Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

NASA a Nokia plánujú vybudovať prvú 4G sieť na Mesiaci

NASA a Nokia plánujú vybudovať prvú 4G sieť na Mesiaci
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
22. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Plány agentúry NASA na návrat na Mesiac zahŕňajú nielen bezpečné pristátie ľudí na povrchu, ale aj vybudovanie infraštruktúry na podporu dlhodobej mesačnej základne. V rámci tejto vízie si agentúra vybrala spoločnosť Nokia, ktorá jej pomôže vybudovať vôbec prvú celulárnu sieť, ktorá by mala byť spustená koncom roku 2022.

Spolupráca je súčasťou programu NASA s názvom Tipping Point, prostredníctvom ktorého agentúra dúfa, že s pomocou investícií pre súkromné firmy urýchli vývoj vesmírnych technológií. Agentúra sa rozhodla, že udelí spoločnosti Nokia 14,1 milióna dolárov na plán nasadenia prvého komunikačného systému LTE / 4G vo vesmíre. Projekt mesačnej 4G siete by mal byť kľúčový pre vesmírny program Artemis a agentúra tak dúfa v udržateľnú prítomnosť astronautov na Mesiaci.

Výskumná odnož spoločnosti Nokia, Bell Labs, sa za týmto účelom spojila so súkromnou vesmírnou spoločnosťou Intuitive Machines a svoje komplexné riešenie LTE zabalí do lunárneho pristávacieho modulu spoločnosti. To bude zahŕňať bázovú stanicu LTE, používateľské vybavenie a rádiofrekvenčné antény, ktoré sú navrhnuté tak, aby vydržali fyzické požiadavky na štart, pristátie a prevádzku vo vesmíre.

Po zavedení bude sieť ponúkať komunikačnú podporu pre prenos dát, riadenie lunárnych vozidiel, navigáciu v reálnom čase a streamovanie videa vo vysokom rozlíšení. Astronautom tiež poskytne väčšie možnosti hlasovej a obrazovej komunikácie, telemetrický a biometrický prenos dát a kontrolu nad robotickým užitočným zaťažením. Podľa vyjadrenia spoločnosti Nokia budú spoľahlivé, odolné a vysokokapacitné komunikačné siete kľúčové k podpore udržateľnej ľudskej prítomnosti na mesačnom povrchu.

Zdroj: NASA