Máme tisícky nových prípadov, nákaze už podľahlo 184 ľudí

TA3 TASR SITA ČTK
28.10.2020 10:02

Slovenskí vedci apelujú na premiéra Igora Matoviča a krízový štáb, aby zvážili, ktoré kroky sú v boji s pandémiou najefektívnejšie. Súhlasí aj prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá ľudí zároveň vyzvala, aby v tomto čase počúvali hlas odborníkov. Situácia sa zhoršuje v celej Európe, mnohé krajiny pristupujú k sprísneným opatreniam. Udalosti okolo nákazy sme s vami opäť sledovali online.

Máme tisícky nových prípadov, nákaze už podľahlo 184 ľudí
TASR/Radovan Stoklasa

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:53 Hokejové dianie na Slovensku sa už viac ako dva týždne točí len okolo Tipos extraligy. Okrem mládežníckych súťaží je pozastavená aj Slovenská hokejová liga, teda druhá najvyššia súťaž seniorov. Jej kluby sú v neistote a tvrdia, že ich budúcnosť sa bude z veľkej časti odvíjať od avizovanej finančnej pomoci.

21:31 Francúzsky prezident Emmanuel Macron oznámil, že s cieľom zastaviť alarmujúci nárast prípadov nákazy novým koronavírusom v krajine vyhlásia tzv. celoštátnu karanténu. Prísne opatrenie bude v platnosti od štvrtkovej polnoci do "najmenej 1. decembra". Uzavreté budú musieť byť bary, reštaurácie a obchodné prevádzky, ktorých činnosť nie je nevyhnutná. Na rozdiel od dvojmesačného lockdownu z jari tohto roka ostanú otvorené školy, ozrejmil Macron vo večernom televíznom vystúpení.

21:20 Pozrite si aj Tému dňa, v ktorej sme sa s našimi hosťami venovali bližšie pomoci zamestnancom a podnikom.

21:06 Prezidentka Zuzana Čaputová zdôraznila význam komunikácie v rámci pandémie koronavírusu SARS-CoV-2. V rozhovore pre českú televíziu CNN Prima News uviedla, že pozorne sleduje vývoj v ČR, kde je situácia podľa jej slov vážna. Česko ale nevníma ako "odstrašujúci príklad".

20:29 Odpovedali sme na divácke otázky, ktoré súvisia so sociálnou oblasťou. Akým podmienkam podlieha čerpanie dotácie pre podnikateľov? Čo je to pandemický rodičovský príspevok a kedy naň vzniká nárok? Hovorili sme takisto aj o SOS dotácii. Naším hosťom bol Jozef Mihál, odborník na pracovné právo a sociálne poistenie.

20:09 Viaceré európske krajiny, vrátane Česka, Poľska či Nemecka hlásia za dnešný deň rekordné počty nakazených. Situácia v Európe sa zhoršuje a štáty preto pristupujú k ďalšiemu sprísňovaniu opatrení. Takzvanému lockdownu, alebo teda vypnutiu krajiny, sa pravdepodobne nevyhnú vo Francúzsku. Podľa agentúry Reuters pôjde o miernejšiu formu lockodwnu, akú mali na jar. V Nemecku sa zase od pondelka zatvoria reštaurácie a obmedzí sa zhromažďovanie.

19:40 V minulosti sme v súvislosti s epidemickou situáciou upozorňovali na horiace okresy, špeciálne na Čadcu. Už v nedeľu situácia v Čadci vybuchla. Nemocnica naplnila celé kapacity reprofilizovaných lôžok. Tentokrát sme sa s matematikom a dátovým analytikom Ivanom Bošňákom bližšie pozreli na nemocnice a prognózu rastu hospitalizovaných pacientov pre najbližšie obdobie.

18:53 Nemecká kancelárka Angela Merkelová a premiéri 16 spolkových krajín sa dohodli na zatvorení reštaurácií, barov, kín, divadiel i ďalších prevádzok s cieľom zastaviť prudký nárast počtu nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2. Opatrenia majú byť v platnosti od budúceho pondelka najmenej do konca novembra.

18:30 Pri celoplošnom testovaní sa môže nakaziť viac ľudí, ako keby ostali doma. Vo videu zverejnenom na sociálnej sieti to uviedol predseda strany Smer – sociálna demokracia Robert Fico.

Testovanie je podľa neho čisto politickým rozhodnutím a nemá žiadne odborné odôvodnenie. Expremiér vo videu kritizuje aj antigénové testy, ktoré sú podľa neho veľmi nepresné a s negatívnym výsledkom tak môže test absolvovať aj osoba, ktorá je reálne pozitívna.

17:53 Slovenskí vedci apelujú na vládu, ústredný krízový štáb a pandemickú komisiu, aby opatrenia, ktoré prijímajú v boji s koronavírusom, dôkladne zvážili. Vyhlásili to v spoločnom vyhlásení, ktoré odprezentovali na tlačovej konferencii v prezidentskom paláci. Aké majú výhrady a odporúčania smerom k vláde prišiel priblížiť virológ Slovenskej akadémie vied Boris Klempa.

17:37 V utorok úrady celosvetovo zaznamenali viac ako 500.000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. Informáciu priniesla v stredu agentúra AFP s odvolaním sa na údaje dostupné zo zdravotných úradov.

Celkovo za uplynulý deň pribudlo 516.898 prípadov nákazy a 7723 úmrtí spojených s ochorením COVID-19. Tento nárast môže byť len sčasti odôvodnený zvýšeným testovaním oproti marcovým a aprílovým štatistikám z prvej vlny pandémie, tvrdí agentúra.

17:26 Aktuálny počet ľudí hospitalizovaných v belgických nemocniciach s ochorením COVID-19 prekročil počet týchto pacientov, ktorý krajina zaznamenala na jar počas prvej vlny pandémie. Belgicko s 11,5 milióna obyvateľov je momentálne krajinou s najvyšším počtom prípadov nákazy novým koronavírusom na počet obyvateľov na svete, vynímajúc mikroštáty ako Andorra, čím dokonca predbehlo Českú republiku.

17:06 Prevádzkový poriadok bratislavskej mestskej hromadnej dopravy, by sa mal od štvrtka riadiť počas týždňa režimom školských prázdnin. Na webe o tom informoval Dopravný podnik Bratislava s tým, že zmena režimu by mala platiť až do odvolania.

"V prípade tých liniek, ktoré majú tri stĺpce, teda rozlíšený režim školský rok a prázdniny, bude na zastávkových cestovných poriadkoch platiť prostredný stĺpec," spresnil dopravný podnik. Zároveň upozornil, že posilová linka 7 nebude premávať.

16:51 Organizátori kultúrnych podujatí, ktoré sa v dôsledku pandémie nového koronavírusu nebudú môcť uskutočniť ani v prvej polovici roka 2021, budú môcť predĺžiť platnosť zakúpených vstupeniek do konca júna 2022. Vyplýva to z novely, ktorou sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v pôsobnosti ministerstva kultúry, ktorú v stredu podpísala prezidentka Zuzana Čaputová.

Organizátori môžu tiež majiteľovi v cene lístka ponúknuť poukážku na iné podujatie konané do polovice roka 2022. Ak držiteľ vstupenky trvá na vrátení peňazí, organizátor je povinný mu vyhovieť do 13 mesiacov od neuskutočnenia podujatia.

Novela nadväzuje na prijatú legislatívnu úpravu v máji 2020 v súvislosti s prvou vlnou pandémie nového koronavírusu.

16:42 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího po rokovaní vlády. Hovorili o tom, že vláda do 8. novembra obmedzila pohyb, v čase od piatej do jednej hodiny v noci nasledujúceho dňa. S negatívnym testom z celoplošného testovania má byť náš život relatívne slobodný. Na výzvu Slovenskej lekárskej komory, prehodnotiť celoplošné testovanie, premiér reagoval, že jej vedenie šíri hoaxy a ich názory nemajú váhu.

16:30 Mesto Trnava pripravilo 55 odberových miest pre celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19, umiestnené budú na 39 stanovištiach. Väčšina z nich je podľa hovorkyne trnavskej radnice Veroniky Majtánovej zhodná s miestnosťami, kam sú ľudia zvyknutí chodiť voliť. Odberové miesta sú najčastejšie v školách, ale aj na radnici, v kine Hviezda alebo v objekte zimného štadióna.

16:15 Stredajšie zhromaždenie na pražskom Námestí republiky namierené proti epidemiologickým opatreniam sa zaobišlo bez väčších konfliktov; niektorí účastníci však nedodržiavali nariadenia českej vlády. Informovala o tom polícia ČR. Na demonštrácii sa podľa platných opatrení mohlo zúčastniť najviac 100 ľudí. Na mieste však boli stovky ľudí.

prg_0a14036f-8b6c-744c.jpg

16:00 Celoplošné testovanie na nový koronavírus bude v meste Liptovský Mikuláš na 29 odberných miestach. Testovať by sa malo 22.000 ľudí, samospráva ich rozdelila podľa abecedy do oboch odberných dní. Informovala o tom hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková.

"Odporúčame obyvateľom, ktorých priezvisko sa začína písmenom A až K v abecednom poradí, aby sa zúčastnili na odberoch počas soboty 31. októbra. Obyvateľom so začiatočným písmenom priezviska L až Ž odporúčame zúčastniť sa na testovaní v nedeľu 1. novembra," priblížila hovorkyňa.

15:50 V mestách Pezinok a Modra bude väčšina miest na celoplošné testovanie ľudí na COVID-19 umiestnených v exteriéri. V meste Senec sa bude testovať najmä v telocvičniach, samospráva však bojuje aj za možnosť testovať vonku.

15:42 Pozrite si aj tlačovú besedu prezidenta Slovenskej lekárskej komory Mariana Kollára, člena rady Slovenskej lekárskej komory Ernesta Sivíka a lekárky Kataríny Šimovičovej, na ktorej hovorili, že im chýba diskusia o plošnom testovaní, a že by sa v tejto situácii nemalo plytvať zdrojmi.

15:33 Vo Fakultnej nemocnici Trenčín je momentálne hospitalizovaných 62 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19, z nich 45 je na vyčlenených lôžkach, čo predstavuje 60 percent celkovej kapacity pre pacientov s COVID-19. Informovala o tom hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová.

Na umelej pľúcnej ventilácii je sedem pacientov, čo predstavuje takmer 88-percentnú vyťaženosť umelých ventilácií. Desať pacientov je hospitalizovaných na ostatných oddeleniach podľa ich diagnózy.

15:20 Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí oznámili viacero nových informácií, ktoré sa týkajú víkendového celoplošného testovania. Zistilo sa, že testovanie antigénnymi testami odhalí oveľa viac ľudí, ako sa očakávalo. Podla nariadenia vlády sa preto tých, ktorí úspešne prejdú testovaním, nebude týkať zákaz vychádzania.

15:05 Český štátny sviatok, Deň vzniku samostatného Československého štátu, využili niektorí obyvatelia, ktorí nesúhlasia s obmedzeniami zameranými proti šíreniu koronavírusu, na protest v Prahe.

14:50 Na Slovensku naďalej prevažuje reťazové šírenie ochorenia COVID-19 v rodinách. Nákaza sa medzi príbuzných zväčša dostane z často navštevovaných kolektívov, respektíve z priameho kontaktu s pozitívne testovanou osobou. K utorkovým novým prípadom nakazených novým koronavírusom to uviedol Úrad verejného zdravotníctva.

14:40 Pomoc pri víkendovom celoplošnom testovaní obyvateľstva na nový koronavírus v okrese Vranov nad Topľou ponúka aj viac ako tretina dobrovoľných hasičských zborov pôsobiacich v ňom.

14:30 V súčasnosti sa nákaza dotýka 96 z celkového počtu 1600 sociálnych zariadení v Maďarsku. Informovala o tom v stredu v Budapešti šéfka Úradu štátnej zdravotnej služby Cecília Müllerová na tlačovej konferencii operačného štábu.

14:25 Nadchádzajúce sviatky Všetkých svätých a Pamiatka zosnulých sa v Maďarsku budú konať rovnako ako v predchádzajúcich rokoch. Operačný štáb odporučil návštevníkom cintorínov, aby nosili rúška a dodržiavali odstupy. Cintoríny v hlavnom meste budú od štvrtka otvorené dlhšie, avšak z dôvodu ochrany proti šíreniu nákazy novým druhom koronavírusu zrušili tradičné spoločné spomienkové podujatia Budapeštianskeho pohrebného ústavu.

14:20 Mesto Michalovce nemá dostatok zdravotníckych pracovníkov na odber vzoriek počas celoplošného testovania a žiada občanov, ktorí by mali záujem o výkon tejto činnosti, aby sa prihlásili.

14:15 Študenti Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach majú skúsenosti s testovaním na ochorenie COVID-19 a sú pripravení pomôcť aj pri celoplošnom testovaní. Košickí medici zároveň pomáhajú pri starostlivosti o pacientov vo viacerých nemocniciach.

14:10 V meste Sobrance bude na celoplošné testovanie obyvateľstva na nový koronavírus pripravených päť odberných miest. Až na jedno kopírujú okrskové volebné miestnosti a minimálne dve budú v exteriéri, povedal primátor mesta Pavol Džurina.

14:05 Predseda iránskeho parlamentu Mohammad Báker Kálíbáf v stredu oznámil, že mal pozitívny výsledok testu na nový druh koronavírusu a je v domácej karanténe.

14:00 Na celoplošné testovanie bude Trenčanom k dispozícii počas dvoch najbližších víkendov (31. 10. – 1. 11. a 7. – 8. 11.) 50 odberných miest. „Pre obyvateľov mesta Trenčín samospráva pripravila 50 odberných miest. Z toho sú štyri miesta drive in, určené prioritne pre obyvateľov, ktorí sa pre zdravotný hendikep nemôžu na testovanie dostaviť inak ako autom. Ženy s tehotenským preukazom, rodičia s deťmi v kočíkoch, ľudia v seniorskom veku či ľudia s hendikepom budú v odberných miestach vybavovaní prednostne,“ informuje mesto.

13:55 Plošné testovanie antigénovými testami na nový koronavírus budú môcť obyvatelia v Prievidzi absolvovať na 35 miestach, z toho dve budú drive-thru.

13:40 V Novej Bani sa celoplošné testovanie obyvateľstva uskutoční v exteriéri na všetkých piatich odberových miestach. Na poslednú chvíľu sa ich zoznam mení, na mestskom úrade sa testovať nebude. Potvrdil to primátor Branislav Jaďuď.

Nová Baňa na svojom oficiálnom webe zverejnila v utorok 27. 10. zoznam odberových miest, v stredu však primátor potvrdil jednu zmenu. „Súkromné zariadenie Mediform nám ponúklo svoje odberové miesto v areáli bývalej nemocnice, na mestskom úrade sa teda testovať nebude,“ vysvetlil primátor. Ostatné odberové miesta ostávajú nezmenené, testovanie tak bude v priestoroch gymnázia, strednej odbornej školy, centra voľného času a v mestskej budove, bývalej „veterine“ na Bernolákovej ulici. „Celé testovanie v Novej Bani bude v exteriéri,“ potvrdil primátor.

13:30 Nakazený šéf ĽSNS Marian Kotleba nedávno zverejnil video, na ktorom vo svojej obývačke hovorí ľuďom, ako postupovať v boji s koronavírusom. Okrem iného odporučil aj kombináciu kvapiek proti kašľu a vodky. Odborníci zo Štátneho ústavu na kontrolu liečiv na tieto jeho rady zareagovali a rozhodne ich neodporúčajú.

13:25 V Moldave nad Bodvou bude na celoplošné testovanie pripravených päť odberných miest. Prevažne nejde o tie isté miesta, na ktoré sú obyvatelia zvyknutí počas volieb. Potvrdila to prednostka úradu Klára Vranaiová s tým, že naďalej hľadajú zdravotníkov aj dobrovoľníkov.

Odberné miesto v Kultúrnom dome v mestskej časti Budulov bude k dispozícii len v sobotu 31. 10. Podľa Vranaiovej je dôvodom to, že v tejto časti žije približne 300 ľudí, pre ktorých je testovanie na ochorenie COVID-19 odporúčané. Ďalšie štyri odberné miesta budú k dispozícii oba víkendové dni. Pôjde o bývalú budovu STS na Budulovskej ulici, amfiteáter na Záhradnej ulici, trhovisko na Školskej ulici pri Inkubátorovom dome a bývalý areál Kvist na Rožňavskej ulici.

13:20 Univerzita Konštantína Filozofa v Nitre predlžuje dištančnú formu vzdelávania. Tá by mala na základe príkazu rektora platiť až do ukončenia výučbovej časti zimného semestra, čiže do konca kalendárneho roka 2020.

13:15 Mesto Spišské Podhradie má štyri odberné miesta na približne 3500 odberov. Všetkých ľudí budú testovať vonku v stanoch a prístreškoch, zázemie pre odberové tímy bude v mestských budovách. Uviedol to primátor mesta Michal Kapusta.

13:10 Počet potvrdených prípadov v Rusku sa za posledných 24 hodín zvýšil o 16 202, čím ich celkový počet dosiahol 1 563 976. Pribudlo aj rekordných 346 úmrtí infikovaných osôb.

12:55 Informačný leták, ktorý by mala v týchto dňoch dostať do schránky každá domácnosť, obsahuje starý termín plošného testovania na ochorenie COVID-19, teda od piatka do nedele. „Záväzne však platí, že testovať sa bude iba v sobotu a v nedeľu,“ upozornil minister obrany Jaroslav Naď.

Ako vysvetlil rezort obrany, s distribúciou letákov začali už minulý týždeň, teda ešte pred zmenou termínov testovania. O skrátení testovania na dva dni rozhodol v pondelok 26. 10. ústredný krízový štáb. Prvé kolo celoplošného testovania obyvateľov sa uskutoční počas nadchádzajúceho víkendu 31. 10. a 1. 11. Odberné miesta budú otvorené od 7.00 h do 22.00 h s tým, že posledné stery budú realizovať do 21.30 h.

12:40 Dodržiavanie povinnej karantény nariadenej pre pozitívne testovaných po víkendovom plošnom testovaní na ochorenie COVID-19 budú policajti kontrolovať náhodne i cielene. Minister vnútra Roman Mikulec to uviedol v stredu po rokovaní vlády.

12:30 V Poľsku pribudlo od utorka rekordných 18 820 nových prípadov nákazy koronavírusom a 236 súvisiacich úmrtí. Denný prírastok nakazených je vôbec najvyšší od začiatku pandémie. Od vypuknutia pandémie zaznamenali v Poľsku už celkovo 299.049 prípadov nákazy. Ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus SARS-CoV-2 spôsobuje, si tam doteraz vyžiadalo 4849 obetí.

12:20 Najslávnejšie austrálske dostihy Melbourne Cup sa na budúci týždeň uskutočnia bez prítomnosti divákov. Rozhodli o tom tamojšie orgány napriek tomu, že v štáte Viktória postupne rušia karanténne opatrenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu.

12:05 Mestský úrad v Snine zrušil od stredy úradné hodiny. Pre verejnosť bude uzatvorený až do odvolania. Samospráva tak reaguje na uznesenie vlády o slobode pohybu a zákaze vychádzania. Informovala o tom Miroslava Špitaliková z oddelenia strategického rozvoja MsÚ. "Požiadavky občanov budú v pracovných dňoch v čase od 7.30 do 15.00 h na Mestskom úrade v Snine vybavované len telefonicky alebo elektronicky," uviedla s tým, že všetky oddelenia MsÚ budú pre verejnosť zatvorené. Vstup do úradu budú regulovať pracovníci stálej služby mestskej polície.

11:50 Generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník zostal v karanténe po bezprostrednom kontakte s blízkym spolupracovníkom, u ktorého bol v rámci preventívneho testovania v RTVS odhalený pozitívny výsledok na ochorenie COVID-19. Informácia o pozitívnom výsledku mu bola doručená včera vo večerných hodinách a ihneď o tom informoval Rezníka. Ten obratom informoval predsedu Rady RTVS Igora Galla o svojej absencii na plánovanom zasadnutí Rady z dôvodu preventívnej domácej karantény.

11:45 Nákazu potvrdili v Maďarsku za posledný deň u 2291 ľudí. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších 43, zväčša starších chronicky chorých osôb a v nemocniciach leží s uvedeným ochorením 3166 pacientov. Vyplýva to z údajov vládneho servera koronavirus.gov.hu, ktoré boli zverejnené v stredu.

11:30 Nemecko zaznamenalo takmer 15 000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie. Vyplýva to zo stredajších údajov Inštitútu Roberta Kocha. Za utorok pribudlo v Nemecku 14 964 novoinfikovaných, čo je výrazne viac ako ich hlásili v utorok (11 409). Predošlý rekord zo soboty predstavoval 14 714 novonakazených. Cez víkend Nemecko navyše prekonalo hranicu viac než 10 000 úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom.

Nemecko zaznamenalo takmer 15 000 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najviac od začiatku pandémie.

11:20 S príchodom nového koronavírusu priniesli niektorí obchodníci na trh produkty, ktoré by spotrebiteľov mali pred ochorením COVID-19 ochrániť, opak je však pravdou. Ako upozorňuje Európske spotrebiteľské centrum, množstvo tovarov ponúkaných na internete vzbudzuje pochybnosti, niektoré sú dokonca nebezpečné. "Je potrebné byť obozretný a neskočiť hneď po každej ponuke, ktorá sa na internete alebo v tlači objaví," upozorňuje centrum v súvislosti s druhou vlnou pandémie.

11:15 V meste Myjava bude počas celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 v rámci akcie Spoločná zodpovednosť k dispozícii desať odberných miest. Informovalo o tom mesto Myjava na svojej webovej stránke. Testovanie sa uskutoční počas najbližšieho víkendu.

Odberové miesta budú k dispozícii od 7.00 do 12.00 h a od 13.00 do 22.00 h. "Jedinou výnimkou z hľadiska času bude obvod číslo 9 'U Belanských', v ktorom sa budú odbery vykonávať iba v sobotu, a obvod číslo 10 'U Vankov', kde sa odbery budú vykonávať iba v nedeľu," informovalo mesto.

11:00 Mesto Topoľčany zverejnilo zoznam 24 odberných miest, v ktorých počas víkendu prebehne plošné testovanie na ochorenie COVID-19. Ako upozornil mestský úrad, každé odberné miesto je prioritne určené pre obyvateľov okolitých ulíc.

10:50 V Banskej Štiavnici začínajú s úpravou odberových miest, prípravy na víkendové celoplošné testovanie tak postupujú do finálnej fázy. Primátorka mesta Nadežda Babiaková potvrdila, že samospráve sa prihlásilo viac dobrovoľníkov, ako bolo potrebné, pripravené majú teda aj záložné tímy administratívnych síl.

„Prihlásilo sa viac ľudí, ako potrebujeme. Máme teda pokryté všetky odberné miesta aj s rezervou, pričom sme ani nemuseli spätne kontaktovať všetkých, ktorí chceli pomôcť,“ potvrdila Babiaková. Dodáva, že priamo samospráve sa zatiaľ ponúkli aj dvaja lekári, ktorí môžu odoberať vzorky. Na území mesta bude k dispozícii desať odberných miest, samospráva ich zoznam zverejnila na sociálnej sieti. Sú medzi nimi napríklad kultúrne centrum, domov mládeže, niekoľko základných a materských škôl či požiarna zbrojnica dobrovoľných hasičov.

10:45 Slovenskí biskupi sa rozhodli nanovo vyhlásiť dôrazný piatkový pôst za odvrátenie pandémie nového koronavírusu. Urobili tak na zasadaní Konferencie biskupov Slovenska, ktoré sa konalo prostredníctvom internetu 26. a 27. októbra. Zároveň veriacich pozývajú modliť sa pravidelne modlitbu za Slovensko.

"Od 30. októbra až do 18. decembra, teda na osem po sebe nasledujúcich piatkov, biskupi vyhlasujú pre celú Katolícku cirkev na Slovensku prísny pôst za odvrátenie pandémie. Veriaci medzi 18. a 60. rokom života, ktorí sú celkom zdraví a netrpia žiadnymi ochoreniami, nech sa počas týchto ôsmich piatkov postia takým spôsobom, ako sa zvykneme postiť na Veľký piatok," uviedol predseda KBS Stanislav Zvolenský. To znamená, že sa veriaci majú zdržať mäsitých pokrmov, najesť sa dosýta len raz za deň s tým, že môžu ešte dvakrát zjesť menší pokrm.

10:35 Od 9. novembra začnú úrady práce prijímať výkazy od zamestnávateľov, aby sa mohli uchádzať o kompenzácie z projektu Prvá pomoc plus, ktorú v stredu schválila vláda. Informoval o tom minister práce Milan Krajniak s tým, že firmy majú nárok na zvýšenú pomoc za celý mesiac október.

10:30 V bratislavskej Karlovej Vsi budú k dispozícii počas víkendového plošného testovania na nový koronavírus štyri miesta, na ktorých bude možné nechať sa otestovať z auta. Takzvané drive-thru miesta vzniknú na parkoviskách pri Iuvente, v Slávičom údolí, parku SNP a tiež na parkovisku pod mostom Lafranconi. Mestská časť o tom informuje na sociálnej sieti.

10:29 Na Slovensku evidujeme celkovo 84 úmrtí. Vo fakultnej nemocnici v Banskej Bystrici zomrel 70-ročný muž a 82-ročná žena. V Univerzitnej nemocnici v Martine 72-ročný muž a 82-ročná žena, v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku 72-ročná žena, v nemocnici v Trstenej 66-ročná žena, v nemocnici v Čadci 89-ročná žena a v nemocnici v Lučenci 73-ročný muž.

10:27 Najviac pozitívnych prípadov pribudlo v Prešovskom kraji (656), nasleduje Trenčiansky kraj (473), Košický (386), Žilinský (355), Nitriansky (296), Banskobystrický (266), Bratislavský (256) a Trnavský kraj (199). Medzi novými pozitívne testovanými je 1571 žien a 1316 mužov vo veku od niekoľkých mesiacov do 95 rokov.

10:25 V nemocniciach je hospitalizovaných 1231 pacientov, na JIS je 82 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 113 pacientov.

10:20 Na Slovensku sa vyliečilo ďalších 791 osôb, počet ľudí, ktorí prekonali ochorenie, tak na Slovensku stúpol na 11 799. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk.

10:00 Na Slovensku v utorok 27. 10. pribudlo 2887 nakazených novým koronavírusom zo 14 642 testov. Pribudlo osem nových úmrtí. Z ochorenia sa za utorok vyliečilo ďalších 791 ľudí. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

9:48 Na odmeny zdravotníkom, ktorí pomáhali v prvých mesiacoch zvládať boj s pandémiou nového koronavírusu, pôjde zo štátneho rozpočtu 37 532 245 eur. Vyplýva to z materiálu Odmeňovanie určených zdravotníckych pracovníkov, ktorí od 1. apríla 2020 do 31. júla 2020 pôsobili v prvej línii a v červenej zóne v súvislosti so vzniknutou situáciou týkajúcou sa akútneho respiračného syndrómu spôsobeného novým koronavírusom. Návrh ministerstva zdravotníctva schválila na stredajšom rokovaní vláda.

9:29 V prefektúre Kašgar v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na severozápade Číny otestovali v priebehu uplynulých dní na nový koronavírus všetkých 4,7 milióna tamojších obyvateľov. K plošnému testovaniu, ktoré sa skončilo v utorok večer, došlo po tom, ako sa vírus v sobotu potvrdil u jednej z obyvateliek, pričom infekciu v jej prípade nesprevádzali nijaké príznaky.

V prefektúre Kašgar na severozápade Číny otestovali v priebehu uplynulých dní všetkých 4,7 milióna tamojších obyvateľov.

9:02 Ukrajina zaznamenala za posledných 24 hodín  ďalších 7474 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Pribudlo aj rekordných 165 úmrtí infikovaných osôb, vyplýva z údajov Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

8:50 Slovenská republika má z Európskej únie dostať úver vo výške 630,8 milióna eur. Vláda v stredu schválila návrh na uzatvorenie dohody s EÚ, úver má slúžiť na prekonanie koronakrízy.

8:40 Na Slovensku sa opätovne zavedie tzv. pandemický rodičovský príspevok. Vláda v stredu schválila s pripomienkou nariadenie z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré reaguje na zhoršujúcu sa epidemiologickú situáciu.

8:20 Zamestnávatelia a samostatne zárobkovo činné osoby budú môcť až do marca budúceho roka žiadať o finančnú kompenzáciu v rámci projektu Prvá pomoc. Vláda v stredu schválila s pripomienkou návrh na zmenu podmienok projektu, predlžuje sa o tri mesiace, zvyšujú sa aj jednotlivé príspevky.

7:45 Mesto Levoča v súvislosti s celoplošným testovaním zriadi na svojom území desať odberných miest. Potvrdil to primátor mesta Miroslav Vilkovský. Najväčší problém vidí so zdravotníkmi, ktorí majú vykonávať testovanie. K utorku 27. 10. nemá informácie, kto budú tí zdravotníci. „Pravdepodobne to Ministerstvo zdravotníctva SR aj Ministerstvo obrany SR vie, ale my ako samospráva nie,“ uviedol Vilkovský s tým, že mesto čaká na ďalšie informácie.

7:25 Mesto Hnúšťa v Rimavskosobotskom okrese je na celoplošné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 dobre pripravené. Na sociálnej sieti o tom informoval primátor Roman Lebeda po zasadnutí krízového štábu mesta. „Máme dostatok administratívnych pracovníkov i náhradníkov a dostatok ochranných materiálov, overalov, plexisklových bariér aj dezinfekčných prostriedkov. Máme odkomunikované odberné miesta s armádou,“ konkretizoval primátor.

7:07 V Česku sa počet nakazených koronavírusom zvýšil za utorok o 15 663. Počet nových infikovaných sa tak po štyroch dňoch vrátil nad 15 000. Prípady nákazy sa napriek prísnym opatreniam nedarí výrazne znižovať. Denne zomrie okolo 100 ľudí s koronavírusom.

7:00 Počas prvej vlny koronavírusu stúplo domáce násilie. Aká je aktuálna situácia? Viac povie v Štúdiu TA3 po 10.00 hod prokurátorka generálnej prokuratúry Barbora Hubertová.

6:45 Vláda v stredu schválila návrh na obnovenie poskytovania tzv. SOS dávky. Suma tejto pomoci sa súčasne zvýši z 210 eur na 300 eur mesačne. Ide o dávku určenú pre ľudí, ktorí pre koronakrízu prišli o zárobkovú činnosť a nemajú nárok na žiadnu inú finančnú pomoc od štátu. Vyplýva to z novely nariadenia vlády o niektorých opatreniach v oblasti dotácií v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v čase mimoriadnej situácie, ktorú v stredu schválila vláda. SOS dotáciu by podľa rezortu práce a sociálnych vecí mohlo dostávať približne 10-tisíc ľudí mesačne.

6:30 Opakovaný test na prítomnosť nového koronavírusu bol u banskobystrického primátora Jána Noska pozitívny. Zverejnil to sám v utorok 27. 10. večer na sociálnej sieti s tým, že "zatiaľ má mierne príznaky, ale cíti sa dobre".

6:25 Denná prevádzka pražskej integrovanej dopravy bude od 2. novembra ukončená už o 22.00 h. Dôvodom je zákaz vychádzania po 21.00 h, ktorý nariadila vláda od stredy 28. októbra v súvislosti s bojom proti šíreniu ochorenia COVID-19.

6:15 Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus musí prebehnúť bez toho, aby bolo ohrozené zdravie občanov a taktiež fungovanie nemocníc a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Po rokovaní s expertmi v súvislosti s aktuálnou pandemickou situáciou a celoplošným testovaním to povedala prezidentka Zuzana Čaputová.

Slovenskí vedci taktiež apelujú na premiéra Igora Matoviča, členov vlády, ústredného krízového štábu a pandemickej komisie, aby dôkladne zvážili, aké kroky sú najefektívnejšie v boji s pandémiou v horizonte dlhšom ako pár týždňov.

6:10 Minister obrany Jaroslav Naď prezradil viacero detailov okolo veľkého celoplošného testovania. Potvrdil, že sa nebude konať v piatok, ale len v sobotu a v nedeľu v čase od siedmej ráno do desiatej večer. Posledný ster je plánovaný na 21:30.

6:05 Ministri sa na dnešnom rokovaní vlády budú venovať napríklad schvaľovaniu novely Civilného mimosporového poriadku či zákona o obecnom zriadení. Podrobnosti si v rannom vstupe z Úradu vlády pripravila redaktorka Lenka Ježová.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok