Opozičný líder sa označil za ľudového prezidenta, hrozí mu väzenie

TA3 TASR
30.1.2018 23:26

Kenská vláda označila hlavnú opozičnú stranu v krajine, Hnutie národného odporu neúspešného prezidentského kandidáta Railu Odingu, za organizovanú zločineckú skupinu.

Opozičný líder sa označil za ľudového prezidenta, hrozí mu väzenie
SITA/AP

Podľa agentúry AP to okrem iného znamená, že Odingovi ako údajnému vodcovi zločineckej skupiny teraz hrozí podľa kenských zákonov desaťročné väzenie. Kenská vláda tak reagovala na utorňajšiu akciu, ktorú Odinga zorgnizoval v parku v centre kenskej metropoly Nairobi a v rámci ktorej sa, držiac nad hlavou Bibliu, označil za "ľudového prezidenta".

Kenská vláda okamžite odstavila od vysielania tri televízne stanice, ktoré túto ceremóniu naživo vysielali. Odinga podľa oficiálnych volebných výsledkov prehral v opakovaných prezidentských voľbách, ktoré sa konali 26. októbra po tom, ako výsledky pôvodných augustových volieb anuloval kenský Najvyšší súd a označil ich za neplatné.

Podľa Hnutia národného odporu zvíťazil v riadnych augustových voľbách Odinga, vládne strany však trvajú na tom, že víťazom augustových riadnych aj októbrových opakovaných volieb sa stal doterajší prezident Uhurua Kenyatta.

Témy: vláda
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok