Zakázali testovanie divákov, šláger so Slovanom bude bez nich

TA3 TASR
23.10.2020 12:47

Nedeľňajší šláger 11. kola najvyššej slovenskej futbalovej súťaže FC DAC 1904 Dunajská Streda - ŠK Slovan Bratislava sa uskutoční bez divákov. Rozhodol o tom Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Dunajskej Strede. Pred zápasom chceli pôvodne zadarmo testovať "permanentkárov".

Všetko bolo pripravené

Vedenie klubu zo Žitného ostrova predstavilo v stredu novinku, keď na vlastné náklady chcelo pretestovať držiteľov permanentiek na prítomnosť koronavírusu. Tí fanúšikovia, ktorým by vyšiel negatívny test, by mohli byť prítomní na tribúne MOL Arény a vidieť na vlastné oči šláger celej jesene Fortuna ligy. Stopku tejto bezprecedentnej myšlienke napokon vystavilo rozhodnutie RÚVZ v Dunajskej Strede, ktorý klubu neumožnil vykonať testovanie.

"Nakúpili sme 1500 antigénových testov a spolu s firmou Medirex sme chceli otestovať fanúšikov, ktorí by boli ochotní prísť na zápas. Opierali sme sa o nariadenie Úradu verejného zdravotníctva, ktoré hovorí o tom, že ak sa niekto preukáže negatívnym testom nie starším ako 12 hodín, môže ísť bez obmedzení na zápas," povedal na piatkovej online tlačovej konferencii majiteľ dunajskostredského klubu Oszkár Világi.

Dôkladná organizácia

"Vyzvali sme teda našich permanentkárov, aby nám dali vedieť, či sa chcú zúčastniť na stretnutí. Na ich e-mailové adresy sme následne poslali informácie o presnom čase, kedy by sa mali dostaviť na testovanie. Chceli sme ho robiť na 15 odberných miestach na čerstvom vzduchu pred štadiónom. Celý proces sme plánovali tak, aby do 20 minút od absolvovania testu prišiel každému fanúšikovi e-mail s jeho výsledkom," vysvetlil Világi.

"Žiaľ, včera nám od RÚVZ v Dunajskej Strede prišlo nariadenie, že tento zámer nemôžeme naplniť," uzavrel Világi.

Mecenáš fortunaligového lídra priznal, že ho rozhodnutie štátneho orgánu sklamalo. "Momentálne prebieha testovanie na Orave, no podobnú aktivitu na južnom Slovensku vníma štát tak, že by išlo o ohrozenie verejného zdravia. Aj keby sme to spravili možno rýchlejšie a profesionálnejšie, tak tu sa to diať nemôže. Pritom sme chceli len pomôcť ľuďom nechať sa otestovať. Som sklamaný, že tento zámer sa nám nepodarilo naplniť a myslím si, že nie som sám. Treba si uvedomiť, že koronavírus tak rýchlo nezmizne a budeme sa musieť naučiť s ním žiť. Som presvedčený, že ľudia potrebujú k životu futbal. Mentálny stav národa je rovnako dôležitý ako jeho zdravie," dodal Világi.

DAC je po desiatich kolách na čele tabuľky FL s dvojbodovým náskokom pred Slovanom Bratislava.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok