Zamorilo nemocnice. V jednej je 48 nakazených zdravotníkov, v druhej 53

TA3 TASR
16.10.2020 15:22

Dovedna 48 zdravotníkom Všeobecnej nemocnice s poliklinikou v Lučenci potvrdili ochorenie Covid-19. Informoval o tom jej riaditeľ Július Höffer, podľa ktorého je medzi nimi 14 lekárov a 32 sestier. Nemocnica Poprad má aktuálne 53 infikovaných zdravotníkov - 11 lekárov, 35 sestier a sedem sanitárov.

Zamorilo nemocnice. V jednej je 48 nakazených zdravotníkov, v druhej 53
SITA/AP (ilu)

Z dvoch oddelení

"Ostatní do toho počtu 48 sú iní zdravotnícki pracovníci. Spravili sme všetko pre to, aby nebola ohrozená základná zdravotná starostlivosť, aj keď s problémami," konštatoval riaditeľ lučeneckej nemocnice. Všetci nakazení pracovníci sú podľa jeho slov len z dvoch oddelení. "Ide o interné a anestéziologicko-resuscitačné oddelenie. Keď to rozdelíte, tak na dve oddelenia je to veľmi veľa zdravotníkov a museli sme prijať opatrenia," podotkol Höffer.

Situácia však podľa neho zatiaľ nie je až taká vážna, ako napríklad v bardejovskej nemocnici, kde nie je v práci viac než 100 zamestnancov. Dodal tiež, že cez okresný krízový štáb povolali do lučeneckej nemocnice na pomoc dvoch ambulantných lekárov.
V prípade núdzového stavu, keď nemá kto robiť, sú podľa riaditeľa potrebné aj takéto kroky v podobe pomoci neštátnych lekárov. "Tí lekári, ktorí stále pracujú, si potrebujú trochu aj oddýchnuť. Nemôžu byť v práci nonstop," zdôraznil riaditeľ.

Študenti zatiaľ nepomáhajú

Podobne je na tom aj popradská nemocnica. Hovorkyňa nemocnice Sylvia Galajda informovala, že pozitívnych je 11 lekárov, 35 sestier a praktických sestier, aj sedem sanitárov. Hovorkyňa priblížila, že desať ďalších zdravotníkov je v karanténe. Keďže prišli do kontaktu s pozitívnym na ochorenie COVID-19, väčšina z nich čaká na výsledky testov.

Začiatkom týždňa nemocnica očakáva návrat desiatich zamestnancov z karantény a postupne ďalších. „Pokiaľ ide o študentov štvrtých ročníkov stredných zdravotníckych škôl, komunikujeme so školou, nateraz sme však pomoc študentov nevyužili,“ dodala Galajda.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok