Macron zavedie núdzový stav, nariadil i nočný zákaz vychádzania

TA3 TASR
14.10.2020 22:32

Francúzsko opäť zavádza núdzový stav v zdravotníctve. Platiť bude od soboty. Prezident Emmanuel Macron zároveň nariadil v Paríži a ďalších veľkých mestách nočný zákaz vychádzania. Súčasnú situáciu označil za druhú vlnu epidémiu koronavírusu.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron nariadil v Paríži a ďalších ôsmich mestách nočný zákaz vychádzania od 21.00 h do 06.00 h. Toto opatrenie bude platiť od soboty na obdobie najmenej štyroch týždňov, oznámil v stredu večer v televíznom rozhovore.

Prezident sa rozhodol opatrenie zaviesť po tom, čo v krajine výrazne stúpol počet osôb nakazených novým koronavírusom. "Musíme konať. Musíme zastaviť šírenie vírusu," povedal Macron v interview a dodal, že opatrenia by mali zamedziť návštevy reštaurácií a iných domácností vo večerných a nočných hodinách.

Okrem aglomerácie Paríža sa opatrenie dotkne miest Grenoble, Lille, Rouen, Lyon, Aix-Marseille, Saint-Étienne, Toulouse a Montpellier. Zákaz vychádzania sa bude týkať okrem iného kín, reštaurácií či divadiel. Jeho dodržiavanie bude kontrolované a za nedodržanie nariadenia bude hroziť pokuta vo výške 135 eur, avizoval Macron. Cieľom je podľa Macrona aj ochrániť hospodárstvo - pomoc pre podniky bude pokračovať. "Budeme naďalej pracovať. Nestratili sme kontrolu," zdôraznil prezident, dodal však, že situácia je "znepokojujúca". V krajine momentálne registrujú 779 000 prípadov ochorenia COVID-19 a v súvislosti s ochorením zaznamenali 33 037 úmrtí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok