00 h, s výnimkou Kanárskych ostrovov.

15:45 Návšteva cintorínov medzi výnimky z platného zákazu vychádzania nepatrí. Pripomína to Prezídium policajného zboru s tým, že aj na nadchádzajúce „dušičky” je potrebné zostať doma.

15:30 Na zabezpečenie jedného dňa celoplošného testovania chýba tritisíc zdravotníkov. Štát ich preto prosí o pomoc. Ak jeho prosbu nevypočujú, hrozí, že budú musieť ísť povinne do odberných miest? Čo si o tom myslí Zväz ambulantných poskytovateľov, to sme sa pýtali jeho prezidentky Zuzany Dolinkovej.

14:50 Našou najvyššou prioritou musí byť ochrana zdravia detí, žiakov, učiteľov a rodičov. Vyhlásil to minister školstva Branislav Gröhling a vyzval všetkých, aby to mali na pamäti, keď sa budú rozhodovať či sa zúčastnia celoplošného testovania počas nasledujúcich dvoch víkendov.

Bezpečné prostredie na školách závisí od postoja každého z nás. O to viac, ak sme rodičmi alebo učiteľmi. „Žijeme v pohnutých časoch a veci okolo nás sa rýchlo menia. Všetci ale chceme chrániť svoje zdravie a zdravie ľudí v našom okolí,“ povedal šéf rezortu školstva.

14:40 Mestská hromadná doprava v Bratislave i prímestská autobusová doprava v Bratislavskom kraji budú do 9. novembra premávať podľa prázdninových cestovných poriadkov. Vzhľadom na zníženú mobilitu cestujúcich v súvislosti s epidemiologickou situáciou, platí zmenený grafikon v prípade MHD od štvrtka, prímestské autobusy začnú jazdiť v prázdninovom režime od piatka 30. októbra.

14:30 Bližšie sme sa pozreli na situáciu v Česku. Okrem prijímania prísnych opatrení, zriadenia nočného zákazu vychádzania došlo aj k výmene na poste šéfa rezortu zdravotníctva. Kormidlo po Romanovi Prymulovi prevzal Jan Blatný. Aké opatrenia Česko pod jeho vedením čakajú, sme sa opýtali analytika a ekonóma Lukáša Kovandu.

14:15 Do celoplošného testovania na ochorenie Covid-19 sa zapojí aj takmer 350 dobrovoľníkov z radov zamestnancov ministerstva vnútra. Ako dobrovoľníci budú pôsobiť napríklad aj štátni tajomníci rezortu vnútra Vendelín Leitner a Ján Lazar, generálny tajomník služobného úradu MV SR Ľubomír Šablica či generálny riaditeľ kancelárie ministra vnútra Peter Rolný.

13:44 V Rakúsku pribudlo za 24 hodín rekordných 4453 nových prípadov nákazy koronavírusom. Štvrtkové údaje v počte novoinfikovaných tak predstavujú najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie, informuje denník Kurier. Za 24 hodín pribudlo v súvislosti s chorobou Covid-19 aj 29 úmrtí, čím sa celkový počet obetí na životoch zvýšil na 1057. V nemocniciach je hospitalizovaných 1692 pacientov.

13:30 Pracovníkov, ktorí budú vykonávať testovanie, je stále nedostatok. Na slová ministra obrany reaguje aj prezident asociácie súkromných lekárov pán Marián Šóth. Odoberať vzorky budú aj záchranári zo záchranných zdravotných služieb. Podľa najnovších informácií odhalili vo svojich radoch ďalších pozitívnych kolegov. Viac nám povedal prezident asociácie záchranných zdravotných služieb, Matej Polák.

13:12 Ministerstvo spravodlivosti je presvedčené, že opatrenia na potlačenie pandémie majú dostatočný právny základ. Zároveň apeluje na právnikov, aby strážili princípy demokracie a právneho štátu kompetentne, so znalosťou veci a s rešpektom k ústavným hodnotám. „Ak niekto tvrdí, že opatrenia proti ochoreniu COVID-19, napríklad nosenie rúška, zasahujú do jeho slobody, je to pravda, ale len v tom zmysle, v akom iné právne pravidlá zasahujú do našej slobody,“ argumentuje rezort.

12:52 Zubní lekári nebudú môcť robiť výtery z nosohltana pri celoplošnom testovaní na nový koronavírus. Ako informovala Slovenská komora zubných lekárov, môže za to stredajšia vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR o rozsahu praxe v niektorých zdravotníckych povolaniach, ktorá zubných lekárov zaradila medzi nelekárske povolania. Komora preto žiada o nápravu.

12:51 Veľké testovanie národa je na dohľad a spolu s ním sa vynára nejeden problém. Niektoré odberové miesta, napríklad tie pri hraniciach, alebo tie v hlavnom meste, môžu praskať vo švíkoch.

12:38 V Poľsku pribudlo od stredy rekordných 20.156 nových prípadov nákazy koronavírusom a 301 súvisiacich úmrtí. Denný prírastok nakazených je vôbec najvyšší od začiatku pandémie. Od vypuknutia pandémie zaznamenali v Poľsku už celkovo 319.205 prípadov nákazy. Ochorenie Covid-19 si tam doteraz vyžiadalo aj 5149 úmrtí.

12:35 Hoci do celoplošného testovania zostávajú už iba dva dni, starostovia obcí stále bojujú s nedostatkom informácií. Zároveň sa im nepáči, že predstavitelia štátu neustále menia svoje prísľuby. Najmä menšie obce majú totiž pre nízke podielové dane takmer prázdne účty a nakúpenie materiálu, ochranných pomôcok či zaplatenie odmien môže byť pre nich problém.

12:30 Český prezident Miloš Zeman vymenoval vo štvrtok za nového ministra zdravotníctva doterajšieho námestníka riaditeľa brnianskej Fakultnej nemocnice Jana Blatného. Nahradí Romana Prymulu, ktorý vo funkcii zotrval 39 dní.

12:18 V Bratislave je veľmi ťažké odhadnúť, koľko obyvateľov sa zúčastní na celoplošnom testovaní na Covid-19. Dôvodom je, že tu žije množstvo ľudí bez trvalého pobytu. Upozornil na to bratislavský primátor Matúš Vallo s tým, že bude preto dôležité online sledovať pokyny z odberových miest, aby sa dokázalo otestovať čo najviac ľudí.

"Testovacie miesta budú stíhať len tak-tak, očakávame aj dlhé rady," upozornil taktiež na sociálnej sieti starosta bratislavského Ružinova Martin Chren.

12:15 Všetky štátom obstarané antigénové testy sú riadne registrované a spĺňajú požiadavky na in vitro diagnostické zdravotnícke pomôcky. Informovala o tom hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemíková. "Antigénové testy, ktoré štát obstaral, sú Standard Q COVID-19 Ag (SD Biosensor), Súprava na rýchlotest Panbio COVID-19 Ag (Abbott) a Biocredit COVID-19 Ag (RapiGen)," uviedla.

12:05 Minister obrany vyzval pendlerov, aby si zabezpečili PCR testy alebo, ak sa chcú zúčastniť na celoplošnom testovaní na Slovensku, aby nechodili do prvej obce za hranicami, pretože tam spôsobia kolaps. Zároveň upozornil, že PCR testy z tretích krajín sa na Slovensku neuznávajú.

Naď zároveň vyzval Slovenskú lekársku komoru, aby vymenila svojho šéfa. Mnoho lekárov sa podľa Naďa hanbí za to, čo povedal prezident lekárskej komory Marián Kollár na tlačovej konferencii. Ten vyzval vládu, aby ešte raz zvážila celoplošné testovanie. Kollár tiež uviedol, že má vážne obavy, že rozhodnutie o plošnom testovaní nebolo vôbec odborné.

11:55 Hviezdoslavovo námestie, dostihová dráha, nábrežie, trhovisko či futbalový štadión sa v Bratislave cez víkend zmenia na odberné miesta na celoplošné testovanie ľudí na ochorenie Covid-19. Testovať sa bude i na parkoviskách, v kultúrnych domoch, školách, úradoch, v autobusoch a na viacerých miestach bude v hlavnom meste možný odber aj z auta formou "drive-through".

Viaceré bratislavské mestské časti už zverejnili zoznam odberných miest a aj ďalej budú verejnosť o testovaní informovať prostredníctvom webu, sociálnych sieti, SMS správ či mobilných aplikácií.

11:40 Pandémia, rasové protesty či voľba sudkyne najvyššieho súdu. To sú hlavné témy kampane pred americkými prezidentskými voľbami. Kým Donald Trump sa snažil poukázať na dobré manažovanie americkej ekonomiky, Joe Biden zdôraznil najmä zlyhanie jeho administratívy v prístupe ku chorobe Covid-19.

11:25 Ak ide o mobilizáciu zdravotníkov, podľa Naďa sa Čakajú podľa jeho slov do popoludnia, keď budú mať presné čísla, koľko personálu poskytnú súkromné nemocnice, a koľkí zdravotníci sa ešte počas dňa prihlásia. Dodal, že ešte nie je definitívne rozhodnuté ani o tom, či bude aj druhé kolo testovania.

11:14 Pozrite si tlačovú besedu ministerstva obrany Naďa.

10:54 Nemecko od pondelka zavádza čiastočný lockdown. Na prijatí prísnych a nepopulárnych opatrení sa dohodla kancelárka Angela Merkelová s premiérmi spolkových krajín. Ako sa podpíšu pod najväčšiu ekonomiku eurozóny a ako ich prijímajú bežní ľudia nám povedala naša spolupracovníčka v Berlíne Viktória Bellová.

10:50 Minister obrany Jaroslav Naď požiadal lekárov, aby pomohli v celoplošnom testovaní. "Na sobotu aj na nedeľu potrebujeme ešte 2000 až 3000 zdravotníkov, ktorí môžu robiť stery," vysvetlil s tým, že robia všetko pre to, aby nemuseli pristúpiť k mobilizácii zdravotníkov. Stery môžu robiť lekári aj zdravotné sestry, nie však napríklad zubári.

10:42 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 po 10. hodine.

10:38 Za "dramatickú" označila situáciu v súvislosti s koronavírusovou pandémiou vo štvrtok v Spolkovom sneme nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá tam predniesla vyhlásenie vlády. "Na začiatku chladného ročného obdobia sa nachádzame v dramatickej situácii. Týka sa to nás všetkých - bez výnimiek," povedala Merkelová. Pripomenula, že v posledných dňoch "výrazne vzrástol" počet novoinfikovaných a stúpa i počet ľudí na jednotkách intenzívnej starostlivosti. "Takáto dynamika našu intenzívnu medicínu do pár týždňov preťaží," vyhlásila.

Merkelová varovala, že nemocnice sú na hrane preťaženosti.

10:25 Najviac nových pozitívnych prípadov pribudlo v Žilinskom kraji (635), nasleduje Prešovský kraj (617), Trnavský (319), Banskobystrický (285), Trenčiansky (269), Košický (224), Bratislavský (220) a Nitriansky (216).

"V nemocniciach je hospitalizovaných 1291 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 1150 z nich. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 83 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 120 pacientov. Vyliečilo sa ďalších 428 ľudí, celkovo sa už zotavilo 12.227 pacientov," spresnilo na webovej stránke ministerstvo zdravotníctva.

10:20 Polícia upozorňuje ľudí, aby nepodceňovali koronavírus a možné dôsledky ochorenia Covid-19. Urobila tak vo svojom profile Hoaxy a podvody – Polícia SR na sociálnej sieti. V tejto súvislosti zverejnila prípad kňaza, ktorý najprv koronavírus podceňoval a následne prosil o modlitby, pretože sa ním sám infikoval.

10:17 "Jedna vec sú pľúcne ventilátory, ktoré sa dokúpili, ale niečo iné je zdravotnícky personál," vysvetľuje anesteziológ Jakub Vallo. Upozorňuje, že šíriaci sa koronavírus ohrozuje aj zdravotníkov, mnohí su v karanténe a ostatní sú čoraz viac unavení. Prečítajte si viac v príspevku ministerstva zdravotníctva.

10:05 Vyliečilo sa ďalších 428 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 12 227.

10:00 Na Slovensku pribudlo 2785 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 51728 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 14355 testov. Pribudlo ďalších 16 úmrtí, počet obetí koronavírusu stúpol na 200. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:50 Primátor Liptovského Mikuláša a nezaradený poslanec NR SR pôsobiaci v strane Hlas-SD Ján Blcháč má pozitívny test na nový koronavírus. Oznámil to cez sociálnu sieť. Blcháč napísal, že je v karanténe, bezpríznakový a cíti sa dobre.

9:47 Informácie o celoplošnom testovania sa menia zo dňa na deň, ani príslušníci Ozbrojených síl SR nedokážu zodpovedať všetky otázky, ktoré trápia starostov. Po stretnutí krízového štábu s predstaviteľmi OS SR v Považskej Bystrici to povedal starosta obce Domaniža v Považskobystrickom okrese František Matušík.

„Veľkým problémom pre obce a mestá bude skrátenie testovania na dva dni. Ak budú pri testovaní veľké rady, ľudia sa na to vykašlú. Testovanie je dobrá vec, no myslím si, že najväčším problémom bude, aby sme vôbec stihli otestovať všetkých ľudí,“ skonštatoval Matušík.

9:40 Vydierať zamestnancov hrozbou prepustenia zo zamestnania v dôsledku neúčasti na blížiacom sa celoplošnom testovaní je zo strany zamestnávateľa protizákonné. Trestného činu sa dopúšťajú aj riadiaci pracovníci, ktorí takýto pokyn vykonávajú voči zamestnancom.

9:30 Ukrajina zaznamenala za stredu ďalších 7342 prípadov nákazy koronavírusom. Pribudlo aj 113 úmrtí infikovaných osôb, vyplýva z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

9:25 Biskupi Slovenska žiadajú predstaviteľov vlády SR, aby sa čo najskôr obnovila možnosť verejného slávenia bohoslužieb. Uvádza sa to v liste predsedu Konferencie biskupov Slovenska Stanislava Zvolenského premiérovi Matovičovi a všetkým ministrom. Arcibiskup Zvolenský list napísal a poslal z poverenia plenárneho zasadania Konferencie biskupov Slovenska.

9:10 Prešov aj napriek zákazu vychádzania ponechá všetky cintoríny otvorené aj počas dušičkového víkendu. „Od piatka (30. 10.) do pondelka (2. 11.) budú všetky prešovské cintoríny otvorené nonstop. V nočných hodinách budú cintoríny osvetlené. Od utorka (3. 11.) do nedele 8. novembra budú cintoríny otvorené a osvetlené do 20.00 h,“ uviedol ovorca mesta Prešov Vladimír Tomek.

„Sociálne zariadenia budú v sobotu (31. 10.) a v nedeľu otvorené v domoch smútku Hlavný cintorín a Solivar v čase od 10.00 do 18.00 h,“ doplnil Tomek s tým, že v prípade, ak bude rozhodnuté o zákaze vstupu na cintoríny z úrovne vlády, mesto ich pre verejnosť uzavrie.

9:00 Príjmy zámorskej basketbalovej NBA klesli v uplynulej sezóne poznačenej pandémiou koronavírusu o 10 percent na 8,3 miliardy amerických dolárov. Finančný report po zdieľaných správach od jednotlivých klubov zverejnila ESPN.

Podľa analýz len na vstupnom prišla profiliga o 800 miliónov USD, ďalších 400 miliónov stratila na predaji reklamných výrobkov a sponzoringu. Na číslach sa negatívne odrazilo aj ukončenie dlhodobej spolupráca s Čínou, generálny manažér Houstonu Rockets Daryl Morey tento "negatívny dopad" vyčíslil na 200 miliónov USD.

8:50 V Českej republike potvrdili za stredu 12.977 nových prípadov nákazy koronavírusom. Počet denných úmrtí klesol po týždni prvýkrát na dvojciferné číslo, vyplýva z najnovších údajov českého ministerstva zdravotníctva.

8:40 Nemecko zaznamenalo za 24 hodín po prvý raz viac ako 16.000 nových prípadov nákazy koronavírusom. Bol tak prekonaný doterajší rekord z predošlého dňa (14.964) nakazených. Vyplýva to z údajov Inštitútu Roberta Kocha. Za stredu pribudlo v Nemecku 16.774 novoinfikovaných. Počet obetí v súvislosti s ochorením COVID-19 sa zvýšil o 89 na 10.272.

Od 2. novembra najmenej do konca mesiaca začnú v Nemecku platiť sprísnené epidemiologické pravidlá. Na verejnosti budú povolené zhromaždenia najviac desiatich osôb z nie viac ako dvoch rôznych domácností. Zakázané majú byť i verejné udalosti a zápasy futbalovej Bundesligy budú bez divákov. Zatvorené zostanú reštaurácie, krčmy, masážne a kozmetické salóny, fitnescentrá, kiná i divadlá.

Od 2. novembra najmenej do konca mesiaca začnú v Nemecku platiť sprísnené epidemiologické pravidlá.

8:20 Madridská radnica uviedla, že nad dvoma najväčšími cintorínmi v hlavnom meste Španielska rozmiestni počas Sviatku všetkých svätých drony, aby sa uistila, že obyvatelia rešpektujú opatrenia na zamedzenie šírenia nového druhu koronavírusu.

Španieli 1. novembra tradične navštevujú hroby svojich blízkych, avšak tento rok sa kapacita madridských cintorínov z dôvodu pandémie zníži na polovicu. Obyvatelia budú môcť cintoríny navštevovať v najviac šesťčlenných skupinách, pričom musia dodržiavať náležitý odstup.

8:05 Košice zvládnu otestovať maximálne polovicu obyvateľov pri súčasnom počte zdravotníkov, ktorých poskytol štát. Uviedol to primátor Jaroslav Polaček na sociálnej sieti. Zároveň zverejnil predbežný zoznam 108 objektov určených na celoplošné testovanie.

7:40 India prekonala hranicu ôsmich miliónov prípadov nákazy. Druhá najpostihnutejšia krajina na svete v súvislosti s pandémiou COVID-19 sa pripravuje na novú vlnu ochorení. Indické úrady aktuálne evidujú 8.040.203 prípadov infekcie a 120.527 súvisiacich úmrtí. V Indii žije 1,3 miliardy ľudí. Spojené štáty majú 9,1 milióna prípadov nákazy a vyše 230.000 úmrtí.

India má však jednu z najnižších úmrtností na svete v pomere k počtu obyvateľstva, a počet nových infekcií sa počas uplynulých dní spomalil. Úrady sa napriek tomu po sviatku Díválí pripravujú na novú vlnu ochorení. Díválí, jeden z najväčších náboženských sviatkov v krajine, sa bude sláviť 14. novembra, pričom nárast ochorení sa očakáva v zime.

7:25 Tento rok sa vzhľadom na pandémiu neuskutočnilo slávnostné odovzdávanie cien na Novej scéne Národného divadla.

7:05 Švajčiarsko v súvislosti s narastajúcimi prípadmi koronavírusu vydalo nové opatrenia a dodalo, že návštevníci po príchode do krajiny nemusia ísť do karantény.

Zatiaľ čo krajina sprísnila opatrenia týkajúce sa nosenia rúšok a počtu osôb na spoločenských stretnutiach, vláda sa rozhodla zrušiť nariadenie, ktoré vyžadovalo od návštevníkov po vstupe do krajiny podstúpiť desaťdňovú karanténu, za ktorej nedodržanie hrozila pokuta 10.000 eur.

"Nikto nechce čiastočný lockdown," uviedla prezidentka Simonetta Sommarugaová. Zároveň dodala, že je nevyhnutné, aby sa do boja proti koronavírusu zapojili všetci a vyhli sa tak zatváraniu podnikov a ohrozovaniu zamestnanosti.

6:45 Európska komisia navrhla nové opatrenia v boji s koronavírusom. Krajinám európskej dvadsaťsedmičky odporúča vzájomné uznávanie testov na Covid-19, ako aj rozsiahlejšie používanie antigénových testov. Informovala o tom predsedníčka komisie Ursula von der Leyenová.

6:20 Ministerstvo zdravotníctva na sociálnej sieti prosí zdravotníkov, aby sa zapojili do celoplošného testovania na COVID-19.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok