Sprisahanie proti Trumpovi? Môžu zverejniť kontroverzné dokumenty

TA3 TASR
30.1.2018 09:26

Výbor Snemovne reprezentantov pre tajné služby odsúhlasil zverejnenie utajeného memoranda, údajne preukazujúceho nevhodné použitie sledovania zo strany Federálneho úradu pre vyšetrovanie a rezortu spravodlivosti pri vyšetrovaní ruského zasahovania do prezidentskej kampane v roku 2016. Nie je však známe, kedy a ako bude zverejnené.

Prezident Donald Trump a mnohí republikáni presadzovali zverejnenie tohto štvorstranového memoranda a naznačovali, že niektorí na ministerstve spravodlivosti a v FBI sa sprisahali proti prezidentovi. Demokrati hlasovali proti odtajneniu dokumentu, uviedol demokratický člen výboru Adam Schiff. Demokrati tvrdia, že republikáni presadzujú jeho zverejnenie v snahe podkopať vyšetrovanie vedené osobitným vyšetrovateľom Robertom Muellerom o údajných kontaktoch medzi Ruskom a Trumpovou prezidentskou kampaňou.

Trump má teraz päť dní, aby rozhodol o zverejnení memoranda pre verejnosť. Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová uviedla, že prezident podporuje "plnú transparentnosť".

Mueller vedie nezávislé vyšetrovanie možných nelegálnych vzťahov medzi Trumpovou kampaňou a predstaviteľmi Ruska pred inauguráciou šéfa Bieleho domu. Taktiež skúma, či sa Trump počas pôsobenia vo funkcii nepokúšal mariť spravodlivosť. Tieto podozrenia voči nemu vznikli po vlaňajšom odvolaní riaditeľa Federálneho úradu pre vyšetrovanie Jamesa Comeyho, ktoré prezident odôvodnil "tou vecou s Ruskom". Trump opakovane vyhlásil, že k žiadnemu spolčovaniu s Ruskom nedošlo a ani k žiadnym obštrukciám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok