Ide o Bödöra. Truban bude pre svoje rozhodnutie čeliť disciplinárke

TA3 TASR
20.10.2020 10:27

Predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala a predseda Súdnej rady Ján Mazák podali návrh na disciplinárne konanie voči sudcovi ŠTS Michalovi Trubanovi. Dôvodom by malo byť podozrenie, že sa mal dopustiť závažného disciplinárneho previnenia v prípravnom konaní, keď rozhodoval o väzbe pre Norberta Bödöra a neoznámil svoju zaujatosť. Truban odmieta podozrenia ako diskreditačnú kampaň.

V prípade potvrdenia podozrenia navrhujú jeho preradenie na nižší stupeň súdu, teda na niektorý z okresných súdov.      Predseda Súdnej rady zároveň poznamenal, že disciplinárne konanie s Trubanom sa nebude týkať rozhodnutia o väzbe pre Norberta Bödöra, ale len dôvodu nenamietnutia vlastnej zaujatosti vo veci.

„Rozhodoval napriek tomu, že vedel o obsahu výpovede svedka obvineného Mareka K. Tento svedok sudcu Trubana označil za osobu, ktorá mala profitovať zo zmluvy o poskytnutí nenávratného finančného príspevku uzavretej medzi Pôdohospodárskou platobnou agentúrou a Altmayer, s. r. o., pričom v predmetnej veci mal intervenovať advokát Ján G.,“ poznamenali ešte skôr v spoločnom vyhlásení Hrubala s Mazákom. „Pred vyšetrovateľom uviedol, že s advokátom Jánom G. mal veľmi obmedzené kontakty a dlhší čas sa spolu nestýkali,“ doplnil Hrubala. Truban podľa Mazáka neskôr pripustil, že mal s advokátom aj intenzívnejší kontakt.

Mazák zároveň v tejto veci nevylúčil pre sudcu Trubana trestnoprávnu dohru. „Aj veľmi vážne indície musia byť preverené a potvrdené dôkazmi, ktoré musia zabezpečiť orgány činné v trestnom konaní,“ dodal.

Mazák a Hrubala žiadajú preložiť sudcu Trubana na nižší súd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok