Grécko je najobľúbenejším letným cieľom nielen Slovákov. Aké tam bolo leto?

CK Satur/PR
2.11.2020 10:37

Pre juh Európy sú príjmy z cestovného ruchu nevyhnutnou súčasťou rozpočtov jednotlivých krajín. Rok 2020 bol pre tieto destinácie, ktoré ročne privítajú milióny turistov tvrdou ranou. Uzatvorenia hraníc, obmedzenia cestovania, ako aj obavy z nákazy spôsobili, že už koncom októbra vykazujú hlboké prepady v štatistikách.

Grécko je najobľúbenejším letným cieľom nielen Slovákov. Aké tam bolo leto?
PR

Jednou z týchto krajín je Grécko. Krajinu zasiahla pandémia, podobne ako na Slovensku v marci a nastal tvrdý lockdown, ktorý sa však najmä vďaka jej členitosti podarilo postupne utlmiť a „obmedziť“ na pevninu. Ostrovy tak už koncom mája hlásili minimum nakazených a pripravovali sa na príchod prvých turistov. Hranice pre medzinárodné lety otvoril 1. júla a na vybrané grécke ostrovy sa lieta aj v súčasnosti. Ako sa odrazila pandémia na jednotlivých štatistikách v Grécku?

Podľa najnovších štatistík agentúry INSETE Intelligence bolo v sledovanom období od januára do septembra 2020 v Grécku hlásených 5 miliónov príletov na medzinárodné letiská, oproti 18,8 miliónom v rovnakom období minulého roka, čo viedlo k poklesu o 73,4% (o 13,8 milióna príchodov menej).

Za účelom cestovného ruchu do krajiny v uvedenom období pricestovalo 2,5 milióna medzinárodných cestujúcich v porovnaní s 10,3 milióna v minulom roku, čo malo za následok pokles návštevnosti o 76,1% (o 7,8 milióna turistov menej). Čo sa týka príletov letecky, v tomto roku zaznamenali 2,7 milióna príletov v porovnaní so 6,4 miliónmi príletov v minulom roku, čo predstavuje pokles o 58,4% (o 3,8 milióna menej).

Ako sa prejavil pokles na jednotlivých letiskách?

  • Atény -67,3 %
  • Heraklion -74,6 %
  • Rodos -78,7 %
  • Solún -66,9 %
  • Korfu -74,3 %
  • Kréta - 87,7 %
  • Kos -76,5 %
  • Zante -77,0 %
  • Santorini -74,5 %
  • Mykonos -72,1 %

Medzitým príjmy z cestovného ruchu v období január - august vykázali pokles o 79,7% v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roku a dosiahli tak výšku 2,7 miliárdy eur.

Aká je aktuálna situácia v Grécku?

Aj v Grécku v súčasnosti reagujú na 2. vlnu pandémie, do platnosti prichádza viacero opatrení (zákaz vychádzania v najviac postihnutých oblastiach, nosenie rúška a pod.).

Opatrenia sa znovu dotkli aj oblasti cestovného ruchu. Minimálne do nedele 8. novembra 2020 cestujúci z Bulharska, Rumunska, Maďarska, Poľska, Českej republiky, Spojených arabských emirátov, Malty, Belgicka, Španielska, Albánska a Severného Macedónska (11 krajín), môžu vstúpiť do krajiny len s negatívnym testom Covid-19, nie starším ako 72 hodín pred ich príchodom, pričom testy im budú vykonané aj po prílete. Zároveň platí  zákaz vstupu mimoeurópskych občanov do krajiny. Občania a osoby s trvalým pobytom v nasledujúcich 9 krajinách sú z tohto vylúčené: Singapur, Austrália, Japonsko, Nový Zéland, Rwanda, Južná Kórea, Thajsko, Uruguaj a Spojené arabské emiráty.

Pre všetkých prichádzajúcich do krajiny, aj naďalej platí povinnosť vyplnenia formulára o vyhľadávaní cestujúcich (PLF).

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok