Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Prvý hasičský robot v USA bojuje s požiarmi budov v Los Angeles

Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
15. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Hasičský zbor v Los Angeles privítal do svojich radov nového člena tímu, ktorým je diaľkovo ovládané robotické vozidlo Thermite RS3. To je schopné pumpovať tisíce litrov vody za minútu, pričom schopnosti robota boli otestované hneď v jeho prvý deň v práci.

Nové robotické hasičské vozidlo Thermite RS3 je dielom americkej spoločnosti Textron: Howe & Howe Technologies so sídlom v Maine. Ide o priemyselného robota s hmotnosťou 1 600 kilogramov, ktorý je schopný sa pohybovať rýchlosťou 12,9 kilometra. Poháňa ho naftový motor s výkonom 36 koní a s plnou nádržou vydrží v prevádzke približne 20 hodín. RS3-jka má vpredu namontovanú pluhovú radlicu, ktorá slúži na uvoľnenie prekážok z cesty, ako sú napríklad automobily.

Thermite RS3 je prvý hasičský robot v USA.

S použitím hadice, ktorá sa tiahne horizontálne 91 metrov, alebo vertikálne 45 metrov, je hasičský robot Thermite RS3 skonštruovaný tak, aby uhasil plamene prostredníctvom hubice, ktorá umožňuje prietok vody až 9 500 litrov za minútu. Obsluha ovláda robota na diaľku pomocou ovládača, na ktorom môže aj sledovať video stream v rozlíšení HD z pohľadu kamery na robotovi.

Hasiči z Los Angeles oficiálne predstavili robotické hasičské vozidlo Thermite RS3 v utorok, no tento stroj bol hneď na druhý deň ráno uvedený do práce a pomáhal pri prvom hasení požiaru. Robot sa k požiaru preváža na vyhradenom prívese. Členovia hasičského zboru sú už vyškolení na to, ako s robotom zaobchádzať. Zbor poznamenáva, že robot nebude vhodný na všetky druhy úloh, ale dúfa, že ho bude môcť použiť pri požiaroch vo veľkých komerčných budovách, na stavbách s drevenými rámami, pri hasení lesných požiarov alebo pri požiaroch palivových cisterien. To je len niekoľko príkladov jeho potenciálneho použitia.

Robotické hasiičské vozidlo Thermite RS3 vytvorila americká spoločnosť Textron: Howe & Howe Technologies.