Odsúdili muža, ktorý pomohol zničiť piťovcov, ale priznal sa k vraždám

TA3 SITA
29.1.2018 14:38

Trest odňatia slobody na dvanásť rokov nepodmienečne uložil senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici pre 43-ročného expiťovca Ľuboša Zelmana z Bratislavy. Senát rozhodol po tom, ako schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry s bývalým príslušníkom bratislavského podsvetia zo skupiny piťovcov.

Odsúdili muža, ktorý pomohol zničiť piťovcov, ale priznal sa k vraždám
SITA

Štyri nájomné vraždy

Predseda senátu hneď nariadil aj výkon trestu. Zelman sa okrem členstva v bratislavskej skupine podsvetia zvanej piťovci priznal k štyrom nájomným vraždám, jednému pokusu vraždy a k nedovolenému ozbrojovaniu. Prokurátor uviedol, že Zelman svojím priznaním pomohol k rozvráteniu a zániku gangu, ktorý viedol Juraj Ondrejčák, zvaný Piťo.

V skupine Zelman s prezývkou Zrzek pôsobil od roku 1999, najprv ako biletár, neskôr bol osobným ochrancom Ondrejčáka. K trestnej činnosti sa z vlastnej iniciatívy priznal polícii v roku 2007. Najprv sa priznal k streľbe v Irish pube v Bratislave v júli 1999, pri ktorej zomrel podnikateľ Ján Štec a guľka trafila a usmrtila aj náhodného hosťa Tomáša Arnolda. Jeho matka na súde povedala, že Tomáš bol rok po promócii a mal život pred sebou.

Piťo mal s bratmi Mariánom a Jánom Štecovcami spory. Odmietli sa podriadiť plateniu výpalného za ochranu ich reštaurácie. Zelman neprišiel do podniku s cieľom vraždiť. Vystrelil až po predchádzajúcej roztržke s Jánom Štecom.

Telo zahrabané v lese

Vo februári 2000 Zelman zastrelil v Košiciach Fadilu Pasjaču z bývalej Juhoslávie. Likvidáciu cudzinca si u Piťa objednal Dušan Borženský. Zelmanovi pomáhal pri sledovaní obete Ľuboslav Velk, prezývaný Vlk. Toho neskôr Piťo vylákal do Bratislavy a v poľovníckej chate vo Vojenských lesoch pri Malackách ho zavraždil za prítomnosti Zelmana a ďalších osôb. Na Ondrejčákov pokyn Velka potom nahého zahrabali v lese. Ešte predtým mu Zelman rýľom rozsekal tvár a hrudník, aby znemožnili jeho identifikáciu. Velka zavraždili, aby nemohol prípadne svedčiť v prípade vraždy Pasjaču. Nebyť priznania Zelmana, telo by sa nikdy nenašlo.

Na pokyn Ondrejčáka Zelman s ďalšími dvoma komplicmi zavraždil v júli 2003 v Bratislave šéfa konkurenčnej skupiny Jána Takáča. Zelman na Takáča strieľal zo samopalu s tlmičom, keď ten nastupoval do svojho mercedesa. Po tom, ako Zelmanovi zlyhal samopal, strelil na obeť aj z nelegálne držanej pištole. Bos takáčovcov podľahol zraneniam na mieste.

Likvidácia popredného takáčovca

Ondrejčák si objednal aj fyzickú likvidáciu jedného z popredných členov skupiny takáčovcov Tibora Füleho. Zelman Füleho najprv sledoval a potom ho chcel zastreliť, keď ten nasadal do Toyoty Landcruiser. Zelman však zbadal policajnú hliadku a z miesta činu ušiel na bicykli. Füle atentát prežil s ťažkými zraneniami a má trvalé následky. V tomto prípade išlo o vraždu na objednávku v štádiu pokusu.

Zelmana odsúdili podľa trestného zákona platného do konca roku 2005, ktorý za vraždu stanovil trest dvanásť až pätnásť rokov odňatia slobody. U Zelmana v jeho prospech hrala skutočnosť, že sa k trestnej činnosti priznal a oľutoval. Aj na verejnom zasadnutí o dohode povedal, že ľutuje, čo spravil a že po prepustení z výkonu trestu chce viesť slušný život.

Odsúdenca Zelmana po vyhlásení rozsudku eskortovali hneď do výkonu trestu, ktorý si odpyká v 2. nápravnovýchovnej skupine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok