Zabudnuté heslo?
Prihlásenie

Americká armáda pracuje na AR okuliaroch pre vojenské psy

Americká armáda pracuje na AR okuliaroch pre vojenské psy
Autor:
Roman Mališka
Zverejnené:
13. 10. 2020
Hodnotenie:
Už ste hlasovali.

Armáda Spojených štátov amerických vyvíja okuliare s rozšírenou realitou (Augmented reality – AR), ktoré chce nasadiť vojenským psom. Táto technológia je navrhnutá na zlepšenie komunikácie medzi psom a jeho psovodom, čo umožňuje dávanie povelov zvieraťu na väčšiu vzdialenosť.

Komunikácia medzi vojenskými psami a ich psovodmi si vo všeobecnosti vyžaduje, aby bol psovod v tesnej blízkosti zvieraťa. Na ich smerovanie sa často používajú slovné príkazy, signály rúk a dokonca aj laserové ukazovadlá. V niektorých vojenských operáciách však môže byť nebezpečné, aby sa psovod nachádzal v blízkosti psa, takže je nevyhnutná technológia, ktorá by umožnila doručenie príkazov bez toho, aby bol človek nablízku.

V minulosti sa na diaľkovú komunikáciu s vojenskými psami používali kamery a vysielačky, ale tieto metódy môžu často viesť k nesprávnemu pochopeniu príkazu. Novo vyvíjaný systém však využíva rozšírenú realitu na poskytnutie vizuálnej stopy pre psov, zatiaľ čo kamera v okuliaroch ponúka živý prenos pohľadu psa, ktorý má tak možnosť psovod sledovať.

Podľa vývojárov funguje rozšírená realita u psov inak ako u ľudí. Bude sa používať na poskytovanie príkazov a pokynov psom a teda nie je to o tom, aby s rozšírenou realitou pes interagoval ako človek. Táto nová technológia by mala ponúknuť efektívny nástroj na zlepšenie komunikácie s vojenskými psami.

Prototyp AR okuliarov, ktoré sú určené na poskytnutie vizuálnych podnetov do zorného poľa vojenského psa, čo umožní psovodom diaľkové zadávanie povelov.

Systém, ktorý je v súčasnosti v prototypovej fáze, používa typ ochranných okuliarov, na ktoré sú už natrénované vojenské psy. Každé zariadenie je pritom prispôsobené tak, aby bol pes 3D naskenovaný, takže systém môže byť špeciálne skonštruovaný priamo na mieru pre dané zviera. Vďaka vloženiu kamery do okuliarov môže psovod vidieť presne to, čo vidí pes a tým sa eliminujú problémy, ktoré v minulosti prinášali kamery umiestnené na chrbte psov.

Projekt je riadený Výskumným úradom americkej armády, ale túto technológiu špeciálne vyvinula spoločnosť Command Sight, ktorá skúma technologické riešenia na zlepšenie komunikácie medzi ľuďmi a zvieratami.

Predbežný prototyp sa počas testovania osvedčil a projekt teraz prechádza do druhej fázy. Systém nie je v súčasnosti bezdrôtový, takže nasledujúci vývoj bude zameraný na výrobu finálneho bezdrôtového zariadenia.

Technológia je integrovaná do ochranných okuliarov, na ktoré už sú vojenské psy vycvičené.