Máme už takmer sto úmrtí, pribudol štvorciferný počet prípadov

TA3 TASR SITA ČTK
18.10.2020 12:06

Vláda schválila celoplošné testovanie obyvateľov. Ministerstvo obrany v súvislosti s nákazou pripravuje poľnú nemocnicu. Za predošlý deň sme otestovali viac ako desaťtisíc ľudí, z toho 1567 malo pozitívny test. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online aj v nedeľu.

Máme už takmer sto úmrtí, pribudol štvorciferný počet prípadov
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

23:30 Taliansky premiér Giuseppe Conte oznámil v nedeľu večer ďalšie opatrenia zamerané na zastavenie šírenia nového koronavírusu, keď počet nakazených už niekoľko dní dosahuje denné maximá a nemocnice sa znova dostávajú pod tlak.

23:05 V HK Poprad bolo po piatkovom pretestovaní odhalených 12 nových pozitívnych prípadov na ochorenie Covid-19. Koronavírus v tíme účastníka hokejovej Tipos extraligy odhalili už testy z 13. októbra. Nové pozitívne prípady sa týkajú hráčov a členov realizačného tímu, ktorí mali pri prvom testovaní negatívne výsledky. Klub o tom informoval na oficiálnej stránke.

21:30 O plošnom testovaní sa hovorí aj v Česku. S nápadom prišiel minulý týždeň minister zdravotníctva Roman Prymula. Viacerí odborníci tvrdia, že je to organizačne nemožné. Kompletné jednorazové testovanie populácie na koronavírus ešte neurobila žiadna krajina na svete.

20:45 Slovensko čaká o pár dní celoplošné testovanie. Použijú sa antigénové testy, ktoré sú rýchle a účinné? V čom sa líšia od PCR testov? Má celoplošné testovanie vôbec zmysel? Aj na to sa opýta náš kolega Rasťo Iliev popredného slovenského vedca Petra Celeca už v pondelok krátko po 10.00 hod. v Štúdiu TA3. Nenechajte si to ujsť!

20:30 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí u nás i vo svete.

20:00 Premiér Igor Matovič bude informovať prezidentku Zuzanu Čaputovú o celoplošnom testovaní obyvateľov Slovenska na koronavírus. Ako uviedol na tlačovej konferencii po mimoriadnom rokovaní vlády, prezidentku nemusel informovať o dohode s Ozbrojenými silami SR. Podotkol, že jej funkcia hlavnej veliteľky ozbrojených síl je skôr ceremoniálna.

19:53 V Českej republike v nedeľu do 18.00 h potvrdili 2661 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je približne o 1600 menej ako v rovnakom čase v sobotu. Vyplýva to z údajov zverejnených na oficiálnej webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva.

Od začiatku pandémie sa v ČR novým koronavírusom nakazilo 171.487 ľudí, z ktorých 1402 nákaze podľahlo. Z ochorenia COVID-19 sa tam dosiaľ vyliečilo 69.090 osôb. Momentálne je v Česku nakazených 100.995 ľudí, z toho 3519 je hospitalizovaných.

19:50 Predseda vlády Igor Matovič na tlačovej konferencii zdôraznil, že na celoplošné testovanie musí prísť čo najviac ľudí, inak hrozí Slovensku tzv. lockdown.

19:40 Pozrite si aj tlačovú besedu po mimoriadnom rokovaní vlády v súvislosti s celoplošným testovaním.

19:04 Mestský úrad v Žiline bude 19. a 20. októbra uzatvorený pre verejnosť. Ako informoval hovorca mesta Vladimír Miškovčík, dôvodom je pozitívny test na koronavírus u viacerých zamestnancov úradu. Podľa jeho slov testovanie na prítomnosť ochorenia COVID-19 podstúpia preventívne všetky osoby, ktoré boli s pracovníkmi v priamom kontakte, v prípade potreby bude povinne nariadená domáca izolácia.

18:33 Švajčiarsko v snahe spomaliť šírenie nového koronavírusu zavádza od pondelka povinné nosenie rúšok v uzavretých verejných priestoroch, ako aj zákaz zhromažďovania sa viac ako 15 ľudí.

18:05 Vláda poverila Ozbrojené sily SR prípravou a vykonaním celoštátneho testovania obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom. Vyčlenených má byť do 8000 príslušníkov OS SR. V nedeľu o tom rozhodol vládny kabinet na mimoriadnom rokovaní.

17:45 Počas prvej vlny pandémie na Slovensku sa v regióne Tekov zvýšil záujem návštevníkov o absolvovanie náučných chodníkov v regióne. Podľa výkonného riaditeľa Oblastnej organizácie cestovného ruchu Tekov Denisa Marosyho výsledky analýzy ukázali, že na prvom mieste záujmu bol náučný chodník Čajkovské bralie, čo potvrdili aj miestni koordinátori a zástupcovia obce. „Chodník bol najnavštevovanejší za celú históriu jeho existencie,“ potvrdil Marosy.

17:15 Pandémia nového koronavírusu a s ňou súvisiace reštrikcie priniesli zmenu správania sa turistov a návštevníkov Košického kraja. V uplynulej letnej sezóne oproti minulým rokom dominovali individuálni návštevníci a rodiny s deťmi. Najvyššiu návštevnosť zaznamenali atrakcie v exteriéri, padlo aj niekoľko rekordov. Napriek tomu viacerým prevádzkovateľom atrakcií či poskytovateľom ubytovania chýba obdobie, počas ktorého mali zatvorené. Informovala o tom krajská organizácia cestovného ruchu Košice Región Turizmus.

17:05 Ľudia s krvnou skupinou 0 sú menej náchylní na infikovanie sa novým koronavírusom. Vyplynulo to z výsledkov dvoch nezávislých štúdií uskutočnených v Dánsku a Kanade, ktoré uviedli, že u tých, ktorí majú skupinu A, B alebo AB, je viac pravdepodobné, že sa nakazia ochorením COVID-19.

16:30 Stovky ľudí, ktorí v nedeľu demonštrovali v Prahe proti vládnym opatreniam, sa majú rozísť. Keďže účastníci protestu nedodržali súčasné protivírusové opatrenia, organizátori toto zhromaždenie ukončili. Situácia sa následne vyostrila a v centre českej metropoly tak zasahujú tisíce policajtov. Na mieste použili na rozohnanie davu aj vodné delá. Hlásia aj zranených.

16:15 Bratislavská polícia začala trestné stíhanie za útok na verejného činiteľa spáchaného počas núdzového stavu. Obvinenie konkrétnej osobe zatiaľ nevzniesli, polícia vo vyšetrovaní pokračuje. Informuje o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave na sociálnej sieti v súvislosti so zhromaždením ultras fanúšikov pred úradom vlády v sobotu v hlavnom meste.

15:55 Dlhoročný hlavný palestínsky vyjednávač Sáib Irikát, ktorému diagnostikovali nákazu koronavírusom SARS-CoV-2, je po zhoršení svojho zdravotného stavu od nedele hospitalizovaný v Izraeli.

15:30 Prezidentka Zuzana Čaputová 19. októbra navštívi v súvislosti so zhoršujúcou sa pandemickou situáciou Univerzitnú nemocnicu v Martine. Tá v súčasnosti patrí medzi najvyťaženejšie nemocnice na Slovensku. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

14:57 Vláda rokuje o poverení Ozbrojených síl SR vykonaním celoplošného testovania obyvateľov Slovenska na koronavírus. Informoval o tom vo svojom profile na sociálnej sieti minister obrany Jaroslav Naď. Dodal, že je potrebné izolovať chorých ľudí, aj tých, ktorí neprejavujú žiadne príznaky. Podľa neho iba tak vie Slovensko spomaliť rýchlo stúpajúci trend počtu nakazených.

14:50 V Poľsku pribudlo za sobotu 8536 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 49 úmrtí. Ide o mierny pokles oproti rekordnému prírastku 9622 prípadov, ktoré úrady evidovali za piatok.

14:41 Dvere sú opäť zatvorené, návštevy zakázané a opatrenia ešte prísnejšie. Takáto je aktuálna situácia v zariadeniach sociálnych služieb. Dlhodobá izolácia však môže pre seniorov znamenať aj zhoršenie zdravotného stavu. Rodinám klientov preto odborníci odporúčajú, aby ich kontaktovali aspoň telefonicky. Vítajú aj obnovenie komunikácie prostredníctvom listov.

13:52 Slovinské zdravotnícke úrady prestali v dôsledku vysokého počtu nakazených a preťaženia systému dohľadávať kontakty osôb nakazených novým koronavírusom.

Príslušné úrady oznámili, že osoby s pozitívnym testom na nový druh koronavírusu dostanú svoje výsledky spolu s nariadením, aby nastúpili do samoizolácie a samy kontaktovali osoby, s ktorými sa stretli a mohli ich vystaviť nákaze. Snahu o zisťovanie kontaktov nakazených úrady ukončili preto, že podľa ich slov nebolo možné v tom úspešne pokračovať pre vysoký počet infikovaných.

13:27 Počet potvrdených prípadov nákazy novým druhom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 5231. Ide o mierny pokles oproti rekordnému prírastku 6410 prípadov zo soboty. Pribudlo aj 90 úmrtí infikovaných osôb, vyplýva z údajov systému na monitorovanie šírenia koronavírusu SARS-CoV-2.

13:13 Pozrite si aj celú reláciu V politike, v ktorej sme diskutovali o návrhu celoplošného testovania, aktuálnom rozpočte vlády, pomoci pre kultúru i obstarávaní testov zo strany štátu. Našimi hosťami boli Robert Fico, Veronika Remišová, Ľubica Laššáková, Natália Milanová a Ján Rudolf.

12:48 Fínska premiérka Sanna Marinová, ktorá v piatok predčasne odišla zo summitu EÚ v Bruseli po tom, ako prišla do kontaktu s fínskym zákonodarcom nakazeným koronavírusom, mala negatívny výsledok testu na nový koronavírus. Informovala o tom v nedeľu agentúra DPA s odvolaním sa na sobotňajšie vyhlásenie fínskej vlády.

12:05 Na Slovensku pribudli 4 potvrdené úmrtia na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Spolu tak evidujeme 92 úmrtí na toto ochorenie.

72-ročná žena zomrela v nemocnici v Komárne, 84-ročný muž vo Fakultnej nemocnici v Trenčíne, 85-ročný muž vo Fakultnej nemocnici v Nitre a v rovnakej nemocnici zomrel aj 87-ročný muž.

11:55 Všetky regionálne úrady verejného zdravotníctva hlásia rastúce počty infikovaných novým koronavírusom v rodinách a v kolektívoch - na pracoviskách, v rámci školského či predškolského prostredia. Importovanej nákazy je v tomto období minimum. Konštatuje to Úrad verejného zdravotníctva SR na sociálnej sieti.

11:18 Celoplošné testovanie môže podľa Roberta Fica skončiť fiaskom, pokiaľ nenastane celospoločenská dohoda. Od ministrov žiada, aby konkrétny plán predstavili v parlamente. Uviedol to v našej relácii V politike. Veronika Remišová mu v dueli oponovala tým, že testovanie pripravujú spolu s armádou a verí tomu, že situáciu zvládnu. Od opozície naopak žiada, aby priložila ruku k dielu.

10:46 V septembri prebehlo 40 % prípadov nákazy koronavírusom bez klinických príznakov. Respiračnú formu ochorenia malo 53 % infikovaných. Nasledovala febrilná forma v 338 prípadoch, 36 nakazených malo pľúcnu formu. Pozrite si analýzu prípadov nakazených.

10:07 Najviac pozitívnych prípadov pribudlo v Žilinskom kraji (509), nasleduje Prešovský (342), Trenčiansky (157), Košický (142), Bratislavský (136), Trnavský (123), Banskobystrický (91) a Nitriansky (67). Je medzi nimi 810 žien a 757 mužov, sú vo veku od niekoľkých mesiacov do 92 rokov.

V nemocniciach je hospitalizovaných 633 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 532 z nich. Na JIS je 21 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 51 pacientov. Vyliečilo sa ďalších 62 ľudí, celkovo sa už zotavilo 7 359 pacientov.

10:00 Na Slovensku pribudlo 1567 nakazených, otestovali 10 858 ľudí.

9:38 V Nemecku pribudlo 5587 nakazených, čo je menej ako predchádzajúci deň. Vyplýva to z údajov Inštitútu Roberta Kocha.

8:51 Štát uzatvoril zmluvu na nákup testov na plošné pretestovanie obyvateľov s firmou, ktorá má nedoplatky v Sociálnej poisťovni. Tvrdí to mimoparlamentná strana Spolu.

Štát uzatvoril zmluvu na nákup 10 miliónov testov za 43 miliónov eur s firmou Eurolab Lambda. "Z verejne dostupných zdrojov sme však zistili, že táto firma má ku dňu 12.10. dlh voči štátu na sociálnom poistení vo výške 17-tisíc eur. Je tu podozrenie na porušenie zákona o verejnom obstarávaní," uvádza predseda strany Spolu Juraj Hipš. Dodal, že tento zákon neumožňuje neplatičom voči sociálnej či zdravotnej poisťovni zúčastňovať sa súťaží o štátne zákazky.

8:24 V Česku pribudlo za sobotu 8713 nakazených a 33 úmrtí na nový druh koronavírusu. Ide o rekordný prírastok v počte infikovaných, ktorý bol zaznamenaný počas víkendu, keď sa zvyčajne otestuje menej ľudí. Informoval o tom portál Novinky.cz s odvolaním sa na údaje českého ministerstva zdravotníctva.

7:43 Ulice a námestia Paríža a ôsmich francúzskych miest zostali v sobotu večer prázdne, keďže pre asi 20 miliónov Francúzov začal platiť nočný zákaz vychádzania, informovali agentúry Reuters and AFP. Vláda prijala toto opatrenie po alarmujúcom náraste nakazených novým koronavírusom.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron minulý týždeň nariadil nočný zákaz vychádzania od 21.00 h do 06.00 h v mestách, kde bol koronavírus najaktívnejší. Toto opatrenie platí od soboty na obdobie najmenej štyroch týždňov.

7:20 Pred úradom vlády protestovali proti aktuálnym protiepidemiologickým opatreniam vlády fanúšikovia ultras a priaznivci kotlebovcov. Žiadali aj odstúpenie premiéra Igora Matoviča. Zišlo sa ich niekoľko stoviek. Zasiahla proti nim polícia.

7:15 Ministerstvo obrany pripravuje v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou na Slovensku súvisiacou so šírením ochorenia COVID-19 poľnú nemocnicu, v ktorej bude možné izolovať do 1 500 pacientov s koronavírusom v priestoroch Centra výcviku Lešť. Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

7:10 Pozrite sa, ako reagovali na plánované testovanie politici z koalície i opozície.

7:05 "Nastal čas, aby som priznal, že posledné tri týždne sme chystali celoplošné pretestovanie všetkých obyvateľov Slovenska," vyhlásil na tlačovej besede premiér Igor Matovič. Počty chorých podľa neho rastú a vírus treba zastaviť.

7:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok