Ruská stíhačka sa k prieskumnému lietadlu USA priblížila na meter a pol

TA3 TASR
30.1.2018 06:53

Ruská stíhačka preletela nad Čiernym morom nebezpečne blízko prieskumného lietadla námorníctva USA. Informovala o tom televízia NBC News s odvolaním sa na vyhlásenie námorníctva.

Ruská stíhačka sa k prieskumnému lietadlu USA priblížila na meter a pol
SITA/AP

Nebezpečná interakcia

K incidentu došlo počas prieskumného letu lietadla EP-3 Aries II v medzinárodnom vzdušnom priestore, v ktorom sa k nemu priblížila ruská stíhačka Su-27 a sledovala ho dve hodiny a 40 minút. Túto interakciu americké námorníctvo vyhodnotilo ako nebezpečnú, pretože stíhačka Su-27 sa v jednom momente priblížila na vzdialenosť iba 1,5 metra a navyše skrížila letovú dráhu stroja EP-3, ktorý musel preletieť cez turbulencie spôsobené ruským lietadlom.

Podľa americkej armády došlo v posledných mesiacoch nad Čiernym morom k niekoľkým "nebezpečným" stretnutiam jej lietadiel s ruskými stíhačkami.

"Ruská armáda má právo operovať v medzinárodnom vzdušnom priestore, musí sa však správať v súlade s medzinárodnými normami, ktoré majú zaručiť bezpečnosť a predchádzať incidentom," uviedla armáda vo vyhlásení.

Rusko to vidí opačne

Iný pohľad na udalosť má ruské ministerstvo obrany, podľa ktorého to bolo americké lietadlo, čo sa dostalo blízko k ruskému vzdušnému priestoru a ruský pilot sa držal v bezpečnej vzdialenosti.

"Posádka stíhačky nasledovala (lietadlo USA), pričom zabránila narušeniu vzdušného priestoru Ruskej federácie za dodržania všetkých potrebných bezpečnostných opatrení," uviedlo ministerstvo obrany. Dodalo, že po tom, ako lietadlo amerického námorníctva zmenilo letovú dráhu, stíhačka Su-27 sa vrátila na letisko.

V medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom pôsobia sily Ruska i Severoatlantickej aliancie. Vojenská aktivita v regióne stúpla po anexii Krymu Ruskom v roku 2014.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok