Čo treba vedieť o veľkom testovaní SR. Zverejnili podrobný návod

TA3 TASR
21.10.2020 12:02

Okolo veľkého plošného testovania na koronavírus je doteraz mnoho nejasností. Rezort obrany zverejnil podrobný návod pre všetkých, ktorí sa ho idú zúčastniť. Čo potrebujete, kam a kedy sa máte dostaviť a na čo by ste nemali zabudnúť?

Čo treba vedieť o veľkom testovaní SR. Zverejnili podrobný návod
SITA/AP

1. Dezinfekcia, registrácia, odber vzorky

Po vstupe do odberného miesta si musia ľudia vydezinfikovať ruky. Dezinfekčné prostriedky budú k dispozícii na mieste. Po administratívnych úkonoch, vypísaní formulára a registrácii treba následne pristúpiť k odpadkovému košu, vyfúkať si nos, odkašlať a vreckovku zahodiť. "Zdravotníkovi odovzdáte pridelené číslo a následne vám odoberie vzorku z nosohltana jemnou tyčinkou. Na výsledky počkáte vo vyhradenom, vydezinfikovanom priestore," informuje občanov ministerstvo.

2. Certifikát s výsledkom

Zdravotník následne privolá otestovaných podľa prideleného čísla k pracovisku. Opäť je potrebné predložiť občiansky preukaz. Zdravotník vypíše certifikát, kde vyznačí výsledok testu. Certifikát odovzdá v zatvorenej obálke, kde bude poučenie, čo robiť v prípade negatívneho a čo v prípade pozitívneho výsledku. Otestovaní potom odchádzajú z odberného miesta a v prípade pozitívneho výsledku do domácej desaťdňovej karantény.

3. Na testy netreba cestovať

Test môžu ľudia absolvovať na ľubovoľnom odbernom mieste na Slovensku, nemusia sa vracať do miesta trvalého bydliska. Ministerstvo obrany však žiada, aby občania prioritne využívali odberné miesta zriadené vo svojom meste či obci. Zároveň odporúča zúčastniť sa aj na druhom kole celoplošného testovania.

4. Výnimky a dobrovoľnosť

Testovanie sa nemá týkať všetkých, majú platiť výnimky. Testovanie má byť dobrovoľné, môžu sa na ňom zúčastniť aj deti od desiatich rokov. Premiér Igor Matovič zároveň hovorí o povinnej karanténe pre tých, ktorí sa nezúčastnia. Prezidentka Zuzana Čaputová podporuje dobrovoľné plošné testovanie. Myslí si však, že ak bude niekto sankcionovaný za neúčasť na plošnom testovaní, tak to neznamená dobrovoľnosť. Dobrovoľnosť testovania je podľa Čaputovej stále v rovine úvah a hľadania súladu ústavného riešenia.

5. Dohliadať budú aj vojaci

Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska sa má konať od 30. októbra do 1. novembra a 6. až 8. novembra, vždy od piatka do nedele. Testovať sa budú môcť ľudia na ľubovoľnom odbernom mieste v čase 8.00 – 12.00 h a 13.00 – 20.00 h. Miestnosti majú byť dezinfikované, na poriadok majú dozerať policajti a vojaci. Testujúci personál bude vopred testovaný. Vzorky potrebné na testovanie bude odoberať len zdravotnícky personál. Vzorky budú bezpečne zlikvidované.

Počas piatka a víkendu (23. – 25. 10.) bude pilotné testovanie v okresoch Námestovo, Tvrdošín, Dolný Kubín a Bardejov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok