Nacisti zo Zlatého úsvitu sú zločinci, šéf strany ide do väzenia

TA3 TASR
14.10.2020 14:10

Na 13 rokov väzenia odsúdili v Grécku zakladateľa a lídra neonacistickej strany Zlatý úsvit Nikosa Michaloliakosa. Usvedčili ho z vedenia zločineckej organizácie, ktorú neprávom prezentoval ako legitímny politický subjekt. Grécky súd zároveň odsúdil na doživotie člena tejto skupiny Jorgosa Rupakiasa, ktorý v roku 2013 na smrť dobodal 34-ročného antifašistického rappera Pavlosa Fyssasa.

Práve táto vražda odštartovala vyšetrovanie činnosti krajne pravicovej strany Zlatý úsvit, ktorú súd označil za zločineckú organizáciu. Zároveň boli odsúdení aj piati blízki spolupracovníci lídra strany a bývalí poslanci gréckeho parlamentu - každému z nich bol udelený trest vo výške päť rokov odňatia slobody za členstvo v zločineckej organizácii, informoval grécky portál Ekathimerini.

Nachádza sa medzi nimi aj súčasný nezaradený poslanec Európskeho parlamentu Jannis Lagos. Ten je však chránený europoslaneckou imunitou, ktorú môže zrušiť iba EP. Súdne procesy s členmi Zlatého úsvitu (Chrysi avgi), ktoré trvajú od roku 2015, sú označované za jedny z najdôležitejším v politických dejinách krajiny.

Táto strana sa v čase finančnej krízy v Grécku stala treťou najsilnejšou politickou stranou v parlamente. Minulotýždňové pojednávanie sprevádzali aj protesty s účasťou približne 15.000 ľudí - pred budovou súdu dokonca vypukli zrážky medzi políciou a antifašistickými demonštrantami.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok