Vinný, rozhodol súd o bývalom členovi ĽSNS v kauze vraždy

TA3 SITA
20.10.2020 15:44

Majiteľa pohrebníctva a niekdajšieho údajného funkcionára ĽSNS Jozefa Királyho v kauze úkladnej vraždy uznal Špecializovaný trestný súd za vinného.

Vinný, rozhodol súd o bývalom členovi ĽSNS v kauze vraždy
TASR/Jaroslav Novák

23 rokov za vraždu

„Senát Špecializovaného trestného súdu uznal obžalovaného J. K. za vinného z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy a uložil mu trest odňatia slobody vo výmere 23 rokov so zaradením do ústavu na výkon trestu s maximálnym stupňom stráženia,“ uviedla hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

Súd obžalovanému uložil aj trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu vo výmere piatich rokov a tiež ochranný dohľad vo výmere tri roky. „Rozsudok nie je právoplatný, obžalovaný sa proti nemu odvolal, rozhodne teda Najvyšší súd SR,“ dodala hovorkyňa.

Manželka ako svedkyňa

Obžalovaný podľa prokuratúry niekoľkými ranami nožom do hrudníka v novembri 2019 usmrtil Romana A. a následne o skutku povedal svojej manželke s tým, aby mu pomohla s „odprataním tela“. Účasťou na úkladnej vražde si podľa obžaloby chcel Jozef Király manželku k sebe pripútať a zabrániť ukončeniu ich manželstva, keďže ona mala v úmysle rozviesť sa. Jeho dnes už bývalá manželka však vec oznámila na polícii a na súde vypovedala ako svedkyňa.

Jozef Király už na začiatku procesu priznal zodpovednosť za smrť Romana A., odmietol však dopredu uváženú pohnútku vraždy. Tvrdil, že muža, ktorého považoval za bezdomovca, si najal na pomocné práce a následne sa pohádali o peniaze. Nožom sa podľa vlastných slov „len bránil útoku obete“.

Király bol podľa medializovaných informácií v čase spáchania skutku členom politickej strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko. „V prípade, že sú medializované informácie pravdivé, naša strana sa od konania Jozefa K. v plnej miere dištancuje. Jedná sa o zlyhanie jednotlivca, ktoré nemá žiadny súvis s jeho členstvom v politickej strane,“ reagovala ešte na jeseň minulého roku v stanovisku politická strana.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok