Padol ďalší rekord. Pribudlo doteraz najviac chorých za nedeľu

TA3 TASR SITA ČTK
26.10.2020 10:03

Na Slovensku pribudlo 1312 nových prípadov nákazy, čo je doteraz najvyšší prírastok za nedeľu. V rizikových okresoch sa cez víkend uskutočnilo veľké testovanie, vyšetriť sa dalo až 91 percent ľudí. Najväčšiu mieru infekčnosti zaznamenali v okrese Tvrdošín. Ako sa bude situácia vyvíjať? Udalosti sme s vami sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:52 Oslavy Vianoc v českej metropole Praha budú tento rok z dôvodu koronavírusovej pandémie v obmedzenej podobe, budú chýbať tradičné veľké trhy a sprievodné akcie. V pondelok to oznámil radný Jan Chabr.

22:31 Vo Veľkej Británii bude dostupný nový rýchlotest na koronavírus, ktorý má trvať iba 12 minút. Denník Financial Times tiež informoval, že očakávaná Oxfordská vakcína má sľubné výsledky aj pre starších pacientov.

23:24 Španielsko od piatka potvrdilo 52.188 nových prípadov nákazy koronavírusom a 279 nových úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19.  Od začiatku pandémie sa ochorením nakazilo takmer 1,1 milióna ľudí a v spojitosti s ním krajina zaznamenala celkovo 35.031 úmrtí. Odborníci však tvrdia, že skutočné čísla by mohli byť omnoho vyššie z dôvodu nezachytených prípadov.

22:13 Pre zlú epidemickú situáciu v Česku opäť sprísňujú opatrenia. Od stredy začne platiť zákaz nočného vychádzania medzi 21:00 až do 05:00. U našich susedov takisto zostanú v nedeľu zatvorené obchody. Cez týždeň musia zavrieť najneskôr o 20:00.

22:05 Náhle rozhodnutie skrátiť pôvodne trojdňové celoplošné testovanie na dva dni je masívnym vstupom do plánovaných príprav. Uviedol to zástupca združenia miest a obcí Slovenska Lukáš Baňacký. Starosta bratislavského Lamača zastupoval strešné združenie samospráv na pondelkovom rokovaní ústredného krízového štábu.

21:35 Pilotné testovanie prebiehalo úspešne. Cez víkend by sa mala spustiť druhá fáza. Bude sa ale konať iba v sobotu a nedeľu. Ako je na celoplošné testovanie pripravený štát? Odpovedal premiér Igor Matovič.

21:19 Minister vnútra Roman Mikulec si nemyslí, že predseda parlamentu Boris Kollár v sobotu porušil zákaz vychádzania. Nevedel povedať, či Kollár počas sobotnej autonehody riešil s takzvanou treťou osobou pracovné záležitosti, čo je jedna z výnimiek zákazu.

20:33 Kontroly na hraniciach okresov zatiaľ nie sú plánované. Minister vnútra Roman Mikulec však pripomína, že platí zákaz vychádzania, samozrejme, s platnými výnimkami. "Bol by som rád, aby ľudia k tomu pristupovali zodpovedne," poznamenal v pondelok po zasadnutí ústredného krízového štábu.

20:26 Americký prezident Donald Trump v pondelok poprel, že vzdáva boj proti šíreniu koronavírusu, a vyhlásil, že napriek novému nárastu prípadov nákazy pandémia ustupuje. "Nevzdávam to," odpovedal Trump na otázku k obvineniu svojho demokratického súpera v blížiacich sa prezidentských voľbách Joea Bidena, podľa ktorého sa Trump už nepokúša dostať pandémiu pod kontrolu.

20:04 Mesto Banská Bystrica bude mať v súvislosti s celoplošným testovaním na nový koronavírus 68 odberných miest, ktoré môžu obyvatelia navštíviť od piatku 30. októbra do nedele 1. novembra v čase od 8.00 do 20.00 h. Prioritne budú v exteriéroch základných, stredných a vysokých škôl v jednotlivých mestských častiach. Informovala o tom Zdenka Marhefková, hovorkyňa banskobystrického primátora s tým, že všetky navrhované miesta, ktoré poslúžia na testovanie, v pondelok skontroloval a odsúhlasil Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

19:47 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí u nás i vo svete.

