Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Inovatívny projekt ENTER cieli na digitálne vzdelávanie detí na Slovensku

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
21. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Dnešná digitálna doba si rozhodne prináša potrebu nových digitálnych zručností, zvlášť od mladších generácií. Až 65 % súčasných detí bude totiž v budúcnosti pracovať na pozíciách, ktoré zatiaľ vôbec neexistujú. Aj preto by sa malo s efektívnou výučbou začať už na základných školách.

V tomto smere môže výrazne pomôcť malé hardvérové zariadenie micro:bit, ktoré zábavnou formou učí deti programovať. Ide pritom o celosvetový digitálny program, s ktorým sa školám na Slovensku rozhodol pomôcť Slovak Telekom v rámci projektu ENTER.

Vzdelávací projekt ENTER je zameraný na podporu zlepšenia digitálnych zručností na Slovensku. Umožní tak základným a stredným školám využívať najnovšie inovácie vo vyučovaní informatiky, aby sa v budúcnosti mohli deti lepšie uplatniť na trhu práce.

„Čo sa týka digitálneho talentu alebo digitálnych zručností, sme niekde na spodku štatistík, či už v Európe alebo na svete. Toto bolo našou primárnou motiváciou a samozrejme, ak budeme mať k dispozícii potom budúcich kolegov, ktorí budú digitálne zruční, digitálne kreatívni a budú trebárs vedieť programovať, o to lepšie. Ale myslím, že to pomôže celej ekonomike,“ hovorí Dušan Švalek, riaditeľ, Slovak Telekom.

Základom celého vzdelávacieho systému je hardvérové zariadenie v podobe malej hardvérovej dosky s názvom micro:bit, ktorá bola vyvinutá vo Veľkej Británii. Táto inovatívna platforma vzbudila veľkú vlnu záujmu po celom svete. Vďaka použitým komponentom ide v podstate o miniatúrny programovateľný počítač.

„Na tej doske sa nachádza malý System-on-Chip, ktorý okrem toho, že obsahuje mikroprocesor, pamäť - aj stálu, aj krátkodobú, čiže RAMku, obsahuje aj vstupno-výstupné PINy, vďaka ktorým vie komunikovať micro:bit s okolím. A obsahuje napríklad aj Bluetooth anténu na bezdrôtovú komunikáciu,“ vysvetľuje Marek Mansell, Učíme s Hardvérom.

Vývojová doska micro:bit je navrhnutá tak, aby deťom umožnila naučiť sa základy programovania hravým interaktívnym spôsobom. Prostredníctvom množstva rôznych rozšírení môže táto platforma navyše podporiť aj ich kreativitu, aby mohli vytvárať v podstate akékoľvek elektronické zariadenia.

„Tých rozšírení je nespočetne veľa. Od rôznych senzorov, senzor CO2 napríklad alebo senzor rôznych iných plynov, senzor vlhkosti, pôdy, svetla a tak ďalej, až potom po nejaké aktory. Čiže, či už sú to motorčeky, ventilátory, čerpadlá a tak ďalej. V zásade akýkoľvek elektronický komponent tam viete pripojiť, či už priamo alebo nepriamo. Napríklad klasickú 220-voltovú žiarovku cez nejaké relátko.“

Aby mohli deti svoje projekty priviesť k životu, môžu si prepojiť micro:bit cez USB s počítačom alebo s notebookom a nahrať si tak do neho svoje vytvorené programy. Samotné programovanie môže deťom uľahčiť napríklad aj intuitívny nástroj Microsoft MakeCode.

„Čiže iba ťahajú bloky, dávajú ich do seba, nemusia žiaden kód písať. Potom samozrejme je tam aj možnosť písania kódu, či už v Javascripte alebo v populárnejšom Pythone.“

Výhodou platformy micro:bit je i to, že má univerzálne použitie a okrem informatiky si môže nájsť uplatnenie na školách aj v rámci iných predmetov.

„V zásade od tej biológie napríklad, kde sme zavlažovali rastliny, cez nejakú fyziku, až po napríklad literatúru, kde keď si napríklad žiaci prečítajú Alicu v krajine zázrakov, potom si vedia jednotlivé tie veci, ktoré v tej knihe boli, naprogramovať s micro:bitmi. Napríklad kľúčová dierka, vkladanie kľúča dovnútra, tak sa dá urobiť pekne s alobalom a micro:bit vie rozpoznať, že či sa ten kľúč dotýka toho alobalu, ktorý akože robí kľúčovú dierku.“

Micro:bit sa dá používať aj na rôzne IoT aplikácie, ktoré automatizujú rôzne činnosti, napríklad zapínanie alebo vypínanie svetla. No deti sa pomocou platformy môžu zaoberať aj riešením spoločenských problémov.

„Napríklad vytvoria pomôcku pre nevidiacich, ktorú si dajú na šálku a tá im potom indikuje, že kedy už naplnili plnú šálku vodou, aby náhodou nepreliali horúci čaj alebo podobne. A to sa dá veľmi jednoducho spraviť s micro:bitmi.“

Deti sa pritom so systémom dokážu rýchlo stotožniť a pre prvé kroky v digitálnom svete im postačia základné znalosti. So systémom sa pritom vedia veľmi rýchlo zohrať.

„Ak to dieťa vie čítať a písať a narábať s počítačom na úrovni kopírovania súboru z USBčka na počítač a naopak, tak za 10 až 15 minút,“ dodáva Marek Mansell, Učíme s Hardvérom.

No nezabudlo sa ani na pedagógov, ktorí budú mať viaceré možnosti ako sa dokážu na prácu a vyučovanie s mikropočítačmi micro:bit pripraviť.

„Projekt ENTER prináša knižnicu možných použití aj didaktických postupov ako pracovať s micro:bitom. A v neposlednej miere budeme podporovať vzdelávaním informatiky našich učiteľov. Budeme do nich investovať a budeme im dávať kurzy, rôzne školenia, budeme s nimi pracovať, viesť ich,“ dodáva Dušan Švalek, riaditeľ, Slovak Telekom.

Do projektu ENTER sa môžu zapojiť stovky základných a stredných škôl na Slovensku, pomocou grantového programu. Vzdelávací projekt tak školám zabezpečí materiálnu pomoc, praktické návody a učebné materiály, aby žiaci a učitelia mohli získať potrebné digitálne zručnosti. Aj vďaka takýmto inovatívnym technológiám bude naša najmladšia generácia schopná využiť získané znalosti vo svojom budúcom pracovnom živote.