Situácia v nemocniciach je zlá, na hraniciach vám dajú na výber

TA3 TASR SITA
21.10.2020 10:49

Situácia v nemocniciach v súvislosti s rapídnym nárastom počtu prípadov začína byť "veľmi zlá", uviedol minister obrany Jaroslav Naď. V krátkom čase očakáva zvolanie pandemickej komisie vlády a ústredného krízového štábu. Testovanie je podľa neho jediná vec, ktorá môže Slovensko zachrániť pred lockdownom. Naď hovoril i o opatreniach na hraniciach.

Starostovia sa "môžu ukľudniť"

Podľa Naďa, ak pôjde situácia v nemocniciach takto aj naďalej, v priebehu jedného mesiaca sa zdesaťnásobí počet pacientov v nemocniciach oproti súčasnosti. Poukázal na to, že v niektorých nemocniciach pribúda množstvo ťažko chorých pacientov.

Minister poukázal aj na množstvo dobrovoľníkov, ktorí sa hlásia, aby pomohli pri celoplošnom testovaní. Podľa neho ide o zdravotníkov, ale aj nezdravotníkov, Červený kríž či dobrovoľných hasičov. "Ak sa boja starostovia o nejaký počet, že nedokážu zabezpečiť, tak sa môžu ukľudniť," dodal Naď. Poukázal aj na to, že za hodinu zdravotnícky personál pri hromadnom testovaní dostane sedem eur plus za každého pozitívne testovaného pacienta to bude ďalších 20 eur. Naď tvrdí, že ak sa nič neurobí, tak za niekoľko týždňov bude na Slovensku situácia, ako bola na jar v Taliansku. Potvrdil, že sa bude rokovať aj s veľkými firmami, ktoré prejavili záujem, aby sa dali odbery robiť aj na veľkokapacitných parkoviskách.

Naď tvrdí, že ak sa nič neurobí, tak za niekoľko týždňov bude na Slovensku situácia, ako bola na jar v Taliansku.

Na hraniciach odštartujú po testovaní

Čo sa týka hraníc, testovať sa bude po prvom kole celoplošného testovania, teda od pondelka 2. novembra, uviedol Naď. Ľudia prechádzajúci cez hranice budú mať viacero možností. Môžu si vybrať, či sa zúčastnia celonárodného testovania, podstúpia test v súkromných laboratóriách, alebo budú testovaní v zahraničí. Predbežne by mali byť tieto testy na dva týždne platné. Naď priblížil, že sa im do dotazníka, ktorý zverejnil rezort zdravotníctva, hlásia aj dobrovoľníci, dobrovoľní hasiči či organizácia Červený kríž.

Naď predpokladá, že v najbližšom období bude zasadať pandemická komisia a krízový štáb, aby zareagovali na súčasnú situáciu. Z ich rokovaní môžu vyplynúť ďalšie úlohy. Podľa neho je celoplošné testovanie jedinou vecou, ktorá zabráni lockdownu Slovenska. Dodal, že akékoľvek opatrenie, ktoré plánujú prijať bude v súlade s ústavou. Podotkol, že hlavné slovo bude mať aj hlavný hygienik Ján Mikas.

Vláda na mimoriadnom rokovaní v nedeľu 18. októbra schválila návrh na celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus. Hlavná časť testovania sa uskutoční od 30. októbra do 1. novembra a od 6. do 8. novembra. Testovať sa bude antigénovými testami, štát ich objednal približne 13 miliónov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok