Testovanie je kľúčové, tvrdí premiér. Lockdown nemusí stačiť

TA3 TASR
25.10.2020 10:48

Na Slovensku v sobotu pribudlo 3042 nakazených novým koronavírusom. Informoval o tom premiér Igor Matovič na sociálnej sieti s tým, že boli identifikovaní klasickou cestou pomocou PCR testov.

Testovanie je kľúčové, tvrdí premiér. Lockdown nemusí stačiť
SITA/Jana Birošová

"Je to slovenský absolútny rekord s mimoriadnou dynamikou rastu 94 percent voči minulej sobote," zdôraznil. Ľudí vyzval na opatrnosť. Apeloval na nich, aby nepodliehali pocitu falošnej negativity po negatívnom výsledku testu a boli aj naďalej opatrní.

Vzhľadom na čísla premiér skonštatoval, že rýchlosť šírenia nového koronavírusu neustáva. "Bolo správne nasadiť lockdown, aby sme znížili mobilitu ľudí, a tým aj pravdepodobnosť prenosu nákazy," hovorí. Podotkol, že samotný lockdown, ako je na Slovensku nastavený, s tým, že milióny ľudí naďalej pracujú, je nedostatočný pri takejto dynamike šírenia vírusu. Kľúčovú úlohu preto podľa neho musí zohrať celoplošné testovanie.

Premiér upozorňuje, že spoliehať sa na efekt jemného lockdownu v kombinácii s celoplošným testovaním stačiť nebude. Pripomenul, že kľúčovým je dodržiavať základné pravidlá rúško - odstup - ruky. Varuje tiež pred pocitom falošnej negativity, keď ľudia po zistení negatívneho výsledku PCR či antigénového testu začnú byť výrazne menej opatrní. Poukázal na to, že v oboch prípadoch môže infekčnosť prepuknúť neskôr. Dodal, že nebezpečnejšie je to pri antigénových testoch, keďže približne dve tretiny pozitívnych s nízkou vírusovou náložou zachytiť nevedia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok