Rekordy padajú aj v Poľsku, premiér ohlásil čiastočný lockdown

TA3 TASR
15.10.2020 20:12

Poľský premiér Mateusz Morawiecki oznámil čiastočný lockdown (zatvorenie) v krajine po tom, ako Poľsko zaznamenalo za posledných 24 hodín nový denný rekord 8099 prípadov nákazy koronavírusom. Vláda v čase rekordného počtu nakazených ohlásila sériu opatrení aj pre veľké mestá v krajine, aby zastavila prudké šírenie nákazy.

Rekordy padajú aj v Poľsku, premiér ohlásil čiastočný lockdown
SITA/AP

Premiér požiadal občanov, aby "zostali doma", ak je to možné. "Dnes sa musíme vrátiť k základnému odporúčaniu, ktoré poznáme z jari: zostaňte doma," povedal Morawiecki prostredníctvom videolinku. A poradil, aby "každý, kto môže, pracoval na diaľku". Počet poľských okresov v červenej zóne sa od soboty 17. októbra zvýši z 38 na 152.

V červenej zóne bude okrem iných 11 hlavných miest poľských vojvodstiev vrátane Varšavy, Gdanska, Gdyne, Krakova, Poznane a Lodže. Všetky ostatné okresy Poľska zostávajú v žltej zóne. Poľsko je administratívne rozčlenené na 314 okresov a 66 miest so štatútom okresu.

V červených zónach bude platiť obmedzený počet päť ľudí na pokladňu v predajniach, zákaz svadobných osláv a ďalších verejných zhromaždení s viac ako desiatimi ľuďmi a vyučovanie na diaľku na stredných školách a univerzitách.

Morawiecki doplnil, že súčasná situácia je iná než v marci a apríli, pretože vtedy vznikali určité ohniská nákazy koronavírusom, ale súčasná infekcia je oveľa rozšírenejšia. Premiér zdôraznil, že šírenie ochorenia COVID-19 treba zastaviť "za každú cenu" - čo závisí od toho, ako bude verejnosť dodržiavať nový protiepidemický režim.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok