Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Zariadenie pripojené k smartfónu meria štipľavosť čili papričiek

Zariadenie pripojené k smartfónu meria štipľavosť čili papričiek
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
23. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Vzhľadom na to, že nie každý človek má rovnakú toleranciu voči štipľavým čili papričkám, by bolo dobré, keby existovali jednoduché a prenosné zariadenia na objektívne presné posúdenie toho, aké sú štipľavé. Vedci preto vyvinuli presne takéto zariadenie, ktoré sa pripája k smartfónu.

Prototyp vyhotovený v tvare čili papričky nesie názov Chilica-Pod a bol vyvinutý tímom výskumníkov z Univerzity princa Songkly v Thajsku. Zariadenie využíva jednorazové elektrochemické senzorové prúžky z papiera, ktoré obsahujú grafénové nanočastice s pridanými atómami dusíka.

Po pridaní vysušenej vzorky čili papričky k roztoku, ktorý obsahuje etanol, a po pretrepaní sa potom na jeden z pásikov umiestni kvapka tejto kvapaliny. Kapsacín vo vzorke (čo je zlúčenina, ktorá robí čili papričky štipľavými) oxiduje pri zmiešaní s grafénom a dusíkom a vzniká elektrický prúd. Čím vyššia je koncentrácia kapsacínu, tým vyšší je aj elektrický prúd.

Zariadenie Chilica-Pod s niekoľkými senzorickými prúžkami, ktoré sú naplnené vzorkami čili papričiek.

Zariadenie Chilica-Pod je nameraním sily tohto prúdu teda schopné určiť hladinu kapsacínu v príslušnej čili papričke. Tieto informácie sa zobrazia na displeji prepojeného smartfónu, v ktorom je spustená vyhradená aplikácia. Táto technológia bola doteraz testovaná na šiestich druhoch čili papričiek a poskytovala hodnoty kapsacínu v súlade s údajmi získanými z objemnejších a finančne nákladnejších laboratórnych prístrojov.

Spolu s používaním ľuďmi, ako sú spotrebitelia, obchodníci s potravinami a reštauráciami, by si toto zariadenie mohlo nájsť uplatnenie aj pri výrobe farmaceutických výrobkov, ktoré obsahujú kapsacín. Okrem iného sa o tejto zlúčenine pritom tvrdí, že spaľuje tuky, podporuje imunity, zmierňuje bolesť a znižuje výkyvy diabetického inzulínu.