Trnka sa postavil pred disciplinárku, problém bol s miestnosťou

TA3 TASR
19.10.2020 10:44

Pred disciplinárnu komisiu Generálnej prokuratúry sa postavil exšéf generálnej prokuratúry Dobroslav Trnka. Trnkova advokátka požiadala 3. disciplinárnu komisiu GP o odročenie ústneho pojednávania s Trnkom. Poukázala pritom na vysoký počet ľudí v miestnosti, kde prebieha disciplinárne konanie.

Chcú informovať viac médií

Podľa nej ide o porušenie nariadení hlavného hygienika. "Je na zvážení predsedu disciplinárnej komisie, či bude v ústnom pojednávaní pokračovať," povedala advokátka. Navrhla, aby sa konanie odročilo a konalo sa v takých priestoroch, ktoré by zabezpečovali riadny priebeh konania, napríklad v budove ministerstva spravodlivosti.

"Žiadame odročenie aj preto, aby bolo informovaný väčší počet médií a nie len tri. Nie je možné zabezpečiť objektívnosť tohto konania, pretože pluralita médií, teda len prítomnosť viacerých médií môže zabezpečiť objektívnosť konania," doplnila.
Návrhy na odročenie považuje navrhovateľ - námestník GP SR Jozef Szabó za účelové. Komisia návrh zamietla.

Naposledy sa ospravedlnil

Naposledy sa konanie 4. septembra neuskutočnilo. Trnka sa prostredníctvom svojej obhajkyne ospravedlnil zo zdravotných dôvodov. Konanie s Trnkom pôvodne odročila koncom júna disciplinárna komisia na neurčito z dôvodu, že sa čakalo na stanovisko Etickej komisie prokuratúry.

Tá začiatkom júla zasadala v Banskej Bystrici a konštatovala, že Trnka sa dopustil porušenia pravidiel prokurátorskej etiky porušením dôveryhodnosti a dôstojnosti prokurátora, ktoré upravuje ich etický kódex. Trnka tak mal urobiť, keď poskytol minulý rok rozhovor televízii Markíza. Týkal sa zverejnenia nahrávky s Marianom Kočnerom, počas ktorej mu obžalovaný z vraždy Jána Kuciaka vyčítal, že mal vydierať akcionára Penty Jaroslava Haščáka s nahrávkou kauzy Gorila. Ďalším dôvodom stíhania je časť rozhovoru pre televíziu, v ktorej Trnka hovoril o prepustení Jozefa Majského z väzby v roku 2004.

Bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár vlani v októbri Trnkovi dočasne pozastavil výkon funkcie, keďže bol naňho podaný disciplinárny návrh za spomínané dva skutky. Trnka je okrem toho obvinený zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, keďže neodovzdal orgánom činným v trestnom konaní nahrávku z kauzy Gorila.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok