Ideme českou cestou. Krajčí hovoril, ako sme na tom s pandémiou

TA3 TASR SITA
16.10.2020 16:20

Minister zdravotníctva Marek Krajčí v prítomnosti ďalších odborníkov informoval o aktuálnej epidemiologickej situácii.

Nižšia mobilita, nižšia šanca šírenia

Krajčí začal situáciou v zahraničí. Situácia v Česku je podľa neho "veľmi vážna, najhoršia v Európe", dobre na tom však nie sú ani Poľsko, Maďarsko a Rakúsko. Krajčí ukázal graf, ktorý porovnáva SR a ČR. Krivka, ktorá hovorí o náraste prípadov na Slovensku, žiaľ úplne kopíruje tú českú. Krajčí poukázal aj na to, že čím je nižšia mobilita občanov, tým je nižšia šanca šírenia sa nákazy.

Reprodukčné číslo sa na Slovensku sa pohybuje od 1,3 až 1,5. Priemer infikovaných na deň je 1341 ľudí, pred týždňom to bolo 756. Počet hospitalizovaných stúpol z 324 na 464 pacientov.

Čo sa týka pandemického semaforu, na Slovensku úplne vymizli "bezpečné", zelené oblasti. Takmer všetky okresy sú červené (72), zopár ich zostalo oranžových (7). Semafor COVID-19 v pandemickom pláne označuje v červenej fáze situáciu za kritickú. Podla ministra to znamená, že nemá zmysel prijímať regionálne opatrenia, ale treba riešiť opatrenia plošné.

Najviac pacientov majú nemocnice v Prešovskom, Košickom a Žilinskom kraji. Zvýšil sa aj počet prípadov v najrizikovejšej skupine nad 65 rokov. Najviac ich je naďalej v Prešovskom kraji.

https://www.scribd.com/embeds/480326017/content?start_page=1&view_mode=scroll&access_key=key-IYPOZXHGb1w5SEtDbVVy

Verí, že disciplína by zastavila nárast

Výrazne narastá počet infikovaných a s nimi aj hospitalizovaných (aktuálne 464). Pacientov na pľúcnej ventilácii je už 51. "Nemáme to pod kontrolou. Pravdepodobne nám uniká veľa ľudí, ktorí sú asymptomatickí, ale neboli testovaní," priznal Krajčí.

Za týždeň stúpol počet infikovaných ľudí nad 65 rokov z približne 800 na takmer 1 300, “aj keď upozorňujeme, aby ľudia nad 65 rokov boli viac opatrní, a tí ostatní, aby boli viac ohľaduplní. Ale keďže sa nám to nedarí, potrebujeme riešiť replikáciu vírusu v celej populácii,” uviedol Krajčí s tým, že sa postupne zapĺňajú kapacity nemocníc a mnohé nemocnice museli svojej lôžka reprofilizovať.

"Situácia bude zlá. To sa zo dňa na deň zastaviť nedá," komentoval Krajčí, pričom verí, že prijaté opatrenia sa prejavia v čase. Minister zdravotníctva opätovne vyzval na dodržiavanie opatrení. Pripomenul potrebu dodržiavania odstupov, nosenia rúšok a umývania si rúk. Je presvedčený, že keby opatrenia ľudia dodržiavali, nárast počtu nakazených by sa podarilo zastaviť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok