U susedov vybuchla vyše päťtonová bomba. Explóziu zachytili

TA3 TASR
13.10.2020 21:25

Britská letecká bomba z druhej svetovej vojny prezývaná Tallboy vybuchla počas zneškodňovacích procesov na severozápade Poľska. Pri incidente sa nikto nezranil.

Leteckú bombu s hmotnosťou 5,4 tony našli v septembri 2019 počas stavebných prác na hĺbení vodného kanála. Z okolia jej nálezu - pod vodným kanálom vedúcim do prístavu v poľskom meste Štetín - preto v pondelok na niekoľko dní evakuovali približne 750 obyvateľov.

Poľskí ženisti sa snažili bombu ležiacu pod vodou zneškodniť spálením výbušnej časti, bomba však medzitým vybuchla. Hovorca ženistov Grzegorz Lewandowski pre AP uviedol, že ženisti sa nachádzali v bezpečnej vzdialenosti od miesta výbuchu a pri incidente sa nikto nezranil. Podľa Lewandowského išlo o doposiaľ najväčšiu akciu tohto druhu, akú ženisti v Poľsku vykonali. Výbuch pocítili aj obyvatelia neďalekého mesta Šwinoujšcie.

Bombu Tallboy navrhol britský letecký inžinier Barnes Wallis. Britské Kráľovské letectvo ju používalo na ničenie veľkých objektov kontrolovaných nacistami. Nevybuchnutú bombu ležiacu neďaleko mesta Šwinoujšcie pravdepodobne zhodili v apríli 1945 na nemecký ťažký bojový krížnik Lützow.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok