Trump predniesol prejav o stave únie, naznačil zmierenie s Demokratmi

TA3 SITA
31.1.2018 06:40

Vnútorná politika a snaha o zmierenie so znepriateleným táborom Demokratov dominovali v prejave o stave únie, ktorý Donald Trump predniesol vo funkcii amerického prezidenta po prvý raz. Hlava štátu vyzvala obe hlavné kongresové strany na spoluprácu, najmä v oblasti modernizácie americkej infraštruktúry a reformy imigračnej politiky.

Vyzval k novému okamihu jednoty

Americký prezident Donald Trump predniesol v Kongrese svoj prvý prejav o stave únie, v ktorom vyzval krajinu k "novému okamihu" jednoty. Bilancia výsledkov, ktoré priniesol jeho prvý rok vo funkcii, v sebe niesla výzvy k optimizmu a spolupráci medzi stranami, ale aj varovania pred hrozbami, ktoré predstavujú drogy, gangy, násilní nelegálni imigranti či Severná Kórea. V prejave, ktorý trval viac ako 80 minút, zdôraznil, že prvoradými sú pre neho USA a ich občania.

"Spojené štáty sú súcitná krajina. Sme hrdí na to, že robíme viac ako ktorákoľvek iná krajina v pomoci potrebným, zápasiacim s ťažkosťami a znevýhodneným ľuďom po celom svete. Ale ako prezident Spojených štátov moja najväčšia lojálnosť, môj najväčší súcit a môj neustály záujem patrí americkým deťom, americkým robotníkom zápasiacim s ťažkosťami a zabudnutým americkým komunitám," vyjadril sa.

Vyzdvihol úspechy

Trump sa počas prejavu vyjadril, že jeho administratíva "buduje bezpečnú, silnú a hrdú Ameriku" a vyzdvihol úspechy, ktoré sa jej podarilo dosiahnuť v oblasti ekonomiky. Americká hlava štátu uviedla, že za posledný rok vytvorili 2,4 milióna nových pracovných miest, nezamestnanosť je na 17-ročnom minime a ich akciový trh vzrástol. "Ešte nebol lepší čas začať žiť americký sen," povedal.

Prezident nevynechal ani otázku migrácie. Zopakoval svoj sľub umožniť udelenie občianstva 1,8 miliónu mladých imigrantov, ale len ako súčasť balíčka, ktorý si zároveň vyžaduje zvýšenie finančnej podpory pohraničnej bezpečnosti vrátane múra medzi USA a Mexikom, ukončenie vízovej lotérie a modernizáciu súčasného systému legálneho prisťahovalectva.

Guantanámo zostane otvorené

Hovoriac o zahraničí sa Trump vyjadril na margo Severnej Kórey a Iránu, ktorých "nekontrolovateľné režimy"vytvárajú hrozbu pre USA, Ruska a Číny ako "konkurenčných" krajín, či teroristickej organizácie Islamský štát. Prezident zároveň oznámil, že podpísal nariadenie, aby zostala otvorená väznica Guantanámo na Kube, čím zvrátil snahy jeho predchodcu Baracka Obamu, ktorý sa ju od svojho prvého funkčného obdobia pokúšal zavrieť. Trump okrem iného uviedol, že chce, aby Kongres, prijal zákon, ktorý by zabezpečil pomoc USA v zahraničí len "priateľom Ameriky". Odkazoval tým zjavne na krajiny, ktorým USA vypomáhajú, ale v OSN hlasovali za odmietnutie jeho rozhodnutia uznať Jeruzalem za hlavné mesto Izraela.

Prezident sa tiež vyjadril aj o plánoch do budúcnosti, pričom požiadal o 1,5 bilióna dolárov na novú infraštruktúru a vyzval na spoluprácu štátov so súkromným sektorom. Krátko hovoril aj o otázke zdravotnej starostlivosti. Jednou z tém, ktorej sa venoval, bola spolupráca Republikánov a Demokratov, z ktorých sa mnohí zákonodarcovia nezúčastnili na stretnutí v Kongrese. "Dnes večer ponúkam otvorenú ruku na spoluprácu s členmi oboch strán, Demokratmi a Republikánmi, aby sme ochránili našich občanov, akéhokoľvek pôvodu, farby a vyznania,"uviedol. Zatiaľ čo, členovia Republikánskej strany jeho reč v mnohých prípadoch privítali s nadšením, Demokrati boli počas večera ticho a dokonca vyjadrili nesúhlas, keď sa vyjadril, že chce obmedziť povolenie pre migrantov, ktorí si chcú do USA priviesť rodinu.

Na Trumpov prejav neskôr reagoval kongresman Joe Kennedy, vnuk senátora Roberta F. Kennedyho, a pripomenul voličom, že Trumpov príhovor mohol mať optimistický tón, ale nemali by zabúdať na slovné útoky a narážky prezidenta. "Šikanujúci môžu udrieť. Môžu zanechať stopu, ale nikdy v histórii našich Spojených štátov sa im nepodarilo vyrovnať sa sile a duchu ľudí, ktorí sa zjednotili v obrane svojej budúcnosti," uviedol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok