V Bratislave už jazdia elektrobusy z eurofondov. Pridajú sa aj iní

TA3 TASR
29.1.2018 15:25

V Bratislave už jazdia prvé elektrobusy financované z eurofondov a postupne by sa nízkoemisné vozidlá mali objaviť aj v Košiciach a Žiline. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka totiž ešte v minulom roku schválilo projekty na nákup ekologických vozidiel pre mestskú hromadnú dopravu.

V Bratislave už jazdia elektrobusy z eurofondov. Pridajú sa aj iní
SITA/Branislav Bibel

Aj v Košiciach a v Žiline

"Minulý rok sme schválili eurofondové projekty na nákup 58 ekologických vozidiel pre MHD, vďaka čomu už dnes v uliciach Bratislavy premávajú prvé elektrobusy. K nim v najbližších týždňoch pribudnú nízkoemisné vozidlá v Košiciach a Žiline," spresnila podpredsedníčka vlády a šéfka MPRV SR Gabriela Matečná (nominantka SNS) s tým, že za necelé dva roky sa ministerstvu podarilo vyhlásiť 18 výziev za takmer miliardu eur.

Eurofondová výzva z Integrovaného regionálneho operačného programu sa zameriava na modernizáciu vozidlového parku autobusov MHD. Podľa agrorezortu je pre Bratislavu, Žilinu a Košice vyčlenených približne 21 miliónov eur.

Financie sú určené na nákup vysokoenvironmentálnych nízkopodlažných autobusov spolu s budovaním zodpovedajúcej zásobovacej infraštruktúry, vrátane elektrobusov a súvisiacich nabíjacích staníc, priblížil generálny riaditeľ sekcie programov regionálneho rozvoja MPRV SR Marek Mitošinka.

Aj pre ďalšie mestá

Bratislava objednala 18 elektrobusov za 10,4 milióna eur, pričom štyri z nich jazdia v uliciach hlavného mesta od minulého týždňa na linkách MHD 27, 53 a 151. Zvyšných štrnásť by sa malo dostať do premávky postupne do konca júna.

V Košiciach obstarajú podľa MPRV z eurofondov deväť kusov 18-metrových dieselových autobusov, ktoré spĺňajú najprísnejšie emisné normy, a deväť elektrobusov. V Žiline by malo pribudnúť 22 nízkoemisných vozidiel MHD, z ktorých dva budú elektrobusy, 16 autobusov s hybridným pohonom a 14 autobusov s nízkoemisným dieselovým pohonom.

Agrorezort očakáva, že výzva bude vyhlásená aj pre ďalšie slovenské mestá. "Spomínaná eurofondová výzva má prispieť k zlepšeniu kvality života a zabezpečiť udržateľné poskytovanie verejných služieb regiónov, miest a obcí. Investičnou prioritou je vývoj a zlepšovanie ekologicky priaznivých dopravných systémov, vrátane nízkohlukových a nízkouhlíkových," doplnil Mitošinka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok