Niektorí starší sudcovia nekončia, Čaputová ich neodvolala

TA3 TASR
23.10.2020 14:03

Prezidentka Zuzana Čaputová predĺžila výkon funkcie šiestim sudcom nad 65 rokov, ktorých odvolanie navrhla Súdna rada SR. Prihliadla tak na žiadosti predsedov súdov. Ostatným 14 sudcom odoslala odvolací dekrét. Informovala o tom na sociálnej sieti po stretnutí s predsedom Najvyššieho súdu Jánom Šikutom.

Niektorí starší sudcovia nekončia, Čaputová ich neodvolala
TASR (Ilu)

O odvolaní 20 sudcov z navrhnutých 82 rozhodovala prezidentka individuálne vzhľadom na žiadosti predsedov súdov o odloženie rozhodnutia. "S prihliadnutím na tieto žiadosti predsedov súdov a so snahou o objektivitu rozhodnutia som predĺžila výkon funkcie tým sudcom, ktorí vek 65 rokov dovŕšili iba tento rok, a tiež tým sudcom, ktorí už dovŕšili vek 66 rokov, avšak zároveň sa na svojich súdoch venujú trestnej agende," priblížila Čaputová.

Predseda NS SR informoval prezidentku o svojich prvých mesiacoch vo funkcii. Čaputová skonštatovala, že Šikuta prebral súd v neľahkej situácii. "Uvedomujem si, že personálne obsadiť súd novými kvalitnými sudcami a prispieť k zjednocovaniu výkladu práva, aj pre súdy nižších stupňov, potrebuje istý čas. Musíme však zmysluplne využiť každý jeden deň," upozornila. Zároveň ocenila, že vedenie NS SR je už kompletné, nová podpredsedníčka prebrala svoju agendu a na voľné miesta sudcov sa hlási viac uchádzačov, ako to bývalo v minulosti.

Súdna rada SR schválila na septembrovom zasadnutí návrh na odvolanie 82 sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov a viac. Cieľom bolo podľa predsedu rady Jána Mazáka odstrániť a napraviť protiprávny stav. Ako pripomenul, prezident môže na návrh Súdnej rady SR sudcu odvolať, rada však návrh predložiť musí. Prvých sudcov odvolala prezidentka už na začiatku októbra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok