Nakazených ľudí ošetria. V martinskej nemocnici sa našlo riešenie

TA3 SITA
16.10.2020 09:36

Univerzitná nemocnica Martin po pracovnom stretnutí riaditeľov nemocníc Žilinského samosprávneho kraja deklaruje, že bude naďalej prijímať pacientov s ochorením COVID-19.

Nakazených ľudí ošetria. V martinskej nemocnici sa našlo riešenie
reprofoto www.unm.sk

Ako uviedla hovorkyňa nemocnice Katarína Kapustová, ľudia sa nemusia báť, že nebudú v prípade pozitivity na COVID-19 ošetrení. Podľa jej slov sa na spomínanom stretnutí našlo riešenie, ako odľahčiť tlak na martinskú nemocnicu, ktorý vyvolala nepriaznivá epidemiologická situácia na Orave.

"Pre pacientov s ochorením COVID-19 máme aktuálne vyčlenených 13 štandardných lôžok a štyri JIS lôžka na infekčnej klinike. V prvej fáze reprofilizácie k nim pribudlo 24 štandardných a štyri JIS lôžka pľúcnej kliniky, pričom aktuálne reprofilizujeme jej ďalšie poschodie, kde je 18 štandardných lôžok. Červenou COVID zónou sa od piatku stane celý piaty pavilón," priblížila rozsah lôžkovej reprofilizácie v nemocnici Kapustová.

V UNM zároveň rozšírili kapacitu anestéziologických lôžok určených pre pacientov, ktorí si vyžadujú napojenie na umelú pľúcnu ventiláciu. "Tých máme k dnešnému dňu deväť a pripravujeme reprofilizáciu ďalších. S tým priamo súvisí presúvanie zdravotníkov z tzv. necovidových oddelení, pretože ich potrebujeme na zabezpečenie zdravotnej starostlivosti o pacientov s ochorením COVID-19, ktorých pribúda," podotkla hovorkyňa nemocnice.

Podľa Kapustovej sa nemocnica v maximálnej možnej miere snaží poskytovať špecializovanú zdravotnú starostlivosť aj ostatným pacientom. "Plánované hospitalizácie a operácie však už redukujeme, pretože potrebujeme anestéziologické sestry k intenzívnym lôžkam pre pacientov, ktorí sú na umelej pľúcnej ventilácii. Aktuálne pokračuje operačný program u onkologických pacientov a tiež u pacientov, kde by odklad operácie spôsobil závažné zhoršenie ich zdravotného stavu," dodala Kapustová s tým, že neodkladnú zdravotnú starostlivosť poskytuje UNM v plnom rozsahu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok