Treba počítať s komplikáciami. Necestujte, odporúča Klus

TA3 TASR
23.10.2020 20:55

Vzhľadom na to, že Slovensko čaká obmedzenie pohybu, vyzval tajomník slovenského ministerstva zahraničných vecí Martin Klus občanov SR, aby boli zodpovední a necestovali teraz za hranice. Vyjadril sa tak v súvislosti s aktuálnym vývojom pandémie COVID-19 na Slovensku a v zahraničí, informoval tlačový odbor ministerstva.

Treba počítať s komplikáciami. Necestujte, odporúča Klus
SITA/AP (ilu)

Nie či, ale kedy

"Ak ostaneme doma, pomáhame tým nielen sebe, ale aj ostatným a chránime našich zdravotníkov, vojakov, policajtov, ako aj ďalšie kapacity v prvej línii boja proti koronavírusu," uviedol Klus. Teraz, keď na Slovensku prudko stúpajú počty nových prípadov nákazy novým koronavírusom, hospitalizovaných i obetí, je podľa neho potrebné pomáhať si viac než kedykoľvek predtým.

Klus ďalej vysvetlil, že v prípade sprísnenia režimu na hraniciach a zavedenia testovania nejde o otázku, či sa tak stane, ale kedy sa tak stane. "Režim na hraniciach bude predmetom expertných diskusií v priebehu budúceho týždňa. Podľa nich okamžite vydáme aj nové cestovné odporúčanie," dodal.

Klus zároveň pripomenul varovanie Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb, podľa ktorého je aktuálna úroveň prenosu ochorenia COVID-19 až v 23 členských štátoch Európskej únie a v Spojenom kráľovstve "vážne znepokojujúca".

Počkať do 9. novembra

Varovanie sa týka aj Slovenskej republiky a podľa Klusa to dokazuje aj takzvaná cestovateľská mapa, ktorú pravidelne aktualizujú experti ECDC. Podľa tejto mapy je v súčasnosti veľká väčšina krajín EÚ označená červenou farbou, čo znamená vysokú mieru šírenia ochorenia COVID-19, a teda aj vysoké riziko nákazy. V takejto situácii by ľudia mali podľa Klusa veľmi dôsledne zvážiť nevyhnutnosť akýchkoľvek ciest do zahraničia.

"A keď už z nejakého nevyhnutného dôvodu za hranice niekto vycestuje, treba už vopred počítať s prípadnými komplikáciami na našich hraniciach. Vzhľadom na aktuálne dianie v našej krajine si dovolím tvrdiť, že by ideálne bolo, ak by v prípade vycestovania za hranice občania počkali s návratom na Slovensko do 9. novembra," dodal Klus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok