Prezradili, kedy by úplne uzatvorili SR. Máme rekordné čísla

TA3 TASR SITA ČTK
23.10.2020 09:37

Na Slovensku pribudlo 2581 nových prípadov nákazy, čo znamená nový rekord. V okresoch Dolný Kubín, Tvrdošín, Námestovo a Bardejov sa koná pilotné testovanie na koronavírus. Ústredný krízový štáb vo štvrtok rozhodol aj o plošnom testovaní obyvateľstva. Čaká nás aj čiastočný lockdown. Zvládneme pilotné testovanie? Udalosti okolo koronavírusu sme s vami sledovali online.

Prezradili, kedy by úplne uzatvorili SR. Máme rekordné čísla
SITA/Viktor ZamborskýSITA/BTS Aero

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:45 Zápas 2. kola Európskej hádzanárskej ligy medzi Sportingom Lisabon a Tatranom Prešov sa 27. októbra v Portugalsku neuskutoční. Európska hádzanárska federácia ho presunula na iný termín po viacerých pozitívnych testoch na koronavírus u hráčov 15-násobného slovenského majstra.

0:30 Napriek rôznym názorom na vyhlásené opatrenia je potrebné rozhodnutia vlády rešpektovať, lebo iba spoločný a koordinovaný postup je našou jedinou nádejou. Prezidentka Zuzana Čaputová to uviedla na sociálnej sieti. Ako poznamenala, čakajú nás "dni zastavenia" určené na to, aby sme ochránili zraniteľných aj samých seba.

Hlava štátu ďalej ocenila mimoriadne úsilie a nasadenie zdravotníkov, armády, samospráv, ale aj trpezlivosť a záujem ľudí na Orave a v Bardejove o pilotný projekt testovania. "Je to pre nás cenná skúsenosť do ďalších dní. Máme spoločnú túžbu po zdraví a po normálnom živote. V nasledujúcich dňoch však máme aj silnú spoločnú zodpovednosť. Chráňme seba a ochránime všetkých," odkázala.

0:15 Žiakov druhého stupňa základných škôl čaká od pondelka výučba z domu. Zatiaľ do 30. novembra. Školské zariadenia budú v najbližších týždňoch navštevovať len deti zo škôlok a prvý stupeň, pre ktorý zostane otvorený aj školský klub. Školy sa tak opäť zatvoria zo dňa na deň, ovplyvní ich aj plošné testovanie.

0:00 Maďarsko pomôže Českej republike v boji proti pandémii koronavírusu a pošle jej 150 pľúcnych ventilátorov. Oznámil to na Twitteri predseda českej vlády Andrej Babiš. Podľa spravodajského servera propeller.hu Česká republika vo štvrtok oznámila, že vzhľadom na nepriaznivý vývoj pandémie požiadala o pomoc Európsku úniu i NATO.

23:45 Čím je človek odolnejší, so silnejšou imunitou, tým má väčšie šance koronavírus nedostať alebo ho zvládnuť s menšími problémami. Molekulárny imunológ, Vladimír Leksa, zo Slovenskej akadémie vied nám poradil, čo by sme mali jesť a robiť na posilnenie imunity proti koronavírusu.

23:30 Slovinský minister zahraničných vecí Anze Logar mal po návrate z cesty po pobaltských štátoch pozitívny výsledok testu na koronavírus. Príznaky choroby nemá, ale spolu s najbližšími spolupracovníkmi bude v desaťdňovej izolácii.

Po tom, ako sa v Slovinsku zdvojnásobili počty nakazených, premiér Janša v piatok oznámil, že krajina sa v sobotu na týždeň vráti k čiastočnému lockdownu. Tamojšia vláda sa pre tento krok rozhodla po tom, ako týždeň trvajúce mäkšie opatrenie nedokázali spomaliť prudko stúpajúci trend v počte nových infikovaných.

Nové obmedzenia sú podobné ako po nástupe pandémie začiatkom tohto roka - zatvorené budú nákupné centrá, reštaurácie, hotely, väčšina obchodov a študentské internáty. Verejná doprava bude zredukovaná na polovicu obvyklých spojov.

23:15 Pozrite si prehľad najdôležitejších udalostí dňa.

23:00 Francúzsko prekonalo hranicu milión potvrdených prípadov nákazy. Od vypuknutia pandémie na jar tohto roku sa tak po Španielsku stalo druhou krajinou západnej Európy, ktorá dosiahla tento negatívny rekord.

Zdravotné úrady vo Francúzsku zverejnili novú bilanciu epidemiologickej situácie. Vyplýva z nej, že tento rok bola nákaza koronavírusom nového typu testovaním potvrdená u najmenej jedného milióna  41.075 obyvateľov krajiny, z toho 42.032 nových prípadov bolo nahlásených za posledných 24 hodín.

22:45 Vzhľadom na to, že Slovensko čaká obmedzenie pohybu, vyzval tajomník slovenského ministerstva zahraničných vecí Martin Klus občanov SR, aby boli zodpovední a necestovali teraz za hranice.

22:30 Severná pologuľa čelí rozhodujúcemu okamihu v boji proti pandémii, uviedla Svetová zdravotnícka organizácia. Poukázala na to, že príliš veľa krajín zažíva exponenciálny nárast počtu prípadov. "Nasledujúce mesiace budú veľmi tvrdé a niektoré krajiny budú na nebezpečnej ceste," uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na virtuálnej tlačovej konferencii.

Tedros dodal, že príliš veľa krajín zaznamenáva exponenciálny nárast prípadov chorých na COVID-19, čo má za následok, že nemocnice a jednotky intenzívnej starostlivosti sú na hranici svojej kapacity alebo ju už prekročili. "A to sme ešte len v októbri," zdôraznil.

22:15 Slovensko je tesne pred čiastočným vypnutím krajiny. Je to nevyhnutné a čo to spôsobí? Prečo ľudia krútia hlavou nad novými opatreniami? Dá sa ešte vyhnúť katastrofickému scenáru? Pozreli sme sa na to.

22:00 V čase zákazu vychádzania - od 24. októbra do 1. novembra - sa pozastavia aj verejné slávenia bohoslužieb. Potvrdil to predseda Konferencie biskupov Slovenska Stanislav Zvolenský.

"Vzhľadom na uznesenie vlády SR z 22. októbra, ktoré obmedzuje slobodu pohybu a pobytu zákazom vychádzania od 24. októbra do 1. novembra, bude na dané obdobie potrebné pozastaviť verejné slávenie bohoslužieb, v súčasnosti obmedzené na šesť osôb," povedal Zvolenský. Výnimku z obmedzenia má však aj naďalej pohreb blízkej osoby, uzavretie manželstva a krst. Tieto obrady sa môžu verejne sláviť podľa doteraz platných pravidiel.

21:45 Zákaz vychádzania zasiahne aj spravodlivosť. Ministerstvo spravodlivosti odporúča súdom zrušiť naplánované pojednávania na budúci týždeň. Tie zatiaľ fungovali za sprísnených opatrení. Viac nám povedal štátny tajomník rezortu, Michal Novotný.

21:30 Situácia v súvislosti s výpadkom personálu v bardejovskej nemocnici sv. Jakuba je stále komplikovaná. Momentálne je podľa slov riaditeľa Mariána Petka 90 zamestnancov práceneschopných z hľadiska, že sú pozitívni na COVID-19 alebo sú na OČR.

"Dnes sme testovali našich zamestnancov a chceme pokračovať aj zajtra. Žiaľ, musím konštatovať, že sme objavili osem zdravotných sestier, ktoré sú pozitívne testované. Aj keď nemajú žiadnu symptomatológiu, musia odísť domov a to nám ešte viac komplikuje situáciu," uviedol Petko.

Aktuálne majú v nemocnici hospitalizovaných 35 pacientov s ochorením COVID-19 a sú podľa jeho slov na hrane z hľadiska možného prijímania pacientov.

21:15 Aj napriek tomu, že bude platiť na celom území našej krajiny zákaz vychádzania, slovenský profesionálny šport pokračuje. Režim v akom fungujú profesionálne ligy platí aj naďalej.

21:00 Spojené štáty zaznamenali za štvrtok 77.640 nových prípadov nákazy koronavírusom, čo je najvyšší denný prírastok od začiatku pandémie. Podľa Jaya Butlera z amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb počet prípadov stúpa v takmer troch štvrtinách krajiny. Jedná sa najmä o štáty na americkom stredozápade ako Illinois, Indiana, Michigan, Minnesota, Nebraska a Wisconsin.

Úrady čiastočne pripisujú šírenie nákazy chladnému počasiu, ktoré núti ľudí zdržiavať sa v interiéroch. "Stretnutia menšieho počtu ľudí v rámci rodiny, priateľov či so susedmi môžu byť hnacou silou šírenia vírusu," dodal Butler.

20:45 Pozrite si zábery z Tvrdošína, Bardejova či Námestova.

20:30 Zväz chemického a farmaceutického priemyslu žiada miernejší lockdown a takisto aj testovanie vo fabrikách. Informoval o tom prezident zväzu Roman Karlubík. Zväz nesúhlasí s rozsahom ohlásených opatrení vlády v súvislosti s lockdownom a celoplošným testovaním obyvateľstva na nový koronavírus a žiada o ich zmiernenie a úpravu.

Upozorňuje vládu, že pri súčasne platných opatreniach, ktoré ministri schválili vo štvrtok, hrozí náhly výpadok pracovných síl pre prípadnú desaťdňovú povinnú karanténu pozitívne testovaných osôb alebo pre jej kombináciu s karanténou osôb, ktoré by sa na testovaní nezúčastnili.

20:20 Už niekoľko mesiacov pribúdajú informácie o pôvode koronavírusu, jeho spúšťačoch, spôsobe šírenia a zániku. Za tento krátky čas odborníci už vedia zodpovedať väčšinu týchto otázok. Prečo je taký agresívny, prečo sa u niektorých neprejavia žiadne príznaky a u iných sa končí smrťou. Aj toto sme sa pýtali virológa Slovenskej akadémie vied, Borisa Klempu.

20:10 V Českej republike potvrdili v piatok do 18.00 h 8075 nových prípadov nákazy. Po strede, keď do rovnakého času potvrdili rekordných 8840 nových prípadov, ide zároveň o druhý najvyšší čiastkový prírastok k 18.00 h od vypuknutia pandémie. Vyplýva to z údajov českého ministerstva zdravotníctva.

Za piatok pribudlo do 18.00 h v súvislosti s ochorením COVID-19 aj 44 nových úmrtí, čím sa ich celkový počet od vypuknutia pandémie zvýšil na 1941. Rekordný denný nárast takýchto úmrtí dosiaľ zaznamenalo Česko v stredu, za ktorú ich pribudlo 118.

19:55 V štyroch celoplošne testovaných okresoch Tvrdošín, Námestovo, Dolný Kubín a Bardejov zachytili zdravotníci do 17:00 h 1 506 infekčných ľudí. Zdravotníci do sledovaného času otestovali celkovo 41 433 ľudí. Premiér Igor Matovič do konca piatkového testovania (20:00) očakával pretestovanie 60 000 ľudí.

19:40 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády, Igora Matoviča, ktorý hodnotil pilotné testovanie na Orave a v Bardejove. Hovoril aj o balíku prvej pomoci, o výzve pre zdravotníkov aj o situácii počas dušičiek.

19:30 Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou v Žiline je v karanténe už 82 zdravotníckych zamestnancov pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19. Dochádza tak k výraznému oslabeniu tímov, čo môže v nasledujúcich dňoch ohroziť poskytovanie neodkladnej zdravotnej starostlivosti vo vybraných odbornostiach, informovala hovorkyňa nemocnice Lenka Záteková.

"Situácia je náročná predovšetkým na internom oddelení, a to aj mimo nového koronavírusu. Dnes sme navyše prišli už takmer o tretinu lekárov z oddelenia vnútorného lekárstva, ktorí sú momentálne v karanténe s pozitívnym výsledkom testu na ochorenie COVID-19. Ide o alarmujúci stav, ktorý sme zatiaľ dokázali udržať len vďaka spolupráci iných oddelení. Čo však vzhľadom na ďalší vývoj pravdepodobne nevydrží dostatočne dlho," zdôraznil generálny riaditeľ FNsP Žilina Igor Stalmašek.

19:20 Zamestnancov NR SR majú testovať na ochorenie COVID-19 budúci týždeň, potvrdila hovorkyňa predsedu NR SR Michaela Jurcová. V pondelok sa majú v Nemocnici sv. Michala v Bratislave testovať ešte tí poslanci, ktorí tak zatiaľ neurobili. "Testovanie zamestnancov je naplánované až ďalší týždeň v čase od 29. do 30. októbra," uviedla Jurcová s tým, že k testovaniu asistentov poslancov sa zatiaľ vyjadriť nevie.

Zároveň informovala, že pred utorkovou schôdzou sa budú musieť pri vstupe do parlamentu preukázať vlastným negatívnym výsledkom testu tí poslanci, ktorí sa nedali otestovať počas spoločnej akcie v piatok a neurobia tak ani v pondelok.

19:07 Igor Matovič informoval, že v okresoch Orava a Bardejov do 17. hodiny zaznamenali 1506 pozitívnych prípadov pri 41 433 testoch. 3,63 percenta z nich je infekčných.

19:06 Premiér Matovič hodnotí prvý deň pilotného testovania.

19:05 Opatrenia, príkazy a zákazy, ktoré prijala vláda, vzbudzujú mnohé otázky o tom, ako bude vyzerať náš život v nasledujúcich dňoch. Poslanec Peter Pellegrini (nezaradený), pôsobiaci v mimoparlamentnom Hlase-SD, to uviedol na sociálnej sieti. Skonštatoval, že vláda nedala občanom na výber, buď musia ísť na celoplošné testovanie, alebo zostať v karanténe.

"Hoci mnohí majú obavy a mnohí sa testovania bojíme, chápem aj to, že väčšina z vás si nemôže dovoliť zostať desať dní v karanténe bez príjmu," povedal vo videu. Niektoré opatrenia zároveň označil za absurdné. "Vláda rozhodla, že v nasledujúcich týždňoch nezavrie ani jeden obchod, ale na druhej strane nám všetkým zakázala nám do tých prevádzok chodiť," uviedol ako príklad. Ľudí vyzval na opatrnosť.

18:55 Minister Krajčí pomáhal pri testovaní priamo v teréne. Pozrite si jeho brífing o prvom dni pilotného testovania.

18:45 Futbalistovi Lukovi Jovičovi z Realu Madrid hrozí v rodnom Srbsku trest odňatia slobody na šesť mesiacov. Dôvod je porušenie bezpečnostných pravidiel v súvislosti s pandémiou. Jeho prípad predložila srbská prokuratúra súdu. Jovič v marci po príchode zo Španielska nedodržal predpis o 14-dňovej karanténe a navštívil narodeninovú oslavu svojej priateľky. Zároveň odmietol zaplatiť sumu 30.000 eur na charitatívne účely, ktorá mohla byť náhradou za stiahnutie obvinení.

Hráčovo správanie sa v Srbsku stretlo s búrkou nevôle. Dvadsaťdvaročný Jovič sa bránil, že o karanténnych opatreniach nevedel, a argumentoval, že mal negatívne testy v Španielsku i Srbsku.

18:25 Železničná doprava zostáva aj počas platnosti zákazu vychádzania na území Slovenska, ktorého cieľom je zabrániť ďalšiemu šíreniu COVID-19, bez obmedzení. Zmeny nenastanú aj vzhľadom na fakt, že je naďalej potrebné zabezpečiť dopravu pre všetkých, ktorí dochádzajú do alebo zo zamestnania a škôl.

Ako ďalej informoval Ivan Rudolf, poradca ministra dopravy a výstavby pre strategickú a krízovú komunikáciu, rovnako fungovanie bezplatnej dopravy nateraz nie je témou, keďže cieľom nariadenia zákazu vychádzania pre obyvateľov Slovenska je výrazné zníženie mobility.

18:20 Poslanec Ondrej Ďurica z ĽSNS mal pozitívny test na nový koronavírus. Ako uviedol, v karanténe bol už predtým vzhľadom na pozitívny výsledok šéfa strany Mariana Kotlebu. Po piatkovom otestovaní antigénovým testom mali pozitívny výsledok na ochorenie COVID-19 aj poslanci za ĽSNS Martin Beluský, Magdaléna Sulanová a Andrej Medvecký.

18:15 Na výstavisku v Brne začnú v pondelok stavať poľnú nemocnicu. Personál pre ňu zaistí Fakultná nemocnica Brno, počíta sa však aj s dobrovoľníkmi. Poľná nemocnica by mala mať kapacitu 300 lôžok. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.

Rozhodnutie o začatí stavby poľnej nemocnice padlo na piatkovom rokovaní za účasti zástupcov mesta Brno, nemocníc a krajských úradov, a to na základe aktuálnych dát epidemiologickej situácie v Juhomoravskom kraji. Podľa jedného z najhorších scenárov bude provizórna nemocnice v areáli výstaviska potrebná už o dva týždne.

Podľa jedného z najhorších scenárov bude provizórna nemocnice v areáli výstaviska potrebná už o dva týždne.

18:00 Americký reťazec reštaurácií rýchleho občerstvenia Kentucky Fried Chicken oznámil, že plánuje vytvoriť ďalších 5 400 pracovných miest vo Veľkej Británii a Írsku. Ide o reakciu firmy na to, že počas pandémie vzrástol dopyt po jedlách na odnos so sebou. Reťazec uviedol, že nové miesta vytvorí vo svojich terajších 965 reštauráciách v Británii a Írsku. Pôjde o nové pozície okrem 4 300, ktoré už vytvoril od marca. Informuje o tom portál news.sky.com.

17:45 Pekári vyzývajú vládu, aby počas lockdownu zaistila plynulé zásobovanie všetkých okresov Slovenska potravinami. V piatok to uviedla predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Tatiana Lopúchová.

Slovenské pekárne podporujú celoštátne testovanie v snahe zabrániť ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Zároveň však vyzývajú vládu, aby zaistila bezproblémové zásobovanie potravinami a prechody zásobovacích vozidiel mimo okres počas lockdownu, ktorý sa začína už od soboty.

Pekári sa chcú vyhnúť oneskoreniu dodávok pekárenských výrobkov, ktoré zapríčinil kolaps na cestách ešte v apríli tohto roka počas veľkonočných sviatkov, keď vláda podobne ako v súčasnosti nariadila plošný lockdown. Vodiči zásobovacích áut mali vtedy problém načas rozviezť svoj tovar.

17:30 Takmer 400 obyvateľov rómskej komunity v Bánovciach nad Bebravou zostane v karanténe. Rozhodli o tom trenčianski hygienici po tom, ako u štyroch detí potvrdili ochorenie COVID-19. Obyvateľov izolujú na desať dní. V lokalite budúci týždeň vykonajú plošné testovanie.

17:10 Jednou z hlavných tém nášho spravodajstva je čiastočný lockdown. Hovorili sme o ňom aj v našej relácii. Ako nové obmedzenia ovplyvnia našu ekonomiku, o tom sme sa rozprávali s Jurajom Valachym, analytikom Tatra Banky.

16:50 Prvý podpredseda hnutia ANO Jaroslav Faltýnek rezignoval zo svojej funkcie. Urobil tak po tom, ako české médiá informovali, že spolu s ministrom zdravotníctva Prymulom navštívili aj napriek vládnym opatreniam jednu z pražských reštaurácií.

16:42 Belgický premiér Alexander De Croo v piatok oznámil nové sprísnenie vládnych opatrení, ktorí majú spomaliť šírenie nového typu koronavírusu. De Croo upozornil, že deväť z desiatich belgických provincií je pre pandémiu aktuálne v 4. stupni pohotovosti.

16:40 Status o pilotnom testovaní zverejnil aj premiér. "Cca 3,5% ľudí zúčastnených na testovaní je dnes antigénovými testami identifikovaných ako pozitívni a zároveň najviac infekční," napísal Matovič.

16:37 Počas veľkého testovania zistili už vyše 900 pozitívnych prípadov. O najnovších dátach informoval na Facebooku minister obrany Naď.

16:33 Ministerstvo zdravotníctva sprístupnilo ďalšie infolinky pre verejnosť k otázkam týkajúcich sa ochorenia Covid-19. "Rozumieme potrebe informovania a kontinuálne odpovedáme na otázky. Pre verejnosť sme za týmto účelom zriadili ďalšie plne funkčné infolinky Covid-19," povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová. Na telefonickej linke občanom zodpovedajú otázky v súvislosti s celoplošným testovaním, ale aj ďalšie informácie týkajúce sa ochorenia Covid-19.

Na Slovensku je to 0800 174 174 a pre zahraničie je to číslo +421 222 200 910.

16:26 Na výstavisku v Brne začnú v pondelok stavať poľnú nemocnicu. Personál pre ňu zaistí Fakultná nemocnica Brno, počíta sa však aj s dobrovoľníkmi. Poľná nemocnica by mala mať kapacitu 300 lôžok. Informoval o tom spravodajský portál iDNES.cz.

16:25 Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán nariadil ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi, aby docielil všeobecné nosenie rúšok v Maďarsku. Premiér to oznámil v piatok na Facebooku po rokovaní operačného štábu zodpovedného za boj proti pandémii nového druhu koronavírusu.

16:17 Európske centrum pre prevenciu a kontrolu chorôb v piatok varovalo, že úroveň prenosu ochorenia Covid-19 v 23 členských krajinách Európskej únie a v Spojenom kráľovstve je teraz "vážne znepokojujúca". Varovanie sa týka aj Slovenska. Do spomínanej kategórie patria všetky členské krajiny EÚ okrem Cypru, Estónska, Fínska a Grécka, uviedlo ECDC vo svojom najnovšom hodnotení situácie - to je nárast oproti iba siedmim krajinám spred mesiaca.

16:15 Prezidentka Zuzana Čaputová napadla na Ústavnom súde SR ustanovenie zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia týkajúce sa práva na náhradu škody a ušlého zisku. Súd požiadala o preskúmanie súladu ustanovenia zákona s Ústavou SR aj o pozastavenie účinnosti uvedeného ustanovenia.

16:02 Vo Fakultnej nemocnici Trnava je aktuálne hospitalizovaných 27 pacientov na Covid oddeleniach, pričom na umelú pľúcnu ventiláciu je napojených osem pacientov. V karanténe má nemocnica viac zdravotníckeho personálu ako pred týždňom a od piatka mení aj pravidlá pri sprevádzajúcej osobe pri pôrode. Informoval o tom referent pre vzťahy s verejnosťou Matej Martovič.

15:55 Pozrite si tlačovú besedu ministra obrany, ktorý hovoril o testovaní na Orave. Na túto tému sa vyjadrili aj náčelník generálneho štábu OS SR, Daniel Zmeko a štátny tajomník ministerstva obrany, Marian Majer.

15:29 Plošné testovanie v Žiari nad Hronom sa zrejme uskutoční na 12 rôznych miestach, samospráva chce zabezpečiť odoberanie vzoriek v exteriéri. Podľa vedúceho kancelárie primátora mesta Martina Baláža sa dobrovoľníci na pomoc hlásia, budú ich však potrebovať viac, ako predpokladali.

15:27 Výskyt nakazených koronavírusom zaznamenali k piatku v ôsmich z 13 domovov sociálnych služieb, ktorých zriaďovateľom je Košický samosprávny kraj. Celkovo má pozitívny test desať zamestnancov a deväť klientov, z toho siedmi sú z Domova sociálnych služieb - Domko v Košiciach. Informoval o tom Úrad KSK.

15:20 V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov odštartovala operácia, aká na Slovenku nemá obdoby. Orava a Bardejov sú totiž stále najviac zasiahnuté regióny koronavírusom. Výber oblastí, kde sa odskúša veľké testovanie na COVID19, ktoré potrvá do nedeľňajšieho večera, preto nebol náhodný. Na túto tému sme sa rozprávali s virológom Fedorom Čiamporom.

15:08 Záujem ľudí o testovanie je vraj enormný. Naď uviedol, že každý tridsiaty človek, ktorý prišiel v rámci veľkého testovania, mal pozitívne výsledky testov. Naď týchto občanov vyzval, aby išli do karantény a dodržiavali ju.

14:55 Na veľké testovanie sa do oravskej obce Nižná prišiel pozrieť aj minister obrany Jaroslav Naď. Ako uviedol, dopoludnia na severe a východe SR odhalili už približne 500 pozitívnych prípadov.

14:40 Opoziční poslanci za Smer-SD a nezaradení poslanci pôsobiaci v mimoparlamentnej strane Hlas-SD sa nedali v piatok otestovať počas organizovaného testovania poslancov a zamestnancov parlamentu. Potvrdili to hovorcovia strán, uviedol to aj šéf Smeru Fico. Jeho strana to odôvodňuje odporúčaním hlavného hygienika SR Jána Mikasa aj nespoľahlivosťou antigénových testov. Nezaradení poslanci okolo Petra Pellegriniho sa plánujú dať otestovať v pondelok, keď sa má konať opakované pretestovanie.

14:30 Skutočný počet prípadov nákazy v Španielsku presiahol tri milióny, uviedol v piatok v televíznom vystúpení španielsky premiér Pedro Sánchez. Tento týždeň Španielsko oficiálne prekročilo hranicu milióna potvrdených prípadov ochorenia COVID-19, španielsky premiér však povedal, že skutočný počet je omnoho vyšší, keďže na začiatku pandémie bol počet zistených prípadov veľmi nízky.

14:01 Český minister zdravotníctva Roman Prymula odmietol rezignovať po tom, ako ho k tomu vyzval premiér Andrej Babiš.

13:59 V Univerzitnej nemocnici Louisa Pasteura Košice aktuálne liečia 59 ľudí s ochorením Covid-19. Z nich deväť pacientov je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu, informovala v piatok nemocnica. "UNLP Košice má pre pacientov nakazených koronavírusom zatiaľ vyčlenených spolu 128 lôžok. Aktuálne sú obsadené na 42 percent," uviedla Ladislava Šustová z komunikačného oddelenia nemocnice.

13:57 Pandémia zmenila nákupné správanie Slovákov. Do obchodov chodia zriedkavejšie ako pred krízou. Dávajú však prednosť väčším nákupom v hypermarketoch a supermarketoch. Ukázala to aktuálna analýza spoločnosti Wood and Company.

13:56 Šéf Smeru-SD Robert Fico požiadal voličov strany, aby rešpektovali inštrukcie vlády, ktoré vo štvrtok prijala. "Chceme požiadať našich voličov, aby brali na zreteľ, že je to situácia, keď sa treba chrániť, keď treba byť ohľaduplnými. V tomto duchu sa budeme správať aj my poslanci za stranu Smer-SD," povedal v piatok po rokovaní poslaneckého grémia.

13:55 Všetci 13 poslanci NR SR z klubu SaS, ktorí sa v piatok nechali otestovať antigénovými testami, majú negatívny výsledok na koronavírus. Potvrdil to hovorca SaS Ondrej Šprlák. Testovať sa v piatok bolo aj všetkých 17 poslancov za Sme rodina. Šéf poslaneckého klubu hnutia Peter Pčolinský predpokladá, že všetci majú negatívny výsledok. Testovať sa boli aj poslanci Za ľudí, podľa šéfky klubu Jany Žitňanskej zatiaľ neevidujú pozitívny výsledok.

13:53 Pomáhajúce organizácie, venujúce sa ľuďom bez domova, kritizujú spôsob a mieru informovania o opatreniach, ktoré sa týkajú práve tých, čo prežívajú na ulici. "Uvedomujúc si vážnosť situácie sme vážne znepokojení nedostatkom odpovedí o zabezpečení podpory pre ľudí bez domova v druhej vlne pandémie,“ uviedli v spoločnosm stanovisku organizácie Proti prúdu, Depaul Slovensko, Equita a Nadácia DEDO.

13:50 Premiér potvrdil, že počas obmedzenia pohybu sa nemá chodiť ani na cintoríny. Po rokovaní poslaneckého grémia v parlamente novinárom povedal, že návšteva cintorína nie je medzi výnimkami.

13:48 Prísne opatrenia v oblasti pohybu osôb - tzv. lockdown - budú od piatka platiť pre ďalšie milióny obyvateľov Spojeného kráľovstva. Britská vláda minulý týždeň predstavila trojstupňový systém lokálnych lockdownov. Najvyšší tretí stupeň je už v platnosti v okolí mesta Liverpool a v grófstve Lancashire. V grófstvach Veľký Manchester a South Yorkshire vstúpia takéto opatrenia do platnosti od polnoci na sobotu 24. októbra.

13:45 Hoci banskobystrická Rooseveltova nemocnica doteraz úspešne vzdorovala pandémii, aktuálne aj ona mení plány. Pre chýbajúci personál čiastočne obmedzuje operácie. V meste sa zároveň pripravujú na plošné testovanie obyvateľov. Aby radnica nemusela zatvoriť základné školy, chce požiadať župu o vyčlenenie priestorov stredných škôl.

13:40 Od soboty môžu ľudia navštíviť len niektoré prevádzky. Aj keď vláda nenariadila zatvoriť obchody, platí zákaz vychádzania. Podnikatelia hovoria o chaose. Bez kupujúcich nemá zmysel, aby zostali otvorené. Štát sa tak podľa nich vyhol povinnosti zaplatiť im odškodné za obmedzenie v podnikaní. Donáškové služby by však mali aj naďalej fungovať.

13:35 Riadenie pandémie a prijímanie protipandemických opatrení sa musí riadiť presnými číslami. Začalo sa pilotné testovanie a nastupuje lockdown. Rútime sa do záhuby? Aké sú aktuálne dáta a ktoré okresy majú namále, aby sa z nich pandemicky stala druhá Orava? Na najčerstvejšie čísla sme sa pozreli s analytikom a matematikom, Ivanom Bošňákom.

13:31 Ukrajina do piatka rána zaznamenala 7517 nových prípadov ochorenia Covid-19, čo predstavuje nový denný rekord. Z nákazy sa za 24 hodín vyliečilo približne 2680 pacientov a 121 ľudí ochoreniu podľahlo. Krajina od vypuknutia pandémie do piatka rána zaznamenala celkovo 330 396 osôb nakazených, pričom v spojení s ochorením Covid-19 eviduje 6164 úmrtí a 137 578 osôb sa z nákazy vyliečilo.

13:22 Poľská vláda oznámila v piatok sprísnenie opatrení proti šíreniu koronavírusu. Od soboty 24. októbra bude celé Poľsko tzv. červenou zónou a príslušné obmedzenia zahŕňajúce čiastočné uzavretie škôl či reštaurácií tak budú platiť na celom území krajiny.

13:20 Minister školstva Branislav Gröhling potvrdil, že jesenné prázdniny sa presúvajú zo štvrtka 29. a piatka 30. októbra na piatok 30. októbra a pondelok 2. novembra. Prípadne zmeny vianočných prázdnin minister nekonkretizoval.

13:15 Poslanec NR SR Martin Beluský  z ĽSNS mal po piatkovom otestovaní antigénovým testom pozitívny výsledok na ochorenie Covid-19. Potvrdil to Beluský. O výsledkoch ostatných poslancov za ĽSNS zatiaľ nevie.

13:11 Ak o tri týždne nezačne klesať počet prípadov nakazených ochorením Covid-19, čaká Slovensko úplný lockdown. V dnešnej diskusnej relácii rádia Expres Braňo Závodský naživo to povedal premiér Matovič. Zároveň doplnil, že súčasné opatrenia majú podporu celej vládnej koalície.

13:05 Pozrite si spravodajský blok venovaný pandémii v správach TA3 o 13. hodine.

12:17 Zákaz vychádzania, ktorý bude na Slovensku platiť od soboty, sa netýka cesty do a zo zamestnania. Rovnako cesty na výkon podnikateľskej činnosti alebo inej obdobnej činnosti. Na Orave a v Bardejove je potrebné mať so sebou na využitie výnimky aj negatívny test. Vyplýva to z vládneho uznesenia, ktorým sa rozšírili opatrenia v rámci núdzového stavu.

12:12 Nové opatrenia proti šíreniu pandémie koronavírusu, ktoré vo štvrtok 22. októbra schválil Ústredný krízový štáb, sú prijaté v súlade so spôsobom, ktorý predpisuje Ústava SR a ústavný zákon. Pre portál Webnoviny.sk to uviedol ústavný právnik Vincent Bujňák. Vysvetlil, že vláda zvolila cestu ústavného zákona o bezpečnosti štátu a išla tak spôsobom, ktorý počas núdzového stavu predpisuje ústava.

11:57 Takto prebieha výter. Poslankyňa Jana Bittó Cigániková zverejnila na Facebooku video z testovania.

11:50 Poslanci podstupujú testovanie antigénovými testami v Nemocnici sv. Michala v Bratislave. Nie všetci podľa informácií našej televízie skončili s negatívnym výsledkom.

11:45 Predseda NR SR Boris Kollár po poslaneckom grémiu prerušil 16. schôdzu parlamentu do utorka 27. októbra. Urobil tak v súvislosti s pozitívnym testom poslanca a šéfa ĽSNS Mariana Kotlebu na ochorenie Covid-19 a postupným pretestovaním poslancov a zamestnancov parlamentu.

11:25 Mesto Bánovce nad Bebravou zatiaľ neeviduje problémy na ulici K nemocnici, ktorej obyvatelia zostali od štvrtka v karanténe. Pomoc im tam poskytuje v súčinnosti s políciou i príslušníkmi Ozbrojených síl SR, uviedol v piatok prednosta bánovského mestského úradu Vladimír Vranka.

11:15 Český minister zdravotníctva Roman Prymula (ANO) končí vo vláde z dôvodu stredajšieho nočného stretnutia v pražskej reštaurácii. Prymulu o rezignáciu požiadal český premiér Andrej Babiš. Ak tak neurobí, premiér navrhne jeho odvolanie.

11:10 Slovenskému zdravotníctvu pomôže 29 lekárov z krajín mimo Európskej únie, ktorí počas októbra úspešne absolvovali odborné skúšky na vykonávanie lekárskej praxe. Informoval o tom predseda Medzinárodnej asociácie lekárov na Slovensku Manuchechr Burchanov. Podľa jeho slov tomu pomohli séria prípravných kurzov slovenčiny pre zahraničných lekárov a právneho minima, kde vypracovali kvalitné študijné materiály.

11:04 Na testovanie na koronavírus sa používajú tri druhy testov. Najspoľahlivejšie sú podľa odborníkov PCR testy, antigénové testy, ktoré sa využívajú aj pri celoplošnom testovaní a do tretice krvné testy. O tom ako fungujú, sme sa rozprávali s virológom Slovenskej akadémie vied, Borisom Klempom.

10:50 Ľudia, ktorí úspešne prejdú plošným testovaním, však budú mať viac slobody. Budú sa preukazovať certifikátom. Desať miliónov ich vyrazia v kremnických mincovniach. Štát to bude stáť niekoľko stotisíc eur.

10:46 Výnimkou zo zákazu vychádzania sú aj cesty na pohreb, krst a uzavretie manželstva. Zahŕňa to aj cestu späť domov. Platí to pre okresy Bardejov, Tvrdošín, Dolný Kubín, Námestovo, ale aj pre ostatné okresy na celom Slovensku v čase od 24. októbra do 1. novembra.

Na celom území Slovenska, okrem okresov Bardejov, Tvrdošín, Dolný Kubín a Námestovo, platia výnimky aj na cestu do a zo zamestnania a s cieľom podnikateľskej činnosti, na obstaranie nevyhnutných základných životných potrieb.

10:42 Primátor Detvy Ján Šufliarský vyzval mestských poslancov, aby počas celoplošného testovania pomohli mestu ako dobrovoľníci. „Budeme radi, ak sa aj vy, poslanci, zúčastníte. Pracovník bude robiť tri dni. Ak by ich bolo viac, môžu sa striedať,“ povedal poslancom na zasadnutí októbrového mestského zastupiteľstva.

10:32 Vo všeobecnej nemocnici s poliklinikou Lučenec n.o. už evidujú veľké množstvo pozitívne testovaných zamestnancov na ochorenie Covid-19. Ako uviedol riaditeľ nemocnice Július Hőffer, aktuálne je to niečo medzi 80 až 90 zamestnancov, pričom sa už niektorí po absolvovaní domácej karantény začínajú vracať do práce. Lučenecká nemocnica je okrem Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici jedinou, ktorá má v Banskobystrickom kraji infekčné oddelenie.

Nemocnica pre výpadky zdravotníkov požiadala o pomoc aj vysokoškolákov a iný zdravotnícky personál.

10:20 Najviac pozitívnych prípadov pribudlo v Prešovskom kraji (646), nasleduje Žilinský kraj (525), Košický (349), Trenčiansky (273), Banskobystrický (264), Trnavský (195), Bratislavský (192) a Nitriansky (137).

10:14 Na Slovensku sa najnovšie urobilo 13 369 testov, pribudlo 2581 nakazených. Z ochorenia Covid-19 sa vyliečilo ďalších 96 pacientov. Celkový počet úmrtí na Covid-19 na Slovensku stúpol na 134. Informuje o tom Národné centrum zdravotníckych informácií na webovej stránke covid-19.nczisk.sk.

10:08 Plošné testovanie obyvateľstva na prítomnosť nákazy, aké sa pripravuje na Slovensku, by v Maďarsku podporilo 74 percent ľudí. Odmietlo by ho 26 percent. Vyplýva to z výsledkov reprezentatívneho prieskumu platformy Pulzus Kutató, ktoré zverejnil v piatok spravodajský server Napi.hu.

10:02 Premiér počas vystúpenia na 16. schôdzi parlamentu vyzval poslancov k jednote a spolupráci a bez ohľadu na politické tričko k podpore celoplošného testovania.

10:00 Český vicepremiér a minister vnútra Jan Hamáček vyzval v piatok ministra zdravotníctva ČR Romana Prymulu, aby odstúpil z funkcie. Reagoval na správy, že Prymula v noci na štvrtok v pražskej reštaurácii porušil pandemické opatrenia.

Prymula navštívil reštauráciu Rio's na pražskom Vyšehrade, ktorá však mala byť na základe Prymulových nariadení zatvorená, píšu Novinky.cz s odvolaním sa na denník Blesk. Minister sa tam stretol so šéfom poslaneckého klubu hnutia ANO Jaroslavom Faltýnkom.

9:54 Veľké plošné testovanie monitorujú priamo na mieste štáby TA3, všetky podrobnosti a živé vstupy z troch oravských okresov a Bardejova sledujeme online.

9:40 Pilotná fáza celoplošného testovania na ochorenie Covid-19 sa začala v piatok ráno vo viacerých oravských samosprávach s oneskorením. V Dolnom Kubíne a Námestove museli pre nedostatok zdravotníkov zlúčiť dve odberné miesta do jedného.

9:31 Za štvrtok pribudlo na Slovensku 2581 pozitívne testovaných na ochorenie Covid-19. Informoval o tom predseda vlády Igor Matovič v pléne NR SR s tým, že ide o ďalší rekordný prírastok. Počet vykonaných testov zatiaľ nepovedal. O vystúpenie požiadal Matovič v úvode štvrtého dňa 16. schôdze parlamentu v súvislosti s aktuálnou epidemiologickou situáciou.

8:45 V Dolnom Kubíne testovanie meškalo. Hovorca Ozbrojených síl SR Štefan Zemanovič vysvetlil, že armáda robí, čo je v jej silách. Materiál je vraj navezený a personál je na mieste.

8:00 V okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov sa od piatka do nedele realizuje testovanie na ochorenie COVID-19. Odberné miesta budú otvorené v čase 8.00 až 12.00 h a 13.00 až 20.00 h. Občania sa musia pred testovaním preukázať občianskym preukazom, deti a mládež do 15 rokov preukazom zdravotného poistenia. Testovanie je bezplatné a dobrovoľné. Určené je pre obyvateľov od desať do 65 rokov.

6:50 Za štvrtok odhalili laboratóriá v Českej republike 14.151 nových prípadov nákazy koronavírusom. Druhý deň po sebe tak počet potvrdených prípadov prekonal 14.000. Vo štvrtok pribudlo aj 55 úmrtí, informoval v piatok spravodajský server Novinky.cz.

6:37 Spojené štáty vo štvrtok oficiálne schválili liek s účinnou látkou remdezivir ako liečbu ochorenia COVID-19, ktoré je spôsobované koronavírusom SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na výrobcu lieku Gilead.

6:30 Od soboty budú na Slovensku platiť prísnejšie opatrenia v boji proti koronavírusu. To, aké konkrétne opatrenia nás od 24. októbra čakajú si môžete pozrieť v prehľadnej grafike.

6:05 Premiér Igor Matovič spolu s ďalšími predstaviteľmi vlády včera oznámili po mnohohodinovom rokovaní Ústredného krízového štábu výsledky.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok