Testovanie je výzvou. Čaputová zdôraznila význam komunikácie

TA3 TASR
28.10.2020 22:41

Prezidentka Zuzana Čaputová zdôraznila význam komunikácie v rámci pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. V rozhovore pre českú televíziu CNN Prima News uviedla, že pozorne sleduje vývoj v ČR, kde je situácia podľa jej slov vážna. Česko ale nevníma ako "odstrašujúci príklad".

Testovanie je výzvou. Čaputová zdôraznila význam komunikácie
SITA/Kancelária prezidentky SR

Neuberať, neprikrášľovať, ale ani nepreháňať

Prezidentka uviedla, že aj Slovensko má čo robiť, aby zvládlo priebeh pandémie. V tejto súvislosti hovorila aj o roztrieštení spoločnosti a spochybňovaní ochorenia COVID-19, ale pripomenula tiež solidaritu medzi ľuďmi. Podľa jej slov je dôležité, aby "stále prevažovali elementy, ktoré sú pre riešenie situácie konštruktívne". "Faktom je, že sme mnohé reštrikcie prijali trošku skôr ako v ČR, takže možno nebude nevyhnutné, že by sme ten vývoj museli nasledovať," povedala.

Komunikácia v rámci pandémie musí podľa prezidentky spĺňať veľmi vysoké štandardy krízovej komunikácie a súčasťou toho je i pravdivo pomenovávať hrozby, "neuberať, neprikrášľovať, ale ani nepreháňať" a nestrašiť ľudí nad mieru, ktorá je potrebná. V súvislosti s opatreniami za kľúčové označila dobré a kvalitné trasovanie - vyhľadávanie kontaktov - a vyčlenenie príslušného množstva kapacít na túto oblasť. "Myslím si, že tomu sme mali venovať intenzívnejšiu a väčšiu pozornosť skôr," uviedla Čaputová.

Obmedzenie pohybu osôb je podľa nej zásah do slobody pohybu, ktorý však ústava predpokladá. "Myslím si, že týmto smerom obmedzenie slobody pohybu je napríklad úplne legitímny nástroj," povedala. Celoplošné testovanie na území SR označila za výzvu a toto rozhodnutie podľa svojich slov rešpektuje. "Potrebujeme si byť absolútne istí, že takto veľký projekt neodčerpá kapacity, ktoré potrebujeme pri nemocničnej starostlivosti, že neodčerpá kapacity zdravotných pracovníkov," zdôraznila.

Celoplošné testovanie na území SR označila za výzvu a toto rozhodnutie podľa svojich slov rešpektuje. "Potrebujeme si byť absolútne istí, že takto veľký projekt neodčerpá kapacity, ktoré potrebujeme pri nemocničnej starostlivosti, že neodčerpá kapacity zdravotných pracovníkov," zdôraznila.

Telefonovala aj so Zemanom

Prezidentka Zuzana Čaputová sa v stredu pri príležitosti 102. výročia vzniku prvej Československej republiky telefonicky spojila s českým prezidentom Milošom Zemanom. Slovensko a Česko majú podľa Čaputovej k sebe blízko ako máloktoré krajiny na svete. "Bol to historický unikát, že sa dva blízke národy v roku 1918 rozhodli vytvoriť spoločný štátny útvar, ktorý mal byť pilierom vtedajšej podoby Európy. Slováci a Slovenky sa prvýkrát stali štátotvorným národom modernej krajiny, ktorá žila hodnotami demokracie, právneho štátu, humanizmu, slobody a rovnosti," uviedla.

V rozhovore na CNN Prima News povedala, že táto udalosť bola aj "základom vzniku slovenskej štátnosti, pretože na základoch ČSR vznikla následne Slovenská republika a Česká republika". Prezidentka podľa svojich podporuje úsilie, aby sa tento deň stal štátnym sviatkom i v SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok