Zomrelo doteraz najviac pacientov, máme i rekordný počet prípadov

TA3 SITA TASR ČTK
24.10.2020 10:13

Zaznamenali sme rekordný počet infikovaných a na Slovensku sa už nepočítajú v stovkách, ale v tisíckach. Zomrelo doteraz najviac pacientov, až 25. Zhoršuje sa aj situácia vo svete. Udalosti okolo koronavírusu sme s vami opäť sledovali online.

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:30 Futbalový zápas francúzskej Ligue 1 Lens - Nantes sa v nedeľu neuskutoční. Dôvodom je, že v tíme Racingu Lens malo jedenásť hráčov pozitívny test na koronavírus. Zápas odložili zatiaľ na neurčito.

Po viacerých prípadoch nakazenia sa koronavírusom medzi futbalistami prijalo vedenie Ligue 1 protokol, ktorý zadefinoval situáciu, kedy môže prísť k odloženiu zápasu. Duel odložia, ak mužstvo nemá k dispozícii aspoň 20 hráčov z 30-člennej súpisky.

22:55 Druhý deň pilotného testovania označil za úspešnejší.

22:35 Minister obrany Jaroslav Naď zverejnil konečnú sobotňajšiu bilanciu plošného testovania. "K 20:00 hod. sme dnes otestovali 59 613 osôb, z toho 2 207 je infekčných," napísal na sociálnej sieti.

22:15 Pohyb na Slovensku sa výrazne obmedzil. Do platnosti vstúpil zákaz vychádzania. Ten má však aj viaceré výnimky. Polícia upozorňuje ľudí, že v prípade nedodržiavania pravidiel riskujú vysokú pokutu.

22:10 Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Vladimír Pčolinský bol pozitívne testovaný na ochorenie COVID-19. Povedal to jeho brat a predseda poslaneckého klubu strany Sme rodina Peter Pčolinský. Šéf SIS sa podľa jeho slov bol spolu s manželkou a poslankyňou Adrianou Pčolinskou (Sme rodina) otestovať v piatok PCR testami. Kým ona mala negatívny výsledok, test šéfa SIS vyšiel pozitívne.

21:50 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

21:30 Kým na Slovensku máme výnimku zo zákazu vychádzania v nočných hodinách, v niektorých európskych štátoch musia obyvatelia zostať doma práve od večera. Nové obmedzenia zavádza napríklad Taliansko a Francúzsko.

21:15 Francúzsko bude bojovať s koronavírusovou pandémiou ešte najmenej do polovice budúceho roka, vyhlásil tamojší prezident Emmanuel Macron. Jeho vyhlásenie prichádza v čase, keď počet infikovaných v jeho krajine presiahol jeden milión. Francúzske úrady v piatok zaznamenali vyše 40.000 nových prípadov nákazy a 298 súvisiacich úmrtí na ochorenie COVID-19.

20:50 Na cintoríny by občania v týchto dňoch chodiť nemali. Výnimka zo zákazu vychádzania pre ne neplatí. Mnoho ľudí si ale napriek tomu počas soboty prišlo k hrobom pripomenúť svojich blízkych. Minister vnútra hovorí, že situáciu bude riešiť.

20:30 Podnikatelia môžu požiadať o odklad platenia dane. Obrátiť sa je potrebné na Finančnú správu, ktorá bude posudzovať jednotlivé prípady individuálne. Úroková sadzba pri vytvorení splátkového kalendára by sa mala znížiť z desať na tri percentá. Podobne môžu podnikatelia požiadať aj o odklad odvodov do Sociálnej poisťovne.

20:10 Na Slovensku pokračovalo pilotné testovanie ľudí na koronavírus. Druhý deň v okrese Bardejov bol celkom iný, ako deň prvý. Z mesta a jednotlivých obcí už neprichádzali informácie o vážnejších komplikáciách. Prvé výsledky testovania ukázali, že okres Bardejov je na tom z hľadiska počtu infekčných osôb lepšie, ako ukazuje priemer všetkých testovaných okresov.

19:45 Ako prebiehal druhý deň? Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča, ktorý hodnotil druhý deň pilotného testovania na Orave a v Bardejove. K testovaniu sa vyjadril aj primátor Námestova Milan Hubík, minister vnútra Roman Mikulec, minister financií Eduard Heger a ďalší.

19:20 Na Slovensku pokračovalo pilotné testovanie ľudí na koronavírus. Druhý deň v okrese Bardejov bol celkom iný, ako deň prvý. Z mesta a jednotlivých obcí už neprichádzali informácie o vážnejších komplikáciách. Prvé výsledky testovania ukázali, že okres Bardejov je na tom z hľadiska počtu infekčných osôb lepšie, ako ukazuje priemer všetkých testovaných okresov.

18:55 Pozrite si tlačovú besedu ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, ktorý zhodnotil priebeh pilotného testovania.

18:35 Minister zdravotníctva Marek Krajčí verí, že celoplošné testovanie pomôže zlomiť stúpajúcu krivku pandémie a projekt bude inšpiratívnym príkladom pre ostatné štáty. Uviedol to na brífingu v závere druhého dňa pilotnej fázy testovania, kde aj on sám pomáhal odoberať stery v jednom z odberných miest v Tvrdošíne.

18:10 Obec Smilno v Bardejovskom okrese hlási nedostatok testov na nedeľňajšie testovanie na ochorenie COVID-19. Dôvodom je i zvýšený záujem o testovanie ľudí zo susedných okresov. Rezort obrany ubezpečuje, že testy budú dodané.

17:50 V rámci plošného testovania v okrese Bardejov odhalili 15 pozitívne testovaných klientov Bardejovských kúpeľov. Podľa ekonomicko-obchodnej riaditeľky Tamary Šatankovej tam v piatok mali ubytovaných približne 500 klientov.

"K dnešnému dňu, zhruba k 12.00 h, bolo 15 klientov pozitívne testovaných. Takmer 90 percent z nich už opustilo Bardejovské kúpele, išli domov do domácej karantény. Zvyšní klienti, ktorí boli pozitívne testovaní a nemali možnosť odísť, pretože nemali spoj alebo nemal po nich kto prísť, sú izolovaní na samostatných izbách v rámci kúpeľov," uviedla Šatanková.

17:25 Pápež František prijal na súkromnej audiencii španielskeho premiéra Pedra Sáncheza. Opäť si nenasadil na tvár ochranné rúško. "Ďakujem [pápež František], že ste ma prijali vo Vatikáne," napísal Sánchez na Twitteri po stretnutí a zverejnil fotografiu, na ktorej spolu s manželkou pózujú s pápežom - všetci traja bez rúška.

Ani na videu zo stretnutia, ktoré zverejnil Vatikán, nemal nikto z prítomných na tvári rúško. Na vidiu bolo vidieť pápeža Františka, ako sa s fyzickým odstupom prihovára sediacemu publiku.

17:00 Český premiér Andrej Babiš v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Rádio Z oznámil, že v Česku bude musieť byť predĺžený núdzový stav. Podľa neho by takisto bolo skvelé, keby firmy nariadili svojim zamestnancom prácu z domu (home office). Informoval o tom český spravodajský portál iDNES.cz.

"My si budeme musieť zvyknúť na to, že ten vírus tu s nami bude. Budeme musieť predĺžiť núdzový stav, zatiaľ sa to nezastavilo," povedal Babiš.

16:40 Poľská tenistka Iga Swiateková, víťazka grandslamového Roland Garros, je v karanténe. V piatok sa stretla s prezidentom Poľskej republiky Andrzejom Dudom, ktorý mal pozitívny test na koronavírus. Swiateková si od hlavy štátu prevzala vyznamenanie Zlatý kríž za zásluhy. "Nikto z môjho tímu nemá symptómy," informovala 19-ročná tenistka na sociálnej sieti.

16:25 Ľudí na administratívne práce, ktorí pomôžu pri celoplošnom testovaní budúci víkend, hľadajú mestá Banská Bystrica a Brezno. Informovali o tom obe samosprávy.

"Celoplošné testovanie obyvateľov, ktoré nariadil Ústredný krízový štáb SR, je spojené s mnohými povinnosťami, ktoré musia zabezpečiť mestá a obce. Banská Bystrica intenzívne pracuje na príprave najväčšej logistickej operácie na Slovensku a v súčasnosti zameriava pozornosť na hľadanie vhodných budov, v ktorých o týždeň budú odberné miesta. Zároveň zháňa personálne kapacity, preto vyzýva všetkých Banskobystričanov, ktorí sú ochotní pomôcť a doplniť testovací tím ako administratívni pracovníci," informovala hovorkyňa banskobystrického primátora Zdenka Marhefková.

Prihlásiť sa môžu na adrese testovanie@banskabystrica.sk.

16:10 V USA nahlásili najvyšší denný počet zistených nových prípadov od začiatku pandémie. V krajine v piatok odhalili 83 757 prípadov nákazy. Doterajší denný rekord zistených infekcií bol zo 16. júla, kedy zaznamenali 77 362 nákaz. Počet obetí pandémie v krajine dosiahol úroveň takmer 224-tisíc. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Johns Hopkins University.

Údaje o vývoji pandémie sú hrozným znakom toho, že ochorenie COVID-19 sa stále rýchlo šíri v krajine, ktorá má na svete najviac úmrtí súvisiacich s koronavírusom aj najväčší počet infekcií. Mnohé americké štáty hlásia rast počtu nákaz a hovoria, že nemocniciam ubúdajú voľné lôžka aj na miestach, kde sa len pred niekoľkými mesiacmi epidémia zdala vzdialená.

15:50 Najvyšší predstavitelia basketbalovej NBA a vlastníci klubov rokujú o možnom začiatku nového ročníka 2020/2021 ešte v decembrovom termíne. Pôvodne sa špekulovalo, že nová sezóna NBA by mohla odštartovať 18. januára 2021, nakoniec to však môže byť ešte pred tohtoročnými vianočnými sviatkami.

Ako prostredníctvom twitteru informoval Adrian Wojnarowski z televíznej stanice ESPN, existuje šanca, že NBA 2020/2021 sa začne 22. decembra, pričom základná časť by mohla byť skrátená na 72 zápasov. To by hráčom zo zámorskej profiligy umožnilo zúčastniť sa na budúcoročných olympijských hrách v Tokiu.

15:30 Slovenské národné divadlo zatvorilo svoje brány zatiaľ na dobu neurčitú. Divákom chce sprostredkovať umenie online. V piatok sa konala prvá online premiéra naživo. Hru Sova prepísala česká autorka Natálie Kocábová na požiadavku divadla pre dve osoby. Cez emotívny príbeh približuje život babičky a vnučky v dnešnej dobe.

15:10 Na Orave a v Bardejove bolo do sobotňajšieho predpoludnia otestovaných takmer 23-tisíc ľudí, 750 z nich bolo infekčných. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď. Doposiaľ sa podarilo otestovať takmer 84 tisíc ľudí, z ktorých bolo necelých 3-tisíc infekčných.

14:55 Opatrenia proti šíreniu ochorenia COVID-19 by sa mali prijímať tak, aby dávali viac odpovedí ako otáznikov a mali by ich prijímať odborníci. V rozhovore pre portál Webnoviny.sk to povedal predseda KDH Milan Majerský s tým, že na predsedovi vlády Igorovi Matovičovi mu najviac prekáža jeho komunikácia.

14:35 V Domove sociálnych služieb v Sabinove potvrdili po PCR testovaní viaceré prípady ochorenia na Covid-19. Celkovo tam evidujú pozitivitu u 84 prijímateľov sociálnych služieb a 40 zamestnancov. Zariadenie zaznamenalo úmrtie jednej klientky. Informovala o tom hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja Daša Jeleňová.

14:00 Záujem ľudí o pilotnú fázu testovania na ochorenie COVID-19 neutícha podľa ministra obrany Jaroslava Naďa ani počas druhého testovacieho dňa. Do 11.00 h sa v štyroch okresoch Slovenska podarilo urobiť 21.942 odberov, identifikovali okolo 750 pozitívnych ľudí. Pozrite si tlačovú besedu Jaroslava Naďa v Bardejove spolu s ministrom práce Milanom Krajniakom o aktuálnom vývoji pilotného testovania.

13:54 Belgicko potvrdilo rekordných 15.432 nových prípadov koronavírusu SARS-CoV-2 za posledných 24 hodín, informovala v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na údaje inštitútu verejného zdravia Sciensano.

13:52 Starosta Istanbulu, najľudnatejšieho tureckého mesta so 40 percentami prípadov nákazy novým koronavírusom v krajine, v sobotu oznámil, že mal pozitívny test na koronavírusové ochorenie COVID-19.

13:50 Podnikatelia, ktorí sa rozhodnú zatvoriť prevádzky alebo budú mať nižší príjem pre opatrenia, ktoré pre pandémiu koronavírusu prijala vláda, môžu žiadať o finančnú kompenzáciu. Uviedol to poslanec národnej rady a predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Juraj Krúpa.

13:40 Futbalový klub ŠK Slovan Bratislava v sobotu informoval, že po testovaní na koronavírus sa v jeho tíme objavilo 14 pozitívnych prípadov. Hráči nemohli absolvovať predzápasový tréning a nebudú k dispozícii ani v nedeľňajšom šlágri 11. kola Fortuna ligy proti FC DAC 1904 Dunajská Streda.

13:37 Bratislavský magistrát bude na budúci týždeň komunikovať s občanmi telefonicky alebo elektronicky. Poskytnúť odpovede na ich otázky, prípadne podnety chce aj napriek "lockdownu" v súvislosti s vývojom pandémie nového koronavírusu. Pre obmedzenie kontaktu totiž hlavné mesto zatvára aj podateľne. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

13:30 Pandémia nového koronavírusu mení nákupné správanie Slovákov, do obchodov chodia menej, košíky však majú plnšie. Vyplýva to z analýzy Evy Sadovskej, analytičky Wood & Company. Ďalšie sprísňovanie opatrení sa môže podľa nej opäť podpísať na znížení počtu realizovaných nákupov. Na druhej strane spotrebitelia realizujú už mesiace väčšie nákupy, respektíve ich nákupné košíky či vozíky sú plnšie.

13:25 V Dolnom Kubíne sa v piatok otestovalo počas prvého dňa pilotného testovania na ochorenie COVID-19 približne 40 percent ľudí. Podľa primátora Jána Prílepka sa to podarilo zvládnuť vďaka vojenskému a zdravotníckemu personálu aj dobrovoľníkom priamo na odberných miestach.

13:20 V Tvrdošíne sa pred testovacími centrami tvorili aj 300-metrové rady. V meste pomáha s odbermi aj premiér Igor Matovič, ktorého úloha je skôr administratívna. V rozhovore nám prezradil, že si túto prácu chcel „zažiť na vlastnej koži“. Poďakoval sa aj všetkým zdravotníkom, policajtom i hasičom, že túto situáciu zvládajú.

13:00 Na základe výsledkov plošného testovania na ochorenie COVID-19 v okrese Bardejov od pondelka zatvoria na desať dní materskú školu na Ulici Pod Vinbargom v Bardejove. Rovnako po konzultácii s hygienikmi dôjde k úprave režimu mestského úradu. O záveroch sobotňajšieho rokovania krízového štábu informoval hovorca mesta Štefan Hij.

12:40 Polícia bude pokračovať aj naďalej v náhodných kontrolách dodržiavania prijatých opatrení súvisiacich s pandémiou nového koronavírusu vrátane zákazu vychádzania, ktorý platí od soboty. Občanov žiada, aby sa nariadenia nesnažili obchádzať a aby nevymýšľali spôsoby, ako sa reštrikciám vyhnúť. Informuje o tom na sociálnej sieti.

12:20 Viac ako dve tretiny ľudí starších ako desať rokov otestovali zatiaľ v obci Kurov v Bardejovskom okrese na ochorenie COVID-19. Ako uviedla starostka obce Mária Špirková, je možné, že nebude dosť testov.

12:03 V Poľsku pribudlo od piatka rekordných 179 úmrtí súvisiacich s nákazou novým druhom koronavírusu a tiež 13.628 nových prípadov infekcie.

11:40 Letisko M. R. Štefánika v Bratislave hodnotí pozitívne schému pomoci letiskovým spoločnostiam, ktorú avizuje vláda, a počká si na jej konkrétnu podobu. Uviedla to hovorkyňa bratislavského letiska Veronika Ševčíková s tým, že letisková spoločnosť prišla o značné príjmy.

11:35 Počas soboty a nedele budú pri pilotnej fáze testovania na ochorenie COVID-19 uprednostnení občania z okresov Oravy a Bardejov. Informoval o tom minister obrany Jaroslav Naď. Zhodnotil, že evidujú veľký počet záujemcov o pretestovanie z iných okresov. V prípade, že sa budú míňať pripravené kapacity na tento víkend, pripustil, že testovanie ľudí z iných ako dotknutých okresov budú musieť zakázať.

11:25 Testovanie na ochorenie COVID-19 v obci Smilno v Bardejovskom okrese využívajú aj ľudia zo susedných okresov. V piatok mali zdravotníci k dispozícii 650 testov. Podľa starostu Vladimíra Barana je možné, že ich bude málo.

11:15 Na Slovensku v piatok pribudlo 2890 nakazených novým koronavírusom a až 25 nových úmrtí. Ministerstvo zdravotníctva priblížilo, kde pacienti skonali a koľko mali rokov.

10:45 V Maďarsku za uplynulých 24 hodín potvrdili testy nákazu novým druhom koronavírusu 1820 ľuďom. Na komplikácie spôsobené ochorením COVID-19 zomrelo 38 zväčša starších pacientov s chronickými ochoreniami, vyplýva z údajov zverejnených v sobotu vládou na stránke koronavirus.gov.hu.

10:40 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 7014 na celkovo 337.410, informovala v sobotu agentúra UNIAN s odvolaním sa na údaje Systému monitorovania epidémie koronavírusu ukrajinskej Rady národnej bezpečnosti a obrany .

10:30 Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu v Rusku sa za posledných 24 hodín zvýšil o 16.521 na celkovo 1.497.167, informovala v sobotu agentúra TASS s odvolaním sa na tamojšie krízové centrum.

10:20 Pozitívne testovaných bolo 1526 žien a 1364 mužov v Prešovskom kraji (750), v Žilinskom (659), v Košickom (315), v Trenčianskom (301), v Nitrianskom (282), v Banskobystrickom (231), v Trnavskom (201) a v Bratislavskom kraji (151), informuje rezort zdravotníctva.

10:10 Pribudlo aj 25 nových úmrtí, spolu tak evidujeme 159 obetí na nový koronavírus.

10:05 Hovorkyňa ministerstva zdravotníctva SR Zuzana Eliášová informovala, že na Slovensku pribudlo 2890 infikovaných. Laboratória urobili 13525 testov.

9:53 Poľský prezident Andrzej Duda mal pozitívny výsledok testu na nový koronavírus. V sobotu ráno to na sociálnej sieti Twitter oznámil prezidentov hovorca Blažej Spychalski.

9:35 Druhý deň pilotnej fázy plošného testovania na ochorenie COVID-19 sa vo všetkých troch okresných mestách na Orave začal podľa plánu. Odberné miestnosti v Dolnom Kubíne, Námestove i Tvrdošíne sa v sobotu otvorili o 08.00 h. Ptvrdili to predstavitelia samospráv.

V sobotu sa do akcie zapojil aj premiér Igor Matovič, ktorý bude asistovať pri odoberaní vzoriek na odbernom mieste v Tvrdošíne. Informoval o tom na sociálnej sieti.

9:17 Pobaltské štáty Litva a Lotyšsko zaznamenali rekordný počet nových prípadov nákazy koronavírusom hlásených v priebehu 24 hodín, píše agentúra DPA s odvolaním sa na údaje zdravotníckych orgánov vo Vilniuse a v Rige.

9:10 Český minister zdravotníctva Roman Prymula svojím stredajším nočným správaním sa stratil podľa celého radu odborníkov i politikov dôveru občanov. Obávajú sa, že ľudia by mohli začať konať podľa Prymulovho vzoru a prestať sa riadiť protiepidemickými nariadeniami, píše na svojej webovej stránke televízna stanica Nova.

8:35 Stovky ľudí v juhotalianskom meste Neapol protestovali od piatka večera až do skorých sobotných ranných hodín proti koronavírusovým obmedzeniam a plánovanému regionálnemu lockdownu.

8:15 Britsko-švédska firma AstraZeneca v piatok oznámila, že v Spojených štátoch obnovila klinické testovanie svojej vakcíny proti novému druhu koronavírusu SARS-CoV-2. V rovnaký deň ohlásila začatie príprav na obnovenie testovania aj americká firma Johnson & Johnson.

7:40 V Českej republike potvrdili za piatok 15.252 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, ako vyplýva z najnovších údajov českého ministerstva zdravotníctva. Ide o nový rekord, ktorý približne o 300 prekonal najvyšší denný prírastok zo stredy.

7:30 Nemecko v sobotu ráno oznámilo, že prekonalo viac než 10.000 úmrtí v dôsledku nákazy koronavírusom. Informovali o tom agentúry DPA a AFP s odvolaním sa na údaje Inštitútu Roberta Kocha. V Nemecku od začiatku pandémie evidujú 10.003 obetí na životoch, za posledných 24 hodín ich pribudlo 49. Viac ako 310.000 ľudí sa už z ochorenia COVID-19 uzdravilo.

7:25 V španielskej metropole Madrid začali od polnoci z piatka na sobotu platiť nové opatrenia obmedzujúce nočný život. Ohlásili to v piatok predstavitelia tamojšej regionálnej samosprávy. K obmedzeniu nočného života v hlavnom meste dochádza práve v čase, keď sa tam končí dvojtýždňový lockdown.

7:20 Od soboty môžu ľudia navštíviť len niektoré prevádzky. Aj keď vláda nenariadila zatvoriť obchody, platí zákaz vychádzania. Podnikatelia hovoria o chaose. Bez kupujúcich nemá zmysel, aby zostali obchody otvorené.

7:15 Poslanci NR SR podstupovali testovanie antigénovými testami v Nemocnici sv. Michala v Bratislave. Nie všetci skončili s negatívnym výsledkom.

7:00 Ako dopadol úvodný deň pilotného testovania? Premiér si pochvaľuje nový systém.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok