Pribudli stovky nakazených, hospitalizovaných je vyše 600 ľudí

TA3 TASR SITA ČTK
20.10.2020 10:03

Na Slovensku pribudlo 705 nových prípadov nákazy, ale aj 468 nových vyliečených. Už tento víkend sa na Orave a v Bradejove začne pilotné testovanie pred veľkým testovaním občanov Slovenska na koronavírus. Medzi zdravotníkmi Slovensko eviduje prvú obeť ochorenia Covid-19. Ako sa bude situácia ďalej vyvíjať? Udalosti sme s vami sledovali online.

Pribudli stovky nakazených, hospitalizovaných je vyše 600 ľudí
SITA/Milo Fabian (ilustračné foto)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

22:44 V juhotalianskom regióne Kampánia, do ktorého patrí aj Neapol, pravdepodobne od tohto víkendu zavedú nočný zákaz vychádzania. Jeho cieľom bude spomaliť šírenie nákazy koronavírusom, keďže tento región, ako aj celé Taliansko, za posledné týždne zaznamenávajú zvýšený počet prípadov infekcie. Informoval o tom v utorok britský denník The Guardian s odvolaním sa na najvyššieho predstaviteľa tamojšej samosprávy Vincenza de Lucu.

22:10 Prvá dáma Spojených štátov Melania Trumpová zrušila pre "pretrvávajúci kašeľ" svoju účasť na utorňajšom predvolebnom zhromaždení v meste Erie v americkom štáte Pennsylvánia, kde sa mala objaviť po boku svojho manžela Donalda Trumpa. Informovala o tom hovorkyňa Bieleho domu Stephanie Grishamová, píše agentúra AFP.

"Pani Trumpová sa každým dňom cíti čoraz lepšie po tom, čo sa zotavila z COVID-19, avšak z dôvodu pretrvávajúceho kašľa a tiež opatrnosti dnes nebude cestovať," uviedla hovorkyňa.

21:16 Pozrite si aj Tému dňa, v ktorej sme s našimi hosťami diskutovali o príprave vojakov na celoplošné testovanie aj o dôchodkoch a minimálnej mzde. Na otázky odpovedali Jaroslav Naď, Denisa Saková, Peter Cmorej a Erik Tomáš.

20:50 Divácke otázky sa opäť týkali najmä sociálnych dávok a príspevkov. Ako budú vyzerať v druhej vlne pandémie koronavírusu, nám priblížil náš hosť Jozef Mihál, odborník na pracovné právo a sociálne poistenie.

20:30 Európske krajiny sprísňujú protipandemické opatrenia. Zatvárajú reštaurácie, zavádzajú zákaz nočného vychádzania a celkovo obmedzujú pohyb obyvateľov. Belgický minister zdravotníctva situáciu v krajine prirovnal k tsunami.

19:31 V Českej republike v utorok do 18.00 h potvrdili 6814 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 89 úmrtí. V oboch prípadoch ide o doposiaľ najvyššie priebežné prírastky, ktoré Česko zaznamenalo od vypuknutia pandémie.

19:17 Pre nové protipandemické opatrenia v športe musia aj mládežnícke hokejové kluby zmeniť kompletný tréningový proces. Na športovisku totiž môže byť v jednom momente maximálne šesť osôb. My sme zisťovali ako to bude fungovať v praxi v jednom bratislavskom klube.

18:38 Koaličné hnutie Sme rodina podporuje celoplošné testovanie obyvateľstva, hoci vníma "veľa úskalí". Ak sa v boji s pandémiou nezakročí, hrozí nám podľa hnutia český scenár. "Existujú dve možnosti. Prvá, že pôjdeme tou istou cestou ako doteraz, ale pravdepodobne nás čaká český scenár. Potom tu máme druhú možnosť, že zakročíme. Preto sme to podporili. Sme si vedomí, že to má veľa úskalí, ale dôležité je, ako sa k tomu postavia ľudia. Ak sa k tomu ľudia postavia pozitívne, tak toto testovanie môže byť úspešné," skonštatovali z tlačového oddelenia Sme rodina.

18:24 Cestujúci sa na londýnskom letisku Heathrow môžu otestovať na koronavírus. Pred odletom majú možnosť využiť rýchlotesty, ktorých výsledok je známy do niekoľkých desiatok minút. Uhradiť si ho však cestujúci musia sami.

17:51 Ukrajina zaradila celé územie SR od nedele 18. októbra do červenej zóny, teda medzi krajiny s vysokou mierou nákazy. Informuje o tom Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR na svojej webovej stránke.

Podmienkou vstupu na územie Ukrajiny pre ľudí prichádzajúcich z krajín s vysokou mierou nákazy, vrátane občanov SR, je preukázanie sa negatívnym RT-PCR testom na ochorenie COVID-19, ktorý nie je starší ako 48 hodín. Druhou možnosťou je povinná izolácia v domácom prostredí do obdržania negatívneho výsledku testu na COVID-19, ktorý bude vykonaný na Ukrajine.

17:48 V prípade celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 je stále viac otázok ako jasných odpovedí. Za Združenie miest a obcí Slovenska to povedal hovorca Michal Kaliňák.

"Naďalej nemáme dostatok jasných usmernení a odpovedí na naše otázky, nemajú ich ani samosprávy, ktoré sa nás na to pýtajú,“ povedal Kaliňák. Ubezpečil, že samosprávy budú určite súčinné pri avizovanom celoplošnom testovaní. "No vzhľadom na časovú náročnosť je nevyhnutné precízne nastavenie logistiky vrátane rozdelenia ľudí na testovanie v konkrétnom čase a vyhradených miestach,“ dodal hovorca ZMOS-u.

17:45 Koaličná SaS považuje celoplošné testovanie za správny krok. O tom, ako motivovať občanov, aby sa zúčastnili na testovaní, bude ešte v koalícii rokovať. Uviedol to hovorca SaS Ondrej Šprlák. "Podporujeme celoplošné testovanie, ktoré považujeme za správny krok. O konkrétnej motivácii občanov, aby sa zúčastnili na testovaní, budeme ešte v koalícii rokovať," skonštatoval hovorca.

17:24 Pozrite si aj celú tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča, ministra obrany Jaroslava Naďa a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, na ktorej hovorili o celoplošnom testovaní na Covid-19.

17:00 V breznianskej nemocnici v pôvodných priestoroch chirurgického oddelenia pre ženy vytvorili oddelenie pre pacientov pozitívnych na ochorenie Covid-19. V budove bývalej transfúznej stanice sa chystá zriadiť mobilné odberové miesto testovania.

16:45 Zuzana Čaputová trvá na tom, že testovanie má byť dobrovoľné. Má slovo ministra zdravotníctva, že zdravotná starostlivosť v nemocniciach nebude ohrozená.

16:41 Po zasadnutí Bezpečnostnej rady, ktorá sa zaoberala plošným testovaním občanov na koronavírus, vystúpila aj prezidentka Zuzana Čaputová. Poukázala na možné problémy, ktorým môžu čeliť regióny. Zaujímala sa tiež o to, akým spôsobom sa zabezpečí dostatok zdravotníckych pracovníkov pri testovaní a či testovanie neohrozí chod zdravotníctva.

16:35 Učitelia alebo vychovávatelia môžu byť v aktuálnej situácii, teda v čase aktuálneho ohrozenia verejného zdravia II. stupňa, preradení na inú pozíciu. Učiteľ druhého stupňa môže napríklad učiť na prvom stupni alebo učiteľ prvého stupňa zastupovať ako vychovávateľ. Ak ide o preradenie u rovnakého zamestnávateľa, nie je potrebný súhlas zamestnanca. Uviedlo to ministerstvo školstva.

16:30 Minister zdravotníctva uviedol, že na výzvu pre zdravotníkov a študentov lekárskych fakúlt i študentov ošetrovateľstva, aby sa prihlásili pomôcť pri testovaní, sa už zaregistrovalo 2600 záujemcov. "Verím, že čísla budú ešte rásť," dodal.

16:27 Jaroslav Naď uistil, že počet nezodpovedaných otázok okolo organizácie plošného testovanie je malý. "O všetkých súvislostiach zodpovedne komunikujeme so strešnými organizáciami samospráv, príslušnými ministerstvami i regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva,“ povedal. Odmietol výhrady, že by ministerstvo obrany či vláda nekomunikovali so starostami.

"Videl som množstvo dezinformácií na sociálnych sieťach, že sa zbavujeme zodpovednosti na úkor samospráv, nie je to pravda," zdôraznil. Armáda má podľa jeho slov zabezpečiť aj dezinfekčné prostriedky, povedal tiež, že ľudia, ktorých zabezpečí samospráva, budú dostávať za jeden deň odmenu 50 eur.

16:22 V koalícii je jednoznačná podpora pre dobrovoľný systém plošného testovania na ochorenie Covid-19 s tým, že ten, kto sa na ňom nezúčastní, bude musieť ostať v desaťdňovej karanténe. Po zasadnutí Bezpečnostnej rady SR to uviedol Igor Matovič, ktorý zároveň oznámil, že o zamýšľanom systéme informovali prezidentku SR Zuzanu Čaputovú, ktorá sa na rokovaní BR zúčastnila.

"Myslím, že sme zodpovedali podrobne a dostatočne všetky otázky pani prezidentky," povedal Matovič, ktorý má spolu so svojimi ministrami z rokovania "veľmi dobrý pocit".

16:01 V okrese Bardejov už začali prípravy na chystané pilotné celoplošné testovanie na Covid-19. Ako informoval hovorca mesta Bardejov Štefan Hij, dnes dopoludnia zasadala bezpečnostná rada okresu, následne sa stretol aj mestský krízový štáb. Podľa mesta ale stále nie sú známe mnohé detaily a niektoré zverené úlohy sú na hrane realizovateľnosti. Samospráva sa ich však vynasnaží splniť.

15:52 Po rokovaní Bezpečnostnej rady SR v súvislosti s plošným testovaním vystúpili na tlačovej besede premiér Igor Matovič,minister obrany Jaroslav Naď a minister zdravotníctva Marek Krajčí. Informovali o výsledkoch rokovania a detailoch pripravovaného testovania.

15:42 Bezpečnostná rada SR, ktorá aj za účasti prezidentky Zuzany Čaputovej rokovala o veľkom celoplošnom testovaní národa, sa skončila. Ako uviedol premiér Igor Matovič, počas stretnutia boli zodpovedané všetky otázky.

15:30 Nemocnica Krompachy aktuálne eviduje päť zamestnancov s ochorením Covid-19, ktorí sú v domácej karanténe. Ďalší dvaja z titulu kontaktov sú v karanténe, ale sú negatívni.

15:05 Severošpanielsky región Navarra pre rastúci počet nakazených od štvrtka na dva týždne obmedzí pohyb obyvateľov. Región budú môcť ľudia opustiť len z dôležitých dôvodov, napríklad kvôli práci. Podobné obmedzenia platia v Španielsku vo viacerých mestách, vrátane metropoly Madrid, kde má toto opatrenie skončiť v sobotu.

Pozrite si fotografie z vyľudnenej Barcelony.

14:55 Firmy, ktoré nemajú dosť peňazí na dane, môžu opäť požiadať o odklad. Vyhlásil to prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Tomáš Malatinský s tým, že takúto možnosť pripustil aj minister financií. Eduard Heger upresnil, že už dnes platia pravidlá, ktoré podnikateľom v problémoch umožňujú odložiť si dane. Treba sa však dohodnúť s finančnou správou.

14:36 Aj keď väčšina krajín v súčasnosti opatrenia spojené s koronavírusom sprísňuje, v Izraeli od tohto týždňa niektoré uvoľnili. Zmena súvisí s tým, že v krajine zaviedli pre druhú vlnu prísne reštrikcie oveľa skôr, ako napríklad iné štáty. Podrobnosti o situácii v krajine nám sprostredkovala naša spolupracovníčka Jana Machatová.

14:25 V nitrianskej fakultnej nemocnici sa postupne zvyšuje počet zdravotníkov infikovaných novým koronavírusom. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Tatiana Kubinec, momentálne ide o 61 zdravotníkov, ďalších deväť je v karanténe.

Pre nutnosť reprofilizácie lôžok i pozitívne testovaný zdravotnícky personál nemocnica v utorok pristúpila k redukovaniu plánovaných hospitalizácií. „Individuálne prehodnocujeme každý klinický stav vyžadujúci si hospitalizáciu a rovnako individuálne zvažujeme každý operačný výkon,“ uviedla Kubinec.

14:20 Tisícky odberových miest zrejme nebudú zívať prázdnotou. Podľa prieskumu AKO pre HN sa vyše 44 percent Slovákov chce dať určite testovať vo veľkom plošnom testovaní. "Asi" sa pôjde otestovať 28 percent, desať percent sa zrejme nepôjde a úplne proti je desať percent ľudí.

14:05 Na Orave a v Bardejove by malo byť počas pilotnej fázy celoplošného testovania na ochorenie Covid-19 otestovaných od piatka 23. do nedele 25. 10. až 180 000 osôb v rámci 235 odberných miest. Na testovaní sa bude podieľať viac ako 2500 vojakov, policajtov, hasičov, zdravotníkov a administratívnych pracovníkov. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

13:50 Na Ukrajine zomrelo na koronavírus za jeden deň 113 ľudí. To je najviac od začiatku pandémie. V krajine pritom denne pribúda približne päťtisíc nových prípadov. Ukrajinský minister zdravotníctva varuje, že ak ich bude štyrikrát toľko, zdravotníctvo skolabuje.

13:42 Vojaci na Orave už pripravujú odberné miesta. Testovať sa bude v uzavretých budovách. Nevyriešených však zostáva množstvo detailov. Kto sa napríklad postará o stravu?

13:35 Premiér vystúpi počas októbrovej schôdze v NR SR v súvislosti s plošným testovaním. Informoval o tom predseda parlamentu Boris Kollár po otvorení 16. schôdze NR SR a po neschválení návrhu predsedu Smeru-SD Roberta Fica, ktorý chcel, aby poverený člen vlády informoval plénum o pripravovanom testovaní a zodpovedal otázky poslancov.

13:30 Národný projekt Te merel (po rómsky porazíme koronu) je zameraný na zlepšenie pandemickej situácie obyvateľov v marginalizovaných rómskych komunitách. Prebehne v siedmich krajoch okrem Bratislavského kraja.

13:23 Britskí výskumníci sa pripravujú na začatie kontroverzného experimentu, v rámci ktorého nainfikujú zdravých dobrovoľníkov novým koronavírusom, aby študovali ochorenie Covid-19 v nádeji, že urýchlia vývoj vakcíny. Štúdia je riskantná, ale jej navrhovatelia hovoria, že pravdepodobne poskytne výsledky rýchlejšie ako štandardný výskum.

13:17 Vláda pripravuje plošné testovanie na Covid-19. Premiér avizuje, že testovanie povinné nebude, ale neúčasť na testovaní by predsa len mala byť sankcionovaná povinnou karanténou. Môže štát postihovať občana, ktorý odmietne účasť na testovaní? Otázky, ktoré si kladie v týchto dňoch väčšina z nás, sme položili ústavnému právnikovi Vincentovi Bujňákovi.

13:07 RÚVZ Nitra informoval, že väčší počet prípadov nákazy, ktorý zachytili pri testovaní v uplynulom dni, sa vyskytol po hromadných testovaniach v športovom klube a v zdravotníckom zariadení. V pôsobnosti RÚVZ Prešov prevažuje výskyt Covid-19 v rodinách, sporadicky zaznamenali aj importy zo zahraničia. Prečítajte si viac o včerajších prípadoch na Facebooku Úradu verejného zdravotníctva SR.

12:50 Pozrite si tlačovú besedu predsedu vlády Igora Matoviča a ministra zdravotníctva Mareka Krajčího o slovenských zdravotníkoch. Predstavili víziu, ako ich zapojiť do celoplošného testovania. Obaja apelujú na zdravotníkov, aby s testovaním pomohli, a prihlásili sa cez online formulár na webe korona.gov.sk.

12:22 Riaditeľ Divadla Andreja Bagara v Nitre Jaroslav Dóczy bol pozitívne testovaný na koronavírus. Ako informovalo divadlo, momentálne sa nachádza v domácej karanténe.

12:12 "Necestovať, zostať doma, zapáliť sviečku a myslieť na našich blízkych, ktorí už nie sú medzi nami. Ukážte toto video vašim babkám a dedom," píše polícia na Facebooku.

11:57 Marek Krajčí vyzval zdravotníkov a študentov lekárskych fakúlt piatych a šiestych ročníkov a študentov ošetrovateľstva a urgentnej medicíny od druhého ročníka, aby sa prihlásili na pomoc pri testovaní. Vo formulári na korona.gov.sk je špecifikované, ktoré zdravotnícke povolania môžu vykonávať odber a ktoré môžu testy vyhodnocovať. Zdravotníci, ktorí sa prihlásia, si zatiaľ môžu vybrať aj to, v akom okrese chcú pomôcť.

11:54 Zámer plošného testovania ľudí na ochorenie Covid-19 je chaotický a nepripravený. Konštatoval to v utorok Klub 500. Združenie najväčších slovenských zamestnávateľov zároveň dodalo, že nie je proti testovaniu, no plán je nedomyslený a vynárajú sa stále ďalšie neprediskutované a nebezpečné návrhy bez relevantných odpovedí. "Vláda namiesto systematickej prípravy testovania a komunikácie so všetkými dotknutými skupinami, vrátane zamestnávateľov, opäť vypúšťa zmätočné informácie," uviedol v stanovisku Klub 500.

11:48 Celoplošné testovanie na nový koronavírus rýchlotestami je nepripravené, nesprávne a nebezpečné. Informovala o tom Asociácia súkromných lekárov, podľa ktorej tento plán vyvoláva množstvo otázok. Navrhuje preto plán zastaviť a rokovať o ňom. „Zastavme plošné testovanie a sadnime si za rokovací stôl. Musíme nastaviť jednoznačné pravidlá tak, aby sme zabránili rozvratu ambulancií a následnému absolútnemu kolapsu celého systému,“ vyzval prezident ASL Marián Šóth.

11:45 Pozrite si správy o výsledkoch nového testovania z vysielania TA3 o 11. hodine.

11:42 Šírenie koronavírusu v populácii potvrdzujú aj analýzy odpadových vôd. Vyplýva to z monitoringu, na ktorom sa podieľajú odborníci v spolupráci s vodárenskými spoločnosťami. Fragmenty vírusu našli v odpadových vodách v Bratislave. Tá pitná ale ohrozená nie je.

11:33 Vláda prichádza s víziou, ako zastaviť "mor" na Slovensku predtým, ako dôjde ku kolapsu našich nemocníc - ide o obrovské testovanie národa, ktoré sa začína už tento víkend na Orave. Na takúto obrovskú operáciu však bude treba množstvo zdravotníkov. Na stránke korona.gov.sk už spustili formulár, prostredníctvom ktorého sa zdravotníci, ale aj študenti lekárskych fakúlt vyšších ročníkov môžu zapojiť.

11:28 Pred veľkým testovaním prebehne tzv. Pilotné testovanie - od 23. do 25. októbra v kritických okresoch Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín a Bardejov. Viac informácií zverejnil na svojom Facebooku minister školstva Branislav Gröhling.

11:20 Najvyšší kontrolný úrad si nedávno posvietil na to, ako a či vôbec bolo Slovensko pripravené na pandémiu. Ako to dopadlo sme sa dozvedeli v rozhovore s podpredsedom Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky Ľubomírom Andrassym.

11:15 Minister zdravotníctva Marek Krajčí vystúpil na tlačovej konferencii. Hovoril o smrti lekára na Covid-19 a vyzdvihol úlohu zdravotníctva v boji proti pandémii. Poprosil zdravotníkov, aby sa "postavili na barikády".

10:45 Pandémia ovplyvňuje aj počty živnostníkov. Za prvých sedem mesiacov tohto roka zrušilo svoje živnostenské podnikanie 28 248 Slovákov. Najviac pritom ubudlo živností v sektore stavebníctva a finančno-sprostredkovateľskej oblasti. Vyplýva to z aktuálnych dát poradenskej spoločnosti Bisnode, ktorá pravidelne analyzuje štatistiky o vzniknutých a zaniknutých živnostenských oprávneniach.

10:32 Celoplošné testovanie obyvateľov Slovenska na koronavírus má byť dobrovoľné. Podľa informácií Aktualít sa na tom zhodli lídri vládnych strán. Dohodnúť sa mali v pondelok večer na koaličnej rade. Otvorenou témou zostáva prípadné odmeňovanie tých, ktorí si test nechajú urobiť. Politici aj odborníci hľadajú riešenie, ktoré by bolo v súlade s legislatívou.

10:25 Ministerstvo vnútra SR schválilo podporu z eurofondov pre projekt Správy štátnych hmotných rezerv SR. Zameraný je na zabezpečenie nevyhnutného ochranného a zdravotníckeho materiálu v záujme ochrany života a zdravia obyvateľstva SR v čase silnejúcej pandémie. Celková výška oprávnených výdavkov projektu je 39,5 milióna eur.

10:11 V nemocniciach je s potvrdeným ochorením Covid-19 hospitalizovaných 611 pacientov. Na JIS je 22 osôb, na umelej pľúcnej ventilácii je 51 pacientov. V súvislosti s Covid-19 evidujeme na Slovensku celkovo 98 úmrtí.

10:08 Najviac pozitívnych prípadov pribudlo v Bratislavskom a Nitrianskom kraji – zhodne po 148, nasleduje Prešovský kraj (140), Žilinský (70), Trnavský (67), Košický (64), Trenčiansky (41) a Banskobystrický (27). Je medzi nimi 349 žien a 356 mužov, sú vo veku od niekoľkých mesiacov do 101 rokov.

10:00 Na Slovensku pribudlo 705 nových prípadov nákazy. Celkovo evidujeme 31 400 pozitívne testovaných na nový koronavírus. Počas uplynulého dňa urobili spolu 5946 testov. Vyliečilo sa 468 ľudí, čím celkový počet vyliečených dosiahol 8 004. Informovalo o tom na svojej stránke Národné centrum zdravotníckych informácií.

9:51 V uplynulých 24 hodinách v Maďarsku potvrdili testy nákazu koronavírusom v 989 prípadoch. Na komplikácie spôsobené ochorením Covid-19 zomrelo 38 pacientov, čo je najviac úmrtí za jeden deň od vypuknutia pandémie. Informoval o tom v utorok vládny server koronavirus.gov.hu. Doposiaľ vírus zaznamenali u 48.757 testovaných ľudí. Zomrelo spolu 1211 chorých. V nemocničnom ošetrení je 1960 chorých, z nich 197 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

Aktuálne je v Maďarsku nakazených 32 909 osôb.

9:40 Počas uplynulého týždňa sa pre výskyt ochorenia Covid-19 dostali do karantény dve pobytové zariadenia, ktorých zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj. Ide o Domov dôchodcov a domov sociálnych služieb LUNA Brezno a špecializované zariadenie v Hrochoti.

Po zariadení sociálnych služieb v Detve, ktoré poskytuje služby ambulantnou formou, sú tak v karanténe tri zariadenia kraja. V oboch prípadoch boli ako prví pozitívne testovaní zamestnanci.

9:25 Fakultná nemocnica v Nitre od utorka zastavuje plánované hospitalizácie pacientov. Ako informovala, k tomuto kroku došlo vzhľadom na prechod nemocnice do tretej reprofilizačnej fázy v súvislosti s pandémiou.

9:15 Predseda SNS Andrej Danko povedal, že je nedostačujúce, aby sa Predseda vlády SR pani prezidentke len ospravedlnil. „Čakal som, že predstúpite pred kamery a poviete „prepáčte“ občania. Prepáčte, že som o vás ako o laboratórnych myšiach, rozprával s kancelárkou Nemecka. Prepáčte mi, že som za vaším chrbtom objednal testy za desiatky miliónov eur bez informovania verejnosti,“ dodal s tým, že by sme čakali skôr vysvetlenie.

9:00 Londýnske letisko Heathrow ponúka od utorka cestujúcim možnosť absolvovať rýchlotest na koronavírus SARS-CoV-2 ešte pred odletom. Test stojí 80 libier (približne 88 eur) a výsledok je k dispozícii v priebehu 20 minút.

8:55 Americký golfista Dustin Johnson nebude hrať ani na turnaji v Los Angeles, keďže sa ešte neuzdravil po pozitívnom teste na koronavírus. Svetová jednotka vynechá druhé podujatie v sérii, nemohol hrať ani na turnaji v Las Vegas. Tridsaťšesťročný golfista sa posunul na čelo rebríčka PGA v auguste. "Cíti sa lepšie, no stále má málo energie. Do súťažného diania sa vráti až na turnaji v Houstone," informoval Johnsonov agent David Winkle.

8:40 Vianočné trhy a s nimi spojené kultúrne podujatia sa v Trenčíne tento rok neuskutočnia. Dôvodom je zhoršujúci sa vývoj pandemickej situácie a opatrenia, ktoré schválil ústredný krízový štáb a vláda SR. Ako informovala trenčianska radnica na svojej webovej stránke, je skôr nepravdepodobné, že do pôvodne plánovaného začiatku vianočných trhov dôjde k výrazne priaznivejšej epidemiologickej situácii a k uvoľneniu opatrení natoľko, aby sa bezpečne, bez zdravotného rizika, pre návštevníkov i trhovníkov mohli uskutočniť.

8:35 "Testy pre Slovensko sa práve nakladajú v Soule v Južnej Kórei do Antonov An-124 Ruslan ... zajtra u nás a k dispozícii pre operáciu #SpoločnáZodpovednosť," uviedol na Facebooku premiér Igor Matovič.

8:26 "Po zariadení sociálnych služieb v Detve, ktoré poskytuje služby ambulantnou formou, sa v priebehu uplynulého týždňa dostali do karantény dve pobytové zariadenia, ktorých zriaďovateľom je Banskobystrický samosprávny kraj," informovala v tlačovej správe vedúca oddelenia komunikácie Banskobystrického samosprávneho kraja Lena Štepáneková, podľa ktorej do zasiahnutých zariadení župa okamžite distribuovala karanténne balíčky s ochrannými pomôckami a tiež antigénové testy, ktoré zakúpila. "Tými boli pretestovaní všetci klienti i zamestnanci, ktorí sa v zariadeniach nachádzali," uviedla.

8:05 Ceny ropy aj v utorok klesli, už štvrtý deň po sebe. Dôvodom je nárast nových prípadov ochorenia COVID-19 po celom svete. To vyvoláva obavy o dopyt po palivách, zatiaľ čo produkcia v Líbyi stúpa a ešte viac zvyšuje už aj tak bohatnú ponuku komodity na trhoch.

7:05 Denný nárast preukázaných prípadov choroby COVID-19 v Česku sa vrátil nad 8000, v pondelok pribudlo 8076 nakazených. Je to najvyšší nárast v prvom pracovnom dni týždňa od začiatku epidémie. Predchádzajúci pondelok bolo o takmer 3800 prípadov menej.

7:00 Vo veku nedožitých 80 rokov zomrela v pondelok popoludní česká herečka a dabérka Jana Andresíková. Podľa jej manažéra Reného Kekelyho mala ochorenie COVID-19 spôsobované novým druhom koronavírusu.

6:50 Argentína sa stala druhou krajinou v Latinskej Amerike a piatou na svete, ktorá prekročila milión prípadov nákazy koronavírusom. V pondelok to oznámilo ministerstvo zdravotníctva. Je to najmenšia krajina, ktorá dosiahla tento smutný míľnik, a šírenie nákazy sa tam zrýchľovalo v posledných týždňoch.

6:30 Írsko bude prvou krajinou Európskej únie, ktorá sa z dôvodu šírenia koronavírusu vráti k celoštátnemu zatvoreniu (lockdownu), povedal v pondelok v televíznom príhovore premiér Michael Martin. Zároveň vydal príkaz, aby ľudia "zostali doma", ale zdôraznil, že školy zostanú otvorené.

6:10 Odpovedali sme na divácke otázky, ktoré súvisia s pandémiou a rôznymi životnými situáciami, v ktorých sa v súčasnoti nachádza mnoho ľudí. Do štúdia sme pozvali Jozefa Mihála, odborníka na pracovné právo a sociálne poistenie.

6:05 Premiér Igor Matovič včera oznámil prvé úmrtie na koronavírus medzi zdravotníkmi. Je ním 48-ročný lekár z Oravy, podľa premiéra zomrel po ťažkom boji s chorobou.

6:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok