Pribudli ďalšie úmrtia, máme aj rekordný počet nových prípadov

TA3 SITA TASR ČTK
25.10.2020 20:16

V počte nových prípadov padol absolútny rekord. Na Slovensku za predošlý deň pribudlo 3042 infikovaných, čim sme prekonali ďalšiu hranicu. Evidujeme aj ďalších šesť úmrtí na ochorenie COVID-19. Naďalej platia sprísnené opatrenia a zákaz vychádzania. Udalosti sme s vami sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:00 Bývalý brazílsky futbalista Ronaldinho mal pozitívny test na nový koronavírus. V nedeľu o tom informoval na sociálnej sieti s tým, že nemá symptómy ochorenia COVID-19 a cíti sa dobre.

21:50 Francúzsko v nedeľu zaznamenalo nový rekord v počte prípadov nákazy koronavírusom. Úrady za uplynulých 24 hodín zaevidovali 52.010 infekcií. Krajina tak po prvý raz dosiahla bilanciu 50.000 prípadov za jediný deň.

20:23 "Vo Fakultnej nemocnici v Trnave zomreli štyria muži vo veku 69, 70, 78 a 87 rokov. 78-ročná žena skonala v Domove sociálnych služieb Gbely a 75-ročná žena v Národnom onkologickom ústave v Bratislave," uviedla hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

V zdravotníckych zariadeniach je hospitalizovaných 1041 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 891 z nich. Na jednotke intenzívnej starostlivosti je 82 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 76 ľudí.

20:15 Na Slovensku pribudlo šesť potvrdených úmrtí na ochorenie COVID-19. Spolu tak evidujeme 165 úmrtí na toto ochorenie, informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová.

20:10 Dolnokubínska samospráva pripravila na záver trojdňového plošného testovania v meste pre všetkých členov odberných tímov prekvapenie. Ako poďakovanie pre nich z radničného balkóna presne o 20:00 zaznela pieseň Slovensko moje v podaní miestnej talentovanej speváčky Michaely Dobákovej.

19:55 Breznianska nemocnica od pondelka do odvolania dočasne uzatvára nemocničné ambulancie - endokrinologickú, gastroenterologickú, internú, neurologickú, anestéziologickú, cievnu a detskú hematologickú. Personál z ambulancií presunie na lôžkové oddelenia.

19:50 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí u nás i vo svete.

19:30 Testovať vo vlastnej réžii bude môcť viacero firiem a tiež poskytovatelia zdravotnej starostlivosti. Informovalo o tom Ministerstvo obrany SR. „Firmy, ktoré zamestnávajú viac ako 4 000 zamestnancov, ich budú môcť testovať vo vlastnej réžii. Štát im na účely hromadného firemného testovania poskytne antigénové testy, certifikáty a príslušníka Ozbrojených síl SR, ktorý bude na priebeh testovania dohliadať,“ uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

18:35 Polícia v nedeľu nadránom preverovala, či bola skutočne zrušená omša v Šulekove, miestnej časti Hlohovca, ktorú tamojší kňaz avizoval slúžiť o 4. hodine. Pozvánku pre veriacich zverejnil na sociálnej sieti.

17:45 Počet potvrdených prípadov koronavírusu v Rusku v nedeľu prekročil hranicu 1,5 milióna po tom, ako úrady nahlásili 16 710 nových infekcií. Celkový počet nákaz v krajine je štvrtý najvyšší na svete. Od začiatku pandémie v Rusku na ochorenie COVID-19 zomrelo viac ako 26 tisíc ľudí.

17:08 Zo 14.439 ľudí testovaných na ochorenie COVID-19 na Orave a v Bardejove bolo v nedeľu do 14.00 h 682 infekčných. Minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval na sociálnej sieti. V rámci pilotného testovania za posledné tri dni zatiaľ dovedna otestovali 135.957 ľudí, z toho 5144 bolo infekčných. Ide podľa jeho slov o pomer 3,76 percenta.

16:58 Dolnokubínska samospráva ponúka pomoc ostatným slovenským mestám pri organizovaní celoplošného testovania, ktoré by sa malo uskutočniť na budúci víkend (30. 10 až 1. 11.). Mesto to plánuje v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska, ktoré bude koordinátorom výpomoci. "Keďže u nás už pilotné testovanie máme úspešne za sebou, sme pripravení – ja osobne, ale aj členovia môjho najbližšieho tímu, ktorí sme sa podieľali na prípravách celý tento týždeň do neskorých večerných hodín,- odovzdať všetky tieto skúsenosti iným samosprávam," povedal primátor Dolného Kubína Ján Prílepok.

16:14 Bulharský premiér Bojko Borisov v nedeľu oznámil, že mal pozitívny test na koronavírusové ochorenie COVID-19.

15:43 Z celkového počtu 128.841 testovaných ľudí na ochorenie COVID-19 na Orave a v Bardejove bolo počas pilotného testovania do nedele do 11.00 h zistených 4744 infekčných. Minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo počas tretieho dňa pilotnej fázy testovania. Je to podľa jeho slov 3,68 percenta.

15:40 Koalícia a opozícia sa nezhodujú na tom, či je testovanie na ochorenie COVID-19 dobrovoľné alebo nie. Kým jedni tvrdia, že testovanie dobrovoľné je, avšak každý musí v tejto situácii priniesť nejaké obety, druhí hovoria, že ľudia na výber nemajú, lebo negatívny výsledok testu sa stal vstupenkou na slobodu. Uviedli to v našej diskusnej relácii V politike.

15:09 Španielsky premiér Pedro Sánchez vyhlásil v nedeľu na dva týždne celonárodný núdzový stav s cieľom zastaviť pandémiu nového koronavírusu.

14:44 Taliansky premiér Giuseppe Conte v nedeľu oznámil ďalšie opatrenia zamerané na zastavenie šírenia nového koronavírusu v dôsledku rastúceho počtu nakazených. Informovali o tom agentúry DPA a AFP. Nové opatrenia budú platiť od pondelka do 24. novembra.

Zatvárajú sa kiná, divadlá, telocvične i verejné bazény. Bary a reštaurácie môžu zostať otvorené iba do 18.00 h. Múzeá zostanú otvorené, ale počet ich návštevníkov bude obmedzený.

14:03 Zákaz vychádzania zasiahne aj spravodlivosť. Ministerstvo spravodlivosti odporúča súdom zrušiť naplánované pojednávania na budúci týždeň. Zatiaľ fungovali za sprísnených opatrení. Advokáti ale upozorňujú, že nie všade sa poctivo dodržiavajú. Hlásia infikovaných obhajcov.

13:42 Pozrite si aj celú reláciu V politike, v ktorej sme sa venovali pilotnému testovaniu i aktuálnemu čiastočnému lockdownu, v ktorom sa Slovensko nachádza.

13:34 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 6088 na celkovo 343.498, informovala v nedeľu agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany.

13:03 Pilotné testovanie obyvateľov na ochorenie COVID-19 na Orave a Bardejove splnilo nadmieru očakávania. V našej relácii V politike to uviedol premiér Igor Matovič. Zdôraznil však, že sa netreba spoliehať iba na štát, ale treba priložiť aj ruku k dielu. V tejto súvislosti preto ocenil prácu a snahu starostov a primátorov.

12:24 Celkovo 278 osôb zadržala polícia v poľskej metropole Varšava počas sobotňajších protestov proti novým opatreniam, ktoré majú zabrániť šíreniu nového koronavírusu. Oznámil to v nedeľu hovorca varšavskej polície Sylwester Marczak.

11:46 Poslanec Erik Tomáš v TA3 uviedol, že sa bol otestovať na koronavírus. Jeho test bol negatívny.

11:28 Oddelenia cudzineckej polície budú od pondelka zatvorené, objednaní klienti sa budú musieť cez elektronický objednávací systém objednať na najbližší voľný termín. Ostatné pracoviská Ministerstva vnútra SR budú fungovať v obmedzenom režime tak ako doteraz. Informuje o tom polícia na sociálnej sieti.

"Od 26. do 30. októbra nebudú stránkové pracoviská na všetkých oddeleniach cudzineckej polície vybavovať žiadnych klientov. Tí, ktorí boli objednaní v danom čase na konkrétny termín, sa budú musieť znova objednať," približuje polícia.

11:25 Premiér Igor Matovič vyzval v našej relácii V politike samosprávy, aby na celoplošné testovanie zabezpečili aj svojich dobrovoľníkov. Podľa neho môže pomôcť každý. V rámci testovania na budúci víkend by mali ľudia mať informáciu o približných časoch, v ktorých môžu na testovanie prísť.

11:08 Celoplošné testovanie musí byť zabezpečené tak, aby v jeho dôsledku neboli ohrozené zdravie a životy nielen zdravotníkov, ale aj obyvateľov. Apeluje na to Zväz ambulantných poskytovateľov. Ako uviedol ZAP v tlačovej správe, je okamžite pripravený podporiť mobilizáciu a zabezpečenie personálneho pokrytia doteraz najväčšej celoplošnej akcie na Slovensku. Podmienkou však je, aby vláda a Ústredný krízový štáb garantovali jej nespochybniteľnú logistickú a materiálnu bezpečnosť.

11:00 Za uplynulých 24 hodín pribudlo v Maďarsku 3149 nakazených novým druhom koronavírusu a 35 ľudí zomrelo. Na umelej pľúcnej ventilácii je s ochorením COVID-19 rekordných 221 pacientov, informoval vládny server koronavirus.gov.hu.

10:32 Ministerstvo zdravotníctva zverejnilo tabuľku príznakov pre COVID-19, prechladnutie, chrípku a sezónne alergie.

10:14 Ochorenie COVID-19 prekonalo 9 960 ľudí. Počet úmrtí pacientov na COVID-19 zostáva 159. Aktívnych prípadov je v našej krajine aktuálne 33 724. Celkový počet ukončených laboratórnych testov doteraz je 694 117. V slovenských nemocniciach je hospitalizovaných 1 041 pacientov s COVID-19 alebo s podozrením naň, z nich potvrdené ochorenie má 891 ľudí. Na JIS je 82 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 76 ľudí.

Najviac pozitívne testovaných bolo v Žilinskom kraji (803), nasledoval Prešovský kraj (719), Trenčiansky (395), Banskobystrický (315), Košický (313), Bratislavský (170), Nitriansky (169) a Trnavský kraj (158). Pozitívne testovaných bolo 1 621 žien a 1 421 mužov.

10:08 Za predošlý deň otestovali 16 048 ľudí a vyliečilo sa 40 pacientov.

9:53 Na Slovensku pribudlo 3042 nakazených, oznámil to premiér Igor Matovič. Ide o absolútny rekord na Slovensku, ktorým sme prekonali ďalšiu pomyselnú hranicu.

9:50 Magistrát hlavného mesta Bratislava zavádza od pondelka obmedzený režim, zatvorené bude mestské múzeum aj turistické centrum. "Po porade s epidemiológmi sme sa rozhodli pristúpiť ku krokom na zabránenie prenosu vírusu na pracovisku. Od 26. do 28. októbra s cieľom zastaviť, resp. zásadne spomaliť šírenie koronavírusu zavádzame celomagistrátny home office," uviedla hovorkyňa hlavného mesta Katarína Rajčanová.

Od 29. do 30. októbra vedenie mesta nariadilo celomagistrátnu dovolenku. "V tomto období prejdú budovy magistrátu riadnou dezinfekciou," doplnila a dodala, že obyvatelia môžu počas tohto obdobia využiť e-mailovú, prípadne telefonickú komunikáciu s úradom.

9:20 Donald Trump predčasne odovzdal svoj hlas v prezidentských voľbách a aj napriek pandémii koronavírusu pokračoval vo svojej kampani a stretnutí s voličmi. Navštívil Severnú Karolínu, Ohio a Wisconsin. Miesta, ktoré koronavírus tvrdo zasiahol.

8:40 Pri domácej izolácii treba dodržiavať viacero hygienických zásad, patrí medzi ne pravidelné vetranie, obmedzenie kontaktov, dezinfekcia a umývanie si rúk, samostatná izba pre pozitívne testovaného člena domácnosti a podobne. V súvislosti s pilotnou fázou plošného testovania na Orave a v Bardejove pripomenul Úrad verejného zdravotníctva viacero zásad domácej izolácie.

7:58 Sobota priniesla v Česku ďalší víkendový rekord v počte infikovaných. Pribudlo ich takmer 12 500, čo je o polovicu viac ako pred týždňom. V súčasnosti má v krajine ochorenie COVID-19 takmer 154-tisíc ľudí.

7:40 Kým na Slovensku máme výnimku zo zákazu vychádzania v nočných hodinách, v niektorých európskych štátoch musia obyvatelia zostať doma práve od večera. Nové obmedzenia zavádza napríklad Taliansko a Francúzsko.

7:26 Šéf kancelárie amerického viceprezidenta Mikea Pencea Marc Short mal pozitívny test na koronavírus. Informovala o tom spravodajská stanica CNN s odvolaním sa na stanovisko viceprezidentovej kancelárie. Hovorca viceprezidenta Devin O'Malley informoval, že Pence aj jeho manželka Karen sa nechali otestovať v sobotu a obaja mali negatívne výsledky.

7:20 Na cintoríny by občania v týchto dňoch chodiť nemali. Výnimka zo zákazu vychádzania pre ne neplatí. Mnoho ľudí si ale napriek tomu počas soboty prišlo k hrobom pripomenúť svojich blízkych. Minister vnútra hovorí, že situáciu bude riešiť.

7:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok