Pribudlo takmer dvetisíc prípadov, bude sa celoplošne testovať

TA3 SITA TASR ČTK
17.10.2020 11:43

Premiér Igor Matovič oznámil, že obyvateľov Slovenska čaká celoplošné testovanie na koronavírus. Čo sa týka pandemického semaforu, na Slovensku úplne vymizli "bezpečné", zelené oblasti. Za predošlý deň otestovali viac ako 11-tisíc ľudí, pričom takmer dvetisíc malo pozitívny výsledok. Pribudlo aj šesť úmrtí, celkovo ich na Slovensku evidujeme už 88. Udalosti okolo pandémie sme s vami sledovali online.

Pribudlo takmer dvetisíc prípadov, bude sa celoplošne testovať
SITA/AP (ilu)

Online článok ku koronavírusu sme ukončili. Viac informácií sa dozviete aj v našej špecializovanej sekcii.

0:50 Francúzsko zaznamenalo rekordný nárast nových prípadov koronavírusovej infekcie. Tamojšie úrady nahlásili vyše 32 tisíc nakazených za deň. Ide o vôbec najvyšší počet od vypuknutia pandémie v tejto krajine. Podobná situácia je aj na Britských ostrovoch, kde za jeden deň  pribudlo viac ako 16 tisíc pacientov s ochorením Covid-19.

23:50 Pred šiestym kolom slovenskej basketbalovej ligy museli kluby najvyššej súťaže mužov pretestovať všetkých aktérov ligových zápasov. Zároveň sa musia prispôsobiť novým protipandemickým opatreniam.

23:05 Izrael začne v nedeľu so zmierňovaním reštriktívnych opatrení, ktoré vláda prijala v septembri v snahe zastaviť prudký nárast nových prípadov nakazenia koronavírusom SARS-CoV-2. Obmedzenia by sa mali rušiť v niekoľkých fázach - postupne až do februára roku 2021.

22:30 V situácii, keď sa aj v Nemecku zhoršuje epidemiologická situácia, sa spolková kancelárka Angela Merkelová v sobotu obrátila na svojich spoluobčanov a požiadala ich, aby čo najviac obmedzili svoje sociálne kontakty. Povzbudzovala ich dokonca, aby zostali doma, ak je to možné. "Stretávajte sa s podstatne menším počtom ľudí, či už vonku alebo doma," vyzvala.

21:50 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier je od soboty v karanténe, pretože jeden z jeho ochrankárov mal pozitívny výsledok testu na koronavírus SARS-CoV-2.

20:30 Pozrite si aj naše Hlavné správy, prehľad najdôležitejších udalostí u nás i vo svete.

19:53 Slovenské národné divadlo do konca októbra zatvorilo svoje brány a od novembra plánuje prejsť do online priestoru. V susednej Viedni, kde je podobná pandemická situácia ako v Bratislave, zatiaľ všetky divadlá hrajú. Samozrejme, za prísnych bezpečnostných opatrení. Účinkujú tam aj slovenskí umelci.

19:15 Na jeseň koronavírus zastavil tradičné oslavy vinobrania, ku koncu roka zrejme znemožní aj ďalšiu obľúbené podujatie – vianočné trhy. Nasvedčuje tomu totiž aktuálna epidemiologická situácia. Ak by sa aj zlepšila, samosprávy by ich už zorganizovať nestihli. Viaceré ešte zvažujú trhy v komornejšej podobe, ak by im hygienici dali zelenú.

19:10 Sobotné zhromaždenie ultras fanúšikov v Bratislave v čase pandémie bolo nanajvýš nezodpovedné. Povedala to Petra Friese z kancelárie ministerstva vnútra. Polícia oznámila, že počas protestu zadržala niekoľko osôb. Šéf rezortu vnútra Roman Mikulec na sociálnej sieti uviedol, že demonštranti neujdú spravodlivosti.

19:00 V Českej republike v sobotu do 18.00 h potvrdili 4308 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je o 1360 menej ako v rovnakom čase v piatok. Vyplýva to z údajov zverejnených na oficiálnej webovej stránke českého ministerstva zdravotníctva.

18:24 Belgická ministerka zahraničných vecí Sophie Wilmesová uviedla v sobotu na Twitteri, že mala pozitívny výsledok testu na koronavírus SARS-CoV-2. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:05 Zhoršujúca sa situácia počas druhej vlny pandémie nového koronavírusu spôsobila, že česká vláda pristúpila k novým opatreniam a okrem iného opätovne zatvorila reštaurácie. Tie sú teraz odkázané na výdaj cez okienko alebo rozvoz. Práve rozvozové firmy sa dostali pod paľbu kritiky, keďže bez ohľadu na ekonomickú situáciu reštaurácií svoje poplatky neznížili.

17:45 Pandémia nového koronavírusu sa mení na závažnú hospodársku krízu, uviedla hlavná ekonómka Svetovej banky Carmen Reinhartová. Varovala tiež pred možnosťou vzniku finančnej krízy.

17:35 Do štátnych skladov už prišlo 500-tisíc kusov antigénových testov. Samosprávne kraje ich začali distribuovať Domovom sociálnych služieb. V čom sú antigénové testy iné? Rozprávali sme sa s Magdalénou Jurkemíkovou, hovorkyňou Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv a s Petrom Lednickým, generálnym riaditeľom súkromného laboratória.

17:23 Testy na avizované celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 vyjdú štát na 52,3 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. Správa štátnych hmotných rezerv totiž uzavrela zmluvy s troma firmami, ktoré majú za túto sumu dodať 13 miliónov kusov skríningových testov na diagnostiku ochorenia COVID-19. Vyplýva to z údajov uverejnených v Centrálnom registri zmlúv.

17:15 Predseda strany Kotlebovci-ĽSNS Marian Kotleba je v karanténe. Dôvodom je, že jeho advokát Tomáš Rosina mal pozitívny test na ochorenie COVID-19. Informoval o tom na sociálnej sieti.

16:28 Pred úradom vlády protestujú proti aktuálnym protiepidemiologickým opatreniam vlády fanúšikovia ultras a priaznivci kotlebovcov. Žiadajú odstúpenie premiéra Igora Matoviča. Zišlo sa ich niekoľko stoviek. Zasiahla proti nim polícia.

15:50 Samosprávy by mohli byť súčinné pri celoplošnom testovaní občanov na nový koronavírus. Povedal hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák. Chýba im ale informácia o tom, ako zabezpečiť logistiku, keďže napríklad voľby pripravujú samosprávy pol roka.

15:40 Prezidentka Zuzana Čaputová nebola o plošnom testovaní obyvateľov v súvislosti s novým koronavírusom vopred informovaná. Uviedol to hovorca hlavy štátu Martin Strižinec. "Viem len to, čo sa dnes dozvedela verejnosť z tlačovej konferencie. Zmysluplnosť a realizovateľnosť plánu v tejto chvíli neviem zhodnotiť a budem sa najskôr informovať na názor odborníkov," povedala Čaputová. Zároveň dodala, že plán takéhoto rozsahu mal byť oznámený spôsobom, ktorý nevyvolá viac otázok, ako poskytne odpovedí.

14:52 Pred Úradom vlády SR protestujú proti aktuálnym protiepidemiologickým opatreniam vlády fanúšikovia ultras. Na mieste sa pod dozorom polície nachádza približne 400 až 500 ľudí. Z davu sa ozývajú vulgárne nadávky na adresu predsedu vlády Igora Matoviča. Niekoľkým z protestujúcich sa podarilo do areálu úradu vlády prehodiť aj svetlice. Policajti zatiaľ nezasiahli.

14:26 V Rakúsku pribudlo za 24 hodín 1747 nových prípadov koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o doteraz najvyšší počet nakazených; v piatok oznámili v krajine 933 novoinfikovaných. Informoval o tom v sobotu spravodajský portál OE24. Rakúsko pritom dopoludnia hlásilo najprv vyše 2300 novonakazených, išlo však o nesprávny údaj, keďže niektoré nakazené osoby evidovali úrady viackrát.

14:12 Pozrite sa, ako reagovali na plánované testovanie politici z koalície i opozície.

13:51 Pozrite si aj tlačovú besedu premiéra Igora Matoviča, na ktorej priblížil, ako by malo vyzerať celoplošné testovanie Slovenska.

13:37 V Poľsku pribudlo za piatok 9622 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 84 úmrtí. Ide o dosiaľ najvyšší denný prírastok nakazených od začiatku pandémie.

13:25 K myšlienke celoplošného testovania sa vyjadril aj Richard Sulík. Podľa neho ide o správny krok.

12:38 "Nastal čas, aby som sa priznal, že posledné tri týždne sme chystali celoplošné pretestovanie všetkých obyvateľov Slovenska," vyhlásil na tlačovej besede premiér Igor Matovič.

12:19 Nová sezóna Svetového pohára 2020/2021 v alpskom lyžovaní neodštartovala tak, ako po uplynulé roky. V rakúskom Söldene bola atmosféru ochudobnená o niekoľko faktorov.

11:45 Ministerstvo zdravotníctva informovalo o nových úmrtiach. 55-ročný muž zomrel v Univerzitnej nemocnici v Martine, 71-ročný muž v Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku, 72-ročný muž v Univerzitnej nemocnici v Martine, 75-ročný muž rovnako v tej istej nemocnici, 81-ročný muž v nemocnici v Partizánskom a 83-ročný muž vo Fakultnej nemocnici v Trnave.

Celkový počet pozitívne testovaných ľudí v našej krajine doteraz je 28 268, od začiatku vypuknutia ochorenia sa u nás urobilo 606 149 laboratórnych testov. Aktívnych prípadov ochorenia je na Slovensku aktuálne 20 889.

11:42 Na Slovensku pribudlo 6 potvrdených úmrtí na pľúcnu formu ochorenia COVID-19. Spolu tak evidujeme 88 úmrtí na toto ochorenie.

Slovenskí futbaloví fanúšikovia zo zoskupenia Ultras Slovan chystajú protest proti v súčasnosti platným obmedzeniam na štadiónoch.

11:31 Bratislavskí policajti v súvislosti so sobotným zhromaždením futbalových fanúšikov v hlavnom meste pripravili bezpečnostné opatrenia. Dopravní policajti budú monitorovať dopravno-bezpečnostnú situáciu v Bratislave. Informuje o tom Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Bratislave na sociálnej sieti.

11:26 Pozrite si aj informácie o novom prírastku nakazených zo spravodajského bloku TA3.

11:03 Ministerstvo obrany pripravuje v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou na Slovensku súvisiacou so šírením ochorenia COVID-19 poľnú nemocnicu, v ktorej bude možné izolovať do 1 500 pacientov s koronavírusom v priestoroch Centra výcviku Lešť. Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

10:44 Laboratórne testy v Maďarsku potvrdili za uplynulých 24 hodín nákazu novým druhom koronavírusu u 1791 ľudí, čo je rekordný nárast. V súvislosti s komplikáciami spôsobenými ochorením COVID-19 zomrelo 24 pacientov.

10:10 Najviac pozitívnych prípadov pribudlo v Žilinskom kraji (603), nasleduje Prešovský (388), Trenčiansky (225), Banskobystrický (224), Košický (206), Nitriansky (133), Bratislavský (103) a Trnavský (86). Je medzi nimi 1018 žien a 950 mužov, sú vo veku od 2 do 96 rokov.

V nemocniciach je hospitalizovaných 614 pacientov, potvrdené ochorenie COVID-19 má 520 z nich. Na JIS je 20 osôb, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 51 pacientov.

10:08 Z ochorenia COVID-19 sa vyliečilo ďalších 115 pacientov. V súvislosti s novým koronavírusom evidujeme už 82 úmrtí.

10:00 Na Slovensku pribudlo 1968 nakazených, otestovali 11 904 ľudí.

9:19 Rakúsky minister zahraničných vecí Alexander Schallenberg bol pozitívne testovaný na nový druh koronavírusu. Pre agentúru APA to v sobotu ráno oznámila jeho hovorkyňa. Šéf rakúskej diplomacie nemá podľa slov hovorkyne momentálne žiadne príznaky ochorenia COVID-19 a nachádza sa v domácej karanténe.

8:46 Ako zvláda narastajúci počet nakazených Česko? Pozrite si rozhovor s biochemikom a molekulárnym biológom Janom Konvalinkom.

8:12 Nemecko dosiahlo v sobotu opäť nový rekord v počte novonakazených koronavírusom za uplynulých 24 hodín - za piatok pribudlo 7830 prípadov a ochoreniu COVID-19 podľahlo ďalších 33 osôb. Vyplýva to z najnovších údajov Inštitútu Roberta Kocha.

7:40 Denný nárast nových prípadov koronavírusu v Českej republike po prvýkrát prekročil desaťtisícovú hranicu, keď laboratóriá potvrdili 11.105 infikovaných.

7:30 Dovedna 48 zdravotníkom Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Lučenci potvrdili ochorenie Covid-19. Informoval o tom jej riaditeľ Július Höffer, podľa ktorého je medzi nimi 14 lekárov a 32 sestier. Nemocnica Poprad má aktuálne 53 infikovaných zdravotníkov - 11 lekárov, 35 sestier a sedem sanitárov.

7:15 Čo sa týka pandemického semaforu, na Slovensku úplne vymizli "bezpečné", zelené oblasti. Takmer všetky okresy sú červené (72), zopár ich zostalo oranžových (7). Minister zdravotníctvav prítomnosti ďalších odborníkov včera tradične informoval o aktuálnej epidemiologickej situácii.

7:00 Udalosti okolo nákazy koronavírusom sme sledovali aj včera, pozrite si súhrn.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok