Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Najmenšia loď na svete je tenšia ako ľudský vlas

Najmenšia loď na svete je tenšia ako ľudský vlas
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
28. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vedci z holandskej univerzity v Leidene vytvorili pravdepodobne najmenšiu loď na svete. Malý model, ktorý meria len 30 mikrónov, bol vytlačený technológiou 3D tlače ako súčasť projektu, ktorý skúmal, ako vyrobiť syntetických „mikroplavcov“ v zložitých tvaroch.

Táto mikro loď bola zachytená pomocou elektrónového mikroskopu a jej prevedenie je mimoriadne detailné. Loď obsahuje otvorenú kabínu, komín a dokonca aj malé priezory. Je to obzvlášť pôsobivé, pretože celý model má len jednu tretinu hrúbky ľudského vlasu.

Samotný model je známy ako 3DBenchy a často sa používa na testovanie prevádzky pre 3D tlačiarne, aby sa zistilo, ako dobre zvládnu všetky malé detaily a komplikácie. Pretože tento projekt využíva nekonvenčnú metódu 3D tlače, bolo treba skontrolovať, či je možné dosiahnuť túto úroveň podrobností.

Mikro loď bola vytlačená 3D, no nie obvyklou metódou 3D tlače, ktorá sa používa na tlač plastových objektov v makro mierke. Vyrobila sa teda pomocou takzvanej dvojfotónovej polymerizácie, kedy v podstate laser „vyrezáva“ zložité tvary a vzory do materiálu, ktorý reaguje na svetlo.

3DBenchy je malá 3D tlačená loď, ktorá má len tretinu hrúbky ľudského vlasu.

Nešlo však len o iba mikroskopický umelecký projekt. Tím experimentoval s vytváraním takzvaných mikroplavcov, čiže drobných predmetov, ktoré sa môžu pohybovať cez vodu alebo iné tekutiny pomocou chemických reakcií. Za normálnych okolností ide o jednoduché guľovité tvary, takže vedci chceli preskúmať, či by bolo možné vytvoriť predmety s oveľa komplikovanejšími tvarmi.

Okrem lode 3DBenchy vyrobil tím aj „mikroplavcov“ v tvare špirál, závitníc, loptičiek so špicmi a skupiny troch gúľ. Jedna strana predmetov je pritom pokrytá platinou, ktorá reaguje s okolitým prostredím tak, že vytvára bublinky, ktoré tak poháňajú miniatúrne plavidlo dopredu.