19:28 Taliansko v pondelok zaznamenalo o čosi viac ako 17.000 nových prípadov nákazy koronavírusom. Počet potvrdených prípadov sa tak oproti uplynulým dňom znížil. Z dôvodu víkendu sa však za uplynulých 24 hodín v krajine urobilo o niekoľko desaťtisíc testov menej ako zvyčajne.

19:19 Pozrite si aj tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča, ministra obrany Jaroslava Naďa a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího. Informovali, že celoplošné testovanie na nový koronavírus bude, avšak s jednou zmenou.

19:07 V Českej republike v pondelok do 18.00 h potvrdili 5474 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Vyplýva to z údajov ministerstva zdravotníctva ČR. Od začiatku pandémie sa v Česku celkovo potvrdilo už 263.572 prípadov nákazy a v spojitosti s ochorením COVID-19 zomrelo 2337 ľudí.

19:00 V mestskej časti Bratislava-Ružinov pripravujú v rámci víkendového celoplošného testovania na nový koronavírus 70 odberných miest, z toho je sedem takých, na ktorých sa bude možné otestovať z auta. V bratislavskej Záhorskej Bystrici bude testovanie zabezpečené na Námestí Rodiny vo veľkoplošnom stane so štyrmi samostatnými vchodmi. Mestské časti o tom informujú na sociálnej sieti.

18:45 Ústredný krízový štáb rozhodol, že celoplošné testovanie obyvateľstva na ochorenie COVID-19 sa bude realizovať počas najbližšieho víkendu, a to od soboty do nedele, a nie tri dni, ako sa pôvodne plánovalo. Premiér Igor Matovič o tom informoval počas pondelkového rokovania štábu.

18:27 České, ale aj slovenské média zaplavili fotografie ministra zdravotníctva Romana Prymulu, ako vychádza z reštaurácie bez rúška. A to všetko v čase vrcholiacej pandémie. Premiér Andrej Babiš žiada jeho rezignáciu. Aký to môže mať dopad, keď kapitán opustí skoro topiacu sa loď, na to sme sa pýtali politológa Jana Kubáčka.

17:46 O tom, ako nové karanténne opatrenia, ale aj čiastočný lockdown ovplyvnili biznis firiem, sme sa rozprávali s prezidentom Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov Vladimírom Sirotkom.

17:41 Mesto Košice doposiaľ identifikovalo približne 100 objektov, kde by sa mohlo realizovať celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19. Po pondelkovom zasadnutí krízového štábu mesta to oznámil primátor Jaroslav Polaček s tým, že hľadajú ďalšie. Spolu so starostami mestských častí (MČ) zároveň vyzval na pomoc obyvateľov, miestnych aj mestských poslancov.

17:37 Obmedzenia, ktoré platia od soboty, zasiahli obchody či reštaurácie. Vláda ich síce nezatvorila ako počas prvej vlny pandémie, platí však zákaz vychádzania, čo znamená, že o zákazníkov majú teraz núdzu. Mnohí podnikatelia preto radšej nateraz zatvorili svoje prevádzky.

17:33 Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline potrebuje okamžitú pomoc. V karanténe má 76 zdravotníkov. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej je najkritickejšia situácia na internom oddelení.

17:23 Z rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Humennom sa v pondelok uzavrela základná škola v rómskej osade Podskalka. Ako informovala humenská samospráva na svojej internetovej stránke, dôvodom je výskyt ochorenia COVID-19 u pedagogického zamestnanca školy.

17:10 Strana Smer-SD podala podnet na Úrad pre verejné obstarávanie v súvislosti s obstaraním antigénových testov pre plánované celoplošné testovanie na COVID-19. Opozičná strana vidí za celým projektom "kšeft" vládnej koalície. Predseda Smeru-SD Robert Fico upozorňuje v tejto súvislosti na prepojenie firmy, ktorá testy dodala, s vládnymi predstaviteľmi.

16:56 Očakávaná vakcína, ktorú vyvíja Oxfordská univerzita, dáva nádej starším ľuďom. Informoval o tom denník Financial Times. Ide najmä o vyššiu tvorbu protilátok ako aj menší výskyt nepriaznivých reakcií organizmu. Vedci sa tak znovu posunuli o čosi bližšie k získaniu účinnej a bezpečnej vakcíny.

16:53 V Brne začali s výstavbou záložnej nemocnice pre pacientov s ochorením Covid-19. Postaviť by ju mali budúci týždeň, kompletne hotová aj s vybavením bude o 14 dní. Do prevádzky by mala vstúpiť iba v prípade, že sa súčasné kapacity nemocníc v kraji naplnia.

16:50 V Bardejovskom okrese sa testovalo v 85 obciach a okresnom meste. O výsledkoch však majú starostovia len čiastkové informácie. Zložité to majú najmä obce na hranici okresu, kde sa nechávali otestovať aj ľudia z iných okresov. Starostovia teraz len hádajú, koľko pozitívnych v obci vlastne majú.

16:40 Aktuálne rokuje Ústredný krízový štáb. Venuje sa pilotnému testovaniu, ktoré bolo počas víkendu a aj tomu, či bude na Slovensku celoplošné testovanie.

16:34 Čína opäť realizuje masové testovanie všetkých obyvateľov celého niekoľkomiliónového mesta po tom, ako sa v provincii Sin-ťiang objavila epidémia koronavírusu. Testuje sa približne 4,7 milióna obyvateľov mesta Kašgar, pričom doteraz sa koronavírus zistil u 138 ľudí, ktorí však nemali príznaky. Do nedele večera v meste urobili viac ako 2,8 milióna testov. Ostatní obyvatelia sa otestujú v priebehu dvoch dní, uviedli predstavitelia mesta.

Číne sa darí redukovať počet prípadov koronavírusu, ale stále sa tam objavujú regionálne epidémie.

16:20 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu v Rusku sa za posledných 24 hodín zvýšil o rekordných 17 347, čím ich celkový počet dosiahol 1 531 224. Napriek tomu, že Rusko eviduje štvrtý najvyšší počet prípadov nákazy na svete, sa jeho vláda zjavne zdráha zaviesť ďalší takzvaný lockdown, ktorý by mohol zdevastovať už aj tak oslabenú ruskú ekonomiku, komentuje DPA.

16:12 Bratislavské Staré Mesto využije pri zriaďovaní odberných miest na celoplošné testovanie ľudí na ochorenie Covid-19 aj autobusy či kancelárske kontajnery. Potvrdila to starostka mestskej časti Zuzana Aufrichtová s tým, že zverejnenie prvých finálnych informácií k testovaniu plánuje staromestská samospráva oznámiť v utorok.

16:05 "Dôverujte poznatkom a skúsenostiam odborníkov, ktorí priamo skúmajú toto nové nákazlivé ochorenie, alebo sa podieľajú na liečbe pacientov," píše Úrad verejného zdravotníctva SR. Na svojom Facebooku zdieľa niekoľko faktov o nosení rúšok.

16:00 Český minister zdravotníctva Roman Prymula využíva aktuálne služby ochranky už niekoľko týždňov. V pondelok to potvrdilo české policajné prezídium, ale presný dôvod odmietlo oznámiť. Zdroj pre český Deník N povedal, že Prymula má pridelenú ochranku pre vyhrážky, ktoré dostáva po vyhlásení prísnejších opatrení proti šíreniu koronavírusu SARS-CoV-2.

15:50 Minister Krajčí vyzval zdravotníkov, aby sa prihlásili aj do celoslovenskej časti testovania. V súčasnosti podľa neho majú k dispozícii 20 000 kontaktov, z toho 12 000 zdravotníkov. Minister skonštatoval, že celoplošné testovanie počas víkendu dalo nádej, že budeme môcť zastaviť nekontrolované šíenie vírusu a "budeme môcť ochrániť personál a nemocnice od katastrofy, ktorá by sa na nás hrnula, keby sme niečo neurobili".

15:30 Polícia eviduje od začiatku marca do 22. októbra 1 590 prípadov porušenia lekárom stanovenej karantény či 2 476 prípadov porušenia povinnosti nosenia rúška. Informuje o tom na sociálnej sieti.

15:10 Nitriansky Jaguar Land Rover aktuálne zisťuje, či sa dajú podmienky realizovania testovania vo vlastnej réžii stanovené štátom v požadovanom rozsahu a časovom rámci realizovať. Ako potvrdila manažérka pre firemné záležitosti automobilky Miroslava Remenárová, minulý týždeň kontaktovali príslušné orgány, aby ich informovali, že by radi poskytli súčinnosť pri celonárodnom testovaní.

14:53 Poslanci maďarského parlamentu schválili úpravu pravidiel ochrany proti šíreniu koronavírusu. Zvýšili pritom pokuty za nedodržanie domácej karantény z doterajších 50 000 forintov (137,3 eura) na trojnásobok.

14:42 Vzhľadom na aktuálnu situáciu, ako aj potvrdený pozitívny výsledok antigénového testu u poslanca ŃR SR za Smer-SD majú poslanci z klubu strany ostať v karanténe. Uviedol to hovorca Smeru-SD Ján Mažgút.

14:31 Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline je v karanténe 76 zdravotníkov, z toho 54 s pozitívnym výsledkom testu na ochorenie Covid-19. Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej je najkritickejšia situácia na internom oddelení.

"Na tomto oddelení sme z dôvodu ochorenia COVID-19 prišli už takmer o tretinu lekárov. Personál, ktorý nám ostal, pracuje na oddelení vnútorného lekárstva, na urgentnom príjme a v pandemickom pavilóne. Vzhľadom na ďalší očakávaný vývoj to kapacitne nebudeme vedieť zvládnuť. Momentálne ide preto skutočne o alarmujúci stav," informoval generálny riaditeľ žilinskej nemocnice Igor Stalmašek.

14:20 Rooseveltova nemocnica v Banskej Bystrici eviduje v súvislosti s pandémiou už 51 pozitívne testovaných zamestnancov. K pondelku bolo v nemocnici hospitalizovaných 27 pacientov s ochorením Covid-19, z toho na umelej pľúcnej ventilácii sú traja ľudia. K najväčšiemu nárastu došlo práve u jej zamestnancov, posledný údaj z piatka hovoril o 26 pozitívnych.

14:16 Na pilotnom testovaní sa podieľalo priamo v teréne 5 063 osôb. V tom isto čase ďalších 1 700 vojakov už pripravovalo celoslovenské testovanie obyvateľov. Uviedol to minister obrany Naď. Rezort obrany nasadil na testovanie celý vojenský zdravotný personál, a to 444 ľudí. Minister tiež poďakoval 920 dobrovoľníkom, ktorí prišli pomáhať bez nároku na honorár.

14:14 Najväčšiu mieru infekčnosti medzi testovanými ľuďmi mal okres Tvrdošín, druhú okres Námestovo, nasledoval okres Bardejov, najmenšiu mieru mal okres Dolný Kubín. V absolútnom vyjadrení najviac infekčných ľudí bolo identifikovaných v okrese Námestovo, a to 1 910. Nasledoval okres Bardejov s 1 569 infekčnými, následne Tvrdošín s 1 078, najmenej infekčných identifikovali v okrese Dolný Kubín, a to 916.

14:08 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča, ktorý hovoril o vyhodnotení pilotného testovania na Orave a Bardejove v rámci operácie Spoločná zodpovednosť.

14:01 Slovensko sa podľa mnohých médií odhodlalo k niečomu, čo dosiaľ spravila akurát megalomanská Čína, kde nedávno otestovali všetkých obyvateľov v zhruba deväťmiliónovom čínskom prístavnom meste Čching-tao.

13:50 Pilotné plošné testovanie Oravy a Bardejova je za nami. Nakoľko efektívne vláda túto akciu komunikuje, ako to vnímajú ľudia a či je šťastné prezentovať toto podujatie ako vojenskú operáciu, o tom sme sa rozprávali s marketingovým expertom Pavlom Minárom.

13:35 "Pilotný projekt potvrdil opodstatnenie celoplošného testovania," zhodnotill Matovič. Zároveň vyjadril vďaku všetkým, ktorí sa dali otestovať aj tým, ktorí s tesovaním pomáhali.

13:32 Premiér Igor Matovič, ministri vnútra, obrany a zdravotníctva spolu s hlavným hygienikom SR Jánom Mikasom informovali na tlačovej besede o výsledkoch pilotného testovania. Podarilo sa otestovať 91 percent ľudí, otestovali spolu 140 945 občanov najrizikovejších okresov Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín a Bardejov. Infekčných bolo 5594 ľudí, čo znamená 3,97 percent.

insta-screen_c0a80401-c29a-ce8d.jpg

13:25 Poslanci NR SR tento týždeň zrejme rokovať nebudú. Dôvodom je výpadok viacerých z nich pre koronavírus. V koalícii sa preto diskutuje o tom, či schôdzu nepresunú na budúci týždeň. Podľa predsedu poslaneckého klubu Sme rodina Petra Pčolinského by o tom mali rozhodnúť na poslaneckom grémiu.

13:12 Ministerstvo vnútra upozorňuje verejnosť, že návštevy klientskych centier a oddelení dokladov nepatria do výnimiek zo zákazu vychádzania, ktoré upravuje uznesenie vlády, a to ani v prípade, že je občan držiteľom negatívneho testu na ochorenie Covid-19.

13:01 Všetky pobočky a vysunuté pracoviská Sociálnej poisťovne vzhľadom na pandemickú situáciu od pondelka 26. októbra fungujú v oranžovom alebo v červenom režime COVID semaforu. Osobný kontakt s verejnosťou je preto výrazne obmedzený a klientske centrá v pobočkách sú zatvorené. Pokladnice nepreberajú hotovosť, klienti by preto mali využiť bezhotovostnú formu platby.

12:45 Viaceré krajiny v Európe opäť sprísňujú svoje opatrenia. Napríklad v Taliansku úrady zatvorili divadlá, kiná či posilňovne. Bary a reštaurácie budú naopak fungovať v obmedzenom režime a zatvoria ich už o 18. hodine.

12:40 Trenčiansky samosprávny kraj ponúka primátorom miest a starostom obcí priestory 38 krajských stredných škôl, v ktorých môžu zriadiť odberové miesta s cieľom vykonania testu na Covid-19 počas prvého i druhého celoplošného testovania.

12:24 Gastropodnikatelia posielajú predsedovi vlády Igorovi Matovičovi otvorený list, v ktorom mu vysvetľujú, v akej zložitej a až likvidačnej situácii sú. Poukazujú na fakt, že dvom tretinám z nich hrozí zatvorenie bez pomoci štátu.

12:20 "Už teraz však môžem povedať, že je pre mňa malým zázrakom, koľkí ste prejavili zodpovednosť a zúčastnili ste sa testovania. Som Vám nesmierne vďačný. Orava a Bardejov, ste inšpiráciou pre ľudí na nadchádzajúci víkend, verte mi!" napísal minister obrany Jaroslav Naď na Facebooku s tým, že o 13. hod. oznámi celkové výsledky pilotného testovania.

12:17 Samosprávy upozorňujú na to, že pred celoplošným testovaním nás čaká ešte veľa práce. V hre je aj možnosť, že ak sa neprihlási dostatok dobrovoľníkov, štát ďalší víkend nebude testovať celé Slovensko, ale len vybrané regióny.

12:15 Všetky tri fakulty Akadémie umení v Banskej Bystrici – fakulta dramatických, múzických a výtvarných umení, prechádzajú od pondelka až do odvolania na dištančnú metódu výučby. Do 1. novembra prerušujú akékoľvek prezenčné aktivity.

12:10 V Poľsku pribudlo od nedele 10 241 nových prípadov nákazy koronavírusom a 45 úmrtí. Od vypuknutia pandémie Poľsko zaznamenalo už 263 929 prípadov nákazy. Ochorenie Covid-19 si tam doteraz vyžiadalo 4483 obetí.

12:05 V rámci celoplošného testovania ľudí na Slovensku je nutné zabezpečiť systém, ktorý bude prispôsobený aj pre potreby viac ako 23 000 občanov Slovenska, ktorí nemajú domov. Upozornilo na to občianske združenie Vagus, ktoré sa v Bratislave venuje ľuďom bez domova. Stále totiž podľa združenia nie je jasné, ako môže absolvovať plošné testovanie človek bez občianskeho preukazu či kde má človek, ktorý nemá domov, prečkať prípadnú karanténu.

12:04 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 12. hodine.

11:55 Odberné miesta v Trstenej (okres Tvrdošín) navštívilo počas trojdňovej pilotnej fázy testovania 4063 ľudí, čo predstavuje približne 64 percent obyvateľstva mesta nad desať rokov. "Tento údaj však nie je úplne presný, keďže sa tu boli testovať aj obyvatelia iných obcí. Taktiež Trstenčania sa mohli testovať aj inde," dodáva samospráva.

11:52 Viac ako polovica lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti vo Francúzsku je obsadená pacientmi, ktorý majú potvrdený koronavírus SARS-CoV-2. Niektorí lekári v tejto situácii žiadajú prísnejšie obmedziť pohyb ľudí - v nedeľu bol totiž v krajine zaznamenaný rekordne vysoký nárast počtu infikovaných o ďalších 52 000.

11:45 Rakúsky kancelár Sebastian Kurz oznámil, že ak sa nepodarí zastaviť stúpajúci počet nových prípadov nákazy, môže dôjsť k zavedeniu ďalšieho lockdownu. "Máme masívny narastajúci, exponenciálny nárast (prípadov nakazených)," varoval Kurz po zasadnutí rady ministrov. "Je to extrémna výzva. Situácia je vážna - aj pre tých, čo tomu stále nechcú veriť - veľmi, veľmi vážna," zdôraznil.

11:40 Prvý stupeň na Základnej škole Miloša Janošku v Liptovskom Mikuláši bude od utorka 27. októbra zatvorený. Dôvodom je výskyt ochorenia Covid-19. Mesto o tom informuje na sociálnej sieti. „Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Liptovskom Mikuláši uzatvára školu do 10. novembra,“ konkretizovala radnica.

11:12 V nedeľu večer sa mesto Dolný Kubín piesňou poďakovalo za bezproblémový priebeh trojdňového pilotného testovania na ochorenie Covid-19. Skladba v podaní speváčky Michaely Dobákovej zaznela z balkóna dolnokubínskej radnice. Online prenos zdieľal magistrát na sociálnej sieti.

10:38 Firmy, ktoré zamestnávajú viac ako 4000 ľudí, môžu otestovať zamestnancov vo vlastnej réžii. Štát im na účely hromadného firemného testovania poskytne antigénové testy, registračné formuláre, certifikáty a príslušníka Ozbrojených síl SR, ktorý bude na priebeh testovania dohliadať. Rovnaké podmienky platia aj pre skupiny firiem, ktoré v jednom areáli vedia zriadiť spoločné odberné miesto s účasťou aspoň 4000 zamestnancov.

Podmienkou je prihlásiť sa so žiadosťou na michal.krizan@mod.gov.sk do utorka 27. októbra do 12.00 h.

10:34 Venezuelský prezident Nicolás Maduro v nedeľu povedal, že jeho krajina objavila vysokoúčinný liek, ktorý úplne eliminuje koronavírus, a to bez vedľajších účinkov. Molekulu s názvom DR-10 objavili experti z venezuelského inštitútu pre vedecký výskum v rámci šesť mesiacov trvajúcej štúdie. Podľa Madura dokáže táto molekula 100-percentne zlikvidovať koronavírus a dá sa použiť aj na liečbu hepatitídy C, papilomavírusu či eboly.

10:22 Na Slovensku po týždni vzrástol počet „červených“ okresov o štyri. Aktuálne je ich v takzvanej červenej fáze 76, pričom v piatok 16. októbra ich bolo 72. Vyplýva to zo semaforu, ktorý je zverejnený na webe korona.gov.sk. V takzvanej oranžovej fáze sú tri okresy.

10:12 Hospitalizovaných s potvrdeným ochorením Covid-19 je 973 pacientov. Z toho 86 sú na JIS a 80 na umelej pľúcnej ventilácii.

10:11 Najviac pozitívnych prípadov pribudlo v Žilinskom kraji (436), nasleduje Prešovský kraj (237), Košický (154), Bratislavský (152), Trenčiansky (138), Trnavský (95), Banskobystrický (50) a Nitriansky (50).

10:08 Vyliečilo sa ďalších 170 pacientov, celkovo ich počet stúpol na 10 130.

10:00 Na Slovensku pribudlo 1312 nových prípadov nákazy, čo je najvyšší prírastok za nedeľu od začiatku pandémie. Celkovo evidujeme 45155 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 6175 testov. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:52 Univerzitná nemocnica Bratislava od utorka pozastaví plánované hospitalizácie a tiež plánované operačné výkony. Dôvodom je zhoršujúca sa epidemiologická situácia v Bratislavskom kraji a narastajúci počet hospitalizovaných pacientov s ochorením Covid-19.

9:41 Nákazu potvrdili v Maďarsku v uplynulých 24 hodinách 2316 ľuďom. Na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19 zomrelo za tento čas 47 pacientov. Celkový počet potvrdených prípadov nákazy v Maďarsku tak stúpol na 61 563 a počet obetí na životoch na 1472. Z ochorenia sa dosiaľ zotavilo 16 491 osôb.

9:26 Laboratórnymi testami bolo na Ukrajine potvrdených ďalších 5426 prípadov nákazy. O bilancii za posledných 24 hodín informovala v pondelok agentúra Ukrinform, ktorá spresnila, že k 26. októbru tak na Ukrajine evidujú celkovo 348.924 infikovaných.

9:15 Rodička v Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura Košice si odmietala dať rúško a absolvovať test na ochorenie Covid-19. Personál k nej napokon pristupoval v ochranných oblekoch a pôrod prebehol bez komplikácií. Informovala o tom Monika Krišková z komunikačného oddelenia nemocnice s tým, že UNLP podnikne právne kroky. Na zdokumentovanie situácie pre nerešpektovanie opatrení pri ohrození verejného zdravia privolali políciu.

8:45 V Nitre sa na pomoc pri plošnom testovaní na ochorenie COVID-19 prihlásili stovky dobrovoľníkov. Mesto sa na verejnosť obrátilo so žiadosťou o pomoc v piatok 23. októbra. V nedeľu 25. októbra už oznámilo, že na výzvu reagovalo viac ako 500 ľudí. Ďalší dobrovoľníci sa môžu prihlásiť ešte počas 26. októbra. „V pondelok už začneme žiadosti aj vybavovať. Všetkých zároveň prosíme o trpezlivosť. Otázky verejnosti evidujeme, odpovieme na ne hneď, ako budeme mať informácie,“ konštatoval magistrát.

8:22 Minister obrany Jaroslav Naď sa poďakoval všetkým ľuďom, ktorí sa v regióne Oravy a Bardejova zúčastnili na antigénových testoch na prítomnosť nového koronavírusu. Zároveň avizoval, že celkové výsledky zverejnia o 13.00 h na Úrade vlády SR.

Šéf rezortu obrany vyzdvihol najmä zodpovednosť občanov. Podľa neho je takýto krok znakom toho, že ľuďom nie je ľahostajné ich okolie. Rovnako prijal aj kritiku, považuje ju za konštruktívnu. Tá podľa jeho slov dokáže "nasmerovať a vylepšiť veci".

8:19 Firmy, ktoré zamestnávajú viac ako 4 000 zamestnancov, ich budú môcť testovať vo vlastnej réžii. Štát im na účely hromadného firemného testovania poskytne antigénové testy, certifikáty a príslušníka Ozbrojených síl SR, ktorý bude na priebeh testovania dohliadať.

8:02 Pre vybavovanie stránok je Magistrát mesta Košice od pondelka až do odvolania zatvorený. Informuje o tom mesto na svojej webovej stránke. Dôvodom je nepriaznivý epidemiologický vývoj v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. „Kancelária prvého kontaktu bude uzatvorená vrátane pokladníc a overovania. Pre občanov ostáva naďalej otvorená iba podateľňa,“ spresňuje magistrát.

7:11 Od pondelka sa začínajú dištančne vzdelávať už aj žiaci druhého stupňa základných škôl. Dôvodom sú opatrenia, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu.

Dištančne sa od pondelka okrem toho budú vzdelávať aj v základných školách pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami v piatom až desiatom ročníku, jazykových školách či základných umeleckých školách. Na stredných školách a stredných školách pre žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami sa dištančne učí už od 12. októbra, táto forma teda pokračuje až do odvolania.

6:35 V Českej republike potvrdili za nedeľu 7301 nových prípadov nákazy koronavírusom. Je to najvyšší prírastok za druhý víkendový deň od začiatku pandémie. Vyplýva to z najnovších údajov českého ministerstva zdravotníctva.

6:30 Boli sme aj pri veľkom testovaní na severe Slovenska. Pozrite sa, ako to prebiehalo.

6:00 Udalosti sme s vami sledovali aj včera. Pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